Padomju patriota loģikas problēmas • IR.lv

Padomju patriota loģikas problēmas

136
Kustības "Par vienlīdzīgām tiesībām" pārstāvis Jurijs Petropavlovskis ieradies iesniegt Centrālajā vēlēšanu komisijā parakstus referenduma ierosināšanai par pilsonības automātisku piešķiršanu visiem nepilsoņiem. Foto: Ieva Čīka, LETA
Andreass Andersens

Bezmaksas padoms Jurijam Petropavlovskim

Noskatījos salīdzinoši nesenu videofragmentu no TV dueļa starp Aleksandru Kiršteinu (VL-TB/LNNK) un Juriju Petropavlovski (PCTVL). Izlasīju rakstu par šo dueli portālā „Delfi”. Un man radās dažas domas, ar kurām gribu dalīties.

Pati galvenā visu „padomju patriotu”, kā arī visu kreisi noskaņotu cilvēku, lai kur viņi dzīvotu, problēma ir pilnīgs loģikas trūkums vai arī stipri tās traucējumi.

Es vispirms jau nesaprotu, kas gan tur slikts, ja no Latvijas pilsonības tīkotāja tiek sagaidīta lojalitāte pret valsti, kuras pasi viņš tik ļoti vēlas iegūt? Protams, esmu ļoti priecīgs, ka Petropavlovska kungs līdzās dzimtajai krievu valodai iemācījies arī latviešu valodu, taču, jādomā, ka valodas zināšanas nav tik ļoti svarīgas kā lojalitāte tēvzemei.

Nevajag būt ļoti gudram, lai saprastu, ka Latvija, kas Krievijas nemieros, kuri sākās 1917.gadā, Hitlera-Staļina vienošanās dēļ tika nodevīgi atdota PSRS 1940.gadā un brīnumainā kārtā 1991.gadā kārtējos nemieros atbrīvojās no padomju žņaugiem, ir valsts, kas pastāv par spīti Padomju savienībai un tās vadītājiem. Tāpēc tas, kurš Latviju uzskata par savu dzimteni, nevar atbalstīt tās okupāciju 1940. un 1945.gadā, Latvijas iedzīvotāju daļēju genocīdu, „ekonomiskos pārveidojumus”, kas Latviju pārvērta atpalikušā valstī, kā arī citus padomju laiku valdīšanas „labumus”.

Kas? Ak, tā „nav tēvzeme”? Tad kāpēc tā pazemoties, prasot Latvijas pilsonību? Nu kā gan var nesaprast vēlmi iegūt Eiropas Savienības pasi! Taču, ja var ticēt vulgāram krievu teicienam, tad neiespējams ir „gan zivi apēst, gan… ezerā peldēt («и рыбку сьесть и…. в озере поплавать»).

Eiropas Savienības pase (ja tu ar to jau neesi piedzimis) paredz arī noteiktu vērtību pārvērtēšanu…

Starp citu, iebilstu tiem, kuri tā uztraucas, ka iepriekš pieminētās vērtību pārvērtēšanas dēļ varēs apšaubīt Petropavlovska kunga „lielkrievnieciskumu” (bet vai viņš, starp citu, ir krievs? Vispār tam nav nozīmes). Esmu spiests jūs nomierināt (vai arī radīt vilšanos) – nē, tas neradīs šaubas! Šajā sakarā atcerējos kādu ne pārāk izdevušos igauņu mākslas filmu „Decembra karstums” («Detsembrikuumus»), kas stāsta par Igaunijas vēstures notikumiem, un tajā ir lieliska epizode.

Pozīcijās sēž igauņu virsnieks un zaldātiņš, kurš ir dzimis kādā no Igaunijas krievu ciemiem, kas atrodas Igaunijas dienvidaustrumos. Abi sarunājas.

Virsnieks: „Kā tu domā, vai krievi gatavojas uzbrukt?”

Kareivis: „Kļūda, leitnanta kungs! Krievs esmu es! Bet tur – sarkanie!”

Kaut ko līdzīgu dzirdēju pirms 20 gadiem, sēžot kādas somu mazpilsētas bārā. Tur divi krievu „biznesmeņi” strīdējās ar kādu jaunu somu „par politiku”. Jaunais soms stādījās priekšā kā „somu tautas krievu dēls” un savas krievu valodas zināšanas izskaidroja ar to, ka viņa vecmāmiņa ar mazdēlu vienmēr sarunājusies tikai krieviski. Pudeles brāļi nespēja vienoties par galvenajiem strīda jautājumiem un šķiroties piedzērušie krievi teica: „Mēs pie jums vēl ienāksim! Esi mierīgs!” Uz to viņi no soma saņēma atbildi: „Ienāciet! Taču, ja ienāksiet ar tankiem, tad neapvainojieties, ka man nāksies uz jums šaut! Bet šauju es trāpīgi!”

Nezinu, kā citiem, bet man šis puisis liekas simtreiz vairāk krievs nekā jebkurš no daudzskaitlīgās mūsdienu „Krievijas patriotu” armādas.

Un vēl par Petropavlovska pavisam absurdo prasību Kiršteinam, lai tas viņam latviešu tautas vārdā atvainotos par kādu „karstasinīgu latviešu čekistu”, kurš it kā (vai arī ne it kā) 1937.gadā nošāvis viņa vectēvu. Tas jau ir pilnīgs absurds, un man bija ļoti žēl, ka Kiršteina kungs uz šo stulbo „argumentu” nespēja cienīgi atbildēt.

Pirmkārt, pēc 1919.gada un līdz 1940.gadam nekādu „latviešu čekistu” nebija. Ne karstu, ne ledainu. Jo 1920.gadu sākumā no Latvijas tika patriektas pēdējās boļševiku bandas. Bet tas, par ko atcerējās Petropavlovskis, bija padomju čekists – no tiem, kurus pieņemts dēvēt par „pārkrievojies latvietis” – cilvēks, kurš bija pret Latviju, kuru Latvija ar kaunu tika padzinusi un kurš sāka kalpot cilvēknīdēju režīmam PSRS. Un vienīgā tauta, kurai Petropavlovska kungs par notikušo var izvirzīt pretenzijas, ir viņa krievu tauta, kas pati brīvprātīgi ļāva sev uzkundzēties latviešu, gruzīnu, poļu un daudzu citu tautu neliešiem. Taču tas jau iziet ārpus minētās diskusijas ietvara.

Otrkārt, par ko gan latviešu tauta ir vainīga Petropavlovska priekšā? Par to, ka nepaguva nogalēt to čekistu? Bet boļševiki, kā zināms, ļoti ātri laižas lapās no tiem, kuri viņiem izrāda pretestību. Latvieši nepanāca šo čekistu līdz Abrenei/Pitalovai, un tālāk pāri robežai nevajāja – kāpēc gan? Slepkavas arī pakaļ neaizsūtīja? Ziemeļu tautām tā nav pieņemts!

Gribu Petropavlovska kungam dot tādu pašu padomu, kādu padomju patriotiem devu pirms 25 – 30 gadiem, kad tie vaidēja, cik slikti ir dzīvot Latvijā (tolaik vēl padomju). „Zini ko, draugs? Brauc no turienes prom! Pie pirmās iespējas!”

Pavisam nopietni! Neviena valsts nav tā vērta, lai tajā dzīvotu, ja tev tur tik ļoti nepatīk. Un visas emigrācijas izmaksas atmaksāsies, ja atradīsi zemi, kur tev būs labi dzīvot. Lielā Krievija tepat aiz pakalna. Aiz Latvijas robežas pilns ar tukšiem ciemiem. Jādomā, ka Krievzemes saimnieks (V.V.Putins) jums neatteiks. Dzīvojiet, Petropavlovska kungs, priecājieties un lepojieties ar savu „cēlumu”!

Autors ir Kalgari universitātes Kanādā militāri stratēģisko pētījumu centra pētnieks

 

Komentāri (136)

GirtsSudrabins 01.10.2012. 14.13

Diemžēl ne Kiršeitns ne arī raksta autors neprata vienkārši “nolikt pie vietas” Petropavlovski. Jautājums par Eihamani ir triviāli atbildams – mēs kategoriski nosodam jebkuras represijas, ko padomju režīms veica pret saviem iedzīvotājiem, neatkarīgi no tā, kādas tautības pārstāvji bija konkrētie izpildītāji (tai skaitā arī latvieši). Vai jūs, Petropavlovska kungs, kategoriski nosodat Latvijas okupāciju, ko veica padomju režīms (neatkarīgi no tā, kādas tautības pārstāvji bija konkrētie izpildītāji)?

+28
-2
Atbildēt

7

    Signija Aizpuriete > GirtsSudrabins 01.10.2012. 14.29

    ——–
    Vai tad Latvijas valsts vadītāji nav griezušies starptautiskajā tiesā Strasbūrā (ECB) ar iesniegumu, lai kompetentie tiesneši beidzot varētu pieņemt spriedumu šai lietā? Būs starptautiskas tiesas spriedums – un beigsies šie strīdi ‘bija’,’varbūt’, ‘nebija’. Vajag beidzot APJĒGT – kamēr nav iesnieguma no okupācijā cietušajiem – tikmēr ECB nevarēs pieņemt lēmumu.

    Ko vēl vilcinās V.Dombrovska ‘veiksminieku’ valdība? Laiks iesūdzēt Krieviju tiesā – laiks Briselei un Vašingtonai piespiest Moskovijas valdiniekus atmaksāt Latvijai ”sāpju naudu” !

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    vajag pardesmit latiņus, būs http://atrais.lv/ jaizmanto un vēl kinokartes var iegūt :)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    aija_vecenane > GirtsSudrabins 01.10.2012. 21.33

    Labi teikts!

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Zane Dziļuma > GirtsSudrabins 02.10.2012. 06.15

    Jebkurš normāls cilvēks nosodīja Staļina noziegumus.
    Bet latvieši nav vainīgi, ka starp Krievijas slepkavas bija bijušais Latvijas

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Mīļā, lācis > GirtsSudrabins 02.10.2012. 18.07

    Ino
    Piekrītu Jūsu novērojumam un piebilstu, ka nav jau pirmā reize, kad Rēdera kungs demonstrē savas raidījuma vadītāja ‘privilēģijas’.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Normunds > GirtsSudrabins 01.10.2012. 21.34

    Viņiem tā Latvijas okupācija 1940.g. ir visai mistiska padarīšana. Viņuprāt, Krievija atjaunoja vēsturisko taisnīgumu un latvieši neesot pretojušies.
    Tas, nevis padomju vara. ir tādu kolopantu u.c. ideoloģiskais pamats. Proti – krievu imperialisms, vienalga, kāda vara krievijā, tai vienmēr taisnība.
    Mēs, latvieši, esam nogulējuši krievu nacionālisma (šovinisma) atdzimšanu un bezjēdzīgi pārmetam krieviem padomju varas un komunisma paliekas. Tapēc arī kolopants te var plaši izvērsties, jo mēs viņam pārmetam par sovjetu domāšanu. Bet viņiem tuvāka krievu imperiālistu pozīcija – Latvija sena krievu zeme.

    +11
    0
    Atbildēt

    0

    dro > GirtsSudrabins 01.10.2012. 15.31

    zzz. Neesmu Kiršteina fans, bet lai nu ko bet ar neatkarību saistītos vēsturiskos un juridiskos aspektus pārzin labi, nacionālos principus aizstāvot, nebaidījās zaudēt saeimas komisijas vadītāja vietu. Tādēļ gribu atgādināt, ka Rēders pastāvīgi centās pārtraukt Kiršteinu, bet Agēšinam? ļāva izplūst garos monologos. Tāda jau ir latvieša pakalpīgā daba.

    +14
    -3
    Atbildēt

    0

Guntars Čače 01.10.2012. 18.39

Ļoti žēl, ka daudzi Latvijas plašsaziņas līdzekļi atzīst Petropavlovska viedokli par leģitīmu un palīdz to izplatīt. Piemērs – pārraide 100.pants 28.septembrī. Nevajag pievērst marginālām un pretvalstiskām idejām tādu uzmanību. Vismaz ne valsts finansētos plašsaziņas līdzekļos. Nevajag pret idejām izturēties ar cieņu, ja to nesēji neciena Latvijas valsti.

+19
-1
Atbildēt

2

    Signija Aizpuriete > Guntars Čače 01.10.2012. 19.57

    ——
    Ļoti žēl – , ka demokrātija? Ko darīt, nav vairs 1991.gads, kad ”brīvības” un ‘neatkarības’ vārdā varēja izvērsties – un oponentu argumentus ignorēt. Nebija vēlmes sadarboties ar Dozorcevu, Kostaņecku u.c., kas krievu kopienu pārstāvēja – tagad nāksies paciest Petropavlovski, Lindermani, Mamikinu, Latvijas pārstāvi Eiroparlamentā T.Ždanoku un vēl kādus 300 000 nodokļu maksātājus.

    0
    -6
    Atbildēt

    0

    Guntars Čače > Guntars Čače 01.10.2012. 22.43

    Nevajag mētāties ar mītiem par “nodokļu maksātājiem”. Negribīga nodokļu maksāšana vēl nerada nekādu saikni ar šo valsti. Tāpat kā nejauša fiziska klātbūtne Bolderājā. Tad jau angļu tūrists pēc Rīgas bāra apmeklējuma arī kļūst par daļu no “sabiedrības” vai “Latvijas iedzīvotājiem”.
    P.S. Jauki, ka cilvēki arvien mazāk skatās TV. Atbrīvojas no negribēta “demokrātiska” kontakta ar Petropavlovska biedru vaimanām par pārciestajiem aizvainojumiem.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

mariterage 01.10.2012. 13.26

Lieliski uzrakstīts – sevišķi labi par to jautājumu par padomju čekistu ar etniski latvisko izcelsmi – kāda gan Latvijai var būt atbildība par padomju pilsoņu (kas paši par tādiem vēlējušies kļūt) darbībām, pildot PSRS (padomju Krievijas) vadoņu noziedzīgās pavēles.

+19
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu