Par nelietderīgo portālu "skola.lv" samaksāts Ls 1,1 miljons • IR.lv

Par nelietderīgo portālu “skola.lv” samaksāts Ls 1,1 miljons

12
Attēls: skola.lv stopkadrs

Vietnē nedublēs līdzīgu portālu funkcijas, bet izvietos digitālos materiālus

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) par nelietderīgo portālu “skola.lv” no Eiropas Savienības fondu līdzekļiem jau samaksājusi 1 107 548 latus no plānotājiem 3,2 miljoniem latu, vēsta aģentūra LETA, atsaucoties uz ministra padomnieces komunikācijas jautājumos Initas Blačfordas sniegto informāciju.

Izglītības un zinātnes ministram Robertam Ķīlim radušās bažas, ka projekta “skola.lv” par trim miljoniem radītais produkts būs nelietojams. Pašlaik portālā “skola.lv” dublējas tā pati informācija, kas ir pieejama IZM un tās padotības iestāžu mājaslapās.

“Pašlaik tiek veikta detalizēta juridiska analīze ar mērķi iezīmēt rīcību nākotnē un aprēķināt ieguvumus un zaudējumus katrā no scenārijiem. Par konkrētām izmaksām budžetam patlaban runāt ir pāragri,” norādīja Blačforda.

Jau ziņots, ka IZM neturpinās veidot portālu “skola.lv” tādā veidā, kādā tas ir patlaban, jo tas ir pārāk dārgs un problemātisks no programmatūras un izmantošanas viedokļa. Ķīlis iepriekš stāstīja, ka “skola.lv” tiks transformētas un tā būs vieta, kur būs publiski pieejami digitālie materiāli.

Ministrs uzsvēra, ka portāls netiks transformēts, jo tādā formātā kā pašlaik jau darbojas privātā sektora uzņēmēji, piemēram, portāls “e-klase”. “Mums nav jādublē tas, kas jau patlaban ir. Tas, kas saistās ar digitālajiem mācību materiāliem, ar padomiem skolēniem, skolotājiem, vecākiem, ar testa vides piedāvāšanu. Tas būtu leģitīmi, ka tas būtu jaunās platformas sastāvā, tas būtu depozitārijs, tā būtu diskusiju, jauninājumu piedāvāšanas vieta. Šī platformā varētu funkcionēt, līdzīgi kā “App Store”, kur tiek piedāvātas dažādas aplikācijas,” iecerēs dalījās ministrs.

Kā ziņots, portāls “skola.lv” tika atklāts 2008.gadā, tā izveidē tika ieguldīti 127 985 lati, īstenojot projektu “Latvijas vispārizglītojošo skolu informatizācija”. Portāla izveidi nodrošināja AS “Datorzinību centrs”.

Pērn toreizējais izglītības un zinātnes ministrs Rolands Broks (ZZS) atzina, ka portāla “skola.lv” sākšana 2008.gadā varētu būt kļūda, plānojot resursu pieejamību un apjomus. Lai gan skolu vidū šis projekts ir nepopulārs, tā otrajā kārtā IZM nolēma ieguldīti vēl 3,2 miljonus latu.

Pēc Broka teiktā, tie ir Eiropas Savienības fondi, ko novirzīt citam mērķim nevar. “Jautājums par “skola.lv” ir tāds – ja tur neiegulda papildu līdzekļus un nepabeidz konkrēto projektu, tad tiešām ir jāsāk runāt par to, vai pirmā kārta ir devusi pietiekamu efektu un cik racionāla ir bijusi pati pirmā kārta,” pauda amatpersona.

IZM ieceri ieguldīt portāla attīstībā 3,2 miljonus latu pērn apšaubīja vairāki informācijas tehnoloģiju nozares uzņēmēji, uzskatot summu par nesamērīgi augstu plānotajai iecerei.

Komentāri (12)

Una Grinberga 25.07.2012. 17.58

Vai kādreiz pienāks gals principam “projekts ir nekam nederīgs, bet nauda ir piešķirta”? Vai tiešām Latvijas politiķiem ir jāizrāda cinisms pret ES fondiem un kaut arī nelieliem, bet tomēr valsts budžeta maksājumiem. …Varbūt taisīt, ko savādāku, bet vismaz vairāk izmantojamu ir lietderīgāk, bet tas ir tas pats princips, ka projekts ir nederīgs, bet naudu ir jāapsaimnieko.

+8
0
Atbildēt

0

agijs 25.07.2012. 17.17

.
Varoņus studijā!
Kam pieder AS “Datorzinību centrs”?

+6
0
Atbildēt

1

    Janis > agijs 25.07.2012. 20.10

    Atceraties tādu Signi Bāliņu, kas bija ZZS “iebīdīta” “E-lietu ministre”?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

Iveta Neimane (Boka) 25.07.2012. 18.05

Vai diskusiju objekts ir portāls http://www.skola.lv vai tomēr http://www.skolas.lv?
Pirmajā nav atrodama nekāda atsauce ne uz izstrādātāju, ne projektu, savukārt otrajā ir informācija par ERAF līdzfinansētu IZM projektu: http://www.skolas.lv/Lapas/Par_portalu.aspx

+5
0
Atbildēt

2

    Anna Gaigule > Iveta Neimane (Boka) 25.07.2012. 19.50

    Baidos kļūdīties, bet es “portālā” skola.lv saskaitīju 4 lapas.
    Tāpēc ļoti ceru, ka miljons (1M) ir atdots par http://www.skolas.lv
    (arī “sālīti”, bet vismaz var cerēt, ka pārējā pasaule par mums neņirgāsies).

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Janis > Iveta Neimane (Boka) 25.07.2012. 20.11

    IR.lv redakcija kļūdījusies, runa ir par skolas.lv un ekrānšāviņš (stopkadrs?) nav pareizais.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu