Meilutīte: Nedomāju kļūt par Lielbritānijas pilsoni • IR.lv

Meilutīte: Nedomāju kļūt par Lielbritānijas pilsoni

41
Ruta Meilutīte ar olimpisko zelta medaļu. Foto: AFP/LETA

Lietuvas valdība par olimpisko zeltu sportistei paredzējusi prēmiju 81 600 latu apmērā

15 gadus vecā lietuviešu peldētāja Rūta Meilutīte, kura 100 metru distancē brasā negaidīti izcīnījusi Lietuvai pirmo zelta medaļu Londonas Olimpiādē, ir pārliecināta, ka nekad nekļūs par Lielbritānijas pilsoni, ziņo LETA.

Vērtējot viņas sensacionālo uzvaru, žurnālisti par nopietnu pavērsienu jaunās peldētājas dzīvē nosaukuši brīdi pirms diviem gadiem, kad viņa no Kauņas pārcēlās pie tēva uz Lielbritāniju, kur trenēšanās apstākļi ir daudz labāki nekā Lietuvā, un nokļuva pie laba speciālista.

Britu prese paudusi nožēlu, ka lietuviete Londonā nepārstāv savu mītnes zemi. “Lielbritānijas pilsone es nebūšu. Tikai dzīvoju šeit, bet vienmēr palikšu lietuviete. Nekad neatteikšos pārstāvēt savu dzimteni. Tas nav pat jājautā, bet to jautā daudzi. Manuprāt tas ir muļķīgs jautājums,” sacījusi sportiste.

Viņa arī uzskata, ka nav vērts prātot, vai viņa būtu kļuvusi par olimpisko čempioni, ja būtu palikusi dzīvot Lietuvā.

Vienlaikus Meilutīte piekritusi, ka Lietuvā apstākļi peldētājiem šobrīd “nav gluži tie labākie”.

“Ceru, ka pēc šā notikuma situācija uzlabosies. Talantīgu peldētāju Lietuvā ir ļoti daudz. Pašlaik man ir lieliski apstākļi treniņiem. Protams, ierodoties Anglijā, bija vajadzīgs zināms laiks, lai pierastu pie citādas treniņu sistēmas, bet pēc kāda laika viss nostājās savās vietās. Vispār daudz kas ir atkarīgs no paša sportista – vai nu tu centies, vai nē. Domāju, ka to treneris tavā vietā nevar izdarīt ,” norādījusi jaunā čempione, kas izceļas ar augstām darba spējām un neatlaidību, bet pēc finiša pateicās arī savam tagadējam trenerim Džonatanam Radam.

Sportiste atzīst, ka sapņojusi par olimpisko medaļu, bet necerējusi to izcīnīt jau Londonā. “Visi sportisti sapņo par medaļām. Tiku domājusi, ka varbūt kādu medaļu izdosies iegūt Riodežaneiro,” viņas teikto citē Lietuvas ziņu aģentūras ELTA speciālkorespondents Londonā Toms Gaubis.

Lietuvas valdība par olimpisko zeltu paredzējusi prēmiju 400 000 litu (81 600 latu) apmērā. Meilutīte atzinusi, ka viņai šī nauda ļoti noderētu. “Mana ģimene ar mantu nesvaidās,” viņa piebildusi.

Londonas Olimpiādē viņai vēl plānoti divi starti – trešdienas rītā lietuviete aizvadīs priekšsacīkstes 50 metros brīvajā stilā, bet piektdien – 100 metros brīvajā stilā.

Pēc olimpiskajām spēlēm Meilutīte apmēram uz mēnesi atgriezīsies Lietuvā, bet septembrī sāks mācības Plimutas pilsētas skolas desmitajā klasē.

Meilutīti, kas četru gadu vecumā zaudēja mammu, Lietuvā audzināja vecmāmiņa, bet viņas tēvs, lai nodrošinātu ģimenei iztiku, ilgstoši strādājis ārzemēs melno darbu. Mazā Rūta 2004.gadā sāka apmeklēt peldēšanas treniņus Kauņā pie trenera Ģiedrjus Martinoņa un uzrādīja labus rezultātus, bet pirms diviem gadiem kopā ar vecākajiem brāļiem pārcēlās pie tēva. Jau tobrīd lietuviešu eksperti viņu uzskatīja par īstu atradumu.

Meitenes tētis Sauļus Meilutis jau agrāk medijiem sacījis, ka ģimene Anglijā atrodas tikai ekonomisku motīvu dēļ un neplāno tur palikt pavisam.

 

Komentāri (41)

strante 01.08.2012. 10.06

es kaut kā brīnos par tiem sportistiem, kas maina tās pilsonības padzīvojot pāris gadus svešā zemē, vai pēctam nesot to svešo karogu nemaz kauns nepaliek no saviem ex-tautiešiem ? (piemēram Sanita Pušpure, “Īru” airētāja)

+9
-5
Atbildēt

13

    disassociative > strante 01.08.2012. 10.47

    Pēc pāris sarunām ar sporta funkcionāriem Latvijā sapratīsiet. Par cik mums ģimenē ir sportists, tad es lieliski saprotu šīs pilsonību maiņas.

    +6
    -8
    Atbildēt

    0

    Egitazz > strante 01.08.2012. 11.03

    un par ko viņiem kauns jājūt? par to, ka negribēja atraut naudiņu no sava tā neliela ģimenes budžeta un gādāt par lietām, kuras valstij jānodrošina, ja tā grib pēc tam publicitāti pasaulē?

    +4
    -5
    Atbildēt

    0

    Ainārs > strante 01.08.2012. 12.17

    Pilnīgi piekrītu Aivim; īpaši par tām vecumdienām. Piemēram, mūsu olimpietim Jēkabam Nākumam arī bija jāstrādā melnais darbs svešā valstī. Vai tiesātāji, kas te klaigā, arī katru savu dzīves lēmumu vispirms apdomā no valsts viedokļa, un tikai tad domā par personīgo labumu? Ja jau tā būtu, tad te neklaigātu un uz citiem ar pirkstu nerādītu.

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    piziks > strante 01.08.2012. 14.39

    Pirožkov, vai nepamanīji, ka minēju citu piemēru — Latvijai tuvāku? Vai — loti sagribējās nepamanīt?

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    disassociative > strante 01.08.2012. 14.39

    Viņa ir vēl pusaudze. Pēc zelta olimpiskajās spēlēs piedāvājumu būs daudz. Un ar katru gadu šajā pasaulē arī prāta kļūs arvien vairāk. Pie tam daudz kas tagad atkarīgs no tā, cik saprātīgi būs Lietuvas sporta funkcionāri. Ja tādi paši kā Latvijā, meitēns ātri vien mainīs domas.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    piziks > strante 01.08.2012. 14.08

    Krusttevs… :(

    Un kuras valsts “ekonomika” Pušpures radus no Latvijas izspieda ar bezdarbu?!

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    ﮎandijs Be1t1kﮎ > strante 01.08.2012. 14.25

    Optiskais tēmeklis.. Gati Tomson, vai tiešām Tu domā, ka kļūt par idiotu ir patriotiski?!
    ______________________
    Meilutīte: Nedomāju kļūt par Lielbritānijas pilsoni.
    Vai jāsaprot, ka Meilutīte jau ieskaitīta idiotu skaitā vai tikai tādā gadījumā, ja viņas vecāki, ne Olimpiskā komiteja apmaksājusi treniņus un skolu Plimutā?:)

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    ﮎandijs Be1t1kﮎ > strante 01.08.2012. 15.04

    Optimistiskais tēmeklis. Ne jau es, bet tu centies nepamanīt kopīgo:)
    Skat. deis komentāru.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    Liene Gotlande - Vaitkuse > strante 01.08.2012. 11.03

    Ir jau patriotiski un jauniešu maksimālisms, taču citas valsts pilsonības maiņa un startēšana zem citas valsts karoga drīzāk ir izmisuma solis un nekā nosodoša tur nav, ja sportists vēlas sevi realizēt sportā, gūt medaļas un nodrošināt sev vecumdienas, tad daudz lielākas perspektīvas ir startējot zem ASV vai Lielbritānijas karoga. Daudz labāk ir būt latviešu vai lietuviešu izcelsmes materiāli nodrošinātam Lielbritānijas olimpiskajam čempionam nevis Latvijas vai Lietuvas olimpiādes dalībniekam. Profesionālais sports ir nežēlīgs, tie ir tikai daži desmiti gadu, kad sportists var startēt, ne vairāk kā 3-4 olimpiādes, pēc karjeras beigām veselība ir sabeigta un ir labi, ja vecumdienas ir nodrošinātas. Jākaunās būtu valstīm, kas nespēj savus sportistus nodrošināt ar normāliem apstākļiem un sociālajām garantijām nevis sportistiem, kas izlemj startēt zem citu valstu karogiem.

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    piziks > strante 01.08.2012. 14.02

    Un Aleksandram Pētersonam patriotiski vajadzēja nošauties, — ja jau Latvija nav attistita handbola un stipras izlases?! Pētersons ir stabils un ilggadējs Islandes izlases spēlētājs, bumbo arī Londonas spēlēs, un aizdomas, ka Islandes troļļi viņam neliks baidīties no nabadzīgām vecumdienām.

    Gati Tomson, vai tiešām Tu domā, ka kļūt par idiotu ir patriotiski?!

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    janazakovica > strante 01.08.2012. 11.47

    pospuri kas izaudzinaja..? murjanu sporta skola..tatad pa nodoklu maksataju naudu..?kur taisniba..?

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

    Ilze Nagla > strante 01.08.2012. 13.49

    tad daudz lielākas perspektīvas ir startējot zem ASV vai Lielbritānijas karoga.
    __________________________

    šim nevar piekrist, izņemot ja cilvēks ļoti talantīgs – pamēģini izsisties populārajos sporta veidos, kur priekšā jau daudz ļoti talantīgu sportistu no savas zemes/konkurence milzīga. Meilutīte varbūt arī izsistos, bet nu nav tā nekāda medusmaize nekur. turklāt savā valstī viņa ir varone.
    Kad gatavs “produkts” UK pēkšņi ir interese, bet visus pat šos divus gadus viņi par tādu sportisti pat dzirdējuši nebija – tāds tas stāsts, kad visu gatavu grib nopirkt.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    Ilze Nagla > strante 01.08.2012. 14.57

    tad daudz lielākas perspektīvas ir startējot zem ASV vai Lielbritānijas karoga.
    ___________________________
    Vēl komentārs, iedomājaties ASV vieglatlētikas izlase “nopirktu” Boltu. viņi taču tā mierīgi var – turklāt, nereti Bolts trenējas arī ASV. Bet kaut kā tā nenotiek – un nenotiks, jo sportisti arī ir patrioti (ir par to valsti, kas viņu atklāja un ielika pamatus, protams, ne visi) un daļēji tad lielvalstis vienas pašas arī sportā sacenstos. Cilvēks ne tikai naudai kalpo. Turklāt, ja ir saprātīgs, parasti iegūst arī izglītību, ne tikai sporto (tajā pašā ASV – jo lielākā daļa turpina universitāšu komandās), lai sevi nodrošinātu vecumdienās.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

janazakovica 01.08.2012. 14.10

kas svarigak milet dzimteni Dievu vai tuvako..?

0
0
Atbildēt

0

janazakovica 01.08.2012. 11.45

anglijaa pietiek nodzivot piecus gadus un var sanemt anglu pasi.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu