Ārsts nodokļu nemaksātājiem - septiņas reizes dārgāk • IR.lv

Ārsts nodokļu nemaksātājiem – septiņas reizes dārgāk

30
Veselības ministre Ingrīda Circene (''Vienotība''). Foto: Kaspars Krafts, F64

Valsts apmaksāta medicīna nepienāktos 130-170 tūkstošiem iedzīvotāju

Nodokļu nemaksātājiem par vizīti pie ģimenes ārsta būtu jāmaksā 7-8 lati līdzšinējā lata vietā, pieļāva veselības ministre Ingrīda Circene (‘’Vienotība), iepazīstinot ar Veselības ministrijas (VM) izstrādāto ieceri, kura ceturtdien tiks nodota izskatīšanai valsts sekretāru sanāksmē, vēsta Diena.lv.

VM cer ieviest jauno sistēmu no 2013. gada jūlija, paredzot aptuveni pusgadu ilgu pārejas periodu. Priekšlikuma būtība – lai saņemtu plānveida veselības aprūpes pakalpojumus, proti, ģimenes ārsts, ārstu konsultācijas, izmeklējumi, uzturēšanās slimnīcā utt., ir jābūt nomaksātam iedzīvotāju ienākuma nodoklim (IIN), vai arī iedzīvotājam jāpieder atbrīvotajām kategorijām, par kurām maksā valsts. Tie būs bērni vecumā līdz 18 gadiem, pensionāri, I un II grupas invalīdi, politiski represētās personas, personas, kuras vecākas par 18 gadiem un iegūst vispārējo, profesionālo izglītību vai studē pilna laika programmā, vēl dažas iedzīvotāju kategorijas.

Atbilstīgi VM aplēsēm aptuveni 130-170 tūkstoši Latvijas iedzīvotāju pašlaik nepienāktos valsts apmaksāti plānveida medicīnas pakalpojumi. Taču ir cits risinājums, kā saņemt šos pakalpojums – pati persona veic ikgadējas iemaksas, kas varētu būt 240 latu gadā jeb 20 lati mēnesī. Līdzīga kārtība ir Lietuvā.

Neattaisnotajiem nodokļu nemaksātājiem par medicīnas pakalpojumiem būtu jāmaksā pilna maksa. Lauku ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Līga Kozlovska pauž bažas, ka pacienti, kas nemaksā nodokļus, pieder sociālā riska grupām vai ir ilgstošie bezdarbnieki, vairs neies pie ārsta. «Ir risks, ka vairāk cilvēku sauks neatliekamo palīdzību, un tas var valstij izmaksāt dārgāk,» norāda Kozlovska.

VM koncepcija paredz – pilnīgi visiem iedzīvotājiem neatkarīgi no nodokļa maksāšanas fakta nodrošinās neatliekamo medicīnisko palīdzību, veselības aprūpi konkrētas diagnozes vai veselības stāvokļa noteikšanai un ārstēšanai, piemēram, tuberkuloze, onkoloģiskas saslimšanas, cukura diabēts u. c. smagas hroniskas slimības, kā arī kompensējamo medikamentu kompensāciju diagnozēm, kam tā noteikta 100% apmērā.

Vēl viena atbrīvoto kategorija ir bezdarbnieki, tiesa, ar atrunu – ne ilgāk kā divus gadus no statusa iegūšanas. Pēc Nodarbinātības valsts aģentūras datiem, Latvijā 30 099 bezdarbnieki bez darba ir ilgāk par diviem gadiem. «Mēs redzam, ka pēdējo divu gadu laikā bezdarba līmenis ir būtiski samazinājies, un, ņemot vērā kaimiņu pieredzi – ja piedāvā darbu un reģistrētais bezdarbnieks atkārtoti atsakās no darba, no šī statusa iziet,» skaidro I. Circene.

VM priekšlikums paredz no iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) noteikt atsevišķu 5% veselības nodokli, nepalielinot kopējo nodokļu slogu, bet novirzot to veselības aprūpei. Pēc I. Circenes teiktā, Īrijā tā noteikti 2%, Igaunijā no sociālā nodokļa – 13%. Finanšu ministrija (FM) gan iebilst, ka nav veidojami jauni speciālie budžeti, iesakot labāk nodokļu ieņēmumus ieskaitīt kopējā valsts budžetā un pēc tam sadalīt nozarēm. I. Circene piekristu arī tādam risinājumam, taču līdztekus jāpalielina veselības aprūpes budžets līdz vienam miljardam latu 2020. gadā, kas būtu dubults apjoms, salīdzinot ar pašreizējo.

Komentāri (30)

austrisv 15.08.2012. 10.06

Piekrītu tam, ka beidzot arī Latvijā ir jāveic medicīnas nozares svarīgas reformas, jo cik ilgi gan klaigāts tiks , ka par maz līdzekļu ir medicīnai.
Par medicīnisko pakalpojumu piesaisti no maksātā iedzīvotāju ienākuma nodokļa arī var piekrist, jo tas ir tāpat kā Lietuvā. Bez tam IE.ie. nodokļa maksātāju ir vairāk. Tie ir arī pensionāri, laucinieki, kuri, kā es personiski zinu, maksā IE.ie nodokli, no pārdotās produkcijas, bet soc nodokli nemaksā!Bez tam sociālais budžets ir pārslogots un jau iet ar mīnuss zīmi!
Par tiem nabagiem par kuriem te tā runā, taču viņi arī var un arī dara tādus darbus, kuros saņem naudiņu , piemēram, lasot ogas un sēnes mežos un nododot tās pieņemšanas punktos. Ja maksās nodokli, tad arī viņi saņems medicīnas pakalpojumus. Vienreiz jāsaprot arī frizieriem un citiem maziem uzņēmējiem, ka nodokļi ir jāmaksā arī viņiem!
Brēkšana jau būs, bet, ja šāda veselības apdrošināšana ir jau sen ieviesta gan Lietuvā, gan Igaunijā, tad tā ir jāievieš arī Latvijā, jo mūsu valstī ir vislielākais pelēkās ekonomikas apjoms Baltijā, un ar to ir jācīnās visām metodēm! Nekas nekad nav bijis par brīvu!

+12
-1
Atbildēt

0

janisvaivods63 15.08.2012. 12.16

Circenes priekšlikuma pamatā ir valsts nabadzība, nevis nevēlēšanās nodrošināt kādam veselības aprūpi! Viņas priekšgājēji it kā cēlu mērķu vārdā nekādas reālas reformas nav veikuši, kā rezultātā valsts medicīnas sistēma ir “novesta līdz kliņķim”, naudas nav un mediķi brauc strādāt uz ārzemēm.

Ja arī turpmāk populistisku saukļu vārdā netiks veiktas kādas reformas, tad rezultātā nodokļus nemaksās neviens un visi maksās ārsta apmeklējuma reālo maksu.

+9
-1
Atbildēt

3

    dace_roze_lmt_lv > janisvaivods63 15.08.2012. 13.18

    “Abonents Circenes priekšlikuma pamatā ir valsts nabadzība”

    – Jums nav naudas tāpēc, ka nav smadzeņu. Tieši tāpēc. lai tā nauda būtu, jums vajadzētu draudzēties ar Krieviju un ņemt valdībā Saskaņas centru. Ko? Tas nozīmētu, ka mazāk jūsu radu un draugu tiktu pie siles? Nu tad tā tiešā tekstā arī sakiet, ka jums pār tautas labklājību ir svarīgākā jūsu personiska labklājība, jūsu radu un draugu maciņš. Ak, tie latvieši pie siles:-) Melo un melo:-)

    0
    -7
    Atbildēt

    0

    dace_roze_lmt_lv > janisvaivods63 15.08.2012. 22.10

    Россия таким, как вы, блохам сто очков вперёд даст. Вы же в России не были и не знаете. А я с Россией регулярно контактирую онлайн, и знаю: великая страна. Великий народ. Есть проблемы, как перейти от сырьевой экономики к наукоемкой, но вы по сравнению с Россией — чухонцы. Бывал в чухонских краях, в Вологде, в Пскове, то есть ныне это депрессивные регионы. Если бы Латвия была в России, она бы тоже была сейчас таким депрессивным регионом: безработица, и люди от вас бегут туда, где есть работа. То есть Латвия очень плохая страна. Очень. Другой вопрос, что это наша страна, поэтому мы в ней и живём:

    http://www.youtube.com/watch?v=Qu7Ip1dofZc

    Ты говоришь, что здесь достаточно зла,
    И ты спешишь скорей отсюда уйти,
    Ты говоришь, что мне неволя мила,
    И свято веришь в правду другого пути,
    Бежать и плыть, лететь, куда все равно,
    Лишь бы туда, где нет и не было нас,
    Ты говоришь, здесь все погибло давно,
    И слишком много чужих среди нас…

    Но я,
    Я остаюсь,
    Там где мне хочется быть,
    И пусть, я немного боюсь,
    Но я, я, я остаюсь,
    Я остаюсь чтобы жить!
    Я остаюсь!
    Остаюсь!
    http://www.falshivim-vmeste.ru/songs/1437782400.html

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    janisvaivods63 > janisvaivods63 15.08.2012. 15.25

    Ar Krievijas “bagātību” laikam būs grūti iekārdināt tos, kas vēl atceras PSRS laikus, jo tā nekādi neattiecas uz vienkāršo cilvēku dzīves līmeni.

    Bez tam, tagad Krievijas medicīna ir vēl nožēlojamākā līmenī nekā pie mums un Krievijas ārsti uz rietumvalstīm izbrauc daudz lielākā skaitā. Tas notiek, pat neskatoties uz to, ka pretēji Latvijas ārsta diplomam Krievijas diploms tur netiek atzīts – vairākus gadus jāstrādā kā stažieriem par zemāku algu un vēl jākārto papildus eksāmeni.

    +13
    0
    Atbildēt

    0

mary75 15.08.2012. 10.01

Principā, solis pareizā virziewnā, bet, jāsāk būtu ar totālas izšķērdības un korupcijas novēršanu medicīnā, jāsauc pie atbildības lielo slimnīcu vadība, jānovērš reiz tā patvaļa iepirkumos utt., kur nodokļu maksātāju nauda tiek vienkārši izšķērdēta, un, tomēr, jāpalielina med. budžets vismaz līdz 5% no IKP.

+7
-3
Atbildēt

4

    austrisv > mary75 15.08.2012. 10.07

    Uz kādas nozares rēķina būtu jāpalielina uz 5%?

    +3
    -4
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 15.08.2012. 22.07

    Kaulīša laikā bija ap 10% no IKP, tuvu miljardam, patreiz mazāk, ap 8% no IKP, kas arī stipri par daudz, normāli šim skaitlim jābūt 3-5%.
    Kad deva to aizdevumu, SVF pieprasīja samazināt izdevumus valsts administrācijas uzturēšanai vismaz līdz 8% no IKP, ko valdība arī apsolīja savā memorandā.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Ieva > mary75 15.08.2012. 14.51

    Cik lieli tie ir?

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 15.08.2012. 10.31

    Uz valsts adminstrēšanas ( birokrātijas) rēķina, tur mums proporcionāli lielākie tēriņi ES, izņemot Kipru un Maltu.

    +8
    -3
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu