Privatizācijas aģentūras vadītāja iesniedz atlūgumu • IR.lv

Privatizācijas aģentūras vadītāja iesniedz atlūgumu

15
Iveta Zalpētere. Foto: Edijs Pālens, LETA

Pavļuts: Zalpēterei neglaimo neatkarīgā audita novērtējums viņas darbībai

Atlūgumu trešdien iesniegusi Privatizācijas aģentūras (PA) valdes priekšsēdētāja Iveta Zalpētere, biznesa portālu “Nozare.lv” informēja aģentūrā. Tas iesniegts, protestējot pret ekonomikas ministra Daniela Pavļuta “agresīvo PA darba politizāciju”.

Zalpētere vairs neuzticoties ekonomikas ministram kā kapitāla daļu turētājam. Darbu viņa turpinās līdz 5.oktobrim, ņemot vērā nepieciešamību nodrošināt PA darba nepārtrauktību un dodot iespēju ministram atklātā procesā konkursa kārtībā izraudzīties jaunu PA valdes priekšsēdētāju.

Savukārt ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts pilnībā norobežojas no Ivetas Zalpēteres publiski paustajiem izteikumiem par viņas atlūguma iemesliem un sola nodrošināt PA darbības stabilitāti un nepārtrauktību.

Kā informē ministra preses sekretāre Daiga Grūbe, Pavļuts Zalpēteres iesniegto atlūgumu un arī medijiem izplatīto informāciju par atlūguma iemesliem vērtē kā reakciju uz viņai neglaimojošā audita un komisijas secinājumiem. Turklāt atlūgums tiek iesniegts nākamajā dienā, kad ekonomikas ministrs ir aicinājis sasaukt PA akcionāru ārkārtas sapulci šā gada 10.septembrī, lai lemtu par PA statūtu grozījumiem, kas paredz uz pusi samazināt PA valdes locekļu skaitu.

Ministrs atzinis, ka PA darbinieku plašsaziņas līdzekļiem sūtītās vēstules, neatkarīgais audits un arī novērtēšanas komisijas veiktais PA valdes locekļu darba un kompetenču novērtējums liecina, ka PA vadības darbā ir būtiskas nepilnības, kas liek uzdot pamatotus jautājumus par PA vadītājas piemērotību amatam. Pavļuts rūpēsies, lai atsevišķu aģentūras valdes locekļu īstenotās darbības vēl vairāk nepasliktinātu situāciju PA, kā arī negatīvi neietekmētu tās pārvaldībā esošās valsts kapitāla daļas un īpašumus.

Pēc Grūbes sacītā, ministrs, īstenojot PA kapitāla daļu turētāja pienākumus, ir rīkojies tikai savu pilnvaru, kompetences un atbildības ietvaros, ievērojot labas pārvaldības principus un rūpējoties par valsts interesēm.

PA paziņojumā medijiem norādīts, ka, absolūti ignorējot un apzināti pārkāpjot valsts pārvaldes un korporatīvās pārvaldības principus, Pavļuts un ministra birojs ir būtiski traucējis PA darbu, mērķtiecīgi un regulāri iejaucoties tās ikdienas darbībā. Ministra birojs uzdod PA darbiniekiem “nesaprotamām interesēm atbilstošus ar PA vadību nesaskaņotus uzdevumus, klaji un apzināti ignorējot Zalpēteres kā aģentūras valdes priekšsēdētājas kompetenci un no ieņemamā amata izrietošo atbildību par PA darbību”.

“Tamlīdzīgas Pavļuta aktivitātes īpaši sākās laikā, kad tika veiktas izmaiņas AS “Citadele banka” (“Citadele”) valdē. Pavļuts regulāri pieprasīja informāciju par Nominācijas komitejas darbu un deva norādes par atbilstošākajiem kandidātiem,” norāda aģentūrā. Tāpat Zalpētere vērš uzmanību uz ministra pastiprināto vēlmi veikt “Citadeles” padomes nomaiņu pret paklausīgu, lai, iespējams, veiktu bankas valdes nomaiņu.

Zalpētere uzskata, ka ekonomikas ministra mērķi patlaban nav saprotami un esošā sadarbība tikai kavē privatizācijas pabeigšanu, līdz ar to arī rada valstij papildu izdevumus. “Tas ir nepieļaujami, ka ministrs, kurš maijā valdībā aizstāvēja PA izstrādāto Valsts kapitāla daļu pārvaldības koncepciju, kurā noteikti korporatīvās pārvaldības principi, atbalsta ministra biroja tiešu iejaukšanos PA darbībā un privatizācijas procesā, dodot norādes par konkrētu valdes lēmumu pieņemšanu vai nepieņemšanu,” uzsver Zalpētere.

Zalpētere aicina Ministru prezidentu Valdi Dombrovski (Vienotība) pievērst īpašu uzmanību situācijai, kas radusies starp Pavļutu un PA, ņemot vērā, ka aģentūras pārvaldībā ir tādi nozīmīgi uzņēmumi kā “Citadele”, AS “Reverta”, SIA “Lattelecom” un SIA “Latvijas Mobilais telefons”, kā arī nopietni šo situāciju izvērtēt. PA vadītāja uzskata, ka pastāv nopietnas bažas, ka šo uzņēmumu attīstību var sākt noteikt kādas savtīgas personīgās intereses, nevis valstiski un atbildīgi pieņemti lēmumi.

PA ieņēmumi 2011.gadā ir auguši par 24%, kas valstij papildus ir devis 1,49 miljonus latu. 2012.gada pirmajos sešos mēnešos, salīdzinot ar 2011.gadu, ieņēmumi ir auguši par 20%. Pagājušā gadā un šogad ir veikta struktūras optimizācija un ar būtiski mazāku darbinieku skaitu ir kāpināti privatizācijas procesa rezultatīvie rādītāji.

PA auditā, ko veica SIA “Moi”, secināts, ka kopējā psiholoģiskā atmosfēra aģentūrā raksturojama kā nomākta un darba produktivitāti bremzējoša. Tuvāko nedēļu laikā plānots sagatavot arī grozījumus PA statūtos, lai aģentūras valdes locekļu skaits no pašreizējiem četriem tiktu samazināts līdz diviem, biznesa portālu “Nozare.lv” informēja ekonomikas ministra Daniela Pavļuta preses sekretāre Daiga Grūbe.

Patlaban PA valdes priekšsēdētāja ir Iveta Zalpētere, bet valdes locekļu amatos darbojas Gundega Drēska, Egils Zariņš un Verners Lūsis.

 

Komentāri (15)

Una Grinberga 05.09.2012. 15.44

Šausmas, kas tajā valsts pārvaldē notiek? Daudzi “profesionālie” un “pieredzējušie” vadītāji vai nu tiek atlaisti vai atstāj amatus. Zalpētere ies uz Rīgas domi? Tur visus “profesionāļus” gaida ar atplestām rokām!

+11
-1
Atbildēt

1

    ilmisimo > Una Grinberga 05.09.2012. 15.48

    Zalpētere ies uz Rīgas domi?
    __________________________
    Zalpētere tak nāk no šlesera partijas, vai ne?

    Tad jau- loģiski.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

Janis 05.09.2012. 16.06

Lūk arī ministra viedoklis, kuru IR laikam piemirsa pajautāt, pirms publicēt Zalpēteres pilnīgi standarta “viedokli”, kāds dzirdams pēc katras šādu “profesionāļu” atlaišanas (skat. Gruškevicu, u.c.):
http://www.em.gov.lv/em/2nd/?lang=lv&id=32657&cat=621

+10
-1
Atbildēt

0

kkristaps 05.09.2012. 15.41

PA ieņēmumi 2011.gadā ir auguši par 24%, kas valstij papildus ir devis 1,49 miljonus latu. 2012.gada pirmajos sešos mēnešos, salīdzinot ar 2011.gadu, ieņēmumi ir auguši par 20%. Pagājušā gadā un šogad ir veikta struktūras optimizācija un ar būtiski mazāku darbinieku skaitu ir kāpināti privatizācijas procesa rezultatīvie rādītāji.
No šī gan izriet, ka Pavļuta “ietekmēšanas pasākumiem” ir bijuši pozitīvi rezultāti, vai tad ne? Privatizācijas aģentūra tak nav privāts kantoris, manuprāt.

+7
-1
Atbildēt

2

    astra_ozo > kkristaps 05.09.2012. 19.00

    bet izskatās, ka PA netaisījās veikt savu uzdevumu – pašlikvidēties
    ———–
    Un ja tas notiktu, ja būtu uzsākta pašlikvidācija – atmosfēra darba kolektīvā uzlabotos? :)))

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > kkristaps 05.09.2012. 15.47

    Visos Latvijas uzņēmumos peļņa aug, un tam nav nekāda sakara ar PA, bet izskatās, ka PA netaisījās veikt savu uzdevumu – pašlikvidēties (tas jau sen bija plānots!).

    +8
    -3
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu