Valsts no 1.septembra apmaksās mākslīgo apaugļošanu • IR.lv

Valsts no 1.septembra apmaksās mākslīgo apaugļošanu

73
Veselības ministre Ingrīda Circene. Foto: Edijs Pālens, LETA

Apmaksājot mākslīgo apaugļošanu sievietēm līdz 37 gadu vecumam, valsts cer palielināt dzimstību

No 1.septembra neauglības cēloņu noteikšana un mākslīgā apaugļošana tiks apmaksāta no valsts budžeta, paredz otrdien valdības akceptētie grozījumi Veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtībā.

Grozījumi paredz, ka mākslīgā apaugļošana tiks apmaksāta sievietēm līdz 37 gadu vecumam, pacienta iemaksa par valsts apmaksātām medicīniskās apaugļošanas procedūrām būs trīs lati par konsultāciju, ņemot vērā, ka ieplānotas piecas konsultācijas, raksta LETA.

Ieviešot valsts apmaksātas mākslīgās apaugļošanas programmu, tās mērķis būtu līdzīgi kā Igaunijā sasniegt dzimstības pieaugumu par 3%, teica veselības ministre. Šogad no valsts budžeta līdzekļiem mākslīgās apaugļošanas veikšanu un neauglības ārstēšanu paredzēts apmaksāt 50 pāriem.

Vienlaikus tiks paaugstināts tarifs, pēc kura no budžeta līdzekļiem tiek maksāts par vecmātes, ģimenes ārsta, ginekologa vai dzemdību speciālista veiktu grūtniecības aprūpi. Kā otrdien skaidroja veselības ministre Ingrīda Circene (Vienotība), patlaban apmaksa mediķiem ir ļoti zema, piemēram, līdz šim par vizīti pie vecmātes no budžeta tika maksāti 1,57 lati, bet tagad šis tarifs tiks paaugstināts līdz 8,65 latiem. Tarifa izmaiņas neattiecas uz pacienta iemaksu un grūtniecei par vizīti pie speciālista nav jāmaksā, uzsvēra ministre.

Tarifa izmaiņas attiecas arī uz privāti praktizējošiem ginekologiem, kuri var slēgt līgumus ar Nacionālo veselības dienestu par grūtnieču aprūpi, piebilda Circene. Pieņemtie grozījumi arī nosaka tarifus neauglības diagnostikas un mākslīgās apaugļošanas procedūrām.

Savukārt grozījumi Dzemdību palīdzības nodrošināšanas kārtībā, kurus arī akceptēja valdība, paredz, ka no 1.septembra no valsts budžeta līdzekļiem tiks veikt B grupas beta hemolītiskā streptokoka noteikšana grūtniecības 35.-37.nedēļā.

Vienlaikus grozījumi paredz arī to, ka ar 2013.gada 1.janvārī tiks apmaksāta ultrasonogrāfija agrīnai patoloģiju atklāšanai grūtniecības 11.-13.nedēļā un asins analīze specifisku bioķīmisku marķieru noteikšanai grūtniecības 12.nedēļā. Tāpat no valsts budžeta tiks apmaksāts glikozes tolerances tests paplašinātā riska grupas grūtniecēm 25.-26.nedēļā.

 

Komentāri (73)

andris902 21.08.2012. 18.08

…hmmm…kur tad Latvijas galvenā demogrāfa komentārs?…

+10
-6
Atbildēt

1

    dro > andris902 21.08.2012. 18.15

    Gaida Zanes atļauju:)

    +6
    -8
    Atbildēt

    0

Janis 22.08.2012. 11.07

Tas, protams, priecē, bet 3% vai 50 pāri ir krietni par maz, lai no tā būtu jūtams makro efekts.

0
0
Atbildēt

0

Sanšains 21.08.2012. 17.56

Jauki.

Bet vai šo ziņu pamanīs arī tie, kuri mēdz zākāties par tādiem institucionāliem veidojumiem kā Saeimas Demogrāfisko lietu apakškomisija?

+5
-8
Atbildēt

1

    Kristīne > Sanšains 22.08.2012. 00.07

    Liekas, ka Parādnieka biedrībai ar pasākumu maz sakara. Circenes projekts.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu