Danusēvičs pārmet valdībai vietējo tirgotāju ignorēšanu • IR.lv

Danusēvičs pārmet valdībai vietējo tirgotāju ignorēšanu

27
Latvijas Tirgotāju asociācijas vadītājs Henriks Danusēvičs. Foto: Inga Nestere, F64

Tirgotāju asociācija ar jaunu akciju plāno atbalstīt vietējos uzņēmējus

Pašlaik politiskā līmenī tiek atbalstīti ārvalstu investori, šorīt intervijā Latvijas Radio pauda Latvijas Tirgotāju asociācijas (LTA) vadītājs Henriks Danusēvičs. ‘’Kad premjers bija Andris Bērziņš, viņš tikās regulāri ar vietējo uzņēmēju pārstāvjiem. Tagad premjers tiekas tikai ar ārvalstu investoru pārstāvjiem,” uzsvēra tirgotāju pārstāvis.

Arī atbalstu dažādās programmās saņemot lielie ārvalstu tirdzniecības tīkli. ‘’Negribam nostāties ne pret vienu, bet aicināt atcerēties, ka ir arī vietējie uzņēmēji un ražotāji. Krīzes laikos, kad bija grūti, ārzemnieki viegli likvidēja darbavietas un aizbrauca, bet vietējie centās saglabāt ražošanu un darbavietas,” apgalvoja Danusēvičs.

Lai popularizētu vietējos ražotājus un tirgotājus, LTA sāks akciju ‘’Atbalsti savējos!”. Tās vadītāja būs skaistumkopšanas salona īpašniece Binnija Ārberga, kura iepriekš paudusi atbalstu vietējo ražotāju produkcijai. Šodien tiek prezentēts akcijas vizuālais noformējums – uzlīmes uz Latvijas karoga fona ar uzrakstiem latviešu, krievu un angļu valodā, lai uzrunātu cilvēkus, kas atbalsta mūsu valsti ne tikai darbos, bet arī vārdos. Līdzīgas uzlīmes Polijā ir pie pašu valstī ražotajiem produktiem.

Danusēvičs skaidroja, ka izvēle ir pircēja ziņā, taču vietējie tirgotāji cenšas konkurēt ar ārvalstniekiem, un cenu nosaka izmaksas. ‘’Pircēji ir pārbaudījuši, ka daudzas vietējās preces ir lētākas nekā ārzemju, jo ir jautājums par loģistiku. Otrs jautājums ir par kvalitāti,” uzsvēra LTA vadītājs. ‘”Ārzemniekiem ir nauda produktu reklamēšanai, bet bieži tiem ir daudz pat kaitīgu piedevu. Diemžēl šobrīd Latvijā nav nevienas institūcijas, kura atbalstītu patērētāju informēšanu par preču kvalitāti. Tiek sekots preču drošumam, bet netiek stāstīts, kāda ir atšķirība, cilvēki nesaprot, kas ir labs un kas – slikts.” Pirmais solis sabiedrības izglītošanai esot skolās noteiktie ierobežojumi neveselīgai pārtikai.

Taujāts, vai tirgotāji ievēro ar valdību noslēgto vienošanos, ka pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazināšana samazinās arī cenas, Danusēvičs atbildēja, ka to parakstīja starptautiskie tirgotāji. ‘’Nacionālajiem tirgotājiem šo vienošanos parakstīt netika piedāvāts,” skaidroja LTA vadītājs, ‘’tomēr nacionālie tirgotāji samazināja cenas, ja samazinājās piegādātāja cenas.” Tirgotāju pārstāvis novērojis, ka tā samazināta cena maizei, piena produktiem.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (”Vienotība”) šorīt PLNT raidījumā “900 sekundes” atzina, ka PVN likmes samazināšana preču cenās daļēji ir atspoguļojusies, tomēr visās jomās tas nav parādījies. Taču cenas veikalos no valdības puses tiekot monitorētas un, lai bremzētu inflāciju, PVN likmes samazināšana bijis efektīvs pasākums. “Daļēji samazinājums ir atspoguļojies, bet, diemžēl, ne pilnā mērā,” sacīja Dombrovskis.

Savukārt Danusēvičs LR1 atgādināja nesen presē publicētās aplēses, ka lielajos tīklos, kur nav samazināta cena precēm, kas maksā mazāk par vienu lata, ar PVN samazinājumu papildus nopelnīts ap pusotru miljonu. Arī ražotājiem tā bijusi iespēja nedaudz pacelt cenu savām precēm. Ekspertu grupa pašlaik pētot situāciju, lai norādītu uz šādām lietām.

Danusēvičs skaidroja, ka trīs lielie starptautiskie lielveikalu tīkli pirms diviem gadiem norobežojušies no LTA. Līdzīga situācija esot citās Austrumeiropas valstīs, piemēram, Polijā, kur ir desmit starptautiskās ķēdes.

Komentāri (27)

janazakovica 15.08.2012. 10.54

latviesu zida gudribas..sen bija jau laiks par savas gramatas izdosanu domat..

0
-1
Atbildēt

0

garausiitis 15.08.2012. 08.54

Man jau kaut kā atmiņā , ka Danusevičs pats nolaida ūdeņus ar Rimi un Maximu. Neticu ,ka izdosies sasmelt izlieto… Varbūt problēma vispirms ir jāmeklē Danusēvičā kā LTA vadītājā?

+1
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu