Raidījums: Stabiņas galda atvilktnē atrod vairāk nekā 1000 latu • IR.lv

Raidījums: Stabiņas galda atvilktnē atrod vairāk nekā 1000 latu

25
Dzīvokļu pārvaldes priekšniece Ārija Stabiņa. Foto: Diāna Lozko, LETA

Visticamāk, viena no KNAB aizturētajām varētu būt Dzīvokļu pārvaldes vadītāja Stabiņa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) veiktās kratīšanas laikā Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta Dzīvokļu pārvaldes vadītājas Ārijas Stabiņas kabinetā, galda atvilktnē, atrasti 1100 lati, atsaucoties uz neoficiālu informāciju, otrdienas vakarā ziņoja Latvijas Televīzijas raidījums “Panorāma”. Savukārt viņas somā atrasta burtnīca ar dažādiem uzvārdiem, kas neesot rakstīti Stabiņas rokrakstā. Pēc raidījuma ziņotā, līdz ar Stabiņu aizturēta vēl viena darbiniece.

Par iespējamām Rīgas domes amatpersonu koruptīvajām darbībām aizturētas vairākas personas, otrdien atzina Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) vadītājs Jaroslavs Streļčenoks. Viņš gan plašāku informāciju nesniedza un arī neatklāja, vai kāds cilvēks šajā lietā ir apcietināts. Streļčenoks norādīja, ka plašāka informācija tiks sniegta tuvākajās dienās.

KNAB sākts kriminālprocess saistībā ar iespējamām Rīgas domes amatpersonu koruptīvajām darbībām. Pašlaik šajā krimināllietā izmeklēšana notiek vairākos virzienos, arī tagad tiek veiktas dažādas neatliekamās procesuālās darbības, lai iegūtu un nostiprinātu pierādījumus, aģentūru LETA informēja KNAB preses pārstāvis Andris Vitenburgs.

Plašāku informāciju par šo kriminālprocesu KNAB nesniedz. Vitenburgs vien norādīja, ka sabiedrība tiks informēta, tiklīdz KNAB izmeklētājs pieņems lēmumus par aizdomās turētajiem un tas netraucēs izmeklēšanas interesēm.

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) apstiprināja, ka pirmdien Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbinieki veikuši kratīšanu Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta Dzīvokļu pārvaldes vadītājas Ārijas Stabiņas kabinetā, taču viņš nevarēja izskaidrot, kāpēc tas darīts un kā viņa varēja apiet dzīvokļu piešķiršanas sistēmu, ziņo LETA.

Visticamāk, Stabiņa ir aizturēta, jo otrdien nav ieradusies darbā, arī mājās viņa pa nakti nav ieradusies, kā arī telefons ir izslēgts. Tāpēc viņas vietā tiks iecelta pienākumu izpildītāja Mārīte Javorska, kura ir Stabiņas vietniece, aģentūrai LETA apstiprināja departamenta direktors Anatolijs Stepaņenko (GPR).

Rīgas mērs arī nevarēja izskaidrot, par ko tieši tiek turēta aizdomās Stabiņa. Tā kā visa dzīvokļu piešķiršanas sistēma darbojas elektroniski un to uzrauga Informācijas tehnoloģijas centrs, neesot skaidrs kā Stabiņa varējusi to apiet. Iespējamie riski varētu būt saistīti ar dzīvokļiem, kas piešķirti ārpus kārtas, – pagājušajā gadā piešķirti 2800 dzīvokļi, no tiem 150 ārpus kārtas.

Domes darbinieki pieļauj, ka Stabiņa prasījusi papildu samaksu par mājokļu piešķiršanu no tiem cilvēkiem, kam pienākusi rinda uz jauno mājokli.

Kā vēl vienu versiju domes darbinieki minēja, ka runa varētu būt par dokumentu viltošanu, taču šai versijai pagaidām nav gūts apstiprinājums.

Rīgas domes Revīzijas un audita pārvalde no rītdienas sāks pārbaudi gan par piešķirtajiem dzīvokļiem, gan arī pārliecinoties, vai uz dokumentiem nav konstatējami viltoti zīmogi. Pārbaude varētu ilgt vismaz mēnesi, jo tiks pārbaudīti visi dzīvokļa darījumi no 2009.gada.

Jau ziņots, ka KNAB darbinieki pirmdienas vakarā veikuši kratīšanu Rīgas domes Mājokļu un vides departamentā. “Jocīgi, ka tas notiek nakts melnumā, čeka stilā. Cerams, kādreiz uzzināsim iemeslu,” vakar teica Ušakovs.

Kā neoficiāli atzina kāda departamenta amatpersona, kratīšana notikusi Dzīvokļu pārvaldē, kuru vada Ārija Stabiņa. Departamenta vadība Latvijas Radio apstiprinājusi, ka kratīšana notikusi Dzīvokļu pārvaldes ilggadējās vadītājas Ārijas Stabiņas kabinetā.

Dzīvokļu pārvalde īsteno pašvaldības palīdzības sniegšanu dzīvokļa jautājumu risināšanā, uztur “dzīvokļu rindu” un reģistrē tajā iedzīvotājus, uzskaita pašvaldības īpašumā, valdījumā, lietošanā un nomā esošās dzīvojamās telpas, veidojot atsevišķu brīvo, izīrēto un patvarīgi aizņemto dzīvojamo telpu reģistru. Tāpat pārvalde izskata iesniegumus par personu uzņemšanu dzīvokļu īpašnieku kooperatīvajās sabiedrībās (dzīvokļu īpašnieku biedrībās) un pilda citas funkcijas.

Ušakova preses sekretāre Anna Kononova pastāstīja, ka kratīšanā klāt ir bijuši domes juristi.

Mājokļu un vides departaments izveidots 2009.gadā, apvienojot Komunālo un Vides departamentu, kā arī pārņemot pašvaldības aģentūras “Rīgas mājoklis” funkcijas. Departamentu vada Anatolijs Aļeksejenko (GKR).

Departamentam ir četras pamatpārvaldes – Dzīvokļu pārvalde, Apsaimniekošanas pārvalde, Vides pārvalde un Kapsētu pārvalde.

 

Komentāri (25)

Tamāra Nolmane 18.09.2012. 10.25

Ušakovam vispār nekad nekas nav skaidrs. Viņam tikai ir skaidrs, ka Vienotība, RP un NV ir ļaunuma ass.

+20
-2
Atbildēt

0

mary75 18.09.2012. 10.31

KNAB strādā, un tas ir labi.
Gan jau Stabiņa nebija tāda “vientuļa” korupcionāre, tā RD ir sistēma, kuras galva ir Ameriks, tas jau nav nekāds noslēpums.

+19
-3
Atbildēt

0

Janka, Janic 18.09.2012. 10.30

paprasi amērikam , tas varbuut zinaas kaa likumu apiet ar liikumu , neteelo naivo.

+15
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu