Viņķele: dažu NVO izpratne par bērniem domāto grāmatu sakņojas viduslaikos • IR.lv

Viņķele: dažu NVO izpratne par bērniem domāto grāmatu sakņojas viduslaikos

154
Ekrānšāviņš no jaunās grāmatas.

54 NVO protestē pret dāņu bērnu grāmatas adaptāciju latviešu valodā un prasa labklājības ministres demisiju

Ziemeļu Ministru padomes (ZMP) birojā trešdien ieplānotie pirmsskolas vecuma bērniem paredzēto grāmatu “Todien, kad Kārlis bija Karlīna” un “Todien, kad Rūta bija Rihards” atvēršanas svētki sākušies ar lokālu skandālu – pret grāmatu protestē vairāk nekā 50 nevalstiskās organizācijas, pamatā saistītas ar ticības jautājumiem, un valsts augstākajām amatpersonām prasa labklājības ministres Ilzes Viņķeles (Vienotība) demisiju.

Labklājības ministre Viņķele neredz pamatu savas demisijas pieprasījumam, vienlaikus uzsverot, ka tā pamatojuma skaidrojums jāprasa demisijas ierosinātājiem.

Viņķele arī pauda sašutumu par nevalstisko organizāciju negatīvo reakciju uz pirmsskolas vecuma bērniem paredzēto grāmatu “Todien, kad Kārlis bija Karlīna” un “Todien, kad Rūta bija Rihards” izdošanu. Ministre uzsver, ka normāla sevis apzināšana, savu spēju apzināšana neatkarīgi no dzimuma ir cilvēka konkurētspējas un veiksmes pamatā. Esot ministres amatā, viņa plāno runāt par šiem jautājumiem, kā to darījusi pēc saviem dzīves uzskatiem arī citās pozīcijās.

“Iesīkstējusi izpratne par dzimuma lomām, kas, manā izpratnē, sakņojas ne vien viduslaikos, bet arī padomju laika tradīcijās, kur vīrietis ir tas, kurš strādā, kurš atgriežas mājās, reizēm iekausta sievu, reizēm iedzer, jo tās ir viņa vīrieša tiesības, un sieva dzīvo pēc tā, ko vīrietis viņai atļauj, manuprāt, ir degradējoši, aplami, stulbi un tumsonīgi,” izteicās Viņķele.

Savukārt tiesībsargs Juris Jansons secinājis, ka jaunās bērnu grāmatas publicēšana nepārkāpj Latvijas tiesību aktus un aizstāv bērna tiesības uz individualitāti.

Bagātīgi ilustrētās grāmatas paredzētas pirmsskolas vecuma bērniem lasīšanai bērnudārzā, lai veicinātu bērnu diskusijas par zēnu un meiteņu lomām, priekšstatiem un gaidām, LETA pastāstīja Labklājības ministrijas (LM) Komunikācijas nodaļas sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Brīvmane.

Ministrija cer, ka kopīga grāmatas lasīšana pirmsskolniekiem palīdzēs veidot viedokli, atbildot uz dažādiem ar dzimumu līdztiesību saistītiem jautājumiem, piemēram, vai meitenēm spēlēt futbolu ir pieņemami, vai puišiem, kuri vēlētos paspēlēties ar lellēm, par to būtu jākautrējas, vai visām meitenēm patīk rozā drēbes, bet puikām – tumšas.

Lai sekmīgi strādātu ar bērnu grāmatām, ir izdots arī metodiskais materiāls pedagogiem “Bērnudārzi, kuros ir vieta PepijPrinčiem un PirātPrincesēm”. Tajā stāstīts par atteikšanos no iesīkstējušajiem priekšstatiem par meiteņu un zēnu spējām, prasmēm, dzimumam piedienīgu uzvedību.

Gan grāmatas bērniem, gan metodiskais materiāls pedagogiem adaptēts Latvijas situācijai no dāņu valodas. Grāmatu oriģināls tapis Dānijas līdztiesības ministres uzdevumā, savukārt grāmatas Latvijā adaptējusi un izdevusi darba grupa LM un ZMP kopīgā projekta ietvaros. Katra grāmata ir izdota 500 eksemplāros un pieejama elektroniskā formātā LM mājaslapā.

Protesta vēstulē, kas adresēta Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim (Vienotība), Saeimas Prezidijam, tiesībsargam Jurim Jansonam, Tieslietu ministram Jānim Bordānam, kā arī Bērnu tiesību aizsardzības inspekcijai, pieprasīta Viņķeles demisija, kā arī tiek lūgts nekavējoties aizliegt abu šo grāmatu izplatīšanu un pasniegšanu bērniem, aizliegt metodisko materiālu pedagogiem “Bērnudārzi, kuros ir vieta PepijPrinčiem un PirātPrincesēm” un saukt pie atbildības visas amatpersonas, kuras “piedalījušās šī prettiesiskā materiāla sagatavošanā un izplatīšanā”, ziņo portāls “Delfi.lv”.

Protesta vēstuli parakstījušas asociācija “Ģimene”, kas apvieno 20 sabiedriskās organizācijas, Jāņa Čakstes demokrātijas un ilgtspējīgas attīstības fonds, “Latvijas Ordeņu brālība”, “Latvijas Pedagogu dome”, “Latvijas kristīgo skolotāju asociācija”, Fonds “Moral Revolution”, biedrība “Krīzes Grūtniecības centrs”, Latvijas Evaņģēliskā Alianse, kas apvieno 27 organizācijas, un organizācija “Luterāņi Dzīvībai”.

Vēstules autori uzskata, ka grāmatu publicēšana un izplatīšana apdraud valsts pamatus – ģimeni kā īpašo sievietes un vīrieša savienību, kā arī bērna tiesības uz savu tradicionālo un garīgajās vērtībās skaidri balstīto identitāti. Metodiskais materiāls neapmierinātību izraisījis, jo tā “mērķis ir panākt, lai bērnu dzimumam nav izšķirošas nozīmes”.

Kā norāda “Delfi.lv”, vēstules autori uzsver – ir maldīgs un dabas likumiem par vīrišķību un sievišķību neatbilstošs metodiskajā materiālā ietvertais apgalvojums “nav vienas galīgās patiesības par to, kādiem jābūt zēniem un kādām – meitenēm. Šādu patiesību ir daudz, un tās ir mainīgas”.

 

Komentāri (154)

andrisskrastins 26.09.2012. 10.57

Paskatījos grāmatas un gribēju sākt skaļi smieties.

Kristiešiem vajadzētu mazāk ar grēkošanu savās rindās nodarboties, nevis ar iedomātas mākslīgas morāles uzspiešanu valstij un sabiedrībai.

Būtībā grāmata nevienā vietā nepieskaras tiem jautājumiem, par kuriem parasti cepjas kristieši – taču šī grāmata var dot iemeslu bērniem uzdot saviem vecākiem neērtus jautājumus par “citādi domājošajiem”, vai par lietām kuras vecāki centušies visu dzīvi noliegt kā “nedabīgas” un pret “Dieva likumu stāvošas”.

p.s. esmu katolis un piedodiet, jūs man liekat kaunēties. Jēzus mācija pavisam ko citu, nevis šo.

+54
-14
Atbildēt

5

    Sanšains > andrisskrastins 26.09.2012. 13.36

    Pēcis K., Dāvids Vikmanis –

    Ļoti izdevīgi ir uzdoties par ticīgo, lai pēc tam publiski un skaļi “kaunētos” par savu baznīcu un ticīgajiem. Šī metode plaši tiek lietota, mēģinot nomelnot konkurentus politikā – atliek tikai uzdoties par attiecīgās partijas vēlētāju, lai tad ar it kā brangākām tiesībām varētu šaustīt “savu” partiju: “esmu viņos vīlies”, “vēlreiz par viņiem nebalsošu”, utt.

    Un formāli ticīgo arguments “es nu gan zinu, kādai jābūt tai īstajai vēstij” ir vēl amizantāks – tik tiešām “ticīgāki par pašu pāvestu”.:)

    +14
    -17
    Atbildēt

    0

    linda > andrisskrastins 26.09.2012. 14.22

    Labklājības ministrijai par manu nodokļu naudu ir jārūpējas par mana pirmsskolas bērna labklājību nevis seksuālo audzināšanu!!!!!!!!! Un vēlreiz piemetināšu – manam teiktajam nav nekāda sakara ar pārbiedētu, karojošu jebkādas reliģijas piekritēju kopu.

    +14
    -16
    Atbildēt

    0

    Kristīne > andrisskrastins 26.09.2012. 14.29

    ” seksuālo audzināšanu”
    ===
    Liekas, ka ar seksu grāmatām ir pavisam maz sakara…

    +8
    -6
    Atbildēt

    0

    Apskatījos grāmatu, bet man smiekli nenāk. Ja kāda ģimene pēkšņi izdomātu, par zēnu audzinātam Kārlim uztiept citu identitāti – drēbes, rotaļlietas un pat atņemt vārdu!, kā tas aprakstīts grāmatā, vai tavuprāt to nebūtu pamats uzskatīt par vardarbību pret bērnu? Tikai pieaugušie var brīvprātīgi izvēlēties, vai piedalīties psiholoģiskā eksperimentā, kā tas ir vienu dienu būt Pēterim, citu Patrīcijai. Vai ne, Dūkulīt?;)

    +18
    -11
    Atbildēt

    0

    gstrazds > andrisskrastins 26.09.2012. 11.14

    Es teiktu, ka ar ticību šim visam sakara nav nekāda. Tas, ka pārbijušos, ksenofobisku ļaužu grupiņa sevi dēvē par kristiešiem, neko nenozīmē.

    +29
    -10
    Atbildēt

    0

Janis 26.09.2012. 10.43

“Tikumiskuma impērija dod prettriecienu”?

Neesmu redzējis grāmatu, bet “tikumisko” cilvēciņu ņemšanās, ir smieklīga.
Aizliegt grāmatu?
Varbūt vēl sadedzināt un iziet vardarbīgos protestos, kā tas šad un tad notiek uz austrumu pusi?

+40
-8
Atbildēt

18

    astra_ozo > Janis 26.09.2012. 10.51

    Varbūt vēl sadedzināt un iziet vardarbīgos protestos
    ————–
    Mein Kampf ir aizliegts – nezinu vai sadedzināts.
    Turklāt šajā gadījumā runa ir par bērniem, kuriem šāda “mīļa” demagoģija, par to cik normāli būt “zēnmeitenei”, var reāli sajaukt galvu.
    Lai tekstu padarītu agrumentētāku starp it kā strīdīgiem jautājumiem iepīts sieviešu futbols, kas jau sen ir Olimpiskais sportaveids.

    +15
    -26
    Atbildēt

    0

    astra_ozo > Janis 26.09.2012. 11.45

    Grāmata vienkārši pasaka, ka nav nekas traģisķi nenormāls, ja meitenei patīk spēlēties ar mašīnām
    ——————
    Vai tāpēc par valsts līdzekļiem jāizdod un bez maksas jāizdala grāmata. Cik gan jūs reizēm nemākulīgi tēlojat naivuļus :)
    Turklāt – kāds sakars Labkl. ministrijai ar pirmskolas bērnu audzināšanu?

    +15
    -24
    Atbildēt

    0

    zauls > Janis 26.09.2012. 16.34

    Turklāt – kāds sakars Labkl. ministrijai ar pirmskolas bērnu audzināšanu?
    ===============
    Viņķeļu klans ir dedzīgi sorosīti.

    +5
    -9
    Atbildēt

    0

    astra_ozo > Janis 26.09.2012. 14.10

    Interesanti, vai Ivetai Anševicai būs tikpat daudz mīnusu kā man? :)))

    +7
    -8
    Atbildēt

    0

    Līga Lētiņa > Janis 26.09.2012. 10.52

    tipisks irla – neesmu redzējis, bet ir viedoklis.
    varbūt pacenties nospiest uz linka rakstā, un būsi ar redzējis.

    +13
    -13
    Atbildēt

    0

    Ieva Priedenfelde > Janis 26.09.2012. 23.32

    Ieprecējās Viņķeļos un pārdeva dvēseli sorosam.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    pauls > Janis 27.09.2012. 09.39

    Nevis valsts līdzekļi, bet Ziemeļu ministru padomes finansējums 100%. http://www.lm.gov.lv/text/2326

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    astra_ozo > Janis 26.09.2012. 17.55

    Ministres tētis jau gan nav.

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    Kristīne > Janis 26.09.2012. 14.49

    “Labklājības ministrijas kompetencē ir arī ģimeņu (ģimenisko vērtību) stiprināšana.”
    ===
    Neizskatās, ka konkrētie darbi grautu ģimenes vai “ģimeniskās vērtības” (termins ir ļoti plašs, kaut parasti laikam runa ir par industrializācijas laikā izveidojošos modeli – 2 vecāki un pāris sīči)

    +10
    -7
    Atbildēt

    0

    linda > Janis 26.09.2012. 14.29

    kam vajag, lai lasa to grāmatu bibliotēkās, lai pērk grāmatnīcās, bet lai nebāžas virsū ar jau izstrādātām metodikām bērnudārzos. Visi skaļi bļāva, ka skolās mācību līdzekļi dārgi un uzklupa Izglītības ministrijai. Tagad nez kāpēc Labklājības ministrija nāk klajā ar tendenciozu mācību līdzekli par budžeta naudu. Gaidu argumentētu skaidrojumu, nevis manis apsaukāšanu par tumsoni!

    +17
    -14
    Atbildēt

    0

    astra_ozo > Janis 26.09.2012. 14.46

    Labklājības ministrijas kompetence.

    Labklājības ministrijas kompetencē ir arī ģimeņu (ģimenisko vērtību) stiprināšana.

    +11
    -6
    Atbildēt

    0

    Kristīne > Janis 26.09.2012. 14.27

    “Vai bērnu izglītošana vispār ir Labklājības ministrijas kompetence?”
    ===
    Dzimumu līdztiesības nodrošināšana/panākšana ir Labklājības ministrijas kompetence.

    +12
    -7
    Atbildēt

    0

    grislits > Janis 26.09.2012. 15.34

    Pilnībā piekrītu iveta_ansevica viedoklim.

    Un tas nosaukums grāmatai vispār ir murgs – vairāk par dzimuma maiņu liecina nevis par to, ka meitenes var arī ar mašīnām spēlēties vai zēni ar lellēm.

    Un neesmu es kristietis.

    Tagad varat likt mīnusus cik uziet :)

    +16
    -10
    Atbildēt

    0

    linda > Janis 26.09.2012. 14.07

    Sākšu ar to, ka neesmu karojoša kristiete.
    Mana meita iet bērnu dārzā un spēlējas ar visām mantām, kas tur ir, t.sk ar mašīnām. Es neredzu īpašu vajadzību vēl nezin ko akcentēt augošu pirmsskolas vecuma bērnu dzimumu izpratnē. Arī manam dēlam savu laik ir bijušas sarkanas vējjakas.
    Vai ir kaut viens normāls arguments, kāpēc šo konkrēto grāmatu izdošanai un metodiku izstrādāšanai ir bijis jātērē Labklājības ministrijas budžets. Vai bērnu izglītošana vispār ir Labklājības ministrijas kompetence?
    Labāk būtu dāvinājuši mazturīgajām ģimenēm “Joka pēc alfabēts”.
    ESMU ĻOTI NIKNA. Ministre mani personiski ir aizskārusi.
    Vīrietis, ja grib var gan adīt, gan izšūt pērļu rakstā, tāpat kā sieviete var vadīt vilcienu, ja grib. Lieciet mieru nenobriedušiem prātiem. Kokos rāpjas kā meitenes, tā zēni. Domāju, ka Latvijā nav daudz tik dumju vecāku, kas pārprasti strikti izturētos pret bērnu rotaļām dalot tās zēnu un meiteņu rotaļās.
    Nepārspīlējiet neko un tad nebūs jādemonstrējas ne praidistiem ne “godīgiem” kādas reliģijas dogmu paudējiem.

    +21
    -13
    Atbildēt

    0

    Janis > Janis 26.09.2012. 11.06

    1. Mein Kampf nav aizliegts. To var brīvi iegādāties. Viens mans biznesa partneris to arī ir izlasījis.
    http://www.amazon.com/s/ref=nb_sb_noss?url=search-alias%3Daps&field-keywords=mein+kampf

    2. Man nav jābūt lasījušam, redzējušam un pat nav jāzina grāmatas nosaukums, lai zinātu, ka grāmatu nedrīkst aizliegt, jo tas neatbilst Satversmes pantam par runas brīvību. Jā, to var izņemt no metodiskajiem materiāliem, bet tad paliek interesanti, kur visas šīs mega-organizācijas bija pirms tam, jo šīs grāmatas tapšana nebija slepena.

    +18
    -10
    Atbildēt

    0

    astra_ozo > Janis 26.09.2012. 11.22

    Mein Kampf nav aizliegts
    —-
    pirms pāris (vai vairāk) gadiem presē bija infa, ka šo grāmatu (latviešu valodā)policija izņem no kāda grāmatu kioska plauktiem. Tika sacelta reāla brēka. Neatceries?
    p.s. Bet protams, ka netā var nopirkt visu ko

    +13
    -4
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > Janis 26.09.2012. 11.27

    ein Kampf nav aizliegts
    —-
    pirms pāris (vai vairāk) gadiem presē bija infa, ka šo grāmatu (latviešu valodā)policija izņem no kāda grāmatu kioska plauktiem…
    __________________ Visu metienu aizvāca un Nacionālajā bibliotēkā atstāja obligāto eksemplāru. Par to bij viena žēlīga Bibliotēkas Vilka intervija- ka par laimi esot tikai viens,kas nākot lasīt.Tai pašā laikā krievu tulkojums brīvi visās bodēs. Latviešiem aizliegts. Kā gribi – tā saproti.

    +14
    -4
    Atbildēt

    0

    Juris Millers > Janis 26.09.2012. 11.30

    Grāmata vienkārši pasaka, ka nav nekas traģisķi nenormāls, ja meitenei patīk spēlēties ar mašīnām vai, ja puikam patīk rozā mugursoma.

    +21
    -8
    Atbildēt

    0

Maija Krūmiņa 26.09.2012. 12.06

Mana atvase 3gadnieks. Viņš fano par mašīnām, vilcieniem un autobusiem, bet viņam patīk arī smukas princeses animācijas filmās, ķēpāties ar manām lūpu krāsām un pielaikot augstpapēžu kurpes un drēbes es viņam nepērku tikai zilas un melnas. Nedomāju, ka šāda grāmata viņa domāšanā ko izmainīs. Tāpat jau dārziņā sēž kopā ar meitenēm visi puisīši un dzer iedomāto tēju :).
Ārdīšanās par šādu grāmatu ir no sērijas “Pepija Garzeķe” =rasisms, “Kur tu teci gailīti mans”=pornogrāfija. katrs spriež pēc savas samaitātības pakāpes. secinājums – uj, ku samaitāti šo organizāciju individuālīši :D.

+35
-7
Atbildēt

2

    Maija Krūmiņa > Maija Krūmiņa 27.09.2012. 08.56

    paldies par ieteikumu dārgais draugs, bet viņa plānā ir karate un iedomājies, dejas arī (viņam patīk). Un vispār galvenais – viņa plānā ir brīvā griba un privāts mugurkauls un ja bērnam ir privāts mugurkauls neviens viņu nepataisīs par to, kas viņš nav un viņš vienmēr būs tas, kurš viņš IR.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Inese Birzniece > Maija Krūmiņa 26.09.2012. 17.07

    Nepērc viņam vairāk mašīnas un vilcienus, pērc bārbijas; vakaros pastāsti- kad Antiņš bija Anniņa; ved uz mākslas vingrošanas pulciņu, piedalies Mozaīkas pasākumos – tad varēsi pļaut, ko iesēji.

    +9
    -8
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu