RSU rektors: Pateicības ārstiem vairs nav tik izplatītas • IR.lv

RSU rektors: Pateicības ārstiem vairs nav tik izplatītas

23
RSU rektors Jānis Gardovskis. Foto: Mārtiņš Zilgalvis, F64

Situāciju uzlabo stingrāki sodi un maksas pakalpojumu pieejamība

Pateicības ārstiem jeb nelikumīgi maksājumi par medicīnas pakalpojumiem šobrīd vairs nav tik izplatīti kā iepriekš, paudis Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) rektors Jānis Gardovskis. Par to vēsta portāls tvnet.lv, atsaucoties uz aģentūru BNS.

«Es uzskatu, ka tas tomēr ir mīts. Patlaban likums ir tik stingrs, ka es brīnos par tiem, kuri riskē un šīs pateicības pieņem. Ja cilvēki vēlas sēdēt cietumā…» sacīja Gardovskis.

Jau kopš 2009.gada beigām var sodīt ārstus, kas pieņem aploksnes – naudu un dāvanas. Iepriekš viņus varēja sodīt tikai tajos gadījumos, kad labums tiek pieprasīts. Patlaban tiek apspriesta iecere noteikt kriminālatbildību par pateicībām ārstiem.

Gardovskis atzina, ka agrāk pateicības bija izplatītas, bet pašlaik, ja tie ir maksas pakalpojumi, tad samaksa ārstam jau tajos ir ierēķināta. Līdz ar to ārsts var sniegt maksas pakalpojumus oficiāli, nomaksāt nodokļus un gulēt mierīgi. Arī pacients šādā situācijā var justies daudz labāk – samaksāt oficiāli par pakalpojumu, nevis mēģināt ārstam dot aploksni, piebilda Gardovskis.

«Es šādu situāciju jau esmu pirms daudziem gadiem likvidējis un ceru, ka lielākā daļa ārstu šīs lietas tomēr ir piemirsuši. Turklāt jaunie ārsti, kas tagad sāk strādāt, vispār nevēlas šādas neskaidras attiecības,» sacīja RSU vadītājs.

Viņš gan atzina, ka ne visās jomās iespējams ieviest maksas pakalpojumus. RSU rektors norādīja, ka stomatoloģijā ir tikai un vienīgi maksas pakalpojumi, taču, piemēram, ķirurģijā tas nav iespējams. «Turklāt ir nozares, kur cilvēks var arī samaksāt 10-20 latus par konsultāciju, taču – vai Latvijā mums ir daudz cilvēku, kas var pa vienu operāciju samaksāt divus vai vairāk tūkstošus latu?» retoriski vaicā Gardovskis.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs iepriekš secinājis – veselības aprūpes nozare citu nozaru vidū izceļas ar iekšējās kontroles un sistēmiskas uzraudzības trūkumu.

Pagaidām gan tikai daži ārsti tiesas priekšā stājušies par aplokšņu pieprasīšanu un pieņemšanu. Pēdējais no viņiem bija 2010.gadā pieķertais Jelgavas slimnīcas ārsts Vladimirs Kravecs, kurš pacientam par ārstēšanu bija pieprasījis 50 latu kukuli un kuram tiesa piesprieda sodu – piespiedu darbu. Tikai par aploksnes ņemšanu neviens ārsts nav sodīts.

Komentāri (23)

lebronj2356 24.07.2012. 12.43

Sēdēšana uz vairākiem labi apmaksātiem amatiem gan ir izplatīta, sevišķi, ja šajos amatos atšķirība no absolūtā vairākuma LV atlīdzības ir ”pielīdzinātas” Eiropas līmenim !

+4
0
Atbildēt

0

Līga Kalniece 25.07.2012. 06.44

Vai mums ir pieejams pētījums/apsekojums, kas apstiprinātu rektora k-ga apgalvojumu par “pateicību” gadījumu samazināšanos? Būtu patīkami saņemt kādu spēcīgāku apstiprinājumu šai labajai ziņai.

+1
0
Atbildēt

0

Epicnaija 22.09.2020. 04.18

I have found this information highly helpful.. Esteem your sharing this best.

Download Hip Hop Music Latest Hip Hop Songs And Lyrics

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu