Par aizdomīgiem finanšu darījumiem atstādina "Rīgas namu" valdi • IR.lv

Par aizdomīgiem finanšu darījumiem atstādina “Rīgas namu” valdi

12
SIA "Rīgas nami" nu jau bijušais valdes priekšsēdētājs Kārlis Kavacs. Foto: Edijs Pālens, LETA

Ameriks valdes locekļus Kavacu un Ludviku aicina apturēt darbību partijā “Gods kalpot Rīgai”

Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks (GKR) atstādinājis SIA “Rīgas nami” valdi, jo uzņēmums veicis augsta riska finanšu darījumus, kas var radīt 600 000 latu zaudējumus, ziņo LETA.

Kā otrdien preses brīfingā skaidroja Ameriks, “Rīgas namu” valdes locekļi šādus darījumus veikuši, jo vēlējušies, lai uzņēmums gūst papildu peļņu. Tomēr Amerikam esot bažas, ka tādējādi valdes locekļi varētu būt pārkāpuši savas pilnvaras.

“Rīgas nami” veikuši augsta riska darījumus, kas saistīti ar uzņēmuma brīvajiem līdzekļiem. Darījumi bijuši sarežģīti, tie saistīti ar valūtas konvertācijām, skaidroja Ameriks. Veicot šos darījumus, pašvaldības kapitālsabiedrība sadarbojusies ar uzņēmumu “Zeus”, kura pamatkapitāls esot tikai 2000 latu.

Par šiem darījumiem Ameriku pirms nedēļas informējis pats “Rīgas namu” valdes loceklis Kārlis Kavacs. Savukārt Ameriks uzdevis viņam nedēļas laikā sagatavot paskaidrojumus par notikušo. Šorīt Kavacs paskaidrojumus sniedzis mutiski un Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks nolēmis “Rīgas namu” valdi atstādināt.

Vienlaikus Ameriks iecēlis “Rīgas namu” pagaidu valdi – Ilzi Spūli, kura pildīs valdes priekšsēdētājas pienākumus, un Vinetu Veriku, kurai būs jāgādā par uzņēmuma saimniecisko darbību.

Precīzi atstādinātās valdes veikto darījumu apstākļi tiks skaidroti auditā. Ja pārbaudē atklāsies, ka ir veikti noziedzīgi nodarījumi, pagaidu valdes uzdevums būs vērsties prokuratūrā vai policijā, sacīja Ameriks.

Ameriks, kurš ir arī partijas “Gods kalpot Rīgai” (GKR) vadītājs, piebilda, ka ir aicinājis Kavacu un otru atstādināto “Rīgas namu” valdes locekli Almeru Ludviku apturēt darbību GKR. Turklāt, ja atklāsies, ka abi ir rīkojušies prettiesiski, partija atskaitīšot atpakaļ no viņiem saņemtos ziedojumus.

“Jāsaprot, vai valdei bija pilnvaras to darīt,” rezumēja Ameriks, piebilstot, ka, pēc viņa domām, pilnvaras tikušas pārkāptas.

Jau ziņots, ka Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Ameriks atstādinājis SIA “Rīgas nami” valdi. Kā liecina “firmas.lv” dati, “Rīgas namu” valdē ir divi locekļi – Kārlis Kavacs, kurš ieņem valdes priekšsēdētāja amatu, un Almers Ludviks.

Lēmums pieņemts otrdienas rītā notikušajā uzņēmuma kapitāldaļu turētāju sapulcē. 

Divus gadus sena vēsture

2010.gada jūlijā toreizējais Rīgas vicemērs Ainārs Šlesers (LPP/LC) no uzņēmuma valdes priekšsēdētāja amata atstādināja tā ilggadējo vadītāju Andri Lāci, kurš uzņēmumu vadīja kopš 1996.gada, raksta “Delfi.lv”.

Pēc darba zaudēšanas Lācis pastāstīja, ka viņš atstādināts pēc tam, kad 2010.gada jūnijā atteicies atbalstīt grozījumus “Rīgas namu” 2010.gada budžetā, no uzņēmuma līdzekļiem 120 000 latu paredzot reklāmas izdevumiem. Nākamajā uzņēmuma dalībnieku sapulcē jūlijā Šlesers Lāci no amata atstādinājis, šādu lēmumu pamatojot ar Rīgas domes Audita un revīzijas pārvaldes atzinumu par vairākiem pārkāpumiem uzņēmumā.

Kā pirms diviem gadiem norādījis domes deputāts Olafs Pulks (Vienotība), atteikšanās pildīt Šlesera pavēli par naudas pārskaitīšanu reklāmai bijis galvenais iemesls, kāpēc Lācis atstādināts no amata. “To apliecina fakts, ka pēc Lāča atbrīvošanas tika veikti grozījumi uzņēmuma 2010.gada budžetā, kas paredzēja reklāmas izdevumu apmaksu,” teicis Pulks.

Toreiz Lāča vietā “Rīgas namu” vadītāja amatā nekavējoties tika iecelts Kārlis Kavacs, kurš pirms tam pildīja Rīgas domes Īpašuma departamenta direktora pienākumus. Savukārt Ludviks valdē darbojās no 2010.gada februāra.

Šovasar “Rīgas namu” valdes locekļa amatu pameta bijušais iekšlietu un tieslietu ministrs Mareks Segliņš. Šādu lēmumu Segliņš skaidroja ar vēlmi novērst interešu konfliktu savā darbībā – viņš atjaunojis zvērināta advokāta praksi, taču likums to neļauj apvienot ar valdes locekļa amatu.

Jautāts, vai amata pamešanas pamatā nav politiski iemesli un nesaskaņas, Segliņš atzina, ka “nav dūmu bez uguns”, tomēr sīkāk nekomentēja, norādot, ka ar politiku nenodarbojas jau divus gadus.

“Rīgas nami” ir Rīgas pilsētas pašvaldības kapitālsabiedrība. “Rīgas namu” galvenie darbības virzieni ir īpašumu attīstīšana, pārvaldīšana un apsaimniekošanas, kā arī kultūras pasākumu nodrošināšana Melngalvju namā, kino “Splendid Palace”, “Rīgas Mākslas telpā” un Rīgas Kongresu namā.

Saskaņā ar “firmas.lv” datiem uzņēmuma pamatkapitāls ir 69,3 miljoni latu. Pērn “Rīgas namu” apgrozījums bija 2 502 144 lati, kas bija par 134 185 latiem vairāk nekā 2010.gada apgrozījums. 2011.gadā uzņēmums strādāja ar 64 538 latu peļņu, kas bija par 38 736 latiem mazāka nekā 2010.gadā, kad uzņēmums nopelnīja 103 274 latus. 2011.gadā uzņēmumā strādāja 137 darbinieki.

 

 

Komentāri (12)

mariam 11.09.2012. 11.11

Nezinu iemeslus un aizkulises, bet no malas izskatās, ka Amerikas dikti aizrāvies ar savu personīgo un savas partijiņas PR kampaņu un redzot, kā ņemās Ķilis, Pavļuts un Sprūdžs, nu arī savam tēlam reformētāja slavu gribētu piešķirt.

+13
-2
Atbildēt

1

    enjoy > mariam 11.09.2012. 15.39

    Man arī šī bija pirmā reakcija- drosmīga cīkstoņa ar korupciju tēla veidošana PR nolūkos. :) Būtu smieklīgi, ja nebūtu tik traģikomiski. Viņu varētu pārspēt tikai Šlesera vai Lemberga spiedzieni- ķeriet zagli!

    +6
    0
    Atbildēt

    0

Janis 11.09.2012. 11.05

Šis jaukais priekšvēlēšanu laiks..
3g pavadīti runājot un kārtojot “lietas”, tagad jāatrāda “darbība”.

+11
-1
Atbildēt

0

janazakovica 11.09.2012. 11.35

interesanti ko tur gadiem sedeja un kukoja paspasludinats baptistu macitajs slesera cilveks almers ludvigs..baptistiem tris menesu kursi un macitajs-sludinatajs gatavs..ludvigs savu par saziedotajiem lidzekliem jura barbina kristigo skolu nolaida uz grunti..bet tas netrauceja vinu ielikt tada amataa..pirms tam brivostas prieksedetajs un Rigas vicemers kurs neaizliedza praidu kad bija mera birka vietas izpilditajs..tadi luk ir tie baptistu sludinataji ir Latvijaa

+5
0
Atbildēt

1

    janazakovica > janazakovica 11.09.2012. 18.10

    interesanti ka almeram ludvigam piedereja sieviesu apaksvelas veikalu tikls “Almera” kurs nesen bankroteja uzmetot piegadatajus uz 1,6 miljoniem latu

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu