Nerosinās tiesneša Strazda atbrīvošanu no amata • IR.lv

Nerosinās tiesneša Strazda atbrīvošanu no amata

18
Foto: Sarmīte Livdāne, LU Vēstures muzejs

Bičkovičs: jautājums bija nevis par profesionālo, bet sensitīvo personisko tiesneša darbības pusi

Nerosināt Saeimā Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesas tiesneša Ziedoņa Strazda atbrīvošanu no tiesneša amata viņa veselības stāvokļa dēļ pirmien nolēma Tieslietu padome, jo padomei netika prezentēts juridisks pamatojums šāda lēmuma pieņemšanai.

Kā skaidroja Augstākās tiesas (AT) priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs, Tieslietu padomes gala lēmums par Strazdu šoreiz neskāra jautājumu pēc būtības, bet gan tiesneša privāto dzīvi un veselības stāvokli, kas šajā gadījumā ir jautājuma sensitīvā, nevis profesionālās darbības puse, ziņo LETA.

“Veselības stāvoklis skar cilvēka privāto dzīvi un personisko sfēru. Tieslietu padome nevarēja ignorēt faktu, ka, neskatoties uz tiesneša uzvārdu, darbību, viņam ir tiesības uz privāto dzīvi. Galvenais jautājums bija, vai juridiski tieneša veselības problēmas, kas neapšaubāmi pastāv, jo Strazds pašlaik atrodas stacionārā, ietekmē tiesneša spēju strādāt turpmāk,” norādīja Bičkovičs.

Viņš uzsvēra, ka Strazdam pozitīva lēmuma pieņemšanai bija nepieciešami Darba ekspertīzes ārstu komitejas (DEĀK) atzinumi, kas spētu dot profesionālu vērtējumu par tiesneša veselības stāvokli un tā sekām, bet Tieslietu padomes rīcībā to nebija.

“Šajā situācijā – pie esošā informācijas apjoma – iniciēt tiesneša atbrīvošanu no amata nebija pamata. Tiesnesis vēl var vērsties pie tieslietu ministra, ja vēlas sevi atbrīvot no amata, jo ar varu viņu neviens noturēt tik un tā nespētu. Bet tik un tā lēmums par viņa atlaišanu būtu jāpieņem Saeimai,” skaidroja Bičkovičs.

Jautāts, kāpēc Strazds uzskatīja, ka bez ekspertīzes rezultātiem varētu tikt atbrīvots no amata, Bičkovičs komentēja, ka Strazds, iespējams, tādā veidā izlēma interpretēt likumu par tiesu varu. “Likumā par tiesu varu ir teikts, ka tiesnesi var atbrīvot no amata veselības stāvokļa dēļ – acīmredzot tādā veidā Strazds to interpretēja un tāpēc vērsās pie mums. Taču pat, ja Tieslietu padome lemtu, ka veselības stāvokļa dēļ Strazds nevar pildīt savus pienākumus, un Saeima viņu atbrīvotu, Strazdam tik un tā nāktos norādīt ārsta eksperta atzinumu,” uzsvēra Strazds.

Jau ziņots, ka Bičkovičs 17.augustā saņēma tiesneša Strazda iesniegumu, kurā Strazds lūdza sevi atbrīvot no tiesneša amata veselības problēmu dēļ. Iesniegumā lūgts iesniegt Saeimā attiecīgu lēmumprojektu par Strazda atbrīvošanu no tiesneša amata veselības problēmu dēļ.

Kā norādīja Strazda advokāts Pāvels Rebenoks, saceltā ažiotāža esot pamatīgi iedragājusi Strazda veselību, un mediķi viņam nozīmējuši ārstēšanos slimnīcā, tādēļ tiesneša pienākumus viņš nevar pildīt.

Strazds iesniegumā Bičkovičam norādījis, ka publiskā telpā saceltā ažiotāža saistībā ar sākto kriminālprocesu ir nodarījusi un nodara ne tikai lielu kaitējumu viņa kā tiesneša reputācijai, bet arī atstāj negatīvu iespaidu uz visu tiesu sistēmu un tiesnešu korpusu kopumā, kā arī neveicina sabiedrības uzticību tiesas godīgumam un objektivitātei.

Rīgas apgabaltiesas priekšsēdētāja Sandra Strence, jautāta par tiesneses Skaidrītes Buivides turpmāko profesionālo darbību, bija ļoti lakoniska, norādot, ka neredz pamatu Buivides atcelšanai no amata. “Es par tiesnesi Buividi principa pēc neizteikšos,” rezumēja Strence.

Jau ziņots, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbinieki 7.augustā aizdomās par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā saistībā ar fiktīvu tiesu darbinieku nodarbināšanu un viņu kontos ieskaitīto finanšu līdzekļu izmantošanu aizturēja Strazdu.

Tāpat kriminālprocess tika iesākts pret RAT Civillietu tiesas kolēģijas tiesnesi Skaidrīti Buividi. Buividei ir piemērots drošības līdzeklis, un tas nav saistīts ar brīvības atņemšanu. Buivide pēc liecību sniegšanas KNAB ir saslimusi, un viņai izsniegta darba nespējas lapa. Patlaban viņas pienākumus pilda tiesnese Ligita Gavare. Visas tiesneses Buivides lietas tiks noņemtas no izskatīšanas.

 

Komentāri (18)

dace_ampermane 27.08.2012. 18.13

Bičkovičs: jautājums bija nevis par profesionālo, bet sensitīvo personisko tiesneša darbības pusi

Bičkoveckijs: jautajums, vells paRĀvis [uzsvars uz otrās zilbes] ,bija nevis par tiesneša darbu, bet par astrālo, karmisko, metafizisko un supersensitīvo tiesneša darbu!

+8
-1
Atbildēt

0

Janka, Janic 27.08.2012. 19.47

lavents ar ilgi veģeteeja Stradiņu kliinikaa , kameer izmeta laukaa , peec tam ieliida Gaiļezera slimniicaa , nezkaadeeļ nekaada komisija netzina faktisku simulaaciju , strazds ar tikai prasts simulants vien ir …vareeja taču atziities , ka prasti runaajot , apķeeziijies , un tanmdeeļ atbriivojams no amata.

+5
0
Atbildēt

0

mary75 27.08.2012. 22.36

Absurds jau ir tas, ka apsūdzētais tiesnesis automātiski netiek atstādināts no amata.
Pret tiesnesi jau ierosināt lietu nebūt nav tik vienkārši, kā pret parasto mirstīgo.
Tagad, izskatās, atkal sāksies slimošana utt.
Tiesneši savas rindas attīrīt arī galīgi nealkst, un ko var gaidīt, ja AT priekšsēdētājam tāda reputācija, un visa tiesībsar. sistēma atgādina mafiju, kur galvenais – nenodod savējos.

+3
0
Atbildēt

3

    Līva Caune > mary75 27.08.2012. 23.15

    Pret Tevi (precīzāk par faktu) var ierosināt krimināllietu uz viena stulba iesnieguma pamata, un diez vai Tu būtu priecīgs, ja uz šī iesnieguma pamata Tevi ātri pakārtu. Kaut kā skarbi, uz aizdomu pamata sodīt, vai ne.

    Šādu argumentu dēļ arī lēnām par tiltu draugi, redzēs ar ko šī lieta vēl beigsies, ja paprasītu divos teikumos paskaidrot apsūdzības būtību, reti kurš varētu tā pārliecinoši pastāstīt kas ir noticis.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    Līva Caune > mary75 28.08.2012. 09.41

    Tu rakstīji, ka absurds esot tas, ka apsūdzēts tiesnesis automātiski netiek atstādināts no amata, nav vis apsurds, jo arī Tu negribētu, ka Tevi automātiski pakar uz apsūdzības pamata, apsūdzība satur tikai vienas puses argumentus un vērtējumu.

    Tu raksti, ka nevar taču tā būt, ka uzsāk lietu uz “stulba iesnieguma pamata”, zini, es neesmu pirmo reizi ar pīpi uz jumta – var gan, viena meitene uzrakstīja, ka esi izvarotājs, sabiedrība sašūmējās un pēc tavas loģikas kļūtu par vienu komentētāju mazāk :)

    Tienesi var atstādināt tiesa, ja procesa virzītājs (KNAB) to lūdz, bet KNAB to nelūdza, kāpēc? Laikam gan nav nopietna pamata, lūdza vien atstādināt no tiesas priekšsēdētāja amata, kas ir administratīva funkcija, tad varbūt krimināllietas pamats ir nevis saistīts ar tiesneša amatu, bet gan kaut kādu pārkāpumu administratīvās funkcijas ietvaros, kas iespējams var beigties arī ar discipilnārlietu.

    Savukārt, kas attiecas uz tieslietu padomi, tad viņi kā jau rakstīju izlēma, vai Strazda veselības stāvoklis var būt par pamatu, lai viņu atbrīvotu no tiesneša amata, nu nevar, tāpēc arī loģisks lēmums.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 28.08.2012. 07.39

    Lai ierosinātu kriminālietu pret tiesnesi, ar “vienu stulbu iesniegumu” nepietiek, tik vienkārši tas nenotiek, jābūt ļoti ticamiem pierādījumiem.
    Un atstādināt no amata uz izmelēšanas laiku nenozīmē sodīt.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu