Ameriks labprāt ekspropriētu smilšu kalnu pie Vanšu tilta • IR.lv

Ameriks labprāt ekspropriētu smilšu kalnu pie Vanšu tilta

7
Smilšu kalns pie Vanšu tilta. Foto: Emīls Desjatņikovs, F64
Oskars Brasliņš

SIA “Juglas krasti”: Nevaram strādāt, kad no visām pusēm notiek tikai sodīšana

Rīgas dome smiltis pie Vanšu tilta “labprāt ekspropriētu”, jo smiltis var izmantot būvniecībai, Ir.lv teica Rīgas vicemērs Andris Ameriks. Tagad viņš kopā ar juristiem meklē tiesiskus risinājumus, lai tiktu galā ar SIA “Juglas krasti”, kam pieder no Daugavas gultnes izsmeltās smiltis.

Smilšu kalnam pie Vanšu tilta bija jāpazūd un vietai jābūt sakārtotai līdz 31.jūlijam, tomēr tas nav izdarīts. Tagad smilšu kalns ir nolīdzināts, apkārt uzlikts žogs, un, kā var saprast no uzliktā plakāta ar tālruņa numuru un kravas automašīnu rosības kalna pakājē, smiltis tiek pārdotas.

Rīgas vicemērs Ameriks Ir.lv skaidroja, ka Rīgas dome tagad meklē juridiskus un tiesiskus risinājumus, lai novāktu smilšu kaudzi pilsētas centrā, kas neesot vieta, kur glabāt smiltis. Valsts un pašvaldības institūcijas smilšu kaudzes īpašnieci SIA „Juglas krasti” jau vairākkārt brīdinājušas, bet bez rezultāta. Savukārt SIA „Juglas krasti” pārstāvis Genādijs Celuškovskis teica, ka smiltis nav izvestas valsts birokrātijas un nepieciešamo atļauju dēļ.

„Rīgas dome smiltis ļoti labprāt ekspropriētu, jo smiltis ir labas, būvniecībai derīgas un izmantojamas dažādām funkcijām pilsētā. Piemēram, Bolderājas kapi ir jāceļ uz augšu, vēl ir vietas, kur tās nepieciešamas tīri no saimnieciskā viedokļa,” Ir.lv teica Ameriks.

Vicemērs arī norādīja, ka smilšu kaudzes atrašanās pie Vanšu tilta nav vieta, kur pilsētas centrā glabāt smiltis, un solīja pret īpašnieku vērsties stingrāk: „Patlaban tiek meklēti dažādi juridiski un tiesiski risinājumi, kādā veidā mēs varētu daudz asāk pret viņiem vērsties. Vislabākais būtu tās smiltis nacionalizēt, ja pats būvnieks ar to netiek galā.”

SIA „Juglas krasti” pārstāvis Genādijs Celuškovskis pastāstīja, ka smiltis pērkot būvfirmas, kas tās vedot uz būvobjektiem. Ar smilšu izvešanu līdz noteiktajam termiņam neesot veicies valsts birokrātijas dēļ. „Strādāt tādos apstākļos, kad no visām pusēm notiek tikai sodīšana, ir diezgan grūti,” teica Celuškovskis.

„Juglas krastu” pārstāvis solīja, ka „viss būs kārtībā”, bet konkrēti, kad smiltis tiks izvestas, nevarēja pateikt – „iespējams, līdz gada beigām”.

Turpmākās darbības starp Rīgas domi un smilts īpašnieku, lai likvidētu smilšu kaudzi, notikšot ar tiesas palīdzību, teica Ameriks.

Ir.lv jau rakstīja, ka Rīgas brīvostas pērnvasar Daugavas gultnes padziļināšanas darbos izsmeltās smiltis sagūlušas lielā smilšu kalnā pie Vanšu tilta Ķīpsalas pusē. Dažas nedēļas traktori lielo kalnu līdzināja, smiltis grūžot arī ūdenī. Smiltis to īpašniecei SIA “Juglas krasti” bija jāaizved un Satiksmes ministrijai piederošā teritorija jāsakārto līdz 31.jūlijam.

Ķīpsalas iedzīvotāji, kuri iepriekš Ir.lv pauda sašutumu par notiekošo līča aizbēršanu un Rīgas domes izteikumiem par iecerēm būvēt pie Ķīpsalas kruīza kuģu piestātni, sūdzējās Lielrīgas reģionālās vides pārvaldē, kas atzina, ka videi kaitējums neesot nodarīts. „Ainava tiek izjaukta, līcītis aizbērts. Tur pat aļģes sāk augt. Tas laikam nav pietiekams piesārņojums,” par vides inspektoru secinājumiem teica Ķīpsalas iedzīvotāja.

 

Komentāri (7)

silvija_vitina 01.08.2012. 15.23

nu re, aizdomīgajā dīlā kaut kas ir nogājis ne tā, kā cerēts un nu “saimnieciskais” Ameriks jau redz, kā var uzlikt ķepu “svešai mantai”. Ko padarīsi – ilgus gadus kopti ieradumi un pieredze liek manīt.

+6
-2
Atbildēt

0

janazakovica 01.08.2012. 16.25

komjauniesi ka ameriks un lidzigi cik zinams no bolsevizma vestures ir ekspropriacijas specialisti…grabj nagrablenoje..taa liekas skaneja vinu sauklis..

+3
-1
Atbildēt

0

ilmisimo 01.08.2012. 18.14

Pirmskolumba laikmets Rīgas vēsturē?

+2
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu