ANO: Desmit gadu laikā veco ļaužu skaits pasaulē sasniegs miljardu • IR.lv

ANO: Desmit gadu laikā veco ļaužu skaits pasaulē sasniegs miljardu

21
Kādā veco ļaužu aprūpes iestādē. Foto: AFP/LETA

Latvijā ir augstākais nabadzības līmenis Eiropā vecu cilvēku vidū

Nākamo desmit gadu laikā veco ļaužu skaits pasaulē pieaugs par 200 miljoniem, sasniedzot viena miljarda atzīmi, liecina ANO prognozes.

Kā secināts ANO pētījumā, pēc desmit gadiem pasauli apdzīvos jau viens miljards ļaužu vecumā virs 60 gadiem, savukārt līdz 2050.gadam šis rādītājs jau sasniegs divus miljardus, ziņo LETA. Simtgadnieku skaits pieaugs no 316 600 pērn līdz 3,2 miljoniem 2050.gadā, lēš ANO, brīdinot, ka pasaulei steidzami jārīkojas, lai novērstu sabiedrības novecošanās negatīvās sekas.

Tikmēr Latvijā, pēc ANO datiem, patlaban dzīvo aptuveni 519 000 iedzīvotāju vecumā virs 60 gadiem, kas veido 23,2% no kopējā iedzīvotāju skaita, bet līdz 2050.gadam šis rādītājs jau sasniegs 651 000 jeb 34,2% no kopējā valsts iedzīvotāju skaita.

Latvijā saskaņā ar ziņojuma datiem ir augstākais nabadzības līmenis Eiropā vecu cilvēku vidū. Latvijā nabadzībai pakļauts 51% sirmgalvju, Kiprā šis rādītājs ir 49%, Igaunijā 39% un Bulgārijā 34%.

ANO skaidro, ka aizvien pieaugošais sirmgalvju skaits pasaulē noslogos labklājības, pensiju un veselības aprūpes sistēmas gan attīstītajās, gan jaunattīstības valstīs. “Paredzamajam veco ļaužu skaita pieaugumam nevajadzētu būt par aizbildinājumu nerīkoties, drīzāk gan tam jākļūst par pamudinājumu rīkoties. Atbalstītas vecumdienas ir visu paaudžu interesēs,” teikts 192 lappušu biezajā ziņojumā, kas klajā laists 1.oktobrī – Starptautiskajā veco ļaužu dienā.

Japāna pašlaik ir vienīgā valsts pasaulē, kurā veco ļaužu īpatsvars pārsniedz 30% atzīmi, taču līdz šā gadsimta vidum līdzīgā situācijā būs jau 64 valstis.

ANO ziņojumā secināts, ka sirmgalvju prasmes un zināšanas nereti sabiedrībā tā arī netiek pietiekami izmantotas un daudzi veci ļaudis ir bez darba, nav pietiekami aktīvi. Daudzas viņu prasmes sabiedrībai būtu ārkārtīgi noderīgas, taču tās visbiežāk netiek pielietotas, norāda pētījuma autori. “Tā vietā, lai ieraktu galvu smiltīs un teiktu, ka vecie ļaudis izpostīs mūsu tautsaimniecību, mums šajā lietā būtu jāsaskata izdevība,” norāda organizācijas “HelpAge International” vadītājs Ričards Belvits, kura pārstāvētā organizācija piedalījās ziņojuma tapšanā.

“Dzīves ilguma palielināšana ir viens no cilvēces diženākajiem sasniegumiem. Cilvēki dzīvo ilgāk, jo uzlabojies uzturs, sanitārie apstākļi, attīstījusies medicīna, veselības aprūpe, uzlabojies izglītības līmenis un pieaugusi ekonomiskā labklājība,” teikts ziņojumā.

Vissmagāk sabiedrības novecošanās varētu ietekmēt jaunattīstības valstis, kurās nav izveidots sociālās drošības tīkls un nepastāv veco ļaužu juridiskā aizsardzība. Valstīs, kurās darba tirgū dominē gados jauni darbinieki, urbānās migrācijas ietekmē ģimenēs aizvien retāka sastopamas rūpes par vecākajiem ģimenes locekļiem, jo jaunieši devušies darba meklējumos uz pilsētām. Šādu izmaiņu ietekmē turklāt aizvien biežāk vecvecāki ir primārie savu mazbērnu aprūpētāji. Piemēram, Ķīnas lauku reģionos aptuveni 52 miljoni bērnu atstāti vecvecāku aprūpē.

 

Komentāri (21)

mariterage 02.10.2012. 17.13

“ANO ziņojumā secināts, ka sirmgalvju prasmes un zināšanas nereti sabiedrībā tā arī netiek pietiekami izmantotas un daudzi veci ļaudis ir bez darba, nav pietiekami aktīvi. Daudzas viņu prasmes sabiedrībai būtu ārkārtīgi noderīgas, taču tās visbiežāk netiek pielietotas, norāda pētījuma autori. “Tā vietā, lai ieraktu galvu smiltīs un teiktu, ka vecie ļaudis izpostīs mūsu tautsaimniecību, mums šajā lietā būtu jāsaskata izdevība,” norāda organizācijas “HelpAge International” vadītājs Ričards Belvits, kura pārstāvētā organizācija piedalījās ziņojuma tapšanā.”
============================================================================
Tieši tā – darba devējiem būs jārēķinās ka jāspēj izmantot arī vecāku cilvēku darbs, nevis jākliedz lai viņiem dod jaunus nēģerpuikas, kas rausies kā vergi galerās.
Savukārt vecāka gadagājuma ļaudīm būs jāspēj (bez gaušanās ka viņi jau veci)apgūt arī darba vidē ienākošās jaunākās tehnoloģijas, kā arī jāpieņem ka pensijas vecums turpinās celties.
Savukārt valsts demag… (gandrīz pārteicos) demogrāfam #1 I.Mežam būs jāizvelk galva no smiltīm un jāatdzīst ka bērnu dzimstības straujš kritums visā kaut cik attīstītajā pasaulē ir objektīvs cilvēces demogrāfiskās evolūcijas posms, nevis Latvijai raksturīgs fenomens, ko viņš kā varens okeāna viļņlauzis nu mēģinās apturēt atsevišķi ņemtā valstī.

+3
0
Atbildēt

3

    ilze_kugrena > mariterage 02.10.2012. 18.18

    Uz Latvijas teritoriju ir nepieciešams vismaz vēl viens miljons iedzīvotāju, lai palielinātu valsts konkurēt spēju un attīstītos reģionālie centri. Tātad – demogrāfiskās situācijas uzlabošana vai atvērtākas durvis iebraucējiem.

    Latvija vienkārši ir tukša. Un te es nedomāju laukus un mežus, Latvijas pisētu vidējā optimālā kapacitāte vien ir krietni lielāka par to, kādā līmenī tās tiek izmantotas tagad.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    mariterage > mariterage 02.10.2012. 19.12

    >Kaspars

    Tā vienkārši nenotiek.

    Ja par emigrantiem – tie plūdis iekšā (kā zivis – kur dziļāks) kur treknāka un vieglāka dzīve (ja ļoti laba tad sprauksies iekšā kā autobusā pīķa stundā padomju laikos, ja slikta – tad ar rungu neiedzīsi) un tādā apjomā kāda būs viņu vēlme, ne mūsu aprēķini.

    Ja dabīgā pieauguma ziņā – arī ne – kādreiz patiešām darbojās šāds dabas mehānisms (savvaļas dzīvnieku sugām joprojām tā ir) ka populācija dabīgā ceļā strauji vairojas līdz pārsniedzot pieļaujamo (ne optimālo) skaitu pārtikas trūkuma un uzliesmojošu epidēmiju dēļ (kuras strauji izplatās pārabdzīvotā vidē), atkal strauji izmira. Lai mūsdienās tā notiktu – jāaizliedz kontracepcija, medicīniskā palīdzība, humanitārā palīdzība badu un dabas katastrofu gadījumos, sociālā aizsardzība zaudējot darbu utt.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Ilona Auziņa > mariterage 02.10.2012. 18.25

    Piekrītu. Bet pirmais nosacījums, lai arī ir sasniegts cienījams vecums, šiem ļaudīm ir jābūt ar labu veselību. Un to var panākt tikai jau jaunībā ievērojot veselīgu dzīvesveidu, nelietojot visādus mēslus, sevi tīšām neindējot, bet ļoti mīlēt sevi, savu Dieva doto ķermeni un rūpēties par to, lai arī senjora vecumā nekļūtu par nastu citiem, bet varētu joprojām būt noderīgs sabiedrībai un savai ģimenei. Faktiski šeit Latvijā, vidējam cilvēkam aizejot pensijā, ar to vien bez darba, nemaz nav iespējams izdzīvot, kaut cik cilvēcīgi izdzīvot, bet ir jāturpina strādāt un krāt, lai tad, kad vairs tiešām nebūs spēka, vēl būtu ko tērēt.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

dace_ampermane 03.10.2012. 11.11

Visdrīzākā laikā taisos taisos viņiem [miljardam] pievienoties :))

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu