EK modernizēs augstāko izglītību • IR.lv

EK modernizēs augstāko izglītību

36
Uz vecā pamata Eiropas izglītībā jātop jaunam saturam - tāpat kā Atēnu Akropolē. Foto: AFP/LETA

Eiropas Komisijas augsta līmeņa darba grupu vadīs bijusī Īrijas prezidente Mērija Makalīze

Eiropas Komisija (EK) izveidojusi Augstākās izglītības modernizācijas augsta līmeņa darba grupu, kuras uzdevums būs noskaidrot, kā sasniegt izcilību augstākajā izglītībā un pielāgot mācību vidi digitālajam laikmetam. Par to informē EK pārstāvniecība Latvijā.

Katru gadu gandrīz četri miljoni studentu Eiropas Savienībā iestājas universitātēs un citās augstskolās. Tomēr tikai nedaudzas valstis sistemātiski cenšas uzlabot pasniegšanas kvalitāti augstskolās. Tā vietā augstskolu izcilība visbiežāk tiek mērīta pētniecības sasniegumos; par ko liecina tas, ka aizvien lielāka ietekme ir pašreizējiem augstskolu reitingiem, kuri balstās gandrīz vienīgi uz pētniecības rezultātiem, skaidro Eiropas izglītības, kultūras, daudzvalodības un jaunatnes lietu komisāre Andrula Vasiliu un bijusī Īrijas prezidente un grupas priekšsēdētāja Mērija Makalīze.

Viņas uzskata, ka augstskolu izcilību nevar un nedrīkst saistīt tikai ar izcilību pētniecībā. Augstskolas pilda citus uzdevumus, kas ir vienlīdz nozīmīgi mūsu sabiedrībai un ekonomikai.

Tāpēc šīs grupas izveide ir pirmais solis, lai mainītu pašreizējo situāciju un lielāku uzmanību pievērstu tieši mācību darbam.

Mācīšanas kvalitāte augstākās izglītības iestādēs ir panākumu atslēga, ar kuru var pilnībā atraisīt studentu potenciālu un veidot veselīgu ekonomiku un sabiedrību, uzskata Makalīze un Vasiliu. Augsti kvalificētiem pedagogiem un iestādēm, un sistēmām, kas viņus atbalsta, ir liela nozīme šo jautājumu risināšanā.

Pirmajos divos darba gados grupas uzmanības lokā būs jautājums, kā sasniegt izcilību augstākajā izglītībā un pielāgot mācību vidi digitālajam laikmetam. Tās darba sākumpunkts ir atziņa, ka augstākā izglītība vairāk nekā jebkad ir svarīga, lai radītu un kopīgi izmantotu augsta līmeņa zināšanas un prasmes, kas vajadzīgas Eiropai. Izcila augstākā izglītība rada ekonomiskas priekšrocības konkurences apstākļos, un krīzes laikos tā ir galvenais faktors, kas sekmē noturīgu ekonomikas atlabšanu, vēsta EK pārstāvniecība Latvijā.

Augstākā izglītība ir arī galvenais sociālā progresa virzītājspēks, jo māca absolventiem radoši pārvarēt grūtības. Vienlaikus palielinās konkurence starp augstskolām, jo pieaug augstākās izglītības kvalitāte visā pasaulē.

Darba grupai būs nepieciešams panākt kultūras pārmaiņas, risinot tādas problēmas kā studiju pārtraukšana agrīnā posmā un pārlieku ilgas studijas. Studiju programmām būtu jāatbilst daudzveidīgā studentu pulka vajadzībām un jānodrošina prasmes, kuras prasa darba devēji. Lai uzlabotu piekļuvi zināšanām, augstskolām efektīvi jāizmanto inovācijas tehnoloģiju un komunikācijas jomā.

EK norāda, ka iet kopsolī ar pārmaiņām darba pasaulē nozīmē piedāvāt patiešām lietderīgas un kvalitatīvas izglītības programmas un arvien vairāk iesaistīt tajās praksi vai darba pieredzi, kā arī kursu izstrādē vai pasniegšanā ciešāk sadarboties ar ieinteresētajām personām, piemēram, darba devējiem.

Jaunās darba grupas uzdevums būs augstskolām, kurām pienākuši pārmaiņu laiki, un politikas veidotājiem, kuri nodrošina attiecīgo tiesisko regulējumu, sniegt nepieciešamo atbalstu un konsultācijas.

Darba grupā apvienojušies akadēmisko aprindu un nozares pārstāvji, kuriem visiem ir padziļināts priekšstats par grūtībām, ar ko patlaban sastopas izglītības nozare. Lai grupa varētu sekmīgāk pildīt savu uzdevumu, tās locekļi apspriedīsies ar plašu ieinteresēto personu loku un arī ar studentiem.

2013.gadā darba grupa publicēs pirmos ieteikumus politikas veidotājiem un augstskolām, kā izcilības kultūru integrēt augstākās izglītības mācību darbā.

 

Komentāri (36)

janazakovica 18.09.2012. 16.26

…kaa pielagot izglitibu digitalajam laikmetam..IT eiropas lobisti negul..ari latvijaa izgl.ministrija grib visu digitalizet vairak kaut ko ieperkot…un ieviesot..viss kaa parasti..

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu