Paraolimpietim Snikum – sestā, peldētājam Plotniekam 8.vieta • IR.lv

Paraolimpietim Snikum – sestā, peldētājam Plotniekam 8.vieta

25
Rihards Snikus treniņā uz zirga. Foto: Reinis Hofmanis, F64

 

Latvijas sportists Rihards Snikus otrdien izcīnīja sesto vietu Londonas paraolimpisko spēļu jāšanas sporta iejādes sacensību brīvās izvēles programmā 1a medicīnas grupā, kurā piedalās sportisti ar vissmagākajām veselības problēmām.

Savukārt Latvijas peldētājs Jānis Plotnieks otrdien izcīnīja astoto vietu Londonas paraolimpisko spēļu 100 metru distances uz muguras S10 medicīnas grupas finālā.

14 dalībnieku vidū Snikus, startējot ar zirgu “Chardonnay”, tika pie 72,150 punktiem. Savukārt peldējumā par medaļām Plotnieks finišēja pēc minūtes un 4,00 sekundēm, par 3,99 sekundēm atpaliekot no jaunu pasaules rekordu sasniegušā amerikāņa Džastina Zuka. Otrdien priekšsacīkstēs savā peldējumā Plotnieks finišēja ceturtajā vietā, distanci veicot minūtē un 3,82 sekundēs, kas kā pēdējam viņam ļāva kvalificēties finālam.

Jāšanā pārliecinošu uzvaru ar 84,750 punktiem izcīnīja Lielbritānijas sportiste Sofija Kristiansena, tiekot pie savas trešās zelta godalgas sacensībās.

Piektdien sportisti sacentās komandu sacensībās, kurās Snikus, piedaloties ārpus konkurences, uzrādīja devīto rezultātu. Svētdien viņš finišēja ceturtais individuālās shēmas sacensībās.

Snikus bija pirmais Latvijas sportists vēsturē, kurš startēja paraolimpisko spēļu iejādes sacensībās.

Kā ziņots, piektdien savu sesto paraolimpisko medaļu karjerā un trešo zeltu izcīnīja Aigars Apinis, kurš triumfēja lodes grūšanā.

Aigaram Apinim par Londonas paraolimpiskajās spēlēs lodes grūšanā izcīnīto pirmo vietu var piešķirt līdz 50 000 latu, savukārt Rihardam Snikum par jāšanas sporta iejādes sacensībās 1A medicīnas grupā izcīnīto ceturto vietu var piešķirt līdz 10 800 latiem.

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Politikas iniciatīvu un attīstības departamentā aģentūru LETA informēja par kārtību, kādā sportistiem, viņu treneriem, sportistus apkalpojošajiem sporta darbiniekiem un sporta federācijām piešķir naudas balvas par izciliem sasniegumiem sportā, reglamentē Ministru kabineta noteikumi par kārtību, kādā piešķiramas naudas balvas par izciliem sasniegumiem sportā, un naudas balvu apmēru.

Saskaņā ar noteikumiem Apiņa trenerim, sportistu apkalpojošajiem sporta darbiniekiem, tajā skaitā sporta ārstiem, apkalpojošajam personālam, kopā var piešķirt naudas balvas līdz 50% apmērā no sportistiem piešķiramās summas, proti, līdz 25 000 latu. Papildu minētajam, lai veicinātu sporta veida un jaunatnes sporta programmu attīstību, biedrībai “Latvijas Paralimpiskā komiteja” var tikt piešķirti līdz 25 000 latu.

Snikus trenerim, sportistu apkalpojošajiem sporta darbiniekiem, tajā skaitā sporta ārstiem, apkalpojošajam personālam kopā var piešķirt naudas balvas līdz 50% apmērā no sportistiem piešķiramās summas, proti, līdz 5400 latiem.

Saskaņā ar MK noteikumiem, lai saņemtu naudas balvu, atzītajai sporta federācijai jāiesniedz IZM iesniegums, pievienojot noteikumos noteiktos dokumentus.

Latviju paraolimpiskajās spēlēs, kas ilgs līdz 9.septembrim, pārstāvēs deviņi sportisti. Paraolimpiskajās spēlēs Londonā par medaļām kopā cīnīsies 4200 atlēti no 166 valstīm.

 

Komentāri (25)

lailabidzane 05.09.2012. 15.59

.
Jā, tas izklausās dīvaini, bet zināmu apstākļu rezultātā nav paraolimpiade,
bet paralimpiade.

0
0
Atbildēt

0

mariam 05.09.2012. 09.45

Jauki, ka panākumi, bet kāpēc zirga vārdu jāliek pēdiņās?

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu