Valdība no 1.novembra paplašina elektrības brīvo tirgu • IR.lv

Valdība no 1.novembra paplašina elektrības brīvo tirgu

22
Foto: Edijs Pālens, LETA

Mājsaimniecībām saglabājas regulēts tarifs

No 1.novembra iepirkt elektroenerģiju par regulētu tarifu varēs tikai tie lietotāji, kas elektroenerģiju patērē mājsaimniecības vajadzībām. Pārējie lietotāji varēs izvēlēties kādu no elektroenerģijas tirgotājiem par vienošanās cenu. To paredz otrdien valdības atbalstītie grozījumi elektroenerģijas tirdzniecības un lietošanas noteikumos.

Izmaiņas nepieciešamas, lai veicinātu konkurenci elektroenerģijas tirgū un konkurētspējīgāku piedāvājumu patērētājiem, informē Ekonomikas ministrija (EM).

Apstiprinātās izmaiņas attiecīgajos MK noteikumos paredz saglabāt tiesības pirkt elektroenerģiju par regulētu tarifu mājsaimniecībām un elektroenerģijas lietotājiem, kuru pieslēguma spriegums nepārsniedz 400 voltu, ievadaizsardzības aparāta nominālā strāva nepārsniedz 100 ampēru un kuri pērk elektroenerģiju tikai, lai to tālāk piegādātu apakšlietotājiem, kuri savukārt pērk un izlieto elektroenerģiju savā mājsaimniecībā paša vajadzībām, nevis komercdarbībai vai cita veida profesionālās darbības vajadzībām.

Pārējiem lietotājiem elektroenerģija būs jāpērk, izvēloties kādu no elektroenerģijas tirgotājiem par vienošanās cenu. Tirgus dalībniekiem ir iespēja izvēlēties tirgotāju pēc tā piedāvājuma, kā arī mainīt tirgotāju. Latvijā patlaban ir reģistrēti 43 elektroenerģijas tirgotāji, bet aktīvi ir pieci.

Elektroenerģijas tirgotāja „Enefit” valdes priekšsēdētājs Jānis Bethers uzskata, ka tas, vai uzņēmumi šajā tirgus paplašināšanas posmā nenonāks zaudētāju lomā, būs lielā mērā atkarīgs no to aktivitātes:

Tiem uzņēmumiem, kuri līdz 10.oktobrim paši nebūs izvēlējušies neatkarīgu elektroenerģijas tirgotāju, elektrība būs jāiegādājas no tā saucamā pēdējā garantētā piegādātāja par šā piegādātāja vienpusēji diktētu cenu, kas ir augstāka par tirgus cenu, apgalvo Bethers. Tā kā tirgus tiek aktivizēts ziemas periodā, kad elektroenerģijas tirgus cena ir augstāka, arī pēdējā garantētā piegādātāja cenu var prognozēt krietni augstāku nekā pavasarī un vasarā.

Bethers arī norāda, ka patlaban uzņēmumiem ir jāseko līdzi a/s „Sadales tīkls” paziņojumiem par pievienošanos atvērtajam tirgum. Tad līdz 10.oktobrim jāizdara izvēle par elektroenerģijas tirgotāju, jo, slēdzot līgumu pēc 10.oktobra, sadarbību ar elektroenerģijas tirgotājiem varēs sākt vienīgi no 1.decembra.

Elektroenerģijas tirgus pakāpeniska atvēršana notiek visā Eiropā. Igaunijā jau 2013. gada 1. janvārī elektroenerģijas tirgus tiks atvērts pilnībā, un arī visas Igaunijas mājsaimniecības turpmāk pirks elektroenerģiju par mēneša vidējo „NordPool Spot” biržas cenu. Savukārt Lietuvā 2013. gada 1. janvārī visi lietotāji, kas ir juridiskas personas, kļūs par tirgus dalībniekiem, bet mājsaimniecību cenu regulācija tiks saglabāta līdz 2015. gada 1. janvārim.

Latvijas elektroenerģijas tirgus tiek pakāpeniski atvērts jau kopš 2007.gada. Šobrīd brīvajā tirgū ir 5900 elektroenerģijas lietotāju, kas ir 0,7% no visiem lietotājiem, un patērē ap 66% elektroenerģijas. 1.novembrī brīvajam elektroenerģijas tirgum pievienosies vēl aptuveni 20 000 lietotāju, kas ir vēl 2,3% no lietotājiem un patērē ap 9,5% elektroenerģijas, prognozē EM.

“Latvenergo” pārstāve Ivita Bidere norāda, ka uzņēmuma prognozes liecina – pievienojoties brīvajam tirgum, klienta rēķins būtiski nemainīsies – tā kā elektroenerģijas cenas “Nord Pool” biržā ir samazinājušās, pašreizējā tirgus situācijā izvēle tieši no 1.novembra atcelt regulētos elektroenerģijas tarifus juridiskajiem lietotājiem ir optimālākais risinājums. Patērētājiem būs iespēja tirgū nopirkt elektroenerģiju par cenu, kas ir pašreizējo regulēto elektroenerģijas tarifu līmenī vai pat zemāka par to.

 

Komentāri (22)

sausins 28.08.2012. 23.18

Pēdējais laiks ieviest praksi, ka visu līmeņu ierēdņi un arī politiķi, kas raksta tos atzinumus un stāsta mums par to cik viss būs skaisti un vislabākajā kartībā arī par saviem apgalvojumiem nestu reālu atbildību un taisnības labad pieminētu arī kādus negatīvos vai neskaidros tirgus papļašināšanas aspektus!
Un piemēra pēc varam sākt kaut vai ar dažiem, kas pieminēti šai rakstā:
1. Aktīvi esot pieci tirgotāji kaut reģistrēti 43, es apgalvošu, ka reālo tirgotāju (kam ir arī prece)nav vairāk par trim;
2. Kāpēc izvēlēts tieši 1. novembris kaut Igaunijā un Lietuvā pāreja paredzētā no nākamā gada 1. janvāra un kāpēc igauņi atkal ir “drosmīgāki” un ‘tirgū”| nebaidās ielaist arī mājsaimniecības ??!?!?
3. Vai tirgotāji un Sadales tīkls ir gatavs isā laika periodā noadministrēt 20000 jaunu klientu ? es uzdrošinos apgalvot, ka ar pasreiz lietotajiem resursiem noteikti nē !

Pārfrazējot parunu par cāliem ko skaita rudenī, ierosinu paskatīties uz “tirgus ieviešnas” faktiskajiem rezultātiem nākamā gada 1. septembrī !

0
0
Atbildēt

0

ilmisimo 28.08.2012. 20.08

Valdība no 1.novembra paplašina elektrības brīvo tirgu
______________________
Jau krāju 3l burciņas-lai ir ar ko skriet pēc elektrības.

0
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu