"Vienotība" aicina referenduma iniciatīvu vērtēt CVK • IR.lv

“Vienotība” aicina referenduma iniciatīvu vērtēt CVK

35
Latvijas pilsoņa pase. Foto: Evija Trifanova, LETA

Parakstu vākšana par grozījumiem Pilsonības likumā apdraud valsts nepārtrauktības principu

Parakstu vākšanai nodotie grozījumi Pilsonības likumā, kas paredz automātisku Latvijas pilsonības piešķiršanu visiem nepilsoņiem, apdraud Latvijas valsts nepārtrauktības principu un ir pretrunā Satversmei, uzskata partijas “Vienotība” valde.

Pēc “Vienotības” pārstāvju domām, šie grozījumi esot uzskatāmi par acīm redzami neizstrādātiem, jo tajos ietvertās normas juridiski un tehniski neesot iespējams integrēt Latvija tiesību sistēmā, īpaši Pilsonības likumā, aģentūru LETA partijas nostāju pauda tās preses sekretāre Laila Timrota.

Latvijai saistošās starptautisko tiesību normas liedzot uzspiest personām pilsonību bez viņu piekrišanas, turklāt iztrūkst precīzas informācijas par to, cik nepilsoņu Latvijā ir, kuri no viņiem te uzturas pastāvīgi un kuri jau ieguvuši kādas ārvalsts pilsonību, norāda “Vienotības” pārstāvji. Līdz ar to teorētiski iespējama situācija, ka Latvijas pase tiktu izsniegta personām, kuras vairs nav nepilsoņi, jo jau ir uzņemtas, piemēram, Krievijas pilsonībā. Uz pilsonību var pretendēt tikai sabiedrībā integrētas personas, kas akceptē Latvijas kā nacionālas un demokrātiskas valsts pamatvērtības, domā “Vienotība”.

Partija uzskata, ka to, vai likumprojekts ir pilnībā izstrādāts, būtu jāvērtē Centrālajai vēlēšanu komisijai (CVK), ja tai tiks iesniegti 10 000 parakstu. Līdz tautas nobalsošanai nedrīkst nonākt prettiesisks likumprojekts, uzsver “Vienotība”.

Līdzīga diskusija jau veidojās gadījumā ar referendumu par otras valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai – arī tad atsevišķi politiķi mudināja CVK nevirzīt piedāvātās likuma izmaiņas uz referendumu kā antikonstitucionālas, taču CVK norādīja, ka tās funkcijās nav vērtēt tautas nobalsošanām nodoto priekšlikumu saturu.

Kā sacīja CVK vadītājs Arnis Cimdars, CVK izvērtē iesniegtos dokumentus, bet patlaban paraksti par pilsonības piešķiršanu nepilsoņiem vēl nav iesniegti. Pēc dokumentu iesniegšanas parakstu vākšanas otrais posms var netikt izsludināts, ja nav iesniegts nepieciešamais parakstu skaits. Tāpat parakstu vākšanas otrais posms netiek izsludināts, ja iesniegtais likumprojekts ir pretrunā ar augstākstāvošo likumu jeb ir “acīm redzami aplams”, norādīja Cimdars. Viņš arī teica, ka parakstu pārbaude varētu ilgt aptuveni divas nedēļas pēc to iesniegšanas.

Tikmēr kustības “Par vienlīdzīgām tiesībām” koordinators Andrejs Tolmačevs informēja, ka referenduma rīkošanai par pilsonības piešķiršanu nepilsoņiem līdz piektdienas vakaram parakstījušies vairāk nekā 12 300 cilvēku, bet pagaidām vēl nav apkopoti visi paraksti.

Paraksti CVK varētu tikt iesniegti līdz 30.augustam, taču patlaban vēl nepieciešams samaksāt notāriem 4000 latu.

 

Komentāri (35)

silvija_vitina 28.08.2012. 09.20

Te viens otrs lindermanveidīgais piemet pa pagalei ugunī, tā teikt, lai pārbaudītu, cik tad nu liela ir tā demokrātija… Diez, kā būtu, ja kādam ienāktu prātā, tāpat vien, joka pēc, lai pārbaudītu demokrātijas spēku, piemēram, ierosināt parakstu vākšanu par visu nepilsoņu deportāciju uz Marsu. Gan jau 10 tūkst. savāktu. Un arī es parakstītos … vienkārši tāpat, lai simboliski protestētu.

+16
0
Atbildēt

2

    Aga, Čirka > silvija_vitina 28.08.2012. 10.13

     
    Un ko tālāk? CVK kā parasti teiktu, ka viņi tikai dara savu darbu, nevis domā, tāpēc viņiem nāktos vien turpināt parakstu vākšanu arī pēc tiem desmit tūkstošiem. :)
    Es arī parakstītos, simboliski protestējot pret jebko.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    dro > silvija_vitina 28.08.2012. 09.41

    traductrice. Es arī parakstītu:)

    +8
    0
    Atbildēt

    0

dro 28.08.2012. 09.11

Es savukārt aicinu Vienotību pāriet no vŗdiem uz darbiem. Pagājis jau pusgads, bet valsts ienaidnieki var turpināt ņirgāties par Latviju.

+12
-5
Atbildēt

10

    dro > dro 28.08.2012. 17.28

    Bet. Kāda tam nozīme vai referendumu var ierosināt 10000, 150000 vai 1 cilvēks šodien, ja jaunais likums stāsies spēkā no 2015. gada?

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Sanšains > dro 28.08.2012. 16.51

    klusais –

    Šoreiz tiešām nesapratu, tāpēc arī vaicāju.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Sanšains > dro 28.08.2012. 10.16

    klusais –

    Vai varat precizēt, tieši kādu rīcību Jūs sagaidāt no Tieslietu ministrijas?

    +3
    -4
    Atbildēt

    0

    andris902 > dro 28.08.2012. 20.14

    …lno….varbūt beidzot izlasīsi to likumu?….par skaitu – taisnība – no 2015.gada!…uz šo referendumu tas neattiektos, bet….būtu iespējas kontrolēt finansējumu, kas tagad plašā straumē gāzīsies krievu medijos, bet likums nav pieņemts un krieviem ir atstātas brīvas rokas….likumā bija paredzēts, ka CVK var nobremzēt parakstu tālāku vākšanu, ja referendumam iesniegtais jautājums neatbilst likuma normām:

    – “Jaunā kārtība paredz, ka iniciatīvas grupu un likumprojektu vai Satversmes grozījumu projektu reģistrē CVK, 60 dienu laikā tai jāizlemj, vai reģistrēt iniciatīvas grupu, vai arī noteikt termiņu iesniegtā likumprojekta trūkumu novēršanai.

    CVK varēs atteikt reģistrēt iniciatīvas grupu un iesniegto likumprojektu, ja iniciatīvas grupa neatbilst izvirzītajām prasībām vai arī likumprojekts vai Satversmes grozījumu projekts pēc formas vai satura nav pilnībā izstrādāts. Tādējādi tiek novērsta līdzšinējā problēma, ka nav paredzēta kārtība, kā pārbaudīt, vai likumdošanas iniciatīva atbilst konstitūcijai. CVK lēmumu nereģistrēt referenduma iniciatīvas grupu un likumprojektu vai Satversmes grozījumu projektu varētu pārsūdzēt tiesā, kurai lēmums šajā jautājumā būs jāpieņem viena mēneša laikā. Paredzēts, ka tiesas lēmums būs nepārsūdzams.”

    ….tagad šovinistiem ir brīvas rokas un nekādas kontroles!

    ….tāpēc pasaki paldies ZZS, SC un Bērziņtēvam, kā arī NA par muļļāšanos….

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    juhans > dro 28.08.2012. 13.19

    Nē, to viņš nevar.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    dro > dro 28.08.2012. 17.50

    Bet. Dzintars: Vienotības un RP lēmumi liedza novērst iniciatīvu par nepilsoņu referendumu http://www.diena.lv/latvija/politika/dzintars-vienotibas-un-rp-lemumi-liedza-noverst-iniciativu-par-nepilsonu-referendumu-13964807

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    garausiitis > dro 28.08.2012. 09.17

    lno – tieši tā , pieļauju , ka likumības sargu priekšgalā ir Tieslietu ministrija .

    +6
    -6
    Atbildēt

    0

    garausiitis > dro 28.08.2012. 15.47

    Haris – varbūt vērts pacensties saprast replikas būtību ?

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    austrisv > dro 28.08.2012. 15.01

    Bet, Ino, kā tad tagad rīkojās saeimā NA? Vai tā atbalsta referndumiem nepieciešamo parakstu skaitu? Vai varbūt novilcināšana nav NA darbs vao drīzāk nedarbs? Cik man zināms, tad Vienotībai saeimā ir tikai 20 balsu? Varbūt ir kas mainījies?

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    garausiitis > dro 28.08.2012. 23.17

    Haris – slinkums skaidrot , bet ok – ja runa iet par valsts ienaidniekiem, tad acīmredzot kāds ir pamanījies tos nepamanīt un neneitralizēt. Tad nu karogs rokā tā teikt iestādei, kas kūrē tiesiskumu valstī – proti Tieslietu ministrijai. Un tieši viņai pirmai būtu jāsit bungas un jādomā kā šādu situāciju risināt – vai nu dot pa bieti spēka struktūrām, ka tās nenodrošina valstī likumu ievērošanu , vai arī jādomā par likumdošanas maiņu ,ja juridiski tiek pieļautas tādas situācijas. Un kur tur Vienotība?

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

Jānis Jukna 28.08.2012. 09.22

Patīkami tie referendumi nav. Tomēr savas labās puses tur arī var saskatīt. Pirmkārt, pacilājot tos kutelīgos jautājumus, tomēr liek domāt par iespējamiem risinājumiem, lai sakārtotu to visu referendumu sistēmu. Otrkārt, pašus latviešus beidzot sapurina kādai aktīvākai rīcībai, vismaz pārstāj dirnēt un čīkstēt, bet piesvempjas kājās, aiziet un izdara savu izvēli. Treškārt, beidzot skaidri konstatē tautas gribu – kāda būs valoda, kam dot pilsonību utt. Nevar vairs kliegt, ka politiķi tie riebīgi, kas nedod un šīs privilēģijas nedāvā ikvienam, bet to ir lēmusi tauta.

+8
-1
Atbildēt

5

    kristaps_drone > Jānis Jukna 28.08.2012. 14.00

    “Tomēr savas labās puses tur arī var saskatīt. Pirmkārt, pacilājot tos kutelīgos jautājumus, tomēr liek domāt par iespējamiem risinājumiem, lai sakārtotu to visu referendumu sistēmu.” – un kā tad šī “sakārtošana” izpaudās? Vai tā, ka V un zatlera partijas dēļ netika noteikti jautājumi, par kādiem nedrīkst rīkot referendumu un valsts ienaidnieki var turpināt tos provocēt?

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    dace_roze_lmt_lv > Jānis Jukna 28.08.2012. 13.59

    Латыши любят жить в иллюзиях, потому что так легче и не надо напрягаться.

    Вопросы референдумов не снимаются латышами, да, по языку 75% : 25%, но этот референдум дал начало партии Линдермана ЗаРЯ, а в Латгалии даже пролатышские мэры, как голосовавшая за латышский язык мэр Даугавпилса Жанна Кулакова, призвали ввести русский язык в качестве регионального. Этот вопрос уже не замылить. Другой кандидат в мэры Лачплесис может бухтеть, что вопросы языка не главные, но у него русская жена, и русский давно стал его родным языком, поэтому для него, да, не главные:-) В Д-се Линдерман наберёт 5% и войдёт в думу, в Риге тоже, в Лиепае тоже.

    “Latvijai saistošās starptautisko tiesību normas liedzot uzspiest personām pilsonību bez viņu piekrišanas, turklāt iztrūkst precīzas informācijas par to, cik nepilsoņu Latvijā ir, kuri no viņiem te uzturas pastāvīgi un kuri jau ieguvuši kādas ārvalsts pilsonību, norāda “Vienotības” pārstāvji.”

    – Еще одна латышская ложь. Никакие международные документы не противоречат инициативе Татьяны Жданок, или вы не в курсе, что в США гражданство “навязывается без согласия лица”, а именно, все родившиеся в США автоматически граждане?

    Латыши, не врите сами себе. Это вам очень вредит.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    kristaps_drone > Jānis Jukna 28.08.2012. 16.11

    Bet! Esmu gan objektīvs! Jo NA uzreiz piedāvāja noteikt jautājumus, par kuriem nevar rīkot referendumu, to būtu atbalstījuši ZZS, un ja to būtu atbalstījuši V un zoodārznieka partija, tad pietiktu balsu Satversmes grozīšanai. Bet V kopā ar zoodārzniekiem sāka muļļāties ar saviem priekšlikumiem par nepieciešamjā parakstu skaita palielināšanu, kas neļautu vispār rīkot referendumus, un rezultātā mums tūlīt būs kārtējais referendums.
    http://www.diena.lv/latvija/politika/dzintars-vienotibas-un-rp-lemumi-liedza-noverst-iniciativu-par-nepilsonu-referendumu-13964807

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    austrisv > Jānis Jukna 28.08.2012. 15.05

    Tipiņ, Tu neesi objektīvs, jo aizmirsi pieminēt pēdējās NA aktivitātes referndumam nepieciešamo parakstu skaitu? Kā tad tā?

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    lindapastare > Jānis Jukna 28.08.2012. 09.38

    Pilnībā pievienojos. Un pat ja katram referendumam jāiztērē kaut visi 2 mio – tas tomēr sniedz konkrētas un neapstrīdamas atbildes uz būtiskiem jautājumiem. lindermaņi un SC paši šauj sev kājā, tos rīkodami, jo pēc tam vairs nevarēs pat prasīt šādu likumu pieņemšanu, kā arī nevarēs ar šiem jautājumiem skriet uz starptautiskām organizācijām.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu