Ienākuma nodokli vecākiem sola samazināt par Ls 10-20 • IR.lv

Ienākuma nodokli vecākiem sola samazināt par Ls 10-20

24
Foto: Evija Trifanova, LETA

Goda ģimenēm būšot atlaides muzejos; par mazajiem bērniem maksās pieskatīšanas pabalstu

Koalīcijas partiju pārstāvji šodien vienojušies, ka nākamgad jāpalielina iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) atvieglojumi par apgādībā esošajiem bērniem, šodien žurnālistiem sacīja labklājības ministre Ilze Viņķele (‘’Vienotība”), vēsta aģentūra LETA.

Patlaban vēl notiek diskusijas par atvieglojumu apmēru, kas varētu būt 10-20 latiem, un Finanšu ministrija vēl veiks nepieciešamus aprēķinus. Taču, visticamāk, atvieglojums varētu būt 15 latu apmērā, norādīja deputāts Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK) un deputāte Inga Bite (RP). Atvieglojumi pienāksies nevis par visām apgādībā esošajām personām, bet tikai par bērniem.

Viņķele uzsvēra, ka kopumā valdības apņemšanās bija darbaspēka nodokļa sloga samazināšana, un vienlaikus iespējami mērķētāks atbalsts strādājošajām ģimenēm.

Parādnieks pastāstīja, ka nākamgad plānots ieviest Goda ģimenes statusu, kas sniegtu priekšrocības gan valsts līmenī, piemēram, atlaides muzejos. Tiktu iesaistīti arī privātie uzņēmēji, kas sniegtu atlaides daudzbērnu ģimenēm.

Savukārt Bite informēja, ka notiek diskusijas par bērnu pieskatīšanas pabalstiem, proti, vecāki, kuriem ir bērni vecumā no viena līdz diviem gadiem, saņemtu “virtuālus” 100 latus mēnesī, ar ko varētu apmaksāt bērnu pieskatīšanas pakalpojumus. Šos līdzekļus varētu izmantot bērnudārziem, auklīšu dienestam, iespējams, arī vecvecākiem.

Parādnieks gan atzina, ka patlaban ir dažādi viedokļi par šo priekšrocību, proti, tam atbilstīgo bērnu vecuma grupu, kā arī par iespējam pagarināt “māmiņalgu” izmaksu termiņu. Taču ‘’viens ir vēlmes un cits – iespējas”, tāpēc vēl ir pāris dienas, “lai visu saliktu pa plauktiņiem, pieņemtu lēmumu un varbūt papildus meklētu resursus”, piebilda politiķis.

Par konkrētu finansējuma apmēru, kas nākamgad papildus tiktu novirzīts demogrāfijas atbalsta pasākumiem, politiķi runāja izvairīgi. Labklājības ministre akcentēja, ka kopējo iespējamo finansējumu nosaka budžeta apjoms. Vaicāta par to, ar kādu summu politiķi rēķinās, lemjot par atbalstu demogrāfijas jomai, Viņķele aicināja neuztvert tik šauri demogrāfijas atbalsta pasākumus, piemēram, kā tikai pabalstu, piedzimstot bēriem. “Neredzu īstu lietderību zem ļoti šaura traktēta jēdziena “demogrāfija” pateikt: lūk, demogrāfijai paredzēti 15 miljoni latu,” teica Viņķele, piebilstot, kā jābūt sistēmiskai pieejai šim jautājumam.

Labklājības ministre akcentēja, ka valdība jau ir pieņēmusi vairākus lēmumus, kas sekmēs demogrāfijas situācijas uzlabošanu, piemēram, vecāku, paternitātes un maternitātes pabalstu izmaksas ierobežojumu samazinājums. Nozīmīgs lēmums ir bijis asistentu pakalpojumu ieviešana skolās bērniem ar invaliditāti, kā arī Mātes un bērna veselības programmas turpināšana.

Komentāri (24)

Una Grinberga 15.08.2012. 19.19

Manuprāt, nepareizi ir nodalīt daudzbērnu ģimenes:
1) formāli tas ir “spiedogs” pierē – daudzbērnu ģimene, kurai nepieciešams valsts atbalsts!
2) vecāki ar 2 bērniem izjutīs mazāku vēlmi radīt 3.bērnu, ja ar 2 bērniem nejutīs valsts atbalstu kā ar 3 bērniem.
Valsts atbalstam ir jābūt progresīvām (vismaz proporcionālam) par katru bērnu: piem. bērna kārtas skaitlis x 15Ls. Ja man ir 3 bērni, tad neapliekamais minimums ir 1×15+2×15+3×15 = 90Ls nevis 45Ls. Nav jau mums tik daudz to daudzbērnu ģimeņu vecāku, kas strādā, lai rastos milzīgi izdevumi valsts budžetā, bet signāls vecākiem gan būtu. Un tā vietā būtu jānoņem bērna pabalsts, kas stimulētu vecākus strādāt nevis dzīvot no pabalstiem.

Tāpat arī muzeji u.c. kultūras pasākumi ir īstenībā jānodrošina par brīvu nešķirojot, kurš un cik daudz ir bērnu ģimenē.

+2
0
Atbildēt

3

    andris902 > Una Grinberga 15.08.2012. 20.01

    …Nasing spešal!….šis valsts atbalsts attiecas uz IIN atvieglojumiem par apgādājamo, kas varētu sasniegt 85 latus par vienu bērnu mēnesī…lielākie ieguvēji no tā būs pašnodarbinātie un individuālie komersanti, kuriem šie atvieglojumi ir būtiski nozīmīgi…

    …valdība arī nolēma, ka ģimenes valsts pabalsta apmēru, kas pašlaik ir 8 lati mēnesī par katru bērnu, nemainīgu saglabās līdz 2014.gada 31.decembrim. Savukārt no 2015.gada 1.janvāra plānots atjaunot ģimenes valsts pabalsta apmēra diferenciāciju atkarībā no bērnu skaita ģimenē, proti, pabalsta lielumu par pirmo bērnu ģimenē noteiktu Ministru kabinets, par otro bērnu ģimenē ģimenes valsts pabalsts būtu divas reizes, bet par trešo bērnu un nākamajiem bērniem – trīs reizes lielāks nekā par pirmo bērnu ģimenē…

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > Una Grinberga 15.08.2012. 20.29

    Savukārt no 2015.gada 1.janvāra plānots atjaunot ģimenes valsts pabalsta apmēra diferenciāciju atkarībā no bērnu skaita ģimenē, proti, pabalsta lielumu par pirmo bērnu ģimenē noteiktu Ministru kabinets, par otro bērnu ģimenē ģimenes valsts pabalsts būtu divas reizes, bet par trešo bērnu un nākamajiem bērniem – trīs reizes lielāks nekā par pirmo bērnu ģimenē…

    Izskatās, ka valdību vēl joprojām ietekmē kompartijieši, ja jau nevar atteikties no sociālisma atavisma – bērnu pabalstiem. Vai tomēr nebūtu efektīvāk progresīvo atvieglojumu no nodokļiem, lai vecāki strādātu, bet ja vecāki nestrādā, tad sociālais dienests pats nosaka, cik daudz ģimenei vajag, lai bērni būtu pietiekami aprūpēti. Tas būtu arī vienkāršāk administrējams, bet Latvijā jau jo vairāk birokrātijas, jo labāk!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    andris902 > Una Grinberga 15.08.2012. 20.43

    …par sociālajiem dienestiem ir īpašs stāsts – gandrīz katrs zina kādu gadījumu, kad pabalsti tiek piešķirti ne tām ģimenēm, kurām ir visdramatiskākie apstākļi….un tas neattiecas tikai uz mazajām pašvaldībām, bet tieši lielajās pilsētās ir vislabvēlīgākā situācija šādu pabalstu izkrāpšanā….

    …bija jau mēģinājums no 8 latu pabalsta atteikties, bet neesi tak aizmirsis protesta vētru, kādu izsauca tikai debates par to….

    …un vēl – ir daudzi ļauži, kuri uzskata par pazemojumu vērsties soc. dienestos, lai lūgtu palīdzību…lepnums neļauj atzīties, ka esi nonācis neapskaužamā situācijā….

    0
    0
    Atbildēt

    0

Irena Cirule 16.08.2012. 10.34

100 ls par valsts bd netikušu bērnu? Un kur to likt no 2 gadu vecuma, ja joprojām nav vietas bd?
Vēlos pajautāt valdošajiem gudrīšiem, kur Rīgā var dabūt aukli uz 50h nedēļā (darbdienās x10h = 8 mana darba h + 1h ceļā turp/atpakaļ, jā, pa starpu vēl ieejot veikalā) par 100 ls/mēn? OK, 100ls + produkti pusdienām?

0
0
Atbildēt

0

brigita_damme_rtk_lv 16.08.2012. 09.25

Daudz maz korekti būtu virsraksts – “Ienākuma nodokli vecākiem sola samazināt par Ls 3,33 – 6,66”, jo nevis samazina nodokli, bet palielina ar nodokli neapliekamo daļu par Ls 10-20…

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu