Keris: katru gadu Latvija zaudē vienu pilsētu • IR.lv

Keris: katru gadu Latvija zaudē vienu pilsētu

32
Valdis Keris. Foto: Inga Nestere, F64

Mediķi draud ar starptautiskiem protestiem Eiropas mērogā

Nepienācīgi izturoties pret veselības aprūpi, ik gadu Latvija zaudē tik daudz cilvēku, cik dzīvo nelielā pilsētā. Tā šorīt intervijā Latvijas Radio sacīja Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) vadītājs Valdis Keris, brīdinot par mediķu protestu rīkošanu starptautiskā mērogā.

Eiropas Savienībā (ES) veselības aprūpei atvēl aptuveni 7% no iekšzemes kopprodukta (IKP), bet Latvijā – vairāk nekā divas reizes mazāk. Pie mums gada laikā nomirst par aptuveni 9000 cilvēkiem vairāk nekā vidēji ES, Kera teikto atreferē portāls tvnet.lv.

Igaunijā situācija veselības aprūpē ir labāka. Igauņi valsts budžetu jau vairākus gadus esot balansējuši atbilstīgi labiem starptautiskas prakses principiem. Tie paredz pienācīgu daļu veltīt veselības aprūpei. «Tāpēc viņiem ir valsts, kas šobrīd zeļ un plaukst,» uzskata mediķu pārstāvis.

Savukārt Latvijas valdība, balansējot budžetu, ņēmušas vērā nevis starptautisko praksi, bet gan atsevišķu politisko un ekonomisko grupu intereses, ko varētu saukt par politisko korupciju. No tā cieš pacienti, norāda Keris. Latvijā ir daudz augstāka māšu mirstība un bērniem jāpavada mēneši, lai tiktu pie ārstiem. Savukārt onkoloģisko slimību ārstēšana pie mums faktiski jau notiek tikai par maksu.

Par situāciju ir nobažījušies ne tikai pacienti, bet arī mediķi, kuri ir nemierā ar zemajām algām. Neesot pierādījumu, ka politiķi gatavotos situāciju būtiski mainīt, pauž arodbiedrības vadītājs.

Jau vēstīts, ka šī gada budžeta grozījumos veselības aprūpei paredzēti papildu 20 miljoni latu, ko ieteikts novirzīt mediķu algu paaugstināšanai, taču konkrētie lēmumi atkarīgi no veselības iestāžu vadības.

Arodbiedrība iepriekš brīdināja – ja Latvijas valdība nepildīs solījumu par būtisku finansējuma palielinājumu veselības aprūpei, LVSADA īstenos starptautiska mēroga protesta akciju. Veselības aprūpes valsts finansējums 2012.gadam ir tikai 3,2% no IKP, tāpēc joprojām tiekot rupji pārkāpti ES tiesību akti, kas nosaka iedzīvotāju tiesības uz pieejamu un augsti kvalitatīvu veselības aprūpi, norāda LVSADA.

Kā protesta akcijas formu LVSADA valde izvēlējusies vēstuli Eiropas Padomei (EP) un ES Parlamentam. Vēstulē arodbiedrība lūgs vērtēt, vai ES pamattiesību pārkāpumi ir savienojami ar Latvijas atbilstību 2015.gadā plānotajam EP prezidējošās valsts statusam.

Komentāri (32)

Ieva 19.07.2012. 14.34

Bez reformām budžeta palielinājums neko nedos. Pat, ja
būs tie 7%, būs precīzi tas pats bardaks. Veselības aizsardzības sistēma Latvijā reiz nu ir tā visnesakārtotākā. Oficiāli bezmaksas, neoficiāli pateicību un aplokšņu medicīna, tur valsts līdzekļi sabirst kā melnajā caurumā neatstājot pēdas.
Tāpēc vajag beigt izlikties, oficializēt maksas medicīnu, ieviest reālu apdrošināšanu.
Dakteri bļauj par mazajām algām, bet nesen, esot slimnīcā, divos pēcpusdienā atrast nevienu dakteri nevarēja…
Bez galiem dakteru aprindās, tu šobrīd esi nolemts nāvei, tikko ir kāda vaina, bet arī uz to ir jāgaida rindā. Rindā ir jāgaida arī tad, ja Tevi uz uzņemšanu atved ātrā palīdzība… Un ārā arī Tevi no turienes var izmest bez problēmām, kā nesen to fotogrāfu Stradiņos… Un man sāk palikt bail, jo ne vienmēr vari atrisnāt to rēbusu, kuram, un, kad, cik maksāt… Un kas notiks, ja uz ielas pakritīšu. Vai būšu pie sajēgas, lai nopirktu cilvēka cienīgu servisu?
Kera kungs, tā vietā, lai rokā turētu cauru maisu un prasītu naudu, vajadzētu ierosināt reformas, tā, lai valsts un mana naudu, ko es būtu gatavs oficiāli maksāt, nonāktu mediķu, ne būvnieku vai citu funkcionāru rokās.
Tagad savu naudu es varu tikai un vienīgi ielikt… aploksnē… un skatīties uz slimnīcu, kuru valsts pirms slēgšanas aprīkoja ar jaunu aparatūru… un ārstēt savas kaites pats…

+9
-1
Atbildēt

4

    Signija Aizpuriete > Ieva 20.07.2012. 00.06

    ——Krix (..)ir cits jautājums, bet galīgi nesaistīts ar kādu komunisma sistēmu !
    ==============================================================================
    Kā tā – ‘nesaistās’ ? Ko ta tagad cilvēki, kas strādāja padomju komunisma sistēmā kautrēsies par to, ka likvidēja t.i. prihvatizēja? Ar to jālepojas, tikai, ak, vai – ‘lauzt, tas nav celt’. Neiznāk cilvēkiem ar lauzēju domāšanu kaut ko jēdzīgu attīstīt. Redz, tikko atkal – Sprūdžs paziņo par kādas reģionālās reformas izgāšanos. Jaunie ‘lauzēji’, lai mācās no vecajiem – pieredzes bagātajiem:

    ‘ Ulmanis un Bērziņš kopīgi ārdīja sadzīves pakalpojumu sistēmu ‘

    http://www.kasjauns.lv/lv/zinas/50032/ulmanis-un-berzins-kopigi-ardija-sadzives-pakalpojumu-sistemu

    p.s.
    Te nu ES ir nonākusi pēc PSRS sagraušanas – te nu acīmredzams, ka neko nav apjēguši:

    ‘ SVF: Eirozona ir kritiskā situācijā ‘ (IR.lv)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    lebronj2356 > Ieva 19.07.2012. 15.45

    ”Oficiāli” varbūt daudz kas ir….reāli – nevajag uz gada beigām mēģināt doties pie speciālisiem, jo idiotiskā kvotu sistēma ir pārtērēta un var sanākt gaidīt kādus 3 mēnešus, ierasto pusotru vietā. Ar bezmaksas var ātri koka mētelī nonākt, apsloksnes visbiežāk sākas tad, ja ir nepieciešama kāda nopietna manipulācija vai operācija un tas ir nožēlojami, kaut gan daļēji atbilstoši morālajam pagrimuma sabiedrībā !

    Ir jālikvidē kaut kādas idiotiskas kvotas, bet gan par papildus naudu jāievieš ātru un operatīvu medicīnisko palīdzību !

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Signija Aizpuriete > Ieva 19.07.2012. 16.52

    —–Krix ‘(..)
    Ir jālikvidē kaut kādas idiotiskas kvotas….
    ===============================================================================

    Visa šodienas sociāli-ekonomiskā sistēma jau saskaņā ar ‘likvidācijas’ principu uzbūvēta. Likvidēt padomju laiku ārstu sagatavošanas/apmācības sistēmu, likvidēt slimnīcas, likvidēt ‘likvidatoru’ domāšanu neizdodas – tāpat kā jēdzīgu, funkcionējošu sistēmu 22os gados nav izdevies.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    lebronj2356 > Ieva 19.07.2012. 20.21

    Edža…PSRS sabruka jo nebija vairāk spējīga funkcionēt nevienā aspektā. punkts un āmen visiem komentiem kā būtu ja būtu :)

    Tas, ka mūsu pašu politiķi ir salaiduši lietas grīstē un melo acīs skatīdamies(ne visi!) ir cits jautājums, bet galīgi nesaistīts ar kādu komunisma sistēmu !

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

putekliic 19.07.2012. 16.51

Latvija un veselības aprūtpe daudz vairāk iegūtu, ja mazāk būtu tādu čīkstuļu, panikotāju un vaimanologu kā Keris. Nepatīk man šādi tipi pēc definīcijas! Bļaut nav grūti. Kera kungs varētu (varēja) iet ministros un sakārtot veselības aprūpi. Vīrišķīgi uzņemties atbildību, tā teikt, bet nevis kā tāda… visu laiku tikai klaigāt.

+6
-2
Atbildēt

2

janazakovica 19.07.2012. 12.31

tautas partijas veselibas nozares izvirzitie darboni..kapec mediji tik citigi tirazee vinu murgus un taisa tik daudz pozitivu sizetu…labiem dakteriem kuri taisa daudz un sarezgitas operacijas vajag veel daudz naudas..vai ja neiedosim 20 milj.atrai palidzibai viss sabruks un tukstosiem nomirs..tik primitiva propoganda gadiem jaklausas pa visiem galiem…no ta visa miljonus nopelna tikai dazi cilveki…par labu latviju..

+5
-1
Atbildēt

1

    Laumiņa > janazakovica 19.07.2012. 13.22

    Pavisam vienkārši, attiecīgie PR sūtņi medijiem taču maksā par problēmu pacelšanu, jebšu attiecīgi pieklusēšanu. Tā kā no mēness būtu novēlies.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu