Ameriks: Nedomāju, ka būs tik traki ar smilšu kaudzi pie Vanšu tilta • IR.lv

Ameriks: Nedomāju, ka būs tik traki ar smilšu kaudzi pie Vanšu tilta

32
Andris Ameriks. Foto: Emīls Desjatņikovs, F64

Rīgas vicemērs sakās nožēlojam, ka pieļāvis smilšu bēršanu pie Ķīpsalas

Ja būtu zinājis, ka būs tik traki, nekad nebūtu pieļāvis, ka smilšu kaudzi uzber pie Vanšu tilta, aģentūrai LETA atzina Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētājs, vicemērs Andris Ameriks (GKR).

Kā ziņots, Rīgas brīvostas pārvalde pērn veica Daugavas padziļināšanu ostas teritorijā, lai atvieglotu kruīza kuģu ienākšanu pilsētā. Kopš tā laika Vanšu tilta malā slejas liela smilšu kaudze, kuru veido aptuveni 75 000 kubikmetri no Daugavas gultnes izsmelto smilšu. Agrāk šajā vietā atradās rīdzinieku iemīļota pludmale, tāpēc pašvaldība regulāri izpelnās pārmetumus par neglīto kaudzi, zem kuras tā aprakta.

Ameriks norāda, ka smilšu kaudze uzbērta uz problemātiska īpašuma. Liela platība Daugavas kreisajā krastā iepriekš bijusi iekļauta brīvostas teritorijā, taču vēlāk brīvostai atņemta un atbilstoši funkcijām sadalīta Rīgas domei un Satiksmes ministrijai. Ministrijai piederošā teritorija atrodas tieši starp diviem pašvaldībai piederošiem zemesgabaliem – uz tās arī uzbērtas smiltis.

Gan dome, gan ministrija pirms vairākiem gadiem īpašumus Ķīpsalas krastā iznomājusi uzņēmumam SIA “Eurolines”, kas lolo Ķīpsalas apbūves plānus. Uzņēmums aptuveni desmit gadu laikā par zemesgabalu nomu samaksājis teju 500 000 latu, taču apjomīgās ieceres uz priekšu nav pavirzījušās, tāpēc “Eurolines” atteicies turpināt maksāt nomas maksu. Ameriks pastāstīja, ka uzdevis Rīgas domes Īpašuma departamentam nomas līgumu lauzt, taču “Eurolines” tam nav piekritis, līdz ar to jautājums jau gadu tiek risināts tiesā.

Ar Satiksmes ministriju slēgtais nomas līgums gan joprojām esot spēkā.

SIA “Eurolines” pastarpināti pieder uzņēmējam un bijušajam politiķim Ainaram Šleseram, kurš līdz LPP/LC likvidēšanai pērnā gada 1.decembrī kopā ar Ameriku darbojies vienā partijā, bet patlaban politiķa gaitas esot pārtraucis.

Atļauju uz Satiksmes ministrijai piederošā zemesgabala izkraut no Daugavas izsūknētās smiltis esot devis tā nomnieks – SIA “Eurolines”. Smilšu kaudzi uzbēris uzņēmums, kas veicis upes padziļināšanas darbus, bet vēlāk brīvosta smiltis par 100 000 latu pārdevusi izsolē uzņēmumam “Juglas krasti”, kas vairākkārt solījies to noteiktā laikā aizvākt un pat izteicis versiju, ka smiltis plānots izmantot Dienvidu tilta būvniecībā, taču tas joprojām nav noticis.

Brīvosta kaudzi ir nedaudz nolīdzinājusi, daļu smilšu gar krastu sastumjot Daugavā un izpelnoties “Juglas krastu” apvainojumus zādzībā, taču Ameriks uzsvēra, ka brīvosta no kaudzes nav piesavinājusies ne kubikmetru smilts – mērķis bijis tikai padarīt to zemāku un mazāk uzkrītošu. Patlaban kaudze ir nožogota un uz sētas izvietots sludinājums, ka smiltis tiek pārdotas.

 

Komentāri (32)

Anna Gaigule 06.08.2012. 19.43

Drīzāk “Misters 20%” bija paredzējis smiltis uzdāvināt Šlesera uzņēmumam, bet tad atklājās, ka tās nav labas/vajadzīgas.

+7
0
Atbildēt

0

janazakovica 06.08.2012. 23.31

zinot ameriku..noteikti apaksaa ir kas reti viltigi izstradats plans vai nu sev vai draugiem vai biznesa partneriem..jo uz varda tic tikai mulki..ipasi veciem-bijusajiem komjauniesim..

+6
0
Atbildēt

0

Rasma 09.08.2012. 15.03

Ja jau šī ir kļūda, tad kādēļ pieļaut nākamo – jūras aizbēršanu 70 ha platībā (olimpiskajās mērvienībās t.i. 60 futbollaukumi)pie Daugavas grīvas uz it kā 10 gadiem. Tur varēšot sakraut līdz pat 7 milj. TONNU smilšu… tagad pie Ķīpsalas vien 75 000.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu