Cinisms, pašcenzūra un bailes Rīgā • IR.lv

Cinisms, pašcenzūra un bailes Rīgā

221
Viena no notiesātājām "Pussy Riot" meitenēm Nadežda Tolokoņņikova tiek eskortēta no tiesas uz ieslodzījuma vietu. Foto: EPA/LETA
Linda Curika

Viss ir atkarīgs no tā, kā mēs skatāmies uz lietām, vai ne?

Šis varētu būt stāsts par veiksmīgi notikušu piketu.

1. Mediju uzmanība? Bija. 

2. Vairāk piketētāju kā policistu? Bija. 

3. Plakāti un saukļi? Bija. 

4. Domubiedri un pretinieki? Bija.

Tomēr šim stāstam nav laimīgu beigu, ko trīs jaunās sievietes no “Pussy Riot” ir atzītas par vainīgām un pavadīs divus gadus kolonijā. Un jautājums ir gan par to, ko darīs cilvēki Krievijā, gan par to, ko darīsim mēs.

Es gribu iemest milzīgu akmeni vairāku mediju, jo īpaši – interneta mediju – laukā, jo viņi ir tie, kuri Latvijā veidoja sabiedrisko domu par “Pussy Riot”.

Cilvēki nebija informēti, Latvijas mediju vidē praktiski bija neiespējams iegūt padziļinātu informāciju par to, kas tad īsti notiek ar “Pussy Riot” lietu. Interneta portāli un ziņu kanāli pievērsās apkopojumiem par to, kuras popzvaigznes ir atbalstījušas “Pussy Riot”, ne tik daudz tam, KĀPĒC viņas tiek atbalstītas. Tika tiražēts – atkal un atkal – stāsts par huligānisku akciju baznīcā, kura aizvainojusi ticīgo jūtas. Tika atļauts uzpeldēt un cilvēku prātos nogulsnēties uzskatam, ka tas viss ir bijis huligānisms, akcija pret Putinu, par ko ir jāsaņem sods.

Tā nebija akcija pret Putinu – tā bija akcija pret pareizticīgās baznīcas saaugšanu ar Putinu. Un baznīca, acīmredzot, šķita ideāla vieta, ar kuras palīdzību ilustrēt šo faktu.

Atražojot ziņu virsrakstos terminu ‘huligānisms’, cilvēkos (kuri noteikti 90% gadījumu klipu nebija redzējuši) tika radīta pārliecība, ka ir notikusi baznīcas demolēšana, spļaušana uz altāra vai kas tamlīdzīgs. Realitātē tas bija minūtes pasākums, kura laikā sievietes uzlēca uz altāra, lēkāja un rādīja kulakus un izkliedza vairākus dziesmas vārdus (tai skaitā rupjības). Tā bija minūtes lēkāšana uz altāra. Starp citu, tādā baznīcā, kuras skaistajās, zeltītajās hallēs tiek rīkoti oligarhu banketi, kas gan netiek uzskatīts par ticīgo jūtu aizskārumu.

Politiķi un vairāki sabiedrībā pazīstami cilvēki komentāros un sociālajos medijos runāja par to, ka tad, ja Latvijā notiktu kas līdzīgs, cilvēki arī sēdētu cietumā. Tomēr mediji necentās uzrunāt šo jautājumu, meklējot atbildi par to, kā tad būtu patiesībā. Jautājums ir palicis neatbildēts.

Tāpēc arī cilvēki komentāros, kuri patiesībā parāda mūsu miermīlīgās tautas tumšo vaigu, bija tik neiecietīgi un rupji. Man sāp gan tie izteikumi, kurus es pati saņēmu pēc bloga uzrakstīšanas par “Pussy Riot”, gan tie komentāri, kurus varēja lasīt sociālajos medijos un interneta rakstu komentāros. Un pirmais likums bija dehumanizēt, skatīties uz viņām kā vājprātīgajām. Autoritāri un ar pretīgi pazemojošu seksisma noskaņu ieteikt viņas „nopērt” vai „uz ceļiem mazgāt grīdas”. Nosaukt viņas par ‘meitenēm’, tā akcentējot viņu nespēju uzvesties adekvāti.

Palika arī neatbildēts jautājums par to, ko par šo notikumu domā Latvijas garīgie līderi. Vai viņi ir par otra vaiga pagriešanu un piedošanu vai dedzināšanu uz sārta?

Samērā daudz tika runāts par to, kāpēc klusēja Latvijas mūziķi, kamēr paši mūziķi klusēja vai murmināja no gaisa parautas frāzes, piespiesti pie sienas. Un nav jau viegli izteikties par jautājumiem, par kuriem neko nezini. Protesta akcijā viņu nebija.

Citās valstīs mūziķi bija solidaritātes karoga nesēji, un arī Latvijā viņi ar savu klusēšanu nesa karogu. Pašcenzūras un gļēvulības karogu.

Lūk, arī pats interesantākais – pašcenzūra un gļēvums. “Pussy Riot” prāva mums parāda to, kas esam patiesībā. Ka mums ir viedoklis, neiedziļinoties. Mēs gribam ienīst un pretīgi ņirgt. Mēs baidāmies izteikt viedokli, jo gribam kādreiz pārdot savu mūziku/preces/pakalpojumus kādam dāsnam Krievijas oligarham. Mēs gribam spēlēt koncertus Krievijas vēstniecības ballītēs. Ir saprotams, kādēļ Maskavā cilvēki baidās protestēt – viņi var zaudēt dzīvību, veselību un ģimeni. Tomēr šāds iemesls, kāpēc cilvēki Rīgā baidās protestēt, manī izraisa kaunu.

Ir tik viegli aizmirst to, ka pavisam nesen mēs bijām tie, kas gaidīja starptautisko aizstāvību. Cilvēki cīnījās dažādām metodēm, tai skaitā huligāniskām, jo tā ir daļa no cīņas par tādu valsti, kādu tu to vēlies redzēt. Tad Rietumi neklusēja un atbalstīja.

Mums neviens nav iedevis demokrātiju uz neierobežotu laika posmu ar garantiju uz palikšanu. Neviens nevar garantēt, ka arī Latvijā nepienāks diena, kad notiks šādas paraugprāvas. Un nedod Dievs, ja pienāks diena, kad mums par to būs jācīnās, bet pārējie izrādīsies tikpat gļēvi kā mēs.

Autore ir sabiedriskās politikas centra PROVIDUS projektu vadītāja

 

Komentāri (221)

mary75 17.08.2012. 19.30

Pievienojos katram vārdam, lieliski uzrakstīts.
Te mēs parādam sevi kā liekulīgi, aprobežoti, un bailīgi provinciāļi, nekas vairāk.
Kas attiecas uz tām meitenēm – lai katram būtu tik daudz prāta, tik daudz pilsoniskās stājas, tik daudz drosmes un uzdrīkstēšanās – noprotestēt pret ne visasiņaināko, bet, vispretīgāko režīmu Krievijas vēsturē.
Ja kādam vispār bija tiesības viņas nosodīt, tad ne jau tagad, kad viņas pusgadu ir cietumā, un priekšā vēl 1,5 gadi.
Normāli cilvēki ar viņām var tikai solidarizēties.

+47
-11
Atbildēt

0

mariam 17.08.2012. 19.37

Sagaidu arī no Latvijas politiķiem skaidru viedokli šajā jautājumā, līdzīgi kā to jau pauduši Čigāne un Rinkēvičs. Tas vienkārši ir jādara, ja kāds pretendē saukties par valstsvīru (apzinos, gan, ka šis ir mazliet neizdevies apzīmējums, īpaši šajā gadījumā, jo izslēdz sievietes, tomēr vairāk mērķēju uz tām vispārcilvēciskajām kvalitātēm, ko ieliekam šajā vārda, netiecoties diskriminēt dzimumu). Tas nepieciešams kaut vai tāpēc, lai dotu skaidru atbildi tam svētulīgajam naidam un augstprātīgajai ņirgšanai, kas jaušams sabiedrībā un dveš no ļoti daudziem komentāriem latviešu interneta medijos.

+26
-7
Atbildēt

11

    marmed > mariam 17.08.2012. 19.43

    nav nekāda naida vai augtprātības, vienkārī meitenes ir huligānes un saņema par to sodu, par pirmajām divām akcijām viņas nesodija, cik tad ilgi ļaus ālēties, viņas pat nedabūja maksimālo sodu (7 gadi), tā kā samērā humāni

    +7
    -24
    Atbildēt

    0

    marmed > mariam 17.08.2012. 20.27

    @dzeris49, kas nedomā kā tu ir nozombēti? nezināju ka tikai viens viedoklis ir pareizs

    +5
    -11
    Atbildēt

    0

    marmed > mariam 17.08.2012. 23.23

    NU nezinu Dzeri, neskatos es krievijas TV, nav man respekta pret Popiem, tā kā nēsmu pareizticigais….. varbūt esmu pats sevi sazombējis? cerams ka atzombēšos un būšu tāds pats vārda brīvības aizstāvis un demokrtāts kā Tu

    +6
    -6
    Atbildēt

    0

    Signija Aizpuriete > mariam 17.08.2012. 19.55

    ———
    Kamēr Maskavā humāni tiesā, tikmēr D-Āfrikā šauj – un neviens politikānis, ne viena Ķepa par demokrātiju nesatraucas….

    South Africa Mine Shooting More Than 30 Striking Workers Killed

    http://www.youtube.com/watch?v=9Wx1i9j8H3I

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    Signija Aizpuriete > mariam 17.08.2012. 20.21

    ———pecisk Edge, mēs runājam par Krieviju.
    ==============================================================================
    Дмитрий Игнатьевич Выдрин,
    политик, писатель, философ,:
    ‘Недавно, кстати, у меня был разговор по этому поводу на одной из главных исторических родин классической демократии — в Италии, с руководящим деятелем парламента. Мы несколько часов говорили с ним о судьбе самой статусной украинской заключенной. А в конце я задал ему несколько вопросов: правда ли, что права человека проверяются не тем, как они защищают больших, сильных и богатых, а тем, как защищают маленьких, бедных и беззащитных? «Да, — ответил седовласый мэтр. — Это основа и фундамент прав человека».

    Тогда я рассказал ему историю, как, будучи в депутатской комиссии несколько лет назад и проверяя условия содержания в украинских СИЗО, нашел несчастного юношу, о котором все забыли: он два года находился в камере предварительного заключения без адвоката, без предъявления обвинений, без суда. Его вина была в том, что он, единственный кормилец своей бабушки, украл в подъезде почтовый ящик и продал его за 5 гривен (0,5 евро). Были нарушены все его гражданские права, включая фундаментальное политическое право на голосование (в то время как раз проходили парламентские выборы, а так как ему в СИЗО исполнилось 18 лет, он должен был голосовать, но не смог этого сделать).

    Я обратился за помощью ко многим депутатам европейских стран, но никого этот случай не заинтересовал. «Естественно, — ответил мэтр. — Ведь это рядовой случай». Тут я ему напомнил знаменитый американский фильм «Спасти рядового Райана» и подчеркнул, что величие этого фильма в том, что спасают именно рядового, а не генерала или маршала. Мэтр усмехнулся: «Это кино».

    http://zinoviev.info/wps/archives/358

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    mary75 > mariam 17.08.2012. 23.15

    Domāt katrs var ko grib, bet, tai tiesai un spriedumam nav nekas kopējs ne ar likumību, ne ar kriminālkodeksu, un to atzīst visi vadošie Krievijas un ne tikai advokāti.
    Toties pa kremļa TV nekas tāds stāstīts netiek, tautai tiek skalotas smadzenes, dažādi melnsvārči un to izpalīgi lieto tādus argumentus, it kā Krievija nebūtu laicīga, bet gan reliģiska valsts, kas ir pret Krievijas satversmi un visiem likumiem, un kā nosaukt tādus cilvēkus, kas tam visam tic, ja ne par nozombētiem?

    +10
    -3
    Atbildēt

    0

    mary75 > mariam 18.08.2012. 09.29

    Neatbalstīt šo akciju katram ir tiesības, varēja pat piespriest kādu administratīvu sodu, to var saprast, bet, darīt to, ko dara Kremlis – tā ir inkvizīcija, nevis tiesa.

    +10
    -3
    Atbildēt

    0

    andrisskrastins > mariam 17.08.2012. 20.11

    Edge, mēs runājam par Krieviju. Notikušais Dienvidāfrikā ir liela nelaime – tur ir savi apstākļi, bet policija acīmredzami nebija pareizi sagatavojusies un nelietoja gumijas lodes, bet gan īstās – taču tas ir izolēts gadījums. Tur vēlēšanas par spīti visam aparteīdam joprojām ir demokrātiskas. Ir krietni lielāka ticība, ka DĀR policijā izmeklēšana nemēģinās piesegt priekšnieciņus, kā tas notiek Krievijā.

    +13
    -3
    Atbildēt

    0

    mary75 > mariam 17.08.2012. 20.08

    Krievijā vairākums, nozombēts no TV, uzskata, ka spriedums ir adekvāts, izskatās, mums situācija varētu būt līdzīga, pēkšņi saradušies pseidokristieši milzīgā daudzumā, kam pat nav saprašana, kas tā kristietība tāda ir, un ka tā nav savienojama ar naidu, ko tie izšļāc milzīgos daudzumos ne tikai attiecībā uz šo gadījumu, bet, pie jebkuras iespējas.
    Ja tiesa kā argumentus izmantoja kādus tur viduslaiku baznīcas dogmātus, tad tā nav nekāda tiesa, tā ir vistīrākā inkvizīcija, kā to var nesaprast.

    +19
    -6
    Atbildēt

    0

    andrisskrastins > mariam 17.08.2012. 20.06

    Par sīko huligānismu nesoda ar 2 gadiem pēc Kriminālkodeksa.

    +21
    -2
    Atbildēt

    0

    mariam > mariam 17.08.2012. 19.55

    Nu nezinu gan, kas tas ir – naivums vai cinisms – ticēt vai arī izlikties, ka tici tam, ka viņas notiesātas par huligānismu un reliģiskā naida kurināšanu.

    Čekisti paši to baznīcu reiz sagrāva, tagad nu lielākie kristieši un svētuļi. Tāda tā Putina pareizticība un tāds viņa tiesiskums.

    +24
    -4
    Atbildēt

    0

Rasma 17.08.2012. 21.22

Saviem bērniem mēs teicām – ejam! Ir nožēlojami sēdēt virtuvē kā “vārnu kodējiem” un neko nedarīt. Un man nav kauns, jo mēs kopā bijām pie Krievijas vēstniecības. Brīvību “Pussy Riot”!

+24
-5
Atbildēt

6

    māsa > Rasma 17.08.2012. 21.39

    Sandra, vai Jūs saviem bērniem bieži rādāt arī savu Pussy?

    +7
    -14
    Atbildēt

    0

    marmed > Rasma 17.08.2012. 21.43

    Jā tiešām Sandra, varbūt vajadzētu savus bērnus audzināt brīvdomības garā, nav ko liekuļot. Nafig tie baznīcas tikumi

    +5
    -11
    Atbildēt

    0

    marmed > Rasma 17.08.2012. 21.29

    Dārgā Sandrajak, lielākā daļa cilvēku vienkārši ir gana saprātīgi un neatbalsta šito figņu, mēs esam tainības pusē. :) bet protestā gan bija inteliģenti novākušies, viens pajoliņš zaķā/kaķa kostīmā, kautkādi uzmanību alkstoši jaunieši un pāris pajoliņi kas domā ka ir baigie anarhisti/brīvības cīnītaji , jauka kompānija :)

    +5
    -11
    Atbildēt

    0

    marmed > Rasma 17.08.2012. 21.58

    Jā nu Zviedrija jau nu noteikti ir paraugvalsts :D

    +8
    -8
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > Rasma 18.08.2012. 19.19

    >sandrajak

    te(komentāros) vareni manifestējas arhtetipiskās bailes no sievietēm…..un kāds(baiļu) spektrs!

    +11
    -2
    Atbildēt

    0

    tuba76 > Rasma 17.08.2012. 21.57

    Forši, Sandra, ja nedzīvotu tik dziļā mežainē, es arī labprāt būtu piedalījusies – Zviedrijā arī notika atbalsta akcijas. Arī sirmas kundzes izteica atbalstu un žēloja meitenes un viņu ģimenes.

    +15
    -3
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu