Aptauja: SC reitings turpina pieaugt • IR.lv

Aptauja: SC reitings turpina pieaugt

68
Saskaņas centra kongresā. Foto: Edijs Pālens, LETA

“Vienotības” popularitāte samazinās

Augustā Latvijas iedzīvotāju vidū populārākā partija bija “Saskaņas centrs” (SC) – ja vēlēšanas būtu notikušas pagājušajā mēnesī, par to balsotu 23,5% pilsoņu, liecina “Latvijas faktu” aptauja. Salīdzinājumā ar jūliju SC reitings pieaudzis par 5,1 procentpunktu, vēsta LETA.

Otrā populārākā partija augustā bijusi “Vienotība”, par kuru parlamenta vēlēšanu gadījumā augustā būtu balsojuši 15,3% vēlētāju. Šīs partijas reitings salīdzinājumā ar jūliju samazinājies par 1,7 procentpunktiem.

Jūnijā SC atbalstīja 14,7% iedzīvotāju, bet par “Vienotību” bija gatavi balsot 18,5% pilsoņu.

“Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK (VL-TB/LNNK) atbalstīja 8,1% pilsoņu, kas ir par 0,9 procentpunktiem vairāk nekā pagājušajā mēnesī. Tikmēr Zaļo un zemnieku savienības reitings augustā nav mainījies, un par šo partiju balsotu 7,2% vēlētāju.

Savukārt pārējās partijas nesasniedz 5% vēlētāju atbalstu, kas nepieciešams iekļūšanai Saeimā. Par Reformu partiju balsotu 3,2%, un šīs partijas reitings pieaudzis par 0,7 procentpunktiem salīdzinājumā ar jūliju. Par partiju “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” balsotu 1,4% pilsoņu, bet par Latvijas Sociāldemokrātisko strādnieku partiju gatavi balsot būtu 1,2% vēlētāju.

Mazāk nekā 1% atbalstu saņēmusi Pēdējā partija, Kristīgi demokrātiskā savienība, “Par prezidentālu republiku”, “Tautas kontrole” un partija “Brīvība. Brīvs no bailēm, naida un dusmām”.

Aptuveni ceturtā daļa aptaujāto jeb 24,7% respondentu nav izlēmuši, par ko balsotu. Salīdzinot ar jūliju, neizlēmušo skaits ir samazinājies par 4,2 procentpunktiem.

Savukārt 13,9% aptaujāto norādīja, ka vēlēšanās nepiedalītos, bet jūlijā šādu nostāju pauduši 13,2% pilsoņu.

 

Komentāri (68)

Laura Afanasjeva 05.09.2012. 10.36

Reitingi ir “abpusgriezīgs nazis”, kas par konkrēta politiskā spēka vai kandidāta izredzēm vēlēšanās liecina no vismaz divām pozīcijām. Pirmkārt, tie norāda uz zināmu tendenci vai iezīmi sabiedrības (elektorāta) noskaņojumā. Otrkārt, reitings ir tā veidotāja vēlme parādīt to, ko vajadzētu parādīt par kandidātu vai politisko spēku. Tas, lai “piepucētu” izredzes kādam no gribētājiem uz amatiem. Pēdējo visai izteikti apliecina dažādie aptauju rezultāti par abiem kandidātiem uz ASV prezidenta amatu. Attiecībā uz Saskaņas centra (SC) reitingu jāsaka, ka tas pārsteidz maz. Uzvara pagājušajās Saeimas vēlēšanās arī nebija negaidīta. Vēlētājiem un analītiķiem jau sen ir skaidrs, ka “divkopienu” sabiedrībā būs arī divas politiskās nometnes. Viena balso par “savējiem”, pie tam visai vienoti (SC gadījums). Otra (“latviešu nometne”) balso par vairākiem spēkiem. Pie šādiem apstākļiem var saskatīt zināmas paralēles ar ASV vēlēšanām (divas lielas partijas), atšķirība tikai tā, ka mums ir divas politiskie poli (krievu un latviešu), taču politisko spēku ir vairāk. Rezumē ir visai vienkāršs – jāizvēlas starp diviem blokiem. Man jau sen izvēle ir izdarīta un SC tas noteikti nav.

Patīkamu dienu!

+18
-2
Atbildēt

3

    dro > Laura Afanasjeva 05.09.2012. 10.43

    Ciceronam atbilstošs komentārs. Visu cieņu:)

    +9
    -2
    Atbildēt

    0

    Sanšains > Laura Afanasjeva 05.09.2012. 11.08

    Nasing spešal! –

    Piekrītu. Pēc vēlēšanām arī latviešu “ekspertu” vidū bija pietiekami daudz tādu, kuri truli atbalsoja krievu propagandu, ka “uzvarētājiem” jāļaujot veidot valdība vai vismaz obligāti tajā jāpiedalās.

    Bet, piemēram, ap to pašu laiku (2011. gada 15. septembrī) notikušajās Dānijas vēlēšanās mēs varējām vērot citu ainu – normālai parlamentārai demokrātijai raksturīgu.

    Dānijā iepriekšējā parlamenta lielākā partija un reizē vadošā valdības koalīcijas partija “Venstre” 2011. gada vēlēšanās savu pārstāvniecību PAT PALIELINĀJA, tomēr jauno valdības koalīciju izveidoja līdz tam opozīcijā sēdējušie sociāldemokrāti, kuru pārstāvniecība vēlēšanās bija SAMAZINĀJUSIES, un tā joprojām palika tikai otra lielākā partija – kā pirms, tā pēc vēlēšanām.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Danish_parliamentary_election,_2011

    +10
    -1
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > Laura Afanasjeva 05.09.2012. 10.44

    Uzvara pagājušajās Saeimas vēlēšanās arī nebija negaidīta.

    Būsim precīzi – tas bija liels balsu skaits, bet uzvara būtu tad, ja SC būtu valdībā, kas nozīmē, ka tur nekādas uzvaras nebija.

    +15
    -3
    Atbildēt

    0

Una Grinberga 05.09.2012. 10.21

Pupu mizas. 13.9% nebalsotu, 24.7% nezina = 38.6% bez viedokļa. Hipotētiski, no 100 Rīgā sastaptajiem iedz. 61 ir krievs un viņam nekādu īpašu alternatīvu nav un tādēļ lielākā daļa balsotu par SC, 39 ir latvieši un pagaidām nedomā par to, jo vēlēšanas vēl aiz kalniem un visas koalīcijas partijas realizē vienu valdības programmu.

+11
-2
Atbildēt

4

    Egitazz > Una Grinberga 05.09.2012. 15.41

    ja tā tas būtu, tad jau Rīgā no 1991.gada būtu pie varas “krievi”. bet nez kāpēc krievi pārliecinoši uzvarēja tieši pēc īsta latvieša būšanas par mēru. Pie tam tas tik labi saimniekoja, ka pat viņa vēlētāji nobalsoja par citiem – un TB vispār netika Rīgas domē.

    Varbūt tomēr arī kādi citi iemesli ir?

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Sanšains > Una Grinberga 05.09.2012. 11.29

    Nasing spešal!:
    Tas ir iemesls Ušakova avīzes aptaujā minētajam lielajam atbalstam.
    =======================================
    Kas tā par “Ušakova avīzes” aptauju?

    Šeit, “Ir” publicētajā “Latvijas faktu” aptaujā skaidri teikts, ka tas ir PILSOŅU viedoklis.

    Nevis “ekonomiski aktīvu iedzīvotāju” viedoklis, ko, par politiskiem jautājumiem runājot, parasti cenšas iešmugulēt TNS un dažreiz arī SKDS.

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    Sanšains > Una Grinberga 05.09.2012. 10.28

    no 100 Rīgā sastaptajiem iedz. 61 ir krievs un viņam nekādu īpašu alternatīvu nav un tādēļ lielākā daļa balsotu par SC
    ===============================
    Par laimi, ne visi Rīgas krievi ir pilsoņi.

    +12
    -1
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > Una Grinberga 05.09.2012. 10.41

    Tieši tā. Pēc CSP Tautas skaitīšanas rezultātiem Rīgā ir visvairāk nepilsoņu – 27% (141 tūkst.). Tas ir iemesls Ušakova avīzes aptaujā minētajam lielajam atbalstam.

    P.S. Ja nu kārtis sakrīt tā, ka SC paliek opozīcijā RD, tad nepilsoņu jautājums būs pirmais, kas tiks celts gaismā, lai iegūtu kaut daļu no tiem 27% balsu.

    +13
    0
    Atbildēt

    0

dro 05.09.2012. 10.46

Galvenais pareizi publikai iestādīt smadzenes – SC uzvara ir nenovēršama, demokrātisko vērtību cienošām partijām komanda stāties rindā – Ušakovs izvēlēsies mīkstākos:)

+11
-3
Atbildēt

2

    dro > dro 05.09.2012. 10.59

    lama. :)

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > dro 05.09.2012. 10.56

    P.S.

    SC galvenais mērķi sjau nav iegūt latviešu balsis.

    Pietiek ar vēlētāju atbalstu partijām,kas-ienāķušās pļaujai.Partijām, kas gatavas doties ar SC koalīcijā.

    Tamdēl mēris saka, ka neies uz referendumu.

    +12
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu