Policija: No “Rīgas namiem” pazudis, iespējams, divreiz vairāk naudas • IR.lv

Policija: No “Rīgas namiem” pazudis, iespējams, divreiz vairāk naudas

40
Te ir miljons latu. Foto: Jānis Saliņš, F64

Raidījums: Rīgas vicemērs Ameriks apzināti vilcinājies nodot Kavacu policijai

No uzņēmuma “Rīgas nami”, iespējams, pazudušajiem aptuveni 1,2 miljoniem latu, kas varētu būt iepludināti valūtas maiņā, policija patlaban atradusi 600 000 latu. Tagad tiek meklēti otri 600 000 latu, par pirmdien LNT raidījumā “900 sekundes” sacīto informē Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis.

Bijušā “Rīgas namu” vadītāja Kārļa Kavaca rīcībā viņš saskata divu noziegumu sastāvu – dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana un piesavināšanās.

Svētdien TV3 raidījums “Nekā personīga” ziņoja, ka policijas izmeklēšana liecina – pašvaldības SIA “Rīgas nami” valūtas spekulācijās ieguldījusi divas reizes vairāk nekā ziņots sākumā – 1,2 miljonus latu, turklāt puse no summas varētu būt pazudusi. Policija izmeklē, vai šajā lietā nav iesaistītas vēl kādas pašvaldības amatpersonas.

Informācija par nelikumīgām darbībām “Rīgas namos” parādījās pirms mēneša, kad Rīgas vicemērs Andris Ameriks (GKR) paziņoja par iespējamām nelikumīgām darbībām uzņēmumā un atstādināja tā valdes priekšsēdētāju, savu nu jau bijušo partijas biedru Kārli Kavacu un pārējo valdi.

Kā norāda raidījums, Kavacs nelikumīgi izmantojis uzņēmuma naudu valūtas maiņas operācijām. Nelikumīgās darbības esot notikušas jau sen. Kavacs “Zeus” valūtas maiņas punktiem pirms gada bija pārskaitījis 1,2 miljonus latus it kā, lai tos samainītu pret eiro, taču šī nauda patiesībā palikusi maiņas punktos un nodrošināja biznesu. Policija pagaidām atradusi vien pusi naudas. Vairāk nekā 600 000 latu esot vienkārši pazuduši, ziņo LETA.

“Nekā personīga” noskaidrojis, ka problēmas valūtas maiņas punktam radušās kāda neizdevīga darījuma dēļ. Tas savukārt aizkavējis atdot aizdoto naudu, tādēļ nelikumība atklājusies. Ja šādas problēmas nebūtu, domes nekustamā īpašuma uzņēmums joprojām būtu iesaistīts valūtas maiņas operācijās.

Kavacs sadarbību ar valūtas maiņas punktiem sācis neilgi pēc tam, kad nokļuva “Rīgas namu” vadībā. Sākumā tā bijusi firma “Viesis”, tad tā pārtapusi par “Zeus”.

Policija Kavacu pagājušajā nedēļā aizturēja, bet tiesa viņu atbrīvoja pret 15 000 latu lielu drošības naudu.

Raidījumā “Nekā personīga” tiek pausts uzskats – notikumu secība liecinot, ka pašvaldība policiju iesaistījusi tikai tad, kad dokumentus bija sakārtojusi pašvaldības Audita un revīzijas pārvalde.

Raidījums vēsta, ka Kavacs pie sava priekšnieka Amerika ar ziņām par iztrūkumu “Rīgas namu” kontā ieradies jau septembra sākumā – informējis viņu, ka nauda aizskaitīta valūtas maiņas operācijām, bet valūtas mijējs naudu neatdod. Kavacs atzinies pilnvaru pārsniegšanā, par ko pienākas kriminālsods.

Tomēr Ameriks ar iesniegumu policijai nesteidzies. Kavacam dota nedēļa laika paskaidrojuma sniegšanai, pēc tam viņš atlaists un dokumenti nodoti domes Audita un revīzijas pārvaldei. Tikai trīs nedēļas pēc Kavaca grēksūdzes policija saņēmusi jaunās “Rīgas namu” vadītājas Ilzes Spūles iesniegumu. Vēl pēc nedēļas policija Kavacu apcietināja. Tikmēr nekādi operatīvie pasākumi vairs nebija iespējami un policijai bija jāiztiek tikai ar domes papīros sagatavoto informāciju, norāda “Nekā personīga”.

Ameriks raidījumam skaidroja, ka policija uzreiz netikusi iesaistīta tāpēc, ka vienkārši ar “pliku iesniegumu” nekas neesot mainīts un policijai esot nepieciešami konkrēti fakti. Bijis nepieciešams savākt informāciju, un, kad tas izdarīts, policija ierosinājusi šo kriminālprocesu.

Pēc “Nekā personīga” vēstītā, kāds bijušais “Rīgas namu” darbinieks liecina, ka Kavacs katru soli “Rīgas namos” esot saskaņojis ar Ameriku. Tagad policija noskaidro, vai Kavaca darījumos nav iesaistīta vēl kādas amatpersonas.

Rīgas domes opozicionāri uzskata, ka Ameriks lietu nodot policijai vilcinājies apzināti.

 

Komentāri (40)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu