KNAB aiztur Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesas priekšsēdētāju • IR.lv

KNAB aiztur Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesas priekšsēdētāju

14
Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesas priekšsēdētājs Ziedonis Strazds tiesas sēdē. Foto: Inga Kundziņa, LETA

Viņu tur aizdomās par fiktīvu personu nodarbināšanu; kriminālprocess sākts pret diviem tiesnešiem

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbinieki 7.augustā aizturējuši Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesas priekšsēdētāju, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija. Lai gan par aizturētā personību neviens nerunā, taču mājaslapā “tiesas.lv” pieejamā informācija liecina, ka šo tiesu vada Ziedonis Strazds.

KNAB preses pārstāve Ieva Kucika apliecināja, ka KNAB darbinieki ir aizturējuši kādu Rīgas pilsētas priekšpilsētas tiesas priekšsēdētāju. Kriminālprocesa izmeklēšanas gaitā ir veiktas arī vairākas kratīšanas un citas kriminālprocesuālas darbības.

Kriminālprocess pret diviem tiesnešiem sākts par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā saistībā ar fiktīvu tiesu darbinieku nodarbināšanu un viņu kontos ieskaitīto finanšu līdzekļu izmantošanu.

Otra tiesu sistēmas amatpersona, kas iesaistīta Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) sāktajā kriminālprocesā par fiktīvu tiesu darbinieku nodarbināšanu un viņu kontos ieskaitītās naudas izmantošanu, ir Rīgas apgabaltiesas (RAT) Civillietu tiesas kolēģijas tiesnese Skaidrīte Buivide, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

RAT priekšsēdētājs Sandra Strence atteicās nosaukt tiesneša vārdu, kurš kopā ar KNAB aizturēto Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesas priekšsēdētāju Ziedoni Strazdu iesaistīts kriminālprocesā. Strence negrasoties nevienam savam kolēģim graut prestižu.

Strence patlaban atrodas atvaļinājumā, un tieši Buivide uz šo laiku bija nozīmēta par Strences pienākumu izpildītāju. Tomēr aģentūrai LETA šodien ar viņu sazināties neizdevās.

Pirmstiesas izmeklēšanā noskaidrots, ka Rīgas pilsētas priekšpilsētas tiesā daudzu gadu garumā tika fiktīvi nodarbinātas vairākas personas, kuras faktiski tiesā nav strādājušas un kurām aprēķināto atalgojumu, iespējams, piesavinājies tiesas priekšsēdētājs.

Krimināllietas materiāli liecina, ka tiesas priekšsēdētājs, izmantojot savu dienesta stāvokli mantkārīgā nolūkā, pamudinājis vairākas personas noformēt fiktīvas darba tiesiskās attiecības, lai iegūtu iespēju rīkoties ar fiktīvi nodarbinātajām personām paredzēto atalgojumu. Tāpat KNAB rīcībā esošie pierādījumi dod pamatu uzskatīt, ka atbalstu iespējamā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā ir sniedzis cits – kādas apgabaltiesas tiesnesis.

Ņemot vērā likumos garantēto tiesnešu kriminālprocesuālo imunitāti, lēmumu par kriminālprocesa sākšanu ir pieņēmis Latvijas ģenerālprokurora pienākumu izpildītājs, izvērtējot KNAB iesniegtos materiālus, savukārt lēmumu par tiesneša aizturēšanu un divu tiesnešu pakļaušanu kratīšanai – īpaši pilnvarots Augstākās tiesas tiesnesis.

Izmeklēšanas interesēs patlaban sīkāka informācija netiek sniegta.

KNAB norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Jau ziņots, ka trešdien KNAB darbinieki veikuši procesuālās darbības Rīgas apgabaltiesā (RAT) un Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesā.

Bordāns: KNAB kratīšana saistīta ar tiesneša darbu

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbinieki trešdien veikuši procesuālās darbības Rīgas apgabaltiesā (RAT) un vēl kādā no Rīgas tiesu mājām, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija. Lai arī Rīgas apgabaltiesas priekšsēdētāja Sandra Strence teica, ka kratīšana pie RAT tiesneša nav saistīta ar darbu tiesā, tieslietu ministrs Jānis Bordāns (VL-TB/LNNK) atzina, ka “diemžēl tas ir saistīts ar darbu”. Kratīšana veikta pie kāda Rīgas Zemgales priekšpilsētas tiesas tiesneša.

Rīgas apgabaltiesas priekšsēdētāja Sandra Strence pastāstīja, ka trešdien KNAB darbinieki veikuši kratīšanu pie kāda no RAT tiesnešiem. Pamats šādām darbībām neesot saistīts ar kādas lietas izmeklēšanu un tiesneša darbu RAT, bet gan personiskiem motīviem.

Pēc Strences rīcībā esošās informācijas, tiesnesis it kā tiekot turēts aizdomās par likumpārkāpuma atbalstīšanu, kas saistīts ar dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu.

Strence atzīmēja, ka tiesas darbs līdz ar šo KNAB “viesošanos” neesot ietekmēts. Tiesnesis esot uzaicināts uz KNAB liecību sniegšanai. Viņam tiekot inkriminēts Krimināllikuma 318.pants caur 20.pantu – par valsts amatpersonas izdarītām tīšām darbībām, ļaunprātīgi izmantojot dienesta stāvokli, atbalstot šī likumpārkāpuma izdarīšanu.

Ja šīs darbības veiktas, piemēram, mantkārīgā nolūkā, vainīgā persona var tikt sodīta ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz astoņiem gadiem vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz 150 minimālajām mēnešalgām, atņemot tiesības ieņemt noteiktus amatus uz laiku no viena gada līdz pieciem gadiem vai bez tā.

Strence uzsvēra, ka tiesa turpina darbu, lai gan šis fakts ir nepatīkams, taču viņa arī saprot, ka cilvēciskie faktori nevienā darbā nav izslēdzami.

Ministrs Bordāns apstiprināja, ka KNAB darbinieki veikuši kratīšanu pie kāda Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesas tiesneša. Viņš arī uzsvēra, ka tiesnesis ir tiesnesis visas 24 stundas diennaktī, gluži tāpat kā policists vai prokurors.

Tas, ka kompetentās iestādes tiesu sistēmā ir atradušas negodīgus tiesnešus, ir nepatīkams fakts, atzina ministrs, paužot cerību, ka šādas darbības veicinās tiesu sistēmas atbrīvošanos no negodīgiem tiesnešiem, ziņo LETA.

Bordāns atzina, ka “stāvoklis ir ļoti nopietns”. Pirmdien, 13.augustā, no atvaļinājuma darbā atgriezīsies Augstākās tiesas priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs, un ministrs jau pirmdien mēģinās tikties ar viņu, lai pārrunātu šo nepatīkamo lietu. Bordāns bija iecerējis nākamnedēļ doties bezalgas atvaļinājumā, taču pēc šodienas notikumiem pieļauj iespēju atsaukt plānoto atvaļinājumu. Ministrs solīja, ka šim jautājumam tiks pievērsta īpaša uzmanība.

Bordāns uzskata, ka līdz ar šādu negodīgu tiesnešu atbrīvošanos augs sabiedrības uzticamība tiesu sistēmai, tādējādi ceļot tiesas prestižu.

 

 

Komentāri (14)

Edmunds Zālīte 08.08.2012. 15.36

patīkami redzēt, ka KNAB pa tiešo ir ķēries klāt pie tieslietu sistēmas uzraudzības, jo tieši tās korumpētība traucē cīnīties ar korupciju ‘pārējos līmeņos’. un tas, ka rūpīgi tiek pārbaudītas tiesnešu finanses – super! kad ietupinās vēl kādus 10 tiesnešus, jo vismaz 10 to būtu pelnījuši, tad jau varēs runāt par sistēmas attīrīšanos.

+12
0
Atbildēt

1

    anete_raugule > Edmunds Zālīte 09.08.2012. 10.02

    Tieši tā. Skat šīsdienas ziņu par to, kā tiesneši attaisnoja Balvu policistus, kas viltoja alkohola ekspertīzes, lai piesegtu savu dzērušo kolēģi, kas nobrauca cilvēku. Neesot nodarīts būtisks kaitējums valstij un valsts varai, pī…

    +7
    0
    Atbildēt

    0

Ilona Auziņa 08.08.2012. 19.11

Šī tiesneša zagšana un Trences izteikumi par to, lieliski parāda kāda morāle un savstarpējā sapratne valda mūsu tiesās. Te tikai apstiprinās valsts iedzīvotāju zemais tiesas novērtējums un masveida neuzticības tiesai kopumā, iemesli.
Es nesaprotu kā vispār cilvēki ar šādu morāli var tiesāt citus cilvēkus? Bet pie mums var. Lai cik labi šeit nestrādātu prokuratūra un KNAB, tiesa izpestī no soda visus viņu atklātos noziedzniekus. Nu izrādās ka zog arī pasi tiesneši, laikam ar kukuļiem vairs tiem nepietiek.

+12
0
Atbildēt

0

mary75 08.08.2012. 13.52

Strences “skaidrojums” – kārtējais piemērs, kādas kvalitātes tiesneši Latvijā strādā, un kādi kritēriji nosaka to karjeru, ja jau tādi var atrasties vadošajos amatos.
Tā vide ir tik korumpēta, amorāla, un tā pretojas jebkurām pārmaiņām, ka diezin vai tur iespējami kādi kosmētiski uzlabojumi, te vajadzētu kādus radikālākus risinājumus, patreiz tiesu vara gremdē visu valsti.

+12
-1
Atbildēt

2

    ilmisimo > mary75 08.08.2012. 17.31

    ..te vajadzētu kādus radikālākus risinājumus, …
    ____________ Nu, nu!

    Pastāsti- kādus!

    +3
    -7
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 08.08.2012. 22.01

    lama – kāpēc man būtu kaut kas jāstāsta, negribi paprasīt patreizējam un bijušajam TM, kā viņi domā risināt šo situāciju?
    Vai arī tiesas nav att. partijas prioritāte, tās neietilpst “nacionālo interešu” sarakstā, par ko šī partija tik daudz runā, un arī tagadējais ministrs uzskata, ka viņa uzdevums ir sargāt Lemberga, nevis valsts, intereses?

    +7
    -4
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu