Saeima šogad sadala papildu 88 miljonus latu • IR.lv

Saeima šogad sadala papildu 88 miljonus latu

25
Nauda. Foto: Jānis Saliņš, F64

Šāgada budžeta izdevumi palielināsies par 240 miljonu latu

Saeima ceturtdien lielā vienprātībā otrajā un galīgajā lasījumā pieņēma šā gada budžeta grozījumus, kuros prioritārajiem pasākumiem piešķirti papildu 88 miljonus latu. Par budžeta grozījumiem nobalsoja 88 deputāti, bet atturējās divi tautas kalpi, ziņo LETA.

Iepriekš pirmajā lasījumā Saeima vienojās prioritārajiem pasākumiem sadalīt papildu 70 miljonus latu, savukārt, vērtējot priekšlikumus budžeta grozījumiem uz otro lasījumu, tika atbalstīti papildu izdevumi vēl vairāk nekā 18 miljonu latu apmērā.

Veicot šā gada budžeta grozījumus, kopumā budžeta izdevumi, ieskaitot prioritāros pasākumus 70 miljonu latu apmērā un papildu atbalstītos priekšlikumus, šogad palielināsies par 240 miljonu latu.

Tāpat Saeimas deputātu priekšlikumi paredz piešķirt dažādiem priekšlikumiem 1,1 miljonu latu, galvenokārt pārdalot līdzekļus no programmas “Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem”.

Atbalstītie priekšlikumi budžeta grozījumiem paredz 50 000 latu piešķiršanu Latvijas Riteņbraukšanas federācijai BMX izlases komandai, kā arī tādu pašu finansējumu Latvijas Volejbola federācijai – pludmales volejbola izlases komandai un jaunatnes programmām. Vēl 50 000 latu tiks piešķirti Latvijas Bērnu fondam sociālās rehabilitācijas pakalpojumu sniegšanai bērniem, kuri cieš no vardarbības.

Tika atbalstīti priekšlikumi 100 000 latu novirzīt Bulduru dārzkopības vidusskolai avārijas stāvoklī esošās siltumapgādes sistēmas rekonstrukcijai. Savukārt 128 000 latu nolemts novirzīt Dagdas novada pašvaldībai siltumapgādes ārkārtas situācijas novēršanai un siltumtrases izbūvei, 61 000 latu – Jaunpiebalgas pašvaldībai Jaunpiebalgas vidusskolas jumta renovācijai un siltumapgādes rekonstrukcijai, kā arī 224 000 latu Kārsavas novada pašvaldībai Kārsavas vidusskolas ēku rekonstrukcijai. Tika atbalstīti citi priekšlikumi, ko ierosināja Saeimas deputāti.

Šā gada budžeta grozījumu otrajam lasījumam Saeimā savus priekšlikumus bija iesniegušas arī nozaru ministrijas, kurām papildu tiks piešķirti 17,8 miljonus latu, kas palielinās šā gada budžeta deficītu, nepārsniedzot 2012.gada plānoto kopējo budžeta deficīta apmēru 1,9% no iekšzemes kopprodukta pēc Eiropas Savienības metodoloģijas.

Papildu vairāk nekā 10,5 miljoni latu tika piešķirts Veselībai ministrijai, lai nodrošinātu ambulatorajai ārstēšanai paredzēto zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumu kompensāciju iedzīvotājiem, vakcīnu iegādei, dzemdību palīdzības nodrošināšanai un citiem pakalpojumiem, kā arī Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcai pievienotā Latvijas Infektoloģijas centra kreditoru saistību segšanai.

Vēl 0,5 miljoni latu tiks piešķirti nekustamā īpašuma iegādei Rīgā, Elizabetes lielā 17, bijušā Valsts prezidenta Valda Zatlera vajadzībām.

Savukārt divi miljonu latu tiks novirzīti ēnu ekonomikas apkarošanas pasākumu īstenošanā iesaistīto institūciju darbinieku motivēšanai saskaņā ar institūciju darbības rezultātiem 2012.gada sešos mēnešos un šo darbības rezultātu ietekmi uz nodokļu iekasēšanu.

Atbalstu guvis arī priekšlikums piešķirt papildu finansējumu Satiksmes ministrijai trīs miljonu latu apmērā, lai daļēji segtu zaudējumus pasažieru pārvadātājiem par 2012.gadu, kā arī kompensētu zaudējumus, kas VAS “Latvijas pasts” radušies 2011.gadā, sniedzot abonētās preses piegādes pakalpojumus lauku apvidos.

Tāpat Saeima vienojās piešķirt 30 000 Balvu pareizticīgās baznīcas ēkas atjaunošanai, 25 000 latu – Rīgas Zooloģiskajām dārzam ambulances rekonstrukcijai, kā arī 25 000 latu – Latvijas Kamaniņu sporta federācijai Pasaules kausa posma norisei Siguldā.

Vienlaikus tika arī atbalstīts priekšlikums piešķirt 5000 latu Nacionālajai elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomei, 2171 latu – zibens radīto postījumu novēršanai Regīnas Ezeras memoriālajā mājā “Brieži”, 90 000 latu – Liepājas pilsētas pašvaldības izglītības iestāžu labiekārtošanai, kā arī 15 000 latu – Lāčplēša dienas svinību organizēšanai un 10 000 latu – vēl vienam koncertam 18.novembra dienas svinībās.

Saeima vienojas arī par jau iepriekš konceptuāli atbalstītājiem papildu 70 miljoniem latu šā gada budžeta grozījumos, no kuriem Satiksmes ministrijai paredzēti 20,6 miljoni latu. Piešķirtie līdzekļi tiks novirzīti valsts un pašvaldību autoceļu uzturēšanai un atjaunošanai, kā arī dotācijai sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzējiem.

Veselības ministrijai papildu finansējums paredzēts 19,5 miljonu latu apmērā. Papildu līdzekļi plānoti Mātes un bērna veselības uzlabošanas plāna īstenošanai 1,1 miljona latu apmērā, rindu mazināšanai uz medicīnas pakalpojumiem, diagnostisko un laboratorisko izmeklējumu nodrošināšanai, speciālistu konsultāciju un dienas stacionāros sniegto pakalpojumu samaksai 7,4 miljonu latu apmērā.

Kultūras ministrijai papildu piešķirs līdzekļus 5,1 miljona latu apmērā, tai skaitā nodrošinot finansējumu pašvaldībām dziesmu un deju svētku procesa nodrošināšanai, Latvijas Nacionālās operas saimnieciskās darbības stabilizācijai un skatuves rekonstrukcijai, kā arī mūzikas instrumentu, skaņu un gaismas tehnikas un koncerttērpu iegādei teātriem, orķestriem un koriem.

Papildu līdzekļi piešķirti Labklājības ministrijas vajadzībām 3,9 miljonu latu apmērā. Finansējums paredzēts piemaksām politiski represēto pensijām 2,2 miljonu latu apmērā, valsts sociālā nodrošinājuma pabalstiem un valsts pabalstiem ar celiakiju slimiem bērniem apmēram 496 000 latu apmērā. Plānoti līdzekļi invalīdu tehnisko palīglīdzekļu saņemšanai.

Papildu līdzekļi piešķirti Zemkopības ministrijai 2,3 miljonu latu apmērā valsts atbalstam lauksaimniecībā, Ārlietu ministrijai – 402 000 latu apmērā Latvijas ārpolitikas interešu īstenošanai, Iekšlietu ministrijai – 3,9 miljonu latu apmērā Drošības policijas darbības nodrošināšanai, Izglītības un zinātnes ministrijai – 3,2 miljonu latu apmērā augstas klases sportistu un treneru materiālajai stimulēšanai par izciliem sasniegumiem sportā un citiem sporta veicināšanas pasākumiem.

Izdevumu pieaugums plānots atbilstoši valsts ilgtermiņa izaugsmes rādītājiem un ievērojot Eiropas Savienības noteikumus valsts budžeta deficītu 2013.gadā samazināt par 0,5%, informēja Finanšu ministrijā.

Saeima arī pieņēma grozījumus Invaliditātes likumā un Sabiedriskā transporta pakalpojumu likumā, kas saistīti ar šā gada budžetu.

 

Komentāri (25)

austrisv 13.09.2012. 12.47

Es domāju tā, ka nevaram vairs dzīvot no aizņemšanās, bet jādzīvo tā cik nopelna tik arī tērē. Nu kā ierasts ar ģimenes budžetu. Pie tam vēl arī mazliet jāuzkrāj nebaltām dienām, nu kā ierasts normālā budžetā.

+5
-2
Atbildēt

1

    Aivars Krauklis > austrisv 13.09.2012. 13.25

    Ja nebūs, ko dalīt, nebūs, kas balso. Tātad jāaizņemas. Līdz atdošanai paspēšu tikt pie pensijas.
    Deputatus Vulgaris.

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

janazakovica 13.09.2012. 12.14

balvu pareizticigas baznicas remontam 30 tukst.ls.un berniem kas cies no vardarbibas..vertgakas pozicijas bet 25 tukst ls lacplesa dienas svinesanai..kas ir lacplesis pumpura eposa varonis..kas piedzima laca un sievietes zoofilijas akta rezultataa..jaa jocigi svetki un varoni un ordeni tiem latviesiem..

+3
-3
Atbildēt

0

mary75 13.09.2012. 11.57

It kā jau līdzekļi piešķirti kaut cik adekvāti, bet, vismaz, indeksēt, vajadzētu arī mazās pensijas līdz 200ls., ne tikai piemaksāt politiski represētiem.
Reāli pa šiem krīzes gadiem pensijas ir ievērojami samazinājušās.

+4
-4
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu