"Delna": KM vilcinās ieturēt 2,66 miljonus no "Gaismas pils" būvniekiem • IR.lv

“Delna”: KM vilcinās ieturēt 2,66 miljonus no “Gaismas pils” būvniekiem

41
Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunbūve. Foto: Lita Krone, LETA

Bargākā sankcija būtu, ja “Delna” lauztu ar KM līdzdarbības līgumu, kas nozīmētu ministriju apsūdzēt korupcijā

Kultūras ministrija (KM) nepamatoti vilcinās ar naudas ieturēšanu no Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunās ēkas “Gaismas pils” būvniekiem 2,66 miljonu latu apmērā, ceturtdien Latvijas Radio sacīja biedrības “Sabiedrība par atklātību “Delna”” direktors Kristaps Petermanis.

Pēc viņa stāstītā, 2008.gadā noslēgtais līgums paredz, ka būvniecības izmaksas tiek indeksētas atbilstoši Centrālās statistikas pārvaldes datiem. Pēc KM informācijas, indeksācijas dēļ izdevies ietaupīt 7,7 miljonus latu jeb 9% no būvdarbu summas. Tajā pašā laikā pusotra gada laikā ir uzkrājušies 2,66 miljoni latu, ko KM nav ieturējusi no būvniekam regulāri veiktajiem maksājumiem. “Tas nav valsts interesēs,” uzsvēra Petermanis.

Lai risinātu šo situāciju, Petermanis atzina, ka bargākā sankcija būtu, ja projekta sabiedriskais uzraugs – “Delna” – lauztu ar KM līdzdarbības līgumu, kas nozīmētu ministriju apsūdzēt korupcijā. Tomēr “Delna” negrasās to darīt, jo kopš savulaik par Gaismas pils projekta īstenošanā atbildīgās iestādes valsts aģentūras “Jaunie Trīs brāļi” likvidācijas attiecības ar ministriju esot kļuvušas konstruktīvākas, ziņo LETA.

Jau ziņots, ka 18.novembrī LNB jaunā ēka “Gaismas pils” būs uzcelta par 80%, bet tās uzturēšanas izdevumi vēl nav aprēķināti, septembra sākumā Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas deputātus informēja kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende (NA).

Ministre pastāstīja, ka šogad no Kultūras ministrijai atvēlētajiem 100 miljoniem latu puse jeb 50 miljoni latu tiek tērēti “Gaismas pils” celtniecībai. 2013.gada valsts budžetā tiks paredzēts vēl apmēram viens miljons latu, lai nodrošinātu LNB pārcelšanos uz jauno ēku.

Jaunzeme-Grende arī atzina, ka vēl ir jārisina jautājums par LNB nepieciešamās infrastruktūras izbūvi. Pagaidām nav zināms, ne kas to būvēs, ne cik tā maksās.

Tā kā “Gaismas pils” būs galvenā ēka, kurā atradīsies Latvijas prezidentūras Eiropas Savienībā galvenā mītne, ministre ir pārliecināta, ka līdzekļi ēkas pabeigšanai un iekārtošanai tiks atrasti.

 

Komentāri (41)

Egitazz 21.09.2012. 09.25

Jaunzeme-Grende arī atzina, ka vēl ir jārisina jautājums par LNB nepieciešamās infrastruktūras izbūvi. Pagaidām nav zināms, ne kas to būvēs, ne cik tā maksās.
============
Super. ēka jau ir izbūvēta gandrīz, bet vēl joprojām nav zinams, cik infrastruktūra izmaksās. Grūti iedomāties, ka kāds būvē privātmāju un uzreiz nemēģina aprēķināt kaut provizoriski, cik maksās infrastruktūra.

un kā pēc tam rēķinās? cik sanāk, tik sanāk, jeb ne vairāk par 30 milj. un punkts?

Tā kā “Gaismas pils” būs galvenā ēka, kurā atradīsies Latvijas prezidentūras Eiropas Savienībā galvenā mītne, ministre ir pārliecināta, ka līdzekļi ēkas pabeigšanai un iekārtošanai tiks atrasti.
===========
bet varbūt uz to visi aprēķini i balstīti? Jo pēc tam teiks, ka tas ir Latvijas prestiža jautājums, valsts spēja uzbūvēt utt. un rezultātā iedos tik, cik prasīs.
Un ja kāds mēģinās ko bilst, tad izmantos veco taktiku- kas ir pret, tas ir pret Latviju, Latvijas prestižu utt. tāpēc latvieši pārsvarā klusēs

+8
-2
Atbildēt

2

    mary75 > Egitazz 21.09.2012. 09.43

    Jā, Krievija būvē prestižam milzīgi dārgas Potjomkina sādžas Sočos un pie Vladivostokas tam samitam, Latvija – milzigi dārgu biblioteku un “zelta” tiltu.
    Un “nacionalā prestiža” un “patriotisma” aizsegā tiek zagtas milzu summas gan tur, gan tur.
    Un vēl saka, ka krieviem un latviešiem dažādas mentalitātes.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    Jean > Egitazz 21.09.2012. 12.07

    Konkurss infrastruktūrai sen noslēdzies. Bet tā kā nevinnēja Skonto, rezultāta nav.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

mary75 21.09.2012. 08.14

Nekas nav aprēķināts, ne cik, beigu beigās, īsti maksās, ne uzturēšanas izdevumi, cilvēki, kas ko saprot, stāsta, ka tie būšot milzīgi.
Kārtējā Potjomkina sādža nabadzīgā valstī, kārtējo reizi apsūdzot visus tos, kas uzskatīja, ka vajag būvēt ko lētāku, atbilstošu nabadzīgas Latvijas iespējām, nepatriotismā un nevēlēšanās atbalstīt kultūru, tādas apsūdzības skanēja no Demakovas mutes.
Ko visu nevarētu izdarīt, ja šo naudu tiešām novirzītu kultūrai, nevis šim dārgajam monstram, tas, laikam, bija viens no spožākajiem TP valsts nozagšanas gadījumiem.
Un to trīs brāļu aģentūru varētu sēdināt aiz restēm droši, un ar Demakovu priekšgalā
Un tagad kas sanāk – Jaunzeme un VL arī grib pakampt kādu kumosu, ja jau tik uzkrītoši atsakās iekasēt valsts labā miljonus?

+8
-4
Atbildēt

12

    dro > mary75 21.09.2012. 08.53

    dzeris49. Nu sāksim ar to, ka biblioteka nav TP projekts, to izstrādāja vēl pirms JL, kurš organizēja būvlaukuma atbrīvošanu. Dziedi unisonā ar Ušakovu par neglīto un nevajadzīgo ēku. Šo tirādi sāki ne jau pret TP, bet pret NA, vai ne?:)

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

    Jean > mary75 21.09.2012. 12.06

    Igauņi uzbūvēja jau pirms gadiem desmit. Un arī laikmetīgās mākslas muzeju. Salīdzinot ar tēriņiem visādām muļķībām *NATO samits, hokejs, eirovīzija, sporta halles* bibliotēka ir tīrais nieks pret iegūto.

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > mary75 21.09.2012. 08.52

    ..Jaunzeme un..
    _________________stāsta,ka viņa parsktījuse līgumu ar trejām asins lāsām un tagad klusībā audzējuot ragus un asti…

    +5
    -6
    Atbildēt

    0

    garausiitis > mary75 21.09.2012. 10.05

    kolpants – tiešām nezinu pēc kā vērtēja amerikāņi …

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    garausiitis > mary75 21.09.2012. 10.03

    dzeris – tad nu pēc kārtas :
    a) Latvijā plāns par bibliotēku tika sākts risināt vēl LPSR laikos, jo cik atceros , tad pat tīri tehniski bija problēmas ar grāmatu normālu saglabāšanu.
    b) igauņi savu bibliotēku uzbūvēja 1985-1993.gadā , pieļauju , ka pēc 1991. gada arī nebija spoži ar finansēm. Pie kam tā šobrīd ir lielākā bibliotēka Baltijā . Pieļauju , ka jaunu viņiem sobrīd nevajag. Pie kam tā arī vizuāli izskatās samērā monstrīga :)
    c) lietuviešiem arī bibliotēkas jautājums nav aktuāls , jo tā kā atsevišķa un respektabla būve jau ir.
    d) zviedri pabeidza 1997. gadā savas bibliotēkas generālu renovāciju un paplašināšanu.
    e)nacionālā bibliotēka – grozies kā gribi , bet ir arī valsts simbols , tāpat kā opera piemēram.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    zauls > mary75 22.09.2012. 11.19

    Nekas, Gaismas pils noderēs. To varēs pārbūvēt par cietumu korumpantiem. Būs funkcionāls piemineklis valsts nozagšanai.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 21.09.2012. 09.33

    Viss tas ir skaisti, bet, ja kāds samērā nabadzīgs cilvēks, tā vietā, lai nopirktu kādu nelielu, lētu ekspluotācijā, un praktisku autiņu, pērk kādu dārgu limuzīnu, kura uzturēšana tam izmaksās vēl dārgāk, tikai tāpēc, ka to, lūk, izstrādājuši pazīstami dizaineri utt., tev tas šķiet pareizi?
    Nez kāpēc ne leiši, ne igauņi, ne pat zviedri, cik zinu, neko līdzīgu nebūvē, pasulē ir daudz kas skaists un dārgs, bet, ne visi to var atļauties nopirkt, jādzīvo atbilstoši līdzekļiem, īpaši, kas attiecas uz nodokļu maksātāju naudu, un normālas valstis tā arī dara, tikai ne Latvija šinī gadījumā.
    Domā, visi skatīsies un priecāsies – vai, kādi viņi bagāti, cik dārgu biblioteku atļāvās uzbūvēt!
    Nē, vairākums brīnīsies, ka gandrīz visnabadzīgākā ES valsts var atļauties tādas būves, un nekādu Latvijas prestižu tas galīgi nevairos.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > mary75 21.09.2012. 13.34

    lno
    “Dziedi unisonā ar Ušakovu par neglīto un nevajadzīgo ēku.”

    Šis projekts tika īstenots ar nolūku čekas firmai nodrošināt desmitiem miljonu peļņu, kas vēl augs dažādu “force major” dēļ, un otkatiem daudziem toreiz valdošo partiju kleptokrātiem.
    Ja Ušakovs necienīgi izteicās par stikla kalnu, tad tikai tāpēc, ka viņa bandai otkati gāja secen. Pret “zelta tiltu” viņam taču iebildumu nav.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    garausiitis > mary75 21.09.2012. 10.41

    dzeris – manuprāt jau tāme tika samazināta un atkāpās no sākuma projekta. Es ar tīri subjektīvi domāju , ka nevajadzēja tik lielu , bet no otras puses skatoties tad cik lielu vajadzēja? Ļoti diskutabls jautājums.

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 21.09.2012. 10.36

    Neviens jau nesaka, ka nevajadzēja būvēt, runa ir par to, vai vajadzēja būvēt tik dārgu.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    garausiitis > mary75 21.09.2012. 09.02

    dzeris – nuu monstrs – 2000. gadā G. Birkerta izstrādātajam LNB projektam piešķirta Čikāgas (ASV) Arhitektūras un dizaina muzeja dibinātā Amerikas arhitektūras balva. Stulbie amerikāņi :)
    Un vispār – 1989. gadā LPSR Ministru Padome atbalstīja priekšlikumu bibliotēkas ēkas projekta izstrādi pasūtīt institūta “Pilsētprojekts” projektētāju grupai arhitekta M. Ģelža vadībā un arhitektam Gunāram Birkertam, ņemot vērā viņa lielo pieredzi unikālu objektu, īpaši bibliotēku projektēšanā.

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    Egitazz > mary75 21.09.2012. 09.43

    klusais
    amerikāņi vērtēja pēc vizualizācijas, kas tiešam atgādināja stikla kalnu un izskatījās labi. pašreiz tā ēka, ēkas pelēkie toņi stikla kalnu nemaz neatgādina. varbūt tas stikls pagaidām pārklāts ar kādu aizsargplēvi, jo ēkas krāsu toņi tiešam atgādina maxima veikalu ārējo krāsojumu.

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

ribens 21.09.2012. 11.26

Nez kāpēc neviens nepiemin, ka kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende un Nacionālā būvkompāniju apvienības padomes priekšsēdētājs Māris Saukāns abi darbojas fonda “Viegli” padomē: http://www.fondsviegli.lv/par-fondu-viegli
Tas gan nav interešu konflikts, bet droši vien viņiem nav sliktas attiecības.

+4
0
Atbildēt

2

    mary75 > ribens 21.09.2012. 11.46

    Nu lūk, zinot, kā Latvijā notiek lietas, arī viens no varbūtējiem tādas kavēšanās iemesliem.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    andris902 > ribens 21.09.2012. 23.18

    …Evalc….ja gribam būt precīzi, tad ŽJG ministrēšanas sākumā atzina, ka esot ar Saukānu draugi un balsojumos, kas varētu izraisīt interešu konfliktu – viņa atturēšoties….
    …bet….vai balsojumi vienmēr ir noteicošais?….

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu