Barrozu: Grieķija paliks eirozonā • IR.lv

Barrozu: Grieķija paliks eirozonā

15
Žozē Manuels Barrozu. Foto: AFP/LETA

ES jākļūst par suverēnu valstu federāciju

Grieķija paliks eirozonā, ja tā pildīs valsts dotos reformu solījumus, trešdien teica Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žozē Manuels Barrozu. “Es patiesi uzskatu, ka mums ir iespēja šajā rudenī panākt pavērsienu,” uzrunā Eiropas Parlamentā norādīja Barrozu. “Ja Grieķija pildīs savas saistības, tad tai vajadzētu palikt eirozonā.”

EK prezidents trešdien savā ikgadējā uzrunā teica, ka Eiropas Savienībai (ES), lai tā pārvarētu ekonomisko un politisko krīzi, ir jāpārtop par “suverēnu valstu federāciju”. “Pašreizējai ES ir jāattīstās,” sacīja Barrozu. ES “ir jāvirzās suverēnu valstu federācijas virzienā”.

Minot sava veida “Eiropas savienotās valstis” kā ES “politisko horizontu”, EK prezidents sacīja, ka pastāv nepieciešamība “dalīties suverenitātē tā, lai katra valsts un katrs pilsonis varētu labāk kontrolēt savu likteni”. Šāda federācija ir nepieciešama, “jo uzskatu, ka tā būtu kļūda šajos nemierīgajos laikos pamest valstis nacionālismam un populismam”, sacīja Barrozu.

Federācijas izveidošanai būs “galu galā nepieciešams jauns līgums”, par kuru vienosies ES partneri, norādīja EK prezidents.

Jau ziņots, ka pēc divus gadus ilgušas taupības Grieķija atkal saskārusies ar nepieciešamību 2013.-2014.gadā īstenot jaunus izdevumu samazinājumus aptuveni 11,5 miljardu eiro (8,08 miljardu latu) apmērā, lai spētu iegūt starptautiskā aizdevuma nākamo maksājumu.

Eiropas Savienības (ES), Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) un Eiropas Centrālās bankas (ECB) pārstāvju ziņojums oktobrī noteiks, vai Grieķija varēs saņemt tik ļoti nepieciešamo aizdevuma nākamo maksājumu 31,5 miljardu eiro (22,13 miljardu latu) apmērā.

Grieķijas ekonomika paļaujas uz divām finanšu palīdzības programmām aptuveni 240 miljardu eiro (168,6 miljardu latu) apmērā, kuras atbalsta ES, SVF un ECB.

 

Komentāri (15)

Janka, Janic 12.09.2012. 13.53

esmu par suvereenu Eiropas valstu federaalo savieniibu , ar vienotu kriminaallikumu un federaalo tiesu, federaalo banka, tad beidzot muusu korumpanti visi buutu aiz resteem , nevis atrunaatos, ka neko nezin par izkraaptajiem un nobleediitajiem miljoniem …mafiju iedziitu stuurii un izkultos no eenu ekonomikas žņaugiem, plus veel krieviem atņemtu peedeejo ceriibu , atgriezties krievijas impeerijaa.

+8
0
Atbildēt

0

oktaavs 12.09.2012. 18.57

Teksts nav par Grieķiju, bet par federāciju. Tas lai netraumētu jau vienu savienību pārcietušo tautu ?
Mums tagad vienalga, jo kā teica klasiķis : „Ļaujiet man kontrolēt nācijas naudu, un man vienalga, kas raksta šīs nācijas likumus.”
(Rotšilds)
Tapēc ir laiks beigt barot korumpēto marionešu valdību un uzreiz vēlēt centrālo. Tas būs godīgāk, lētāk un pat labāk mums visiem.
Pilnīgi nopietni.

+4
0
Atbildēt

0

Andris 12.09.2012. 15.23

Kārtējais dīvains virsraksts, kas nesakrīt ar raksta saturu.
Virsraksts “paliks Eirozonā”, turpinājums “… ja tā pildīs valsts dotos reformu solījumus”.
Tas ir tas pats kā uzlikt virsrakstu “Rīt būs siltāks laiks”.
Ar precizējumu rakstā “… ja temperatūra nepazemināsies un nepaliks nemainīga”.
Diezgan lēts žurnālistu triks, lai padarītu ziņu sensacionālāku. Raksturīgs dzeletnajai presei. Nesaprotu, kāpēc tas ir vajadzīgs IRam.

+1
0
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu