Pirmdienas rītā pieķerti 2 kāpēji Vanšu tiltā • IR.lv

Pirmdienas rītā pieķerti 2 kāpēji Vanšu tiltā

13
Pārgalvju kāpšanu Vanšu tiltā cer novērst ar nepārtrauktu apsardzi. Foto: Emīls Desjatņikovs, F64

Vienu kāpēju aptur apsardze, otrais pakāpies stāvākajās vantīs

Šorīt bijuši divi mēģinājumi uzrāpties Vanšu tilta vantīs, vēsta aģentūra LETA. Vienu no tiem novērsusi jaunizveidotā tilta apsardze, bet otrajā gadījumā pārgalvim izdevies īstenot savu nodomu. Vēl vien pārgalvis Vanšu tiltu mēģinājis iekarot svētdien.

Pirmajā gadījumā šorīt tilta apsardzei izdevies novērst kāda 19 gadus veca jaunieša mēģinājumu uzkāpt vantīs, telefonintervijā LNT raidījumam “900 sekundes” sacīja Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC). Jaunietis bijis alkohola reibumā.

Tilta apsardzei izdevies novērst mēģinājumu uzrāpties vantīs pilsētas centra pusē, kurā atrodas apsardzes postenis un tilta vantis ir lēzenākas, atsaucoties uz Ušakova preses sekretāres Annas Kononovas stāstīto, ziņo LETA.

Savukārt otrs kāpējs, kuram izdevās uzrāpties tilta vantīs, rāpies pa to pusi, kurā tilta vantis ir stāvākas un tālāk no apsardzes posteņa. Pēc portālu vēstītā, 24 gadus vecais jaunietis šādi vēlējies kaut ko apliecināt savai draudzenei. Vīrietim izdevies uzkāpt tilta vantīs līdz pat tilta pilona augšējai daļai, aģentūru LETA informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD). Incidents noticis tikai aptuveni diennakti pēc iepriekšējā gadījuma, kad kāds 1986.gadā dzimis vīrietis svētdienas naktī pēc strīda ar draudzeni uzkāpa Vanšu tilta virsotnē. Jau vēstīts, ka nesen viens Vanšu tiltā kāpējs nolēca no pilona augšas un gāja bojā daudzu skatītāju acu priekšā.

Šorīt izsaukums VUGD saņemts plkst.5.53. Ierodoties notikuma vietā, glābēji konstatējuši, ka kāds jauns vīrietis uzrāpies jau aptuveni 70 metru augstumā, kas ir pārāk liels augstums, lai kāpēju noceltu ar autopacēlāja palīdzību. Jaunais vīrietis turpinājis rāpties pa vantīm arvien augstāk. Lai netērētu laiku, glābēji izzāģējuši tilta pilona durvis, kas tika aizmetinātas pēc nedēļas nogalē notikušā incidenta, un devušies uz pilona augšējo daļu.

Kad jaunais vīrietis uzkāpis līdz pat tilta pilona augšējai daļai, pēc īsām pārrunām VUGD pārstāvim izdevies viņu pierunāt ar virvi ļaut sevi uzvilkt drošībā pilona virsotnē. Pēc novešanas lejā pa pilona iekšpusi 1988.gadā dzimušais jaunietis nodots policijas rīcībā. Valsts policija uzsākusi kriminālprocesu par huligānismu. Ir aizdomas, ka viņš bijis narkotisko vielu ietekmē.

Tilta apsardzi kopš svētdienas nodrošina uzņēmums “Rīgas tilti”, lai nepieļautu jaunus mēģinājumus iekarot tilta smaili. Pie tilta vantīm, tehniskajā joslā brauktuves vidū, novietots uzņēmuma “Rīgas tilti” kravas furgons, kurā atrodas viens darbinieks. Kravas automašīna atrodas pie vantīm Rīgas centra pusē – tieši tās pārgalvji iecienījuši tilta smailes iekarošanas mēģinājumos.

Kā iepriekš novēroja aģentūra LETA, ap tilta vantīm izveidots iežogojums un to apakšējā daļa nosmērēta ar slidenu pārklājumu – solidolu, tiesa, vizuāli grūti noteikt, vai šī viela joprojām pilda savas funkcijas.

Ušakovs informēja, ka tuvāko dienu laikā tiks veikti papildu drošības pasākumi, lai apgrūtinātu pārgalvju rīcību – ierīkota signalizācija un tilta vantis to apakšējā daļā apjoztas ar dzeloņdrātīm.

Savukārt Tieslietu ministrijā tiek apsvērta iespēja palielināt sodu par huligānismu, kā kvalificējama kāpšana tilta vantīs. Patlaban par to var piespriest brīvības atņemšanu līdz diviem gadiem vai arestu, vai piespiedu darbu, vai arī naudas sodu līdz 50 minimālajām mēnešalgām.  Savukārt kāpēju glābšana VUGD izmaksā ap 1500 latu.

Komentāri (13)

silvija_vitina 23.07.2012. 14.00

varbūt tagad angļu tūristi derēs nevis uz to, kam izdosies pačurāt pie Brīvības pieminekļa, bet gan, kam izdosies piečakarēt dežurējošo meiteni policisti un uzkāpt pa vantīm? Varbūt to var padarīt par jaunu Live Riga akciju?

+3
-2
Atbildēt

0

janazakovica 23.07.2012. 12.15

rigas dome- vai kads cits vareja uztaisit realas sacensibas uzkapsanai vansu tiltaa…no defekta parverst par efektu..butu cilveku jura mediju uzmaniba turisti un nopelnit varetu…un pasniegtu rigas kausu par pirmo vietu atrakaa uzkapsanaa..

+2
-1
Atbildēt

0

gstrazds 23.07.2012. 10.22

Vajag tilta pašā augšā upurakmeni iebetonēt un izsludināt par svētvietu.

+4
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu