Krievijas aktīvisti aicina ASV nepieļaut "Radio Brīvība" slēgšanu • IR.lv

Krievijas aktīvisti aicina ASV nepieļaut “Radio Brīvība” slēgšanu

29

Radio uz pusi samazinājis darbinieku skaitu, jo Krievijā ar likumu ierobežota mediju finansēšanu no ārvalstīm

Vairāki labi zināmi Krievijas tiesību aktīvisti nosūtījuši atklātu vēstuli ASV valsts sekretārei Hilarijai Klintonei, mudinot nepieļaut radiostacijas “Radio Brīvība” aiziešanu no ētera Krievijā.

Vēstulē, kuru parakstījuši septiņi aktīvisti, arī Maskavas Helsinku grupas vadītāja Ludmila Aleksejeva un pazīstamais cilvēktiesību aizstāvis Sergejs Kovaļovs, izteikts lūgums izvērtēt ASV finansētās raidsabiedrības lēmumu pamest Krievijas ēteru, vēsta LETA/AFP.

Vēstules autori atzīst, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins kopš atgriešanās Kremlī uz trešo amata termiņu aktīvi centies ierobežot opozīcijas darbību.

“”Radio Brīvība” pastāvējis vairāk nekā 60 gadus un veselai paaudzei – tiem, kuri auga 1960. – 1980.gados -, tas bija godīgas informācijas avots,” teikts vēstulē. “Pašreizējā situācija Krievijā aizvien vairāk un vairāk līdzinās PSRS.”

ASV valdības finansētās radiostacijas Krievijas redakcija 21.septembrī paziņoja, ka pateicoties jaunajam likumam, kas ierobežo mediju finansēšanu no ārvalstīm, tā bijusi spiesta uz pusi samazināt savu personālu un drīzumā plāno raidījumus ēterā pārtraukt vispār.

Radiostacija, kuras pārraides padomju varas laikā tika pastāvīgi slāpētas, pavēstīja, ka tuvāko nedēļu laikā plāno pilnībā pārriet tikai uz raidīšanu internetā.

“Vairāk nekā puse darbinieku ir atlaista, iespējams, 70%,” aģentūrai AFP pastāstīja viena no atlaistajām – Marina Timaševa.

“Radio Brīvības/Radio Brīvās Eiropas” (RFE/RL) Maskavas birojs līdz šim nodarbināja aptuveni 60 reportierus.

Klintonei nosūtītajā vēstulē gan pausta neizpratne, kāpēc radiostacija atbrīvojusi lielu daļu darbinieku, ja tās budžets nākamajam gadam nav ticis samazināts. Neskatoties uz apraides pārnešanu internetā, atlaišanas vissmagāk skārušas tieši redakcijas multimediju nodaļu.

Krievijas prezidenta amatā vēl atrodoties Dmitrijam Medvedevam, Krievijas parlaments apstiprināja lielu ievērību neizsaukušu likumu, kas paredzēja licenču atsaukšanu tām raidorganizācijām, kuras vairāk nekā pusi sava finansējuma saņem no ārvalstīm.

Lai gan likumu var attiecināt arī uz citiem medijiem, tajā skaitā uz Eiropas izklaides konglomerātiem, neviena cita raidorganizācija, izņemot RFE/RL, pagaidām nav paziņojusi par savas darbības ierobežošanu.

Izskanējuši pieņēmumi, ka uz RFE/RL izdarīts īpašs Kremļa spiediens, jo par radiostacijas vadītāju nesen kļuvusi Maša Gesena, kura iepriekš tika atbrīvota no žurnāla “Vokrug Sveta” galvenā redaktora amata, jo atteicās atspoguļot savā izdevumā Putina bēdīgi slaveno reklāmas kampaņu – “lidojumu kopā ar dzērvēm”.

 

Komentāri (29)

jessdrthomas 28.09.2012. 13.01

Krievu Radio Brīvība vajadzētu retanslēt Latvijā FM viļņos!

Ik pa laikam paklausos internetā – kas, protams, “nav tas”, bet joprojām – profesionāli, kur vajag, asprātīgi, bet galvenais – totāli antikomunsitiski, nekādas lisķošanās ap KGB vertikāli un tandēmu.

Ai, kā tas noderētu kā pretsvars visam Latvijas krievu mediju murgam.

Plus arī krieviski saprotošajiem latviešu radioklausītājiem būtu profesionāla un interesanta alternatīva.

Visi “Kā labāk dzīvot”, aivji tompsoni un pārējās kamolā tinējas varētu mierīgi iet pupās.

+8
-1
Atbildēt

19

    jessdrthomas > jessdrthomas 28.09.2012. 16.06

    >> lno

    RFE/RL vienmēr ir bijusi viena raidorganizācija, un tās latviešu redakcijas raidījumi tikuši pozicionēti dažādi – vienu laiku 80.gados arī kā Baltijas valstu raidītājs. Tad ar pilno nosaukumu RBE/RB vai vienkārši RBE.

    Un vispār ;) nav ko piesieties pie sīkumiem!

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    astra_ozo > jessdrthomas 28.09.2012. 16.02

    Es saprotu, ka dzeris pārsvarā dzīvo Krievijas informatīvajā telpā, no turienes arī atbalsts Krievijai karā ar Gruziju, pasaciņas par civiliedzīvotāju upuriem, Krievijas ziņās noklausītie stāsti par situāciju Sīrijā un Izraēlā, bet mani gandrīz nemaz neinteresē Krievijas iekšējās lietas. Tāpat ir skaidrs, ka šīs tautas vairākums nevēlas nekādu demokrātiju, un pat, ja teorētiski pieļausim, ka uzvarētu “demokrāti”, esmu drošs – viņi būtu ne mazāki šovinisti par pūķiniešiem.
    Es jau reiz IR rakstīju par Hakamadu – viņa viesojoties Latvijā nepārprotami atbalstīja krievu valodu kā valsts valodu Latvijā.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > jessdrthomas 28.09.2012. 18.14

    betijacelmale
    Mļečins, uzņēmās slepkavas Kononova vainu, aktīvi to aizstāvēdams, tāpēc bendes cirvis žēli raud pēc tā kakla.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > jessdrthomas 28.09.2012. 18.01

    Mļečins strādā “TV Centrs”, Maskavas valdības kanālā, tā ka, lai ko viņs domātu, “ģenerāllīnija” galvenajos jautājumos viņam jāietur, ja negrib zaudēt darbu, un, kā Ino teica, pieeju arhīviem, jo viņš ir vēsturnieks.
    Bet, visumā, viņš nav retrogrāds, ir samērā liberāls, gudrs un interesants cilvēks.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    dro > jessdrthomas 28.09.2012. 17.51

    betijacelmale. Mlēčins ir saistīts ar Kremli, tādēļ viņam ir pieeja arhīviem.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    dro > jessdrthomas 28.09.2012. 17.49

    dzeris 49..Ino – un no kura kantora tad bija tā Brīvā Eiropa, un kas to finansēja ja ne no tā paša?
    ____________________
    Uz šo jautājumu jau atbildēju papageno. kantoris viens, bet radio dažādi. Kādēl neraida vairs Baltijas valstīm? Tādēļ, ka atgūta neatkarība, bet Krievijā atdzimst fašisms.
    Novodvorska ir atgriezusies, bet vai tad tik sens tas laiks, kad viņai bija liegts piedalīties EHO raidījumos?

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > jessdrthomas 28.09.2012. 17.28

    lno, Mļechins stipri nosacīti progresīvs. Ja es neko nejaucu, (Dzeris pielabos), pēc skandalozām Domes vēlēšanām Mļechins piedalījās kādā inteliģences sanāksmē vai vakariņās pie Putina, paklausīgi māja ar galvu, savu viedokli par notiekošo noslēpa dziļi-dziļi, lai neviens nepamana.
    Dzeri, tā bija?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > jessdrthomas 28.09.2012. 17.12

    Ino – un no kura kantora tad bija tā Brīvā Eiropa, un kas to finansēja ja ne no tā paša?
    Arī tagad raida daudzās bijušo pad. republiku valodās, izņemot Baltijas.

    andza – Svobodai nav nekāda sakara ar Krieviju, to finansē ASV Kongres.
    Un galvenais, ka es nedzīvoju DDD informatīvajā telpā, Krievijas informatīvā telpa (atsevišķa prse, kanāls “Doždj), izņemot, dabiski, galvenos TV kanālus, nemaz nav tik viendabīga un sterila, kā tu domā.
    Kādreiz palasi Novaja gazeta, kaut vai.
    Un pa Eho Moskvi var dzirdēt dažādus, diametrāli pretējus viedokļus, sākot no Novodvarskas, beidzot ar Prohanovu, arī par “nacistu” maršiem, Eho par to nav kāda sava viedokļa, tā ļauj izeikt visus.
    Šinī ziņā Eho daudz priekšā jebkuram Latvijas mēdijam.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    dro > jessdrthomas 28.09.2012. 17.06

    papageno. Tas nav nu gan sīkums:) Radio Svoboda Krievijai un citām padomju republikām, bet Brīvā Eiropa -Austrumeiropas PSRS satelītiem un okupētajām Baltijas valstīm.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    astra_ozo > jessdrthomas 28.09.2012. 19.36

    mēs ilgi varēsim medīt mežos, pagrabos un alās SC, ZP, LPP/LC, TP un daļu ZZS nomukušo darboņu
    ———–
    kad tas sāksies, Tu man piezvanīsi, labi…

    0
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > jessdrthomas 28.09.2012. 14.43

    Diemžēl, vairākums “Svobodas”” raidījumu un autorprogrammas domātas cilvēkiem ar zināmu intelekta un inteliģences līmeni, taisni tāpēc tai grūti konkurēt ar komercradio, un to diezin vai klausītos ļoti daudzi.
    Kaut, ātrāk es arī brīnījos, kāpēc Latvija neatrod kādu FM frekvenci, lai to darītu, jo internets nav pieejams visiem, un pa īsviļņiem praktiski vairs nav dzirdama, labums, tomēr, būtu.
    Acīmredzot, tagad tam vairs nebūs nozīme, jo talantīgākie un idejiskākie komunistu un Putina pretinieki ir atlaisti, vietā esot paņemti kādi žurnalisti no “Vokrug sveta”, ko Hessena vadīja agrāk, un tas līmenis būs daudz zemāks, kaut, iespējams, piesaistīs plašāku publiku.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > jessdrthomas 28.09.2012. 18.07

    andza
    “bet mani gandrīz nemaz neinteresē Krievijas iekšējās lietas.”

    Sekls esi. Latvijas liktenis ir cieši saistīts ar notikumiem krievijā. Sabruks kremļa torņi un mēs ilgi varēsim medīt mežos, pagrabos un alās SC, ZP, LPP/LC, TP un daļu ZZS nomukušo darboņu.
    Tas būs vēl daudz nozīmīgāk kā 1991. gada augusta notikumi.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    jessdrthomas > jessdrthomas 28.09.2012. 13.35

    >>fretka

    Tas man jaunums :) Lai varētu spriest par pārmaiņām, vajadzētu 24 stundu translāciju, lai lojāliem Latvijas krieviem ir kaut kādas iespējas patveties no vietējo krievu mediju indēšanas.

    Turklāt arī man tās būtu patīkamas *pārmaiņas*, ja tad, kad gribas paklausīties radio, nav jāklāusās vājprātīgā LR1 pļerināšana.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > jessdrthomas 28.09.2012. 17.57

    papageno
    “Krievu Radio Brīvība vajadzētu retanslēt Latvijā FM viļņos!”

    Katru darba dienu radio Baltkom atkārto echo.msk.ru “Особое мнение”, kur bez atklātiem fašistiem, kā Prahanova un Ševčenko, tiek uzaicināti arī sakarīgi žurnālisti. Krieviem, kuriem ir kaut nedaudz saprāta un sirdapziņas iedīgļu, būtu tajos jāieklausās. Diemžēl tur jau ir iestājušies neatgriezeniski degradācijas procesi.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    astra_ozo > jessdrthomas 28.09.2012. 14.58

    totāli antikomunsitiski
    ——————-
    Ar ko viņi cīnās – ar pagātni? Vai tad Krievijā joprojām valda komunisms, man šķiet, ka diezgan liberāls kapitālisms, ko maigāku padara vienīgi no naftas dolāriem joprojām sponsorētās komunālo maksājumu un energoresursu (tajās skaitā degvielas) cenas?
    Ja Svoboda būtu antišovinistiska, tad tā būtu pavisam cita lieta.

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    dro > jessdrthomas 28.09.2012. 17.09

    andža. Pat EHO Moskvi runā par nacistu maršiem Rīgā, un “progresīvais publicists” Mļečins ieradās Latvijā, lai uzņemtu filnu par nacistiem, latviešu nacinālistiem un nelaimīgajiem nepilsoņiem.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    mary75 > jessdrthomas 28.09.2012. 15.14

    Acīmredzot, neesi klausījies Svobodu ( kas ilgu laiku raidīja arī latviešu valodā), tad jau zinātu, ka tā ir gan antikomunistiska, gan antišovinistiska, tev gan varētu nepatikt, ka tā ir liberāla.
    Nu par to “liberālo kapitālismu” Krievijā, kur nav brīva konkurence, lielākie uzņēmumi ir Kremļa, mazākie – vietējo “cariņu” kontrolē, un jebkuram var atņemt biznesu cilvēks ar “pagoniem”, jādomā, jāsaprot, kā joks?
    Krievijā valda kleptokrātisks autoritārs režīms ar valsts monopolistisko kapitālismu, ja jau grib to noraksturot līdzībās, tad, vislielākā līdzība būtu ar Mussolini kapitālismu, ar to izņēmumu, ka korupcija Krievijā ir simtreiz lielāka.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    Kaspars Špūle > jessdrthomas 28.09.2012. 13.08

    Latvijas Radio 4 jau sen katru dienu retranslē pa stundai.
    http://lr4.latvijasradio.lv/prog.htm
    Vai Jūs jūtat kādas pārmaiņas Latvijas krievu vidē?

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    dro > jessdrthomas 28.09.2012. 15.52

    dzeris49. …neesi klausījies Svobodu ( kas ilgu laiku raidīja arī latviešu valodā),
    ________________
    Kad tad Svoboda ir raidījusi latviešu valodā? L. v. raidīja Brīvā Eiropa:)

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

mariam 28.09.2012. 09.13

Nu ļoti skumji, ka tā, ļoti bēdīgi Krievijas auditorijai. Savulaik diezgan bieži to klausījos, bija patiešām interesanti raidījumi un jēdzīgas ziņas. Tolaik gan raidīja no Prāgas.

+6
0
Atbildēt

1

    Sanšains > mariam 29.09.2012. 10.11

    No Prāgas jau tikai jaunajos laikos. Pirms tam viņi raidīja no Minhenes. Saprotu, ka esat mazliet jaunāks par mani.:)

    0
    0
    Atbildēt

    0

Kaspars Špūle 28.09.2012. 09.12

Protestē vai neprotestē – Baraks Huseins savam draugam Putinam ir atļāvis darīt visu, ko tas vēlas.

+6
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu