Bēringam-Breivīkam piespriež 21 gadu cietumā • IR.lv

Bēringam-Breivīkam piespriež 21 gadu cietumā

10
Bērings-Breivīks tiesas zālē. Foto: AFP/LETA

Ekstrēmists atzīts par vainīgu 77 cilvēku slepkavībā

Oslo tiesa piektdien norvēģu labējo ekstrēmistu Andersu Bēringu-Breivīku atzina par vainīgu 77 cilvēku slepkavībā, piespriežot viņam maksimāli iespējamo 21 gadu cietumā ar iespēju soda termiņu pagarināt, ja tā beigās viņš tiks atzīts par bīstamu sabiedrībai, vēsta aģentūras LETA-AFP.

Visi pieci tiesneši vienbalsīgi atzinuši Bēringu-Breivīku par pieskaitāmu, uz ko bija uzstājis arī viņš pats, lai gan prokuratūra lūdza atzīt viņu par psihiski slimu un noteikt piespiedu ārstēšanu slēgta tipa iestādē. Tagad ne Bērings-Breivīks, ne apsūdzības neplānojot spriedumu pārsūdzēt.

Jau vēstīts, ka 2011.gada 22.jūlijā Bērings-Breivīks sarīkoja sprādzienu Norvēģijas valdības ēku kvartālā Oslo centrā, nogalinot astoņus cilvēkus, bet tad devās uz Ūteijas salu, kur Darba partijas jauniešu organizācijas vasaras nometnē nošāva 69 cilvēkus – pārsvarā pusaudžus.

Bēringa-Breivīka tiesas prāva ilga desmit nedēļas un noslēdzās jūnijā. Pats Bērings-Breivīks uzstājis, ka viņš ir pieskaitāms. Viņš atzinis, ka ieslodzīšana psihiatriskajā slimnīcā viņam būtu ļaunākais iespējamais sods, jo tas grautu viņa 1500 lapaspušu biezajā manifestā pausto vēstījumu, ar kuru viņš nāca klajā īsi pirms slaktiņa sarīkošanas.

Eksperti bija nonākuši pie diametrāli pretējiem secinājumiem par Bēringa-Breivīka psiholoģisko stāvokli. Pērn divi tiesas nozīmēti psihiatri secināja, ka Bērings-Breivīks cieš no paranoīdas šizofrēnijas un tādēļ ir nepieskaitāms. Savukārt atkārtotajā ekspertīzē masu slepkava tika atzīts par pietiekami pieskaitāmu, lai tiktu tiesāts. Eksperti secināja, ka Bērings-Breivīks necieš no psihozes, bet ir nesabiedrisks un narcistisks.

Bēringam-Breivīkam turpmākos mūža gadus nāksies pavadīt Norvēģijas Ilas cietumā. Viņš, visticamāk, nonāks līdzīgos apstākļos kā līdz šim un vismaz sākumā tiks turēts nošķirti no citiem ieslodzītajiem.

Bēringam-Breivīkam ir pieejamas trīs kameras, no kurām katra ir astoņus kvadrātmetrus liela. Viena telpa paredzēta gulēšanai, otra – fiziskām aktivitātēm, trešā, kurā atrodas pie galda piestiprināts portatīvais dators, domāta darbam. Notiesātais ir paudis vēlmi rakstīt grāmatas par savu dzīvi, ideoloģiju un skatījumu uz nākotni.

Komentāri (10)

janis17 24.08.2012. 20.51

Es kategoriski neatbalstu slepkavības kā politiskās cīņas ieroci, bet tas nemazina problēmu nozīmīgumu uz kuru norāda Breivīka darbības.
Ja nācija jūtās apdraudēta savā zemē, tad tvaikam ir jānoplūst un tas noplūst.
Baidos, ka Breivīks ir tikai “pirmā bezdelīga” ziemeļvalstu pašapmierinātības greizajā spogulī.
Vai mūsu valstsvīri spēj mācīties no svešām kļūdām?

+5
-3
Atbildēt

3

    mary75 > janis17 24.08.2012. 21.39

    Skaidrs, ka problēmas, ko izraisa globalizācija un citu, “svešu” kultūru ietekme, pastāv, bet, izskaidrot Breivika rīcību kā reakciju uz to, manuprāt, ir galīgi garām.
    Nevar psihiski slima cilvēka rīcību skaidrot pēc veselu cilvēku loģikas, nu kaut vai tas, ka Breiviks jau neslepkavoja tos “svešos”, bet gan it kā savējos, norāda, ka normāla loģika šeit nestrādā.
    Kurš normāls cilvēks varētu slepkavot bērnus kaut vai kāda politiska iemesla dēļ?

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    dzintarz > janis17 24.08.2012. 22.37

    dzeris49 Skaidrs, ka problēmas, ko izraisa globalizācija un citu, “svešu” kultūru ietekme, pastāv, bet, izskaidrot Breivika rīcību kā reakciju uz to, manuprāt, ir galīgi garām.
    Nevar psihiski slima cilvēka rīcību skaidrot pēc veselu cilvēku loģikas
    =============
    Čals esot trenējis speciālus meditācijas paņēmienus, lai apspiestu iespējamos līdzcietības impulsus.

    Šai sakarā es iedomāju vietējos melnsvārčus-karatistus, meditācijas kursu vadītājus….

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    janis17 > janis17 24.08.2012. 22.19

    Bērnus slepkavot nevajag, nevienu nevajag slepkavot, tāpēc LAICĪGI jāveido tāda politika, lai tas nenotiktu.
    Visiem ir skaidrs, ka Norvēģija, Zviedrija lielākā mērā, Somija mazākā mērā ir iebraukusi lielās auzās ar savu imigrācijas politiku. Parunā ar JEBKURU normālu parastu, vienkāršu zviedru vai norvēģi par to laiku, kad nebija vajadzīgs velosipēdu un durvis pieslēgt, aizejot līdz veikalam un kas un kad ir mainījies kopš tā laika…
    Runa jau nav par svešu kultūru ietekmi, bet gan par DIKTĀTU. Breivīkam tas bija tieši tas pats, kas Hitlerjūgenda salidojums ušakova vectēvam – arī viņš kara laikā esot šāvis uz nepilngadīgajiem….
    http://www.guardian.co.uk/world/2012/apr/17/anders-behring-breivik-claims-victims-not-innocent

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

Estere Urbančika 24.08.2012. 12.36

Viņš minēja, ka to darītu vēlreiz, līdz ar to tas ir garantēts mūža ieslodzījums. Tas 21 gads ir tikai ko šobrīd var piespriest.

Par tiem ērtajiem cietumiem. Nedomāju, ka šis tos tik drīz redzēs. Pirmie gadi tiks pavadīti vientulībā kādā vieninieku kamerā bez jebkādām ekstrām.

+1
0
Atbildēt

0

dzintarz 24.08.2012. 12.31

Un kāda operāciju sistēma plus instalētas aplikācijas pienākas norvēģu cietumos?
Broadband connection tak arī būs, vai ne?

Kolosāla pansija, vienkārši kolosāla!
Līdz norvēģu masu slepkavas “soda” termiņa beigām vidējais latvju likumpaklausīgais pilsonis šādu komforta līmeni vēl nebūs sasniedzis…

+3
-2
Atbildēt

1

    janis17 > dzintarz 25.08.2012. 15.17

    Cik stulbam ir jābūt, lai apskaustu kādu cietumnieku?
    Kādu “pāraudzināšanu” panāk krievijas cietumos pie parašas, liekot dzīvot necilvēcīgos apstākļos??
    Kopējais noziedzības līmenis ir augstāks krievijā vai Norvēģijā?

    +3
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu