Tiesnesis Strazds lūdz sevi atstādināt no amata • IR.lv

Tiesnesis Strazds lūdz sevi atstādināt no amata

12
Tesnesis Ziedonis Strazds. Foto: Inga Kundziņa, LETA

Atstādināšanas iemesls esot veselības problēmas

Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesas priekšsēdētājs Ziedonis Strazds, kuru Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbinieki aizturēja 7.augustā aizdomās par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā par fiktīvu tiesu darbinieku nodarbināšanu un viņu kontos ieskaitīto finanšu līdzekļu izmantošanu, lūdz sevi atstādināt no tiesneša amata veselības problēmu dēļ.

Strazda advokāts Pāvels Rebenoks pastāstīja, ka Strazda parakstītais iesniegums jau piektdien tiks nogādāts Augstākās tiesas priekšsēdētājam Ivaram Bičkovičam. Tajā lūgts iesniegt Saeimā attiecīgu lēmumprojektu par Strazda atbrīvošanu no tiesneša amata veselības problēmu dēļ, vēsta LETA.

Saceltā ažiotāža esot pamatīgi iedragājusi Strazda veselību, un mediķi viņam nozīmējuši ārstēšanos slimnīcā, tādēļ tiesneša pienākumus viņš nevar pildīt.

Strazds iesniegumā Bičkovičam norādījis, ka publiskā telpā saceltā ažiotāža saistībā ar sākto kriminālprocesu ir nodarījusi un nodara ne tikai lielu kaitējumu viņa kā tiesneša reputācijai, bet arī atstāj negatīvu iespaidu uz visu tiesu sistēmu un tiesnešu korpusu kopumā, kā arī neveicina sabiedrības uzticību tiesas godīgumam un objektivitātei.

Neraugoties uz to, ka likumdošana ļauj Strazdam pildīt tiesneša pienākumus, viņš uzskata, ka “situācijā, kad uz mani publiski ir izplatīts pieņēmums par iespējamu tiesību normu pārkāpumu, man ir pienākums nepieļaut sabiedrības uzticības mazināšanos tiesu varai”. “Masu medijos izplatītie paziņojumi kopsakarā ar KNAB veiktajām procesuālajām darbībām, pat diennakts garumā, ir sagrāvuši manu veselību pilnībā,” raksta tiesnesis.

Strazdam darba nespējas lapa tika piešķirta tūlīt pēc tam, kad viņš tika atbrīvots no īslaicīgās aizturēšanas nodaļas, kur pavadīja divas dienas.

Tiesneša Strazda pārraudzībā atrodas 52 neizskatītas lietas, arī tādas, kurās lietvedība ir apturēta. Šomēnes tiesnesim ir jāizskata 17 krimināllietas, un tās tiks atliktas uz nekonkrētu laiku.

Tiesneša Strazda priekšsēdētāja pienākumus patlaban veic Aiga Freimane.

Kā ziņots, KNAB darbinieki Strazdu aizturēja 7.augustā aizdomās par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā saistībā ar fiktīvu tiesu darbinieku nodarbināšanu un viņu kontos ieskaitīto finanšu līdzekļu izmantošanu.

Kriminālprocess kopumā sākts pret diviem tiesnešiem. Pirmstiesas izmeklēšanā noskaidrots, ka tiesā daudzu gadu garumā fiktīvi nodarbinātas vairākas personas, kuras faktiski tiesā nav strādājušas un kurām aprēķināto atalgojumu, iespējams, piesavinājies tiesas priekšsēdētājs.

Otra tiesu sistēmas amatpersona, kas iesaistīta KNAB sāktajā kriminālprocesā, ir Rīgas apgabaltiesas (RAT) Civillietu tiesas kolēģijas tiesnese Skaidrīte Buivide. Viņai ir piemērots drošības līdzeklis, un tas nav saistīts ar brīvības atņemšanu. Buivide pēc liecību sniegšanas KNAB ir saslimusi, un viņai izsniegta darba nespējas lapa.

Strazdam līdz 21.augustam Tieslietu ministrijai (TM) ir jāiesniedz rakstiski paskaidrojumi par savu rīcību saistībā ar kriminālprocesu par fiktīvu tiesas darbinieku nodarbināšanu un viņu kontos ieskaitītās naudas izmantošanu. Pēc paskaidrojumu saņemšanas un izskatīšanas varēs sasaukt Tiesas disciplinārkolēģiju.

Strazds saskaņā ar viņam piemēroto drošības līdzekli tomēr drīkst pildīt tiesneša pienākumus, iepriekš atzina viņa aizstāvis Pāvels Rebenoks. Strazds nedrīkstot pildīt tikai tiesas priekšsēdētāja amata pienākumus, taču var strādāt par tiesnesi, arī iztiesāt lietas. Tas izriet no likuma par tiesu varu. Par tiesnesi viņš varot strādāt līdz brīdim, kad pret viņu tiek sākta kriminālvajāšana.

Strazdam saskaņā ar KNAB piemēroto drošības līdzekli reizi nedēļā jāierodas kādā policijas iecirknī.

 

Komentāri (12)

Janka, Janic 17.08.2012. 17.25

vislabaak buutu uzrakstiijis spriedumu , 10 gadi aiz resteem un mantas konfiskaaciju…un pirmdien no riita pie Matiisa vaartiem.

+10
0
Atbildēt

0

mary75 18.08.2012. 10.06

Jautrākais ir tas, ka tādā situācijā nav likuma, kas prasītu obligātu Strazda atstādināšanu vismaz līdz izmeklēšanas un tiesas beigām, un viņam pašam jālūdz sevi atstādināt.
Tāds ultraliberalisms attiecībā pret tiesnešiem un dažām citām kategorijām – ierēdņiem, birokrātiem, utt., kas reāli veicina korupciju un bezatbildību.

+5
0
Atbildēt

1

    alexander > mary75 20.08.2012. 10.30

    Piekrītu, ka šāda situācija, kurā kriminālnoziegumā aizdomās turētu tiesnesi nevar imperatīvi atstādināt no amata, ir absurda. Man gan tā nešķiet jautra un patiesībā pārsteidz, ka neizskan publiska iniciatīva par attiecīgiem likuma grozījumiem. Nedomāju, ka šādos gadījumos pretarguments varētu būt nevainības prezumpcija, jo pat tikai aizdomas par šādu noziedzīgu nodarījumu tiesnesim nozīmē acīmredzamu sabiedrības uzticības zudumu viņam konkrēti un tiesus sistēmas reputācijas apdraudējumu.

    0
    0
    Atbildēt

    0

kkristaps 18.08.2012. 09.01

Bez puķainiem apzīmējumiem un metaforām Strazda teiktais visticamāk nozīmē, ka KNAB rīcībā ir neapstrīdami Strazda vainas pierādījumi, tāpēc nav jēgas saldēt nagus, labāk laisties dibenā…

+5
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu