Minska atsauc vēstniecību no Zviedrijas • IR.lv

Minska atsauc vēstniecību no Zviedrijas

22
Zviedru reklāmas aģentūras Baltkrievijā nosviestie plīša lācīši. Foto: EPA/LETA

Zviedrija: no Baltkrievijas tiek izraidīti visi zviedru diplomāti

Baltkrievija nolēmusi no Zviedrijas atsaukt savu vēstniecību un ieteikusi zviedru pusei darīt to pašu, teikts Baltkrievijas Ārlietu ministrijas paziņojumā.

Baltkrievijas puse ir spiesta pieņemt lēmumu par savas Zviedrijas vēstniecības atsaukšanu un visu darbinieku atgriešanos Baltkrievijas Republikā, teikts paziņojumā. “Vienlaikus, balstoties savstarpīguma principā, kas fiksēts arī Vīnes konvencijas otrajā pantā, zviedru pusei piedāvāts atsaukt savu vēstniecību no Baltkrievijas Republikas līdz 2012.gada 30.augustam.” Baltkrievijas puse īpaši uzsver, ka runa nav par diplomātisko attiecību saraušanu, raksta LETa/AFP. Savukārt Zviedrija trešdien apliecināja, ka no Baltkrievijas tiek izraidīti visi tās diplomāti. Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko “tagad no Baltkrievijas izraida visus diplomātus. Viņa bailes no cilvēktiesībām sasniegušas jaunus augstumus”, tviterī ierakstījis Zviedrijas ārlietu ministrs Karls Bilts.

“Mēs par to uzzinājām šorīt,” sacīja Zviedrijas Ārlietu ministrijas preses pārstāvis Andešs Jerle. “Viņi apgalvo, ka slēgs vēstniecību Stokholmā un ka mums, Zviedrijai, ir jānogādā savi diplomāti mājās.”

Jūlija sākumā no Zviedrijas lidmašīnas, kas nesankcionēti bija šķērsojusi Baltkrievijas robežu, tika izmesti, arī virs Minskas, plīša lācīši, kuriem bija piestiprināti lozungi vārda brīvības atbalstam. Zviedrijas ārlietu ministrs Karls Bilts vēlāk paziņoja, ka no Baltkrievijas izraidīts Zviedrijas vēstnieks, jo viņš “pārāk aktīvi iestājās par cilvēktiesību aizsardzību”.

Baltkrievijas Ārlietu ministrijas preses pārstāvis Andrejs Savinihs skaidroja, ka baltkrievu puse sūtni nav izraidījusi, bet pieņemts lēmums nepagarināt viņa akreditāciju.

Uz akreditācijas nepagarināšanu, ko Zviedrija interpretējusi kā vēstnieka izraidīšanu, Stokholma reaģēja nekavējoties, sakot, ka nepieņems jauno Minskas vēstnieku, kā arī atsauca uzturēšanās atļaujas diviem Baltkrievijas diplomātiem, kuriem tad tika lūgts Zviedriju pamest.

Par “plīša desantu” 4.jūlijā pirmie ziņoja Zviedrijas mediji. Neliela lidmašīna, kuru pilotējuši divi zviedri, izlidojusi no kāda Lietuvas lidlauka, nesankcionēti ielidojusi Baltkrievijas gaisa telpā un uzņēmusi kursu uz Minsku. Pa ceļam atbrīvojusies no lācīšu kravas, lidmašīna, nesastopot nekādus šķēršļus, atgriezās Lietuvā, bet no turienes drīz vien aizlidoja atpakaļ uz Zviedriju.

Atbildību par notikušo uzņēmusies reklāmas aģentūra “Studio Total”, kas jau iepriekš bijusi pazīstama kā skandalozu akciju rīkotāja. Pēc “plīša desanta” amatus zaudēja Baltkrievijas Gaisa spēku un pretgaisa aizsardzības komandieris Dmitrijs Pahmeļkins un Valsts pierobežas komitejas priekšsēdētājs Igors Račkovskis. Rājienus un brīdinājumus saņēmušas arī citas drošības struktūru amatpersonas.

 

Komentāri (22)

andrisskrastins 08.08.2012. 15.16

Lukašenko nu tā kā maziņš Hilteriņš ārdās! Saprata ka viņa eksistenci var pārtraukt 3 Baltijas valstu desanta izsēdināšana kādā svētdienas pēcpusdienā?

+2
-1
Atbildēt

0

smurrisrenaars 08.08.2012. 22.49

Teicami! Viens diktātors apkaunots, un tagad kārta pienākusi Putinam.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu