Dombrovskis: Par eiro Latvijā izlems nākamgad • IR.lv

Dombrovskis: Par eiro Latvijā izlems nākamgad

42
Foto: Raimo Lielbriedis, F64

Latvijas Bankas speciālists: Latvijai eiro ieviešanas ieguvumi vairākkārt pārsniedz izmaksas

Latvija lēmumu par pievienošanos eirozonai pieņems nākamā gada sākumā, pieprasot konverģences ziņojumu Eiropas Savienībā (ES), trešdienas rītā intervijā LNT raidījumam “900 sekundes” teica premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība).

“Sākumā būs jāpieprasa konverģences ziņojums, bet tālāk būs gara un smaga procedūra. Latvija par eiro ieviešanu lēmumu pieņems, pieprasot šo ziņojumu gada sākumā,” teica valdības vadītājs. Dombrovskis norādīja, ka pēdējā pusgadā pirms eiro ieviešanas domāt par visiem aspektiem būšot par vēlu, tāpēc daudz kas tiekot sagatavots jau tagad, raksta LETA.

Premjers atzina, ka šajā jautājumā ir nepieciešams komunicēt ar sabiedrību, tāpēc būs informatīvā kampaņa par ekonomiskajiem ieguvumiem no eiro ieviešanas un kā tas personīgi ietekmēs cilvēku ikdienu. “Sabiedrībai ir jāsaprot, kāpēc tas tiek darīts,” teica Dombrovskis.

Valdības vadītājs arī minēja, ka Igaunijā ar pievienošanos eirozonai esot apmierināti 71% iedzīvotāju.

Latvijas gadījumā eiro ieviešanas ieguvumi vairākkārt pārsniedz izmaksas, Latvijas Radio sacīja Latvijas Bankas (LB) Monetārās politikas pārvaldes vadītāja vietnieks Uldis Rutkaste. Viņš uzsvēra, ka eiro ieviešanai ir gan pozitīvi efekti un ieguvumi, gan izmaksas.

“Mūsu gadījumā ieguvumi šīs izmaksas vairākkārtīgi atsver,” akcentēja eksperts, norādot, ka jau pirmajā eiro ieviešanas gadā ieguvumi būs līdzvērtīgi vai pat nedaudz pārsniegs izmaksas. Desmit gadu laikā eiro ieviešana ļaus budžetā iegūt papildu 900 miljonus eiro (630 miljonus latu), bet 2020.gadā saražot preces un pakalpojumus astoņu miljardu eiro (5,6 miljardu latu) vērtībā, aprēķinājusi LB. Tas nozīmēs lielāku nodarbinātību un straujāku vidējās algas pieaugumu.

Starp pozitīvajām lietām ekonomists minēja kredītreitinga pieaugumu, kas ļauj samazināt kapitāla piesaistes izmaksas un palīdz vairāk ražot un eksportēt, tādējādi panākot straujāku ekonomikas attīstību. “Eiro nepadarīs visus bagātus nakts laikā, bet tuvāko gadu laikā tas būs jūtams arī iedzīvotāju maciņos,” sacīja Rutkaste.

Kā piemēru LB pārstāvis arī minēja Igauniju, kurai pēc eiro ieviešanas izdevies piesaistīt vairāk investīciju un panākt straujāku ekonomikas attīstību. Turklāt problēmas eirozonā jebkurā gadījumā ietekmētu Latviju, arī ja valsts saglabātu nacionālo valūtu. Savukārt eiro ieviešana palīdzēs Latvijai straujāk sasniegt savus mērķus.

Eiro ieviešanas procedūra paredz, ka 2013.gada aprīlī Eiropas Komisija (EK) un Eiropas Centrālā banka (ECB) izvērtēs Latvijas tautsaimniecības konverģenci. Līdz maijam konverģences ziņojums tiks analizēts, bet jūnijā pozitīva novērtējuma gadījumā ES Ekonomisko un finanšu jautājumu padome (ECOFIN) aicinās Latviju pievienoties eirozonai. Pēc ECOFIN aicinājuma Eiropas Padome (EP) jūnijā pieņems politisku lēmumu aicināt Latviju pievienoties vienotai valūtai. Savukārt jūlijā ECOFIN pieņems gala lēmumu par Latvijas uzaicinājumu pievienoties eirozonai un noteiks arī valūtas kursu – lata pret eiro. Pēc EP jūnija lēmuma tiks atjaunota regula, kurā tiks fiksēts valūtas kurss, kas nozīmēs, ka Latvijai “de iure” ir ļauts pievienoties eirozonai.

Jau ziņots, ka eiro ieviešanas komunikācijas kampaņai paredzēts atvēlēt 1,4 miljonus latu. Pusi no šīs summas plānots segt no Eiropas Komisijas piešķirtā granta finansējuma eiro komunikācijas pasākumiem.

Finanšu ministrijai (FM) līdz šā gada 1.oktobrim būs jāizsludina ar eiro komunikācijas pasākumiem saistītie iepirkumi – par sabiedrisko attiecību konceptuālo risinājumu, par aptaujām un informatīvā tālruņa pakalpojumu. Savukārt Valsts kancelejai līdz oktobra sākumam jāizsludina iepirkumi par Ministru kabineta mājaslapas atjaunošanu, preses telpas atjaunošanu un informatīvā tālruņa pakalpojumu, teikts šodien valdībā uzklausītajā ziņojumā par plānotajiem uzdevumiem Eiropas vienotās valūtas ieviešanai Latvijā.

Izglītības un zinātnes ministrijai līdz decembra sākumam jāizsludina iepirkumi par metodiskajiem materiāliem pedagogiem un mācību animācijas filmu veidošanu pirmsskolas vecuma bērniem un 1.-12.klašu skolēniem.

Līdz nākamā gada janvārim FM jānoslēdz ar Eiropas Komisiju līdzfinansēšanas granta līgums par eiro ieviešanas informācijas un komunikācijas kampaņu organizēšanu.

Jau ziņots, ka Latvija gatavojas eiro ieviest no 2014.gada.

 

Komentāri (42)

mariterage 05.09.2012. 12.53

Rakstā paustais jau ir taisnība (es arī atbalstu pievienošanos eiro), bet ar piebildi, ka eirozonā ir racionāli stāties tikai pēc Grieķijas (un pārējo dienvideiropas valstu) jautājuma atrisināšanas, tas ir – tad kad Grieķija no eirozonas būs aizgājusi vai arī tai būs norakstīti visi parādi + izsniegta neatdodama finansiāla palīdzība ekonomikas restartēšanai un būs redzams kā uz šo soli reaģē Spānijas, Itālijas un Portugāles ekonomikas.
Domājams pārāk ilgi uz šo atrisinājumu vairs nebūs jāgaida, bet pagaidām Latvijas bankai un valdībai jāizstrādā slepens plāns situācijai ja eirozonā sākas dramatiska turbulence un lats jāatāķē no eiro piesaistes.

+3
0
Atbildēt

2

    zauls > mariterage 05.09.2012. 18.38

    Bet, Nu tad izlem vienreiz, esi par vai pret.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    austrisv > mariterage 05.09.2012. 13.54

    Arī šim varu piekrist, jo stāvoklis Grieķijas ekonomikā nevieš cerības.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

Ieva 05.09.2012. 11.47

Par cik lats jau tagad ir sasaistīts ar eiro, tad šitam kuģim šūpojamies līdz jau tagad. Jeb izrietošās problēmas jau ir tagad, a labumu nav… Jāievieš eiro, vai arī jāatzīst, ka gribam palikt meža dīvainīši ar savu smuko naudiņu

+5
-2
Atbildēt

2

    austrisv > Ieva 05.09.2012. 13.52

    Beidzot prātīgi spriedumi par EUR ieviešanu Latvijā. Biju domājusi, ka vairāk ir pret nekā par.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    grislits > Ieva 05.09.2012. 11.52

    Tieši tā. Lats ir piesaistīts eiro, un mēs faktiski esam eiro zonā, bet nebaudām tās plusus, bet pārsvarā izbaudām tikai mazas valūtas un mazas ekonomikas mīnusus – pastāv joprojām liekas valūtas konvertācijas (biznesa sadārdzinājums), papildus neuzticība no investoru puses mazai valūtai, augstākas procentu likmes valstij aizņemoties, nevarēšana piedalīties lēmumu pieņemšanā par eiro valūtas politiku, sliktāki starptautiskie reitingi, u.t.t.

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

Egitazz 05.09.2012. 15.37

Lai pārliecina, informē par plusiem, slikts no tā nekas nebūs. Tikai lūgums ne operēt ar argumentiem “kas pret eiro ieviešanu 2014.gadā, ir Latvijas ienaidnieks un punkts”.

Starp citu, kurā vietā neuzticības reitingā ir investoru neuzticēšanos tieši latam kā valūtai? man liekas, vienā no pēdējām. cik daudz investors to latu jūt, ja iekārtas iepirks ārzemēs par eiro, bankas kredīts eiro, un pārdos produkciju arī pa eiro? ja nu vienīgi vietējo algas latos un nodokļi. Bet pat algas var jau maksāt eiro, grāmatvedībā konvertējot pēc LB kursa

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu