SC jūlijā popularitātē apsteidz "Vienotību" • IR.lv

SC jūlijā popularitātē apsteidz “Vienotību”

35
Saeimas sēžu zāles plāns ar deputātu darba vietām. Foto: Kaspars Krafts, F64

Tikai četras partijas pārvarētu 5% barjeru iekļūšanai Saeimā

Latvijas iedzīvotāju vidū jūlijā populārākā partija bija “Saskaņas centrs” (SC) – ja rīt notiktu parlamenta vēlēšanas, par partiju balsotu 18,4% pilsoņu, liecina “Latvijas Faktu” jaunākā aptauja.

Salīdzinot ar jūniju, SC reitings ir pieaudzis – jūnijā šo partiju Saeimā vēlējās redzēt 14,7% un tas audzis par 3,7 procentpunktiem, tādējādi apsteidzot iepriekšējos līderus partiju “Vienotība”, raksta LETA.

Par “Vienotību” balsotu 17% pilsoņu, kas ir par 1,5% mazāk, kā tas bija jūnija mēnesī, kad par šo partiju balsotu 18,5%.

Par “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK (VL-TB/LNNK) balsotu 7,2% pilsoņu, kas ir par 0,4 procentpunktiem vairāk nekā pagājušajā mēnesī. Arī par Zaļo un zemnieku savienību balsotu 7,2% pilsoņu, bet atšķirībā no VL-TB/LNNK šīs partijas reitings salīdzinot ar pagājušo mēnesi krities 0,8 procentpunktiem.

Savukārt pārējās partijas 5% barjeru iekļūšanu Saeimā nepārvarētu, jo par Reformu partiju balsotu 2,5%, par partiju “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” balsotu 1,9%, bet par Latvijas Sociāldemokrātisko strādnieku partiju gatavi balsot būtu 1,4%.

Mazāk nekā 1% atbalstu saņēmusi arī Pēdējā partija, Kristīgi demokrātiskā savienības, “Par prezidentālu republiku”, “Tautas kontrole” un partija “Brīvība. Brīvs no bailēm, naida un dusmām”.

Gandrīz trešdaļa aptaujāto jeb 28,9% atzinuši, ka nav izlēmuši, par ko balsotu. Salīdzinot ar jūniju, neizlēmušo skaits ir nedaudz samazinājies – jūnijā tādu bija 29,8%. Bet 13,2% vēlēšanās vispār nepiedalītos.

 

Komentāri (35)

buchamona 02.08.2012. 08.59

SC ir savs stabils elektorāts, kurš var svārstīties dažu % robežās, bet tie ir tikai daži procenti, tās ir tikai putas, kuras neietekmē politisko situāciju LV. Stabilitāti mūsu valstī nodrošina Vienotības un NA vēlētāji un to vajadzētu atcerēties visiem tiem medijiem, kuri it kā atbalsta LV tālāku integrāciju ES, NATO, it kā iestājas par demokrātiskas sabiedrības turpmāku nostiprināšanu Latvijā, bet regulāri, bez iemesla cenšas gāzt pār NA galvu dažādas nepamatotas draņķības. Ja to dara SC atbalstošie mediji, to var saprast, ja ar tādām lietām nodarbojas, piemēram, IR redakcija, tad – nē. Es pat nezinu nevienu citu latviski rakstošu portālu, kurš par savu ” peramo zēnu” būtu izvēlējies tikai un vienīgi NA :) Ir NA vainīgi, jeb nē – kārtības labad, jāiesper :)
Ja runa ir par RP tad viņi LR politikā var būt noderīgi tikai tādā gadījumā, ja Saeimā Vienotības un NA pozīcijas ir pietiekoši stipras, citādi – bez jebkādām problēmām reformisti ” apvīsies” ap SC, kā tas draud notikt Rīgas domē šajās pašvaldību vēlēšanās.

+12
-4
Atbildēt

8

    zauls > buchamona 02.08.2012. 09.53

    Runājot par NA, atceros TB/LNNK valdīšanu Rīgā – nekas sliktāks nav bijis, kopš sevi atceros. Ja rīdzinieki iebalsos vecos tūdaliņu zagļus Rīgas domē, būs bads un aukstums.

    +6
    -9
    Atbildēt

    0

    dro > buchamona 02.08.2012. 10.18

    riņķī apkārt. Es pat nezinu nevienu citu latviski rakstošu portālu, kurš par savu ” peramo zēnu” būtu izvēlējies tikai un vienīgi NA :) Ir NA vainīgi, jeb nē – kārtības labad, jāiesper :)
    ______________________________
    Nav nekā jauna šajā pasaulē, kā Dienai bija misijas apziņa tā tagad IR. Jācer, ka IR neveiksies tik labi kā Dienai, kura iespējams neapzinoties sekmēja valsts nozagšanu. Negribētos mūža nogali pavadīt baltslāvu valstī, kurā valdītu Krievijas tikumi un nedarbotos demokrātiskas valsts likumi.

    +6
    -8
    Atbildēt

    0

    gstrazds > buchamona 02.08.2012. 09.12

    Nu tad lai NA uzvedas kā pozīcijas partijai pienākas. Rindu tīrīšana ir katras partijas iekšējā lieta, un gan jau, ka kadri, ar ko aizvietot klaunus, viņiem partijas iekšienē netrūkst.

    +8
    -9
    Atbildēt

    0

    mary75 > buchamona 02.08.2012. 23.00

    NA stabilkais reitings izskaidrojams vienīgi ar viņu elektorāta īpatnībām – nespēju saukļus atšķirt no realitātes, drīzāk, nevis nespēju, bet, pat nevēlēšanos to realitāti redzēt, ja tā neatbilst tai ieprogrammētai shēmai, kas viņiem galvās.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    lebronj2356 > buchamona 02.08.2012. 09.50

    Mjā..Vikmaņiem liekas, ka NA jāsēž ”zemāk par zāli” un jāpriecājas, ka viņus, radikāļus tādus, vispār kāds ņēma koalīcijā :) NA koalīcījā ir ierādīta neadekvāti zema kontrole un maz iespējas ko mainīt – tāpēc arī reizēm šūmēšanās, jo katra partija cenšas pildīt savu programmu, jo tieši par to balso vēlētājs pirmām kārtām, tikai pēc tam nāk koalīcija, vēlams atbilstoša !

    +5
    -5
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 02.08.2012. 20.48

    Dzeri – ar NA viss ir kārtībā, viņiem reitings stabils. RP savu laimi (likteni) izkala, brāļojoties ar putinistiem :), tā kā visi vēlējumi un atvadu runas viņiem :)

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    mary75 > buchamona 02.08.2012. 14.54

    NA pati savas laimes kalējs, lai neņem Lemberga uzspiestos ministrus un tiek vaļā no saviem “ģēnijiem”, ja Iesalnieka un Parādnieka vietā būtu K. Apsītis un Latkovskis, pret to būtu pilnīgi cita attieksme.

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    silvija_vitina > buchamona 02.08.2012. 09.27

    Nu tad lai NA uzvedas kā pozīcijas partijai pienākas.

    to pašu var teikt par Vienotību un RP.

    Lai arī RP vēl ir bērna autiņos, tai īsti nav vecāku, bet ir tikai ļaunā pamāte, no kuras steigšus jātiek vaļā (un, vēlams, jāsameklē labais princis). Savukārt V. tā kā nepieklājas tēlot bērnu, kura nedarbus un iegribas mīlošie vecāki apmierina bez ierunām. Lielāku paškritiku abiem.

    Turklāt, ja RP ir tāds svārstīgais elements, kas taustās un īsti nesaprot, kam pieslieties, Vienotībai būtu jābūt gudrākai un svārstīgais jāņem sev klēpī, nevis jāgrūž nost.

    Bet par SC – nekā jauna, viņu koridors ir 1% robežās šurpu turpu. Tā, ka galvenais darbs ir konsolidēties pozīcijas partijām, nevis meklēt kašķi. un šajā virzienā darba ir pāri galvai.

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

austrisv 02.08.2012. 09.17

Es arī domāju, ka SC pastāvīgais elektorāts ir tie 18%! Kāds brīnums, ja SC apsteidz Vienotību, jo latviskās partijas taču dala savu elektorātu. Skumji, ja tas dalās sīkpartiju dēļ. Domāju, ka pagājušo mēnesi vienkārši bija kļūda un šaubīgi vai Vienotība apsteidza SC.
Tas, ka ZRP atsegusi savu patieso seju RD vēlēšanās ir tikai labi. Lai vēlētāji redz ar ko tiem darīšana, jo maska ir kritusi.

+9
-2
Atbildēt

3

    zauls > austrisv 02.08.2012. 09.54

    Cik Vienotībā ir biedru? Vienotība pati ir sīkpartija!

    +2
    -8
    Atbildēt

    0

    zauls > austrisv 04.08.2012. 23.04

    Neesmu komjaunietis :D

    0
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > austrisv 02.08.2012. 14.02

    Normund, vai aizskāru jūsu Tautas kontroli? Izskatās, ka esat Grostiņš vai ne, ja tā reaģējat!

    +4
    0
    Atbildēt

    0

Andis 02.08.2012. 12.16

Nu, par Vienotību tomēr izvēlas (izvēlējās) balsot tie, kas nevēlas korupciju. Par SC jau nekādu ilūziju nav, par Zatleru tās zuda pagājušā rudenī.
Tagad nekā vairs…

+5
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu