Pussy Riot prāva: ar lielgabalu pa zvirbuļiem • IR.lv

Pussy Riot prāva: ar lielgabalu pa zvirbuļiem

27
"Pussy Riot" meitenes tiesas zālē atrodas stiklotā būrī, ko apsargā raženas krievu policistes. Foto: AFP/LETA
Andis Kudors

Šī skaļā tiesas prāva parādīja Krievijas tieslietu sistēmas neatkarības trūkumu un Krievu pareizticīgās baznīcas saaugšanu ar varu

Maskavas tiesas prāvas pret pankgrupu “Pusy Riot” aktīvā fāze ir beigusies. Negaidīti visiem tiesas procesa dalībniekiem tiesnese pēc apsūdzēto pēdējā vārda uzklausīšanas paziņoja par pārtraukumu uz deviņām dienām. Spriedums par Marijas Aļohinas, Jekaterinas Samusevičas un Nadeždas Tolokoņņikovas akciju Kristus Pestītāja dievnamā 21.februārī tiks nolasīts 17.augustā. Jaunās sievietes tiek apsūdzētas huligānismā.

Krievijā ik dienas notiek liels daudzums huligānisma aktu, bet šis ir īpašs gadījums. Tiesas prāva kārtējo reizi atgādina par vismaz divām nozīmīgām tendencēm kaimiņvalstī – Krievijas tieslietu sistēmas neatkarības trūkumu un Krievu pareizticīgās baznīcas (KPB) saaugšanu ar varu.

(Ne)taisnā tiesa

Pēc tā, kā prāvas gaitā uzvedās tiesnese, liekas, ka jau sākumā viņa bija nostājusies apsūdzības pusē, turklāt apsūdzētajām radītie apstākļi līdzinās spiediena izdarīšanai. Kopš 20.jūlija tika vestas uz tiesu, bez brokastīm, ceļoties ap pieciem, sešiem no rīta. Meitenes žurnālistiem stāsta, ka tiesas sēdes parasti ilga aptuveni divpadsmit stundu, lai gan Krievijas kriminālprocesuālais kodekss nosaka, ka sēde nevar ilgt vairāk par astoņām stundām dienā. Pusdienām – pusstunda, tualetei – divreiz dienā pa piecām minūtēm. Turklāt Marija Aļohina “The New Times” žurnālistei norāda, ka apsūdzētajām nav pietiekama laika konsultēties ar saviem advokātiem, procesam ir jāgatavojas pārsvarā naktī. Atgriešanās no tiesas dažkārt ilgst 3-4 stundas, līdz ar to jaunās sievietes ir novārgušas un neizgulējušās.

Gan cietušie, gan viņu advokāti, gan tiesnese tiesas sēdēs daudz runāja par piedošanu un grēku nožēlu. No runātā ir redzams, ka daļa procesa dalībnieku īsti nesaprot, ka apsūdzētās tiek tiesātas par huligānismu, kas ir pilsoņu miera un drošības apdraudējums, nevis Dieva zaimošanu.

Tiesā var ņemt vērā meiteņu atvainošanos, bet nevar prasīt grēku nožēlu jeb atgriešanos no grēkiem (pokojaņije), kas ir reliģiska kategorija.

Ticīgo jūtu aizskaršana ir gan arī sodāma Krievijā, tomēr ne pēc Krimināllikuma, bet gan atbilstoši Krievijas Administratīvo pārkāpumu kodeksam. Tas paredz mazākus sodus, līdz ar to nekāda iecerētā paraugprāva neizdotos.

Prokurors ir pieprasījis trīs gadus brīvības atņemšanas, nevis maksimāli iespējamo, norādot, ka ir jāņem vērā apsūdzēto personības. Bet pat trīs gadi izskatās neadekvāti liels sods reāli nodarītajam. Zīmīgi, ka cariskās Krievijas laikā, kad pareizticība bija valsts reliģija, par dievkalpojuma traucēšanu varēja sodīt ar arestu no trim nedēļām līdz trim mēnešiem. “Komersant.ru” norāda, ka visa meiteņu reālā darbība dievnamā ilga aptuveni minūti, ālēšanās ar mūziku tika samontēta vēlāk un ievietota internetā. Apsargs sievietes vienkārši izveda ārā, pat neizsaucot policiju. Arests sekoja tikai kā reakcija uz videoklipu.

Lietas politiskais aspekts tiesā tika noklusēts, pie katras Putina pieminēšanas tiesnese un prokurors reaģēja asi. Tomēr politiskā dimensija ir ļoti svarīga. Nadežda Tolokoņņikova norāda, ka meitenes ir uzstājušās pret to, ka „patriarhs Kirils piedāvāja ticīgajiem balsot par Putinu, kurš iznīcina pilsoniskās brīvības valstī.” Meitenes norāda, ka nav vēlējušās aizskart ticīgo jūtas, bet gan norādīt uz problēmu – Krievijas pareizticīgās baznīcas (KPB) pārlieku lielo saikni ar varas eliti un Putinu personīgi. Marija Aļohina “The New Times” teica, ka „situācija, kuru mēs radījām ar savu akciju, palīdz cilvēkiem daudz skaidrāk saprast Baznīcas institūta saaugšanu ar specdienestiem. Baznīcas institūta – ar varu un Putinu. Tas viss ir iznācis virspusē.”

Tiesu neatkarība – grēks

Kādā preses konferencē Itālijas premjers Berluskoni steidzās aizstāvēt Putinu, norādot, ka Krievijā reāli pastāvot varas dalīšana, proti, tiesu vara ir atdalīta no izpildvaras. Tomēr praksē vēl ir tāls ceļš ejams, lai minētais tiktu pilnā mērā īstenots. Balstoties uz 2000.gada „KPB sociālās koncepcijas pamatiem”, Baznīcas un sabiedrības attiecību Sinodiālās nodaļas 1. priekšsēdētājs Vsevolods Čaplins 2007.gadā publicēja rakstu „Pareizticīgās civilizācijas pieci postulāti”, kurā kā trešo pareizticīgās civilizācijas pamatvērtību norādīja “baznīcas, tautas un valsts vienotību”. No Bizantijas mantoto Baznīcas un valsts varas vienotību pareizticīgā tradīcija sauc par simfoniju jeb saskaņu. Atbilstoši sim principam baznīca glābj nemirstīgās kristiešu dvēseles, bet par grēcīgajām miesām rūpējas laicīgā imperatora vara.

Kā ideālo politisko iekārtu pareizticība uzskata monarhiju, kuras galva ir Dieva svaidīts cars (pomazaņņik Božij). Trešais postulāts nozīmē arī jebkādas politiskās un ekonomiskās konkurences nepieņemšanu. Tādējādi gan varas dalīšana, gan konkurence starp partijām un interešu grupām nav atbalstāma no pareizticības perspektīvas. Vsevolds Čaplins norāda, ka Pareizticīgajā baznīcā jebkāda šķelšanās ir grēks.

Krievijas pareizticīgā baznīca visu valsti gribētu redzēt kā savu draudzi, bet realitāte taču atšķiras no vēlamā! Vai ticības jautājumi būtu uzspiežami ar valsts varas palīdzību?

KPB un vara: apbusējais izdevīgums

Lai gan 1997.gada likumā, kas nosaka reliģisko organizāciju darbības tiesisko pusi, ir skaidri norādīts, ka Krievijas Federācija ir laicīga valsts (svetskoje gosudarstvo) un „nekāda reliģija nevar tikt uzskatīta par valsts vai obligāto reliģiju”, tomēr KPB pakāpeniski virza sevi par valsts reliģiju de facto.

Varas uz KPB ciešā saikne Krievijā tiešām tiek arvien vairāk nostiprināta. Pirms dažiem mēnešiem KPB galva patriarhs Kirils saņēma ofisu Prezidenta administrācijas telpās – Kremlī. Nekas nav dzirdēts par līdzīgu pretimnākšanu citām Krievijas t.s. tradicionālajām konfesijām – islāmam, budismam un jūdaismam. KPB ir noslēgti sadarbības līgumi ar Izglītības ministriju, Veselības ministriju, Iekšlietu un Aizsardzības ministrijām. Pareizticīgās kapelas ir ierīkotas Federālā Drošības dienesta Maskavas birojā, kā arī Krievijas diplomātiskajās pārstāvniecībās ārvalstīs. Atšķirībā no citām konfesijām KPB ir atvieglota piekļūšana ieslodzījuma vietām, skolām un slimnīcām. KPB ir vairāk delegātu pie Prezidenta administrācijas izveidotajā padomē sadarbībai ar reliģiskajām organizācijām: KPB – četri, pārējām – pa vienam.

Reģionālajā un pašvaldību līmenī arī KPB saņem zināmas neformālas privilēģijas. Maskavas mērija ir piešķīrusi finansējumu dievnamu atjaunošanai, bet protestantu draudzes sastopas ar administratīva rakstura problēmām, komunicējot ar pašvaldībām.

Neskatoties uz nozīmīgo valsts atbalstu KPB, šajā sadarbībā galveno lomu tomēr spēlē oficiālā vara. Tas, ka KPB 1997.gada likumā netiek nodrošinātas oficiālas privilēģijas salīdzinājumā ar citām t.s. tradicionālajām reliģijām, dod Krievijas varai iespēju atbalstīt KPB neoficiāli, bet nesaspīlējot attiecības ar citām konfesijām. Turklāt neoficiālais atbalsts padara KPB atkarīgāku no varas pārstāvju labvēlības. Politiskā elite par atbalstu prasa savu daļu – centralizētās varas atbalstīšanu, līdzdalību ārpolitikas īstenošanā, gan tautiešu politikā, gan apšaubot cilvēktiesību un demokrātijas normu universālumu ANO līmenī.

Jaunās sievietes izdarīja pārkāpumu, tomēr šī akcija atgādināja pasaulei, kas notiek Krievijā, ja kāds met izaicinājumu pie varas esošajiem.

Pēc jauno sieviešu pēdējā vārda ir redzams, ka varai nav izdevies viņas iebiedēt. Līdz 17.augustam tiesas spriedēji varēs apsvērt ieguvumus un zaudējumus no viena vai otra lēmuma. Diezvai tiesa lems, vadoties tikai pēc likuma burta un gara. Ārvalstu uzmanība šai lietai ir tik liela, ka Kremlī var lemt par maigāku sodu. „Telefontiesa” Krievijā joprojām darbojas, visdrīzāk spriedums būs Kremļa, KPB un tiesas kopdarbs, jo šķelšanās varā taču ir grēks…

Autors ir Austrumeiropas politikas pētījumu centra izpilddirektors

 

Komentāri (27)

grislits 09.08.2012. 14.27

“Negaidīti visiem tiesas procesa dalībniekiem tiesnese pēc apsūdzēto pēdējā vārda uzklausīšanas paziņoja par pārtraukumu uz deviņām dienām.”

“…visdrīzāk spriedums būs Kremļa, KPB un tiesas kopdarbs…”
______________________

Putins tagad kasa galvu un domā, ko darīt, jo vienalga kāds būs spriedums pēc šīs skaļās prāvas, sausais atlikums Putinam būs mīnusos: iedos reālu cietumsodu – pierādīs valsts totalitārismu un saaugšanu ar baznīcu; palaidīs brīvībā – padarīs visu acīs sevi par nespējnieku.

+17
-2
Atbildēt

3

    inesite15 > grislits 10.08.2012. 07.39

    Putins tagad kasa galvu un domā, ko darīt, jo vienalga kāds būs spriedums pēc šīs skaļās prāvas, sausais atlikums Putinam būs mīnusos: iedos reālu cietumsodu – pierādīs valsts totalitārismu un saaugšanu ar baznīcu; palaidīs brīvībā – padarīs visu acīs sevi par nespējnieku.”
    ……………………..
    Ja ?
    A varbūt tā :
    …… Putinam tagad – tāpat kā no sākta gala – visa tā jezga ir dziļi vienaldzīga – atlikumi bus plusos šā kā tā – baznīcas ierastajā kārtībā apkalpos kroni un kroņa specdienestus, kronis pa to atskaitīs baznīcu ģenerāļiem – KĀ VISUR, ja kas :P
    Un neatkarīgi no tā, ko tur “iedos-neiedos” viņi tur vnk “PUBLISKI NOPĒRUŠI” tās atrakciju rīkotājas – sen jau kā nav vairs tie laiki, kad Maskavas atraktīvākā publika pilnā nopietnibā pa naktīm vandījās pa tiesām un milicijām Novodvorsku pestīt laukā – pirmkārt, tie bija PAVISAM CITĀDI laiki – tad tas viss bija kas jauns, operatīvā Lera bija veiksmīgi “apseglojusi vilni” (un tā i paliktu, ja apstātos un paša pēcāk nepataisītu visu to par farsu – ja kas), otrkārt, m-me “Za našu i vašu svobodu” savā kategorijā uzstājās PRAKTISKI viena, un tad un tur patiešām bija … slimas nieres uz auksta betona”, nevis kā tagad – komediante – aber šitām … sabiedriski politiskajām sirealistēm … nu, nav tā fona – …………… ja tas ir kas tjipa disidentisms … :P
    – Un pasākums ( “tiesa”, tb) ir visnotaļ izdevies, kā var noprast, jo MĒRĶIS IR SASNIEGTS – PUBLISKI PADZENĀTI tie kumēdiņu rīkotāji –
    humoru mīlošie ….. http://www.youtube.com/watch?v=34l6g7xWPcY&feature=my_liked_videos&list=LLn4ZvDH3wClduIky0xqdCEw …. nodemonsstrējuši, ka var pie gadījuma nepažēlot, tā teikt resursu, lai iemācītu bērniem pieklājīgi uzvesties – БЫТЬ СКРОМНЕЕ, tā teikt.

    0
    -6
    Atbildēt

    0

    inesite15 > grislits 10.08.2012. 10.50

    Apsveicu ar tādu jaudigu ponjimalku – tā jau laikam bus, ka šamajam nekā cita nav, par ko domāt un krenķēties :)))

    0
    0
    Atbildēt

    0

    grislits > grislits 10.08.2012. 09.21

    Putinam tagad – tāpat kā no sākta gala – visa tā jezga ir dziļi vienaldzīga

    ____________________________________

    Es jau saprotu, ka salamandram propagandas nolūkos demagoģija jāraksta, tomēr arī propagandu vajag izvērst vismaz kaut cik ticami! :)

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

mary75 09.08.2012. 14.57

Tas, ka Krievijā nekādas tiesas nav, viss ir galvenā “pahana” un Kremļa “pacanu” rokās, utt.,manuprāt, sen nav nekāds jaunums arī bez šīs prāvas, tā prāva pati par sevi ir kaut kas tik neiedomājams, ka nav nekāda nozīme te vispār ko analizēt, ja prokurori kā argumentus min kādus viduslaiku baznīcas dogmas utt.
Toties sab. reakcija uz šo prāvu uzskatāmi parādīja, ka mazākā Krievijas daļa dzīvo 21gs., lielākā – feodālismā.
Putins atraisījis viszemiskākos instinktus un aktivizējis vistumsonīgāko un agresīvāko sab. daļu, lai tikai saglabātu varu.
Ar ko tas beigsies, nezina neviens, bet, ka ne ar kādu “demokrātijas” uzvaru tuvākā laikā, tas, manuprāt, skaidrs.

+12
-3
Atbildēt

6

    gliters > mary75 13.08.2012. 10.15

    Noteikti izlasīšu. Kas attiecas uz Krieviju, viņa var sabrukt tikai pati no sevis, jo Rietumiem (ASV un “vecajai” Eiropai) tās sabrukums nav izdevīgs, tāpēc jau arī pirms 20 gadiem neviens necentās to lietu novest līdz galam.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Toms Mincāns > mary75 10.08.2012. 18.16

    duročka – vismaz izlasi papriekš Vladimira Voinoviča “Moskva 2042” un tad izsaki savas prognozes…
    Kas gribēja zināt, tas varēja to izdarīt jau pirms gadiem divdesmit…

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    gliters > mary75 10.08.2012. 08.27

    Krievu tautai vēsture atvēlējusi gana daudz laika, lai izveidotu ko atšķirīgu no kārtējā Bizantijas klona ar nemainīgo mongoļu-tātāru ārpolitikas stilu.
    Kā redzam, panākumu šajā jomā nav, tātad savu valstiskumu viņi vnk nav pelnījuši, ja reiz neprot to izmantot citādi, kā tikai savas un citu tautu paverdzināšanai.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 09.08.2012. 21.58

    Reāli Kaukāzs atdalījies jau tagad, tur savi likumi, kaut formāli, kamēr Maskava tam maksā, viņi zvērēs uzticību Kremlim.
    Kaļiningradas apgabalā jau reāli runā par autonomiju un piev. ES, tāpat Tatarstānā noskaņojums līdzīgs.
    Bet, ja nenotiks nekas ārkārtējs, un naftas cenas turēsies, tādā veidā Krievija var eksistēt ilgi, diezin vai sabruks.
    Kaut PSRS sabrukumu jau arī neviens negaidīja.
    Katrā ziņā, nedomāju, ka Krievijas sabrukums būtu kaut kas labs gan Krievijai, gan pārējiem.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    gliters > mary75 09.08.2012. 17.08

    Esmu gatava saderēt uz SINGLE MALT klases viskiju, ka vēlākais pēc 10 gadiem Krievijas valsts sabruks un tās teritorijā pilnībā vai daļēji tiks ieviesta ārējā (starptautiskā) pārvalde.

    +9
    -1
    Atbildēt

    0

    putekliic > mary75 09.08.2012. 16.56

    Nav jautājumu ar ko tas beigsies. Protams, ka ar kārtējo satricinājumu. Tā notiek ar visiem nedemokrātiskiem režīmiem. Nav skaidras divas lietas – 1) kad tas notiks un 2) kas nāks vietā. Nebūt nav garantijas, ka nedzimst vēl kaut kas baisāks. Tomēr gribas ticēt, ka pasaule mainās uz labu un arī šīs nelaimīgā valsts kādreiz pārstās būt par biedēkli citiem.

    +9
    0
    Atbildēt

    0

mariterage 09.08.2012. 18.46

Kaut kā stulbi Putinam sanāca, droši vien jau pats tagad spļaudās par to ko izdarījis – bauda no trīs jaunu sieviešu močīšanas ar sev padevīgas tiesas palīdzību noteikti neatsver galvassāpes no jauna protestu viļņa Krievijā pret viņa režīmu un riebuma ko par viņa paņēmieniem izsaka pārējā pasaule.

+9
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu