Tiesneša Strazda valstij nodarītos zaudējumus lēš "vairākos tūkstošos latu" • IR.lv

Tiesneša Strazda valstij nodarītos zaudējumus lēš “vairākos tūkstošos latu”

22
Aizdomās turētais tiesnesis Ziedonis Strazds. Foto: Inga Kundziņa, LETA

Otrai aizdomās turētajai tiesnesei Buividai piemērots ar ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) aizturētais Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesas priekšsēdētājs Ziedonis Strazds, fiktīvi nodarbinot vairākas personas sevis vadītajā tiesā, valstij varētu būt radījis zaudējumus “vairāku tūkstošu latu” apmērā.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā savāktās informācijas apjoms dodot pamatu uzskatīt, ka vienā no Rīgas pilsētas priekšpilsētu tiesām vairākas personas fiktīvi nodarbinātas daudzu gadu garumā, aģentūrai LETA norādīja KNAB preses pārstāve Ieva Kucika.

Tagad kriminālprocess ir tikai sākotnējā stadijā, tāpēc pāragri esot runāt par konkrētu finanšu līdzekļu apjomu, ar kuru tiesas priekšsēdētājs prettiesiski ieguvis tiesības rīkoties. Precīza summa tiks noskaidrota izmeklēšanas gaitā, taču jau tagad tiek lēsts, ka tie varētu būt vairāki tūkstoši latu.

To, kādā veidā Rīgas apgabaltiesas (RAT) Civillietu tiesas kolēģijas tiesnese Skaidrīte Buivide varētu būt atbalstījusi Strazdu viņa pretlikumīgajās darbībās, KNAB nekomentē.

KNAB arī pagaidām nav izlēmis, kādu drošības līdzekli būs nepieciešams piemērot Strazdam, bet Buividai, kura kriminālprocesā ir otra aizdomās turamā persona, drošības līdzeklis jau piemērots, un tas nav saistīts ar brīvības atņemšanu.

Abiem lietā iesaistītajiem tiesnešiem ir arī dažādi nekustamie īpašumi. Vaicāta, vai KNAB lūgs uzlikt arestu šai tiesnešu mantai, Kucika norādīja, ka KNAB nekomentē atsevišķas procesuālas darbības, arī jautājumu par īpašumu arestu. KNAB pārstāve atzina, ka īpašumi neietilpst tiesnešu imunitātes apjomā, tāpēc Saeimas piekrišana to arestam nebūtu nepieciešama.

Kucika atzīmēja, ka kriminālprocesa izmeklēšanas gaitā KNAB vērtēs arī citu personu atbildību un iesaisti notikušajā.

Kā ziņots, KNAB darbinieki 7.augustā aizturēja Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesas priekšsēdētāju Strazdu. Kriminālprocess pret Strazdu un Buividi sākts par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā saistībā ar fiktīvu tiesu darbinieku nodarbināšanu un viņu kontos ieskaitīto finanšu līdzekļu izmantošanu.

Pirmstiesas izmeklēšanā noskaidrots, ka Strazda vadītajā tiesā daudzu gadu garumā tika fiktīvi nodarbinātas vairākas personas, kuras faktiski tiesā nav strādājušas un kurām aprēķināto atalgojumu, iespējams, piesavinājies tiesas priekšsēdētājs.

Krimināllietas materiāli liecina, ka tiesas priekšsēdētājs, izmantojot savu dienesta stāvokli mantkārīgā nolūkā, ir pamudinājis vairākas personas noformēt fiktīvas darba tiesiskās attiecības, lai iegūtu iespēju rīkoties ar fiktīvi nodarbinātajām personām paredzēto atalgojumu.

KNAB rīcībā esošie pierādījumi dod pamatu uzskatīt, ka atbalstu iespējamā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā ir sniegusi Buivide.

Ņemot vērā likumos garantēto tiesnešu kriminālprocesuālo imunitāti, lēmumu par kriminālprocesa sākšanu ir pieņēmis Latvijas ģenerālprokurora pienākumu izpildītājs, izvērtējot KNAB iesniegtos materiālus, savukārt lēmumu par tiesneša aizturēšanu un divu tiesnešu pakļaušanu kratīšanai – īpaši pilnvarots Augstākās tiesas tiesnesis.

 

Komentāri (22)

mary75 09.08.2012. 15.03

Sādu tiesnešu nodarītais zaudējums Latvijas valstij vispār nav izmērams, tie ir simti miljoni un pat moljardi, ko korumpēti tiesneši nodara, attaisnojot korumpētas amatpersonas, toties maksimāli sodot amatpersonas, kas sadarbojas ar izmeklēšanu, tātad, mudinot laupīt tālāk, graujot cilvēku ticību valstij, utt, viņi būtu jāsoda maksimāli.

+5
0
Atbildēt

0

Zane Degro 09.08.2012. 15.45

Tas, ko Strazds sastādājis, daudzus gadu desmitus menedžēdams pasūtījuma spriedumus (vai atcerieties kaut vai Veremeičika lietu?), iesaistot šajos pārkāpumos sev pakļautos tiesnešus, sadarbojoties ar tiem arī pēc tam, kad tie iecelti apgabaltiesās, ir visīstākie daudzskaitlīgie amata noziegumi.
Tie ir valsts drošībai nodarītie zaudējumi, mērāmi miljonos, ne tūkstošos!

+4
0
Atbildēt

0

juhans 09.08.2012. 15.10

“…KNAB pārstāve atzina, ka īpašumi neietilpst tiesnešu imunitātes apjomā, tāpēc Saeimas piekrišana to arestam nebūtu nepieciešama…”
Vai kāds nevarētu to pārtulkot latviski? Vismaz teikuma pirmo pusi/

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu