Krāšņi atklātas Olimpiskās spēles Londonā • IR.lv

Krāšņi atklātas Olimpiskās spēles Londonā

38
Olimpisko spēļu atklāšanas ceremonija - Olimpiskā uguns iedegta. Oficiālie London 2012 foto.

Karaliene atklāj XXX Olimpiādi, ceremoniju noslēdz Makartnijs ar “Hey Jude”

Aptuveni miljards TV skatītāju visā pasaulē līdz ar 80 tūkstošiem apmeklētāju olimpiskajā stadionā verojuši spēļu oficiālo atklāšanu, kas piektdienas vakarā notika Londonā, vēsta BBC.

Vairākas stundas ilgā svētku uzveduma vadmotīvs bija britu vēsture un modernā kultūra, kas aplūkota cilvēcīgā un asprātīgā manierē, piešaujot krietnu ironijas devu.

Piemēram, ceremonijā tika izspēlēta britu karalienes Elizabetes ierašanās stadionā it kā nolaižoties ar izpletni no helikoptera kopā ar Daniela Kreiga tēloto superaģentu Džeimsu Bondu. Savukārt Londonas simfoniskā orķestra priekšnesumā starp tā dalībniekiem uzstājās arī pazīstamais komiķis Rovans Atkinsons, izpelnoties skaļas ovācijas ar savām Mistera Bīna ākstībām. 

Pasākumā tika atskaņotas leģendāras britu mūziķu dziesmas, bet ceremonijas kulminācijā – pēc visu valstu komandu ierašanās stadionā un Olimpiskās lāpas aizdegšanas – visus sapulcējušos vienoja Pola Makartnija izpildītā “Bītlu” kompozīcija “Hey Jude”, kuru tūkstošiem klātesošo izdziedāja kopā.

Olimpiskās lāpas liesmu gluži kā milzu puķi veidoja 205 nelielu liesmu “ziedlapiņas”, simbolizējot visas nacionālās komandas, kas piedalās spēlēs. Lāpas uguni līdz stadionam nogādāja motorlaivā, kuru pa Temzu vadīja slavenais britu futbolists Deivids Bekhems, bet stadionā to ienesa izcilais airētājs, daudzkārtējais olimpiskais čempions Stīvs Redgreivs.

Viena no atklāšanas tradicionālajām intrigām – kuram tiks gods iedegt Olimpisko uguni – tika atrisināta netradicionālā veidā, iesaistot nevis vēl citas slavenības, bet gan godalgoto olimpiešu izraudzītus septiņus jaunos sportistus. Tā vēlreiz tika apliecināta organizatoru iecere, ka šajā Olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijā ikviens ir patiess līdzdalībnieks. To atainoja arī konfeti lietus ceremonijas kulminācijā, kad pār stadionu krītošie 7 miljardi sīko papīra gabaliņu simbolizēja ikvienu planētas iedzīvotāju.

Atklāšanas ceremonijas galvenais režisors ir Oskara laureāts Denijs Boils, kurš Kinoakedēmijas balvu izpelnījās ar filmu “Graustu miljonārs”. Trīs stundas ilgā Olimpiādes atklāšanas uzveduma izmaksas pārsniedz 20 miljonus latu un grandiozajā iestudējumā iesaistījās vairāk nekā 10 tūkstoši brīvprātīgo.

Latvijas delegāciju atklāšanas ceremonijā pārstāvēja 26 sportisti, mūsu valsts karogu svinīgajā gājienā nesa pludmales volejbolists Mārtiņš Pļaviņš. Ceremonijā Londonā bija klāt arī Valsts prezidents Andris Bērziņš un Latvijas Olimpiskās komitejas vadība.

Komentāri (38)

ivetao2007 28.07.2012. 19.52

Vislabāk organizētās “īso ceļu” Olimpiskās spēles bija 1972. gadā Minhenē, kur tāpat, ka Tokijā nebija dzelžainu sētu starp dalībniekiem, presi, skatītājiem. Visam tam svītru pārvilka palestīniešu terorist, kam es biju tiuešs liecinieks. Treorsitus ar gūstekņiem pie olimpiskā ciemta sētas es redzēju kādu 10 m attālumā. Žel, ka man tad nebija vismaz Parabellum, tad dažās sekundēks, kā mani iemācīja šaušanas skolotājs virsletnants Kārlis Ķļava, es pāris sekundēs aizsūtīītu “melno oktobra”teroristus blakus pravietim. Vācu policija nemācēja ar tik nežēlīgiem neliešziem izrēķināties. To izdarīja Mossads. Tieši šis incidents VISU PASAULI padarīja nedrošu. Ļoti ceru, ka Skotlandjārdam un Mossad izdosies novērst līdzīgas traģēdijas atkārtošanos Londonā. Pasaule ir jāatbrīvo no pravieša pielūdzējiem bez želastības.

+2
-1
Atbildēt

1

ivetao2007 30.07.2012. 11.01

Tam, kurš maskējies ar Kruttēva segvārdu, paskaidroju, ka ja viņu nošaus palestinietis vai arābs, tad tas tiks izdarīts ar krievu klašņikovu, jā žīds – tad to izdarīs ar viņu pašu ražoto uzi. Palestiniešu tepristus Minhenē 1972. gadā es redzēju kādu 10 m attālumā kopā ar gūsatekņiem un teroristu kalašņikoviem. Ko puķins tā turās pie Sīrijas. Asads ir galvenais kalašņikovu pircējs. Huseins savā laikā saņēma no krieviem 4000 T-72, kursu kā konservu bundžas sašāva amerikāņu treicienlidmašinas A-10, kura nesen redzējām manevros Latvijā.

0
0
Atbildēt

0

māsa 29.07.2012. 09.36

Izskatās, ka šī olimpiāde paies Āzijas un ķīniešu zīmē. Ķīnieši būs atkodējuši jeņķu enerģētisko ķiršu sastāvu, pievienojuši klāt savus rīsus un sagaidāms, ka medaļas kaudzēm vedīs mājup.
Bet par terorismu vai, kā tagad saka – “bruņotajiem, miermilīgajiem opozicionāriem, tas nedaudz cits stāsts.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu