Krievu investori Latvijā noskatījuši gaļas kombinātu "Trials" • IR.lv

Krievu investori Latvijā noskatījuši gaļas kombinātu “Trials”

19

Latvija nereti ir ērts laukums startam uz Eiropas tirgu

Latvija ir viena no Krievijas naudas saņēmējvalstīm – krievu investīciju skaits pie mums divos gados ir četrkāršojies, ceturtdien raksta žurnāls „Ir”. Jaunākais šādas krievu investoru intereses piemērs ir Valmieras gaļas kombināts „Trials”, kuru iecerējis nopirkt Krievijas investors „GazInvest”. Interese par šo pirms dažiem gadiem bankrotējušo uzņēmumu kļuva zināma pavisam nesen.

Tiesa, biznesa tagadējais īpašnieks – SEB bankas meitasfirma “Latektus” – precizē, ka nekādi dokumenti vēl neesot parakstīti un joprojām turpinās sarunas ar vairākiem citiem investoriem. Tomēr Valmieras domē ir pārliecināti, ka darījums ar “GazInvest” notiks, un tas esot tikai laika jautājums. Pērn Latvijā tika reģistrēta SIA ar tādu pašu nosaukumu, tās oficiālā adrese ir Piņķos.

«Es pagaidām nevaru atklāt detaļas, jo pats investors negrib priekšlaikus sniegt paziņojumus», “Ir” sacīja Valmieras domes izpilddirektors Jānis Baiks. «Noslēgs līgumu, tad paši visu pastāstīs.»

Viņš stāsta, ka Krievijas investors, kas saistīts ar gāzes iekārtu biznesu un investīcijām, par “Trialu” interesējies jau sen – kad kombināts tikko bija slēgts. Toreiz banka neatļāva to pirkt.

SIA “GazInvest” vienīgais īpašnieks ir Krievijas pilsonis Sergejs Čerņins. Cilvēks ar šādu vārdu ir lielās korporācijas “GazEnergoStroi” prezidents. Korporācija desmit gadus darbojas energobūvju sfērā gan Krievijā un NVS valstīs, gan Rietumeiropā. Sadarbojas ar lielām kompānijām, ieskaitot „Gazprom”.

Situācija ar gaļas kombinātu nav izņēmums, raksta žurnāls apjomīgajā analīzē par krievu investoriem Latvijā. Krievijas investoriem Latvijā ir raksturīga nevēlēšanās kontaktēties ar medijiem. Pirmajā gadā pēc „Rīgas Piena kombināta” akciju kontrolpaketes nopirkšanas arī Andrejs Beshmeļņickis tikpat kā nerādījās plašsaziņas līdzekļos un publikas priekšā iznāca pavisam nesen, pēc „Food Union” koncerna izveides. Par savām biznesa interesēm pagaidām nav vēlējies stāstīt arī cits „Food Union” līdzīpašnieks Jevgēņijs Varovs.

Īpaši runātīgs nav arī bijušā Maskavas valdības ministra dēls Igors Mališkovs, kuram Latvijā pieder restorāni „IL Patio” un „Planeta Sushi”, golfa klubs „Viesturi”, viesnīca „Niedres”.

Slepenība valda arī krievu valodā iznākošo Latvijas mediju īpašnieku laukā. Tā Krievijas miljardieris Andrejs Molčanovs, kas pērn maijā iegādājās Latvijas Biznesa banku un ir Jurija Molčanova, kurš deviņdesmito gadu sākumā Pēterburgas valdībā bija tagadējā prezidenta Vladimira Putina priekšnieks, audžudēls, pēc neoficiālām ziņām, pēc bankas nopirkšanas sācis interesēties par vietējo krievu mediju tirgu un ir saistīts ar tām ārzonas kompānijām, kas nopirkušas laikrakstu „Telegraf” un izdevniecību „Petits”, kas izdod laikrakstus „Čas” un „Subbota”.

Kopš pērnā gada nogales „Petita” jaunais valdes priekšsēdētājs ir Krievijas pilsonis Andrejs Caregorodcevs, kas no janvāra līdz jūnijam bija arī Molčanovam piederošās Latvijas Biznesa bankas padomes loceklis.

Vairāk par Krievijas biznesa interesēm Latvijā lasiet žurnāla rakstā.

 

Komentāri (19)

aldis73 16.08.2012. 10.27

jauka aina, vienā brīdī Putins, ar saukli mūsējos sit, savilks striķīšus ap īpašniekiem, apturēs ražošanu, gāzīti, utt. tīri neko spēka svira veidojas :)

+7
0
Atbildēt

0

austrisv 16.08.2012. 09.28

Ļoti nepatīkama ziņa, jo Valmiera pienu un (Rūjiena saldējumu)jau arī Šķēle pārdeva krieviem. Domāju, kas miris tas miris un priekš kam atjaunot to Valmieras gaļas kombinātu! lai gan tad jau nav brīnums, jo Šķēle jau nesen paziņoja, ka metīsies uz cūku fermu ierīkošanu jaukajās Latvijas ainavās. tad nu nabaga vietējie iedzīvotāji izjutīs trako cūku mēslu smaku. Kāpēc gan šis krievu investors neveido to cūku biznesu Krievijā?

+6
-1
Atbildēt

4

    Egitazz > austrisv 16.08.2012. 09.46

    Krievs nopircis Valmieras pienu, Šķēle metīsies cūku fermu biznesā, bet jautājums ir, kāpēc krievs metīsies cūku fermu biznesā:))) no kura laika Šķēle skaitās krievu investors?

    Un kāpēc jūs neuztrauc, kad dāņi plāno būvēt cūku fermas un iedzīvotāji uztraucas par smaku?

    starp citu, kur ir bagātie latvieši ārzemnieki, kas uztraucas par rusifikāciju, bet paši nez kāpēc neskrien naudu Latvijā ieguldīt?

    Dīvaina loģika sanāk-lai tie Triāla darbinieki labāk brauktu uz Īriju strādāt, nekā šeit paliks un pie krieva strādās.

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

    andis_jenavs > austrisv 16.08.2012. 11.07

    ..cūku fermu ierīkošanu jaukajās Latvijas ainavās
    ———————————————————-
    Ainavas ārpus datora monitora sen esi redzējusi? Pie velna, kur tādas glupības var gvelzt…

    Nu un kādā necūku biznesā darbojas Tavējie bērniņi? Vai arī pārtiek no “varas siles atbirām” pietuvinātu iestāžu honorāriem kā varen izglītotas personas?

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    Egitazz > austrisv 16.08.2012. 13.54

    ja bija bankas ķīla, tad nozīmē, ka visas iekārtas stāv un ēka tiek apsargāta.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > austrisv 16.08.2012. 11.53

    Cik atceros, tad Triāls jau miris kopš 2007. gada vismaz, ja ne agrāk, tā kā kāda vispār jēga to pārdot krieviem, jo tur jau droši vien tikai izpostītas ēkas un pussagruvušas aizaugušas būves. Pie tam tie strādnieki jau sen droši vien ir pārkārtojušies citās profesijās vai aizbraukuši jau treknajos gados prom uz siltajām zemēm. Starp citu neatbalstu arī dāņu cūku fermas, ja nespējam tiem iedzīvotājiem nodrošināt labas dzīvošanas prasības blakus cūku fermām. Nevienam cilvēkam nav jācieš biznesa dēļ un tas cilvēks, kurš nedzīvo blakus cūku fermām un to trakajam aromātam, nav tiesīgs prasīt, lai citi to dara viņa personiskās labklājības dēļ.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

buchamona 16.08.2012. 11.42

Var jau būt, ka tā ir tikai mana tendenciozā dzīves uztvere :), bet es nezinu nevienu veiksmes stāstu, kurš saistītos Krievijas biznesa ļaudīm – vienas vienīgas ziepes. Nemaz nerunājot par to, ka pie viņiem bizness – tā vispirms ir politika

+5
0
Atbildēt

1

    Egitazz > buchamona 16.08.2012. 13.55

    nevienu Latvijā? un kādi ir tie bēdu stāsti – es domāju konkrētus nosaukumus.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu