Jezdakova: Zaķa un Biedriņa gadījumi ir krasi atšķirīgi • IR.lv

Jezdakova: Zaķa un Biedriņa gadījumi ir krasi atšķirīgi

18
Foto: Gediminas Savickis, F64

Eksperti krimināllietas ierosināšanu pret basketbolistu uzskata par pārāk bargu

Saeimas deputāta Dzintara Zaķa (“Vienotība”) un basketbolista Andra Biedriņa gadījumi, mēģinot izvairīties no nodokļu nomaksas, ir krasi atšķirīgi, intervijā žurnālam “Lietišķā Diena” norāda Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektore Nelija Jezdakova, vēsta aģentūra LETA.

“Cik man ir zināms, ar Zaķa kungu viss ir kārtībā – viss ir samaksāts un izlabots,” skaidro VID vadītāja. “Kas attiecas uz otru personu, man grūti spriest, jo tur lieta jau ir nodota prokuratūrai. Tiks aprēķināts, kādi zaudējumi saistībā ar šo krimināllietu ir radīti valstij. Ja sportists sadarbosies ar tiesībsargājošajām iestādēm, šajā gadījumā – prokuratūru, samaksās visus nodokļus un atzīs savu vainu, domāju, ka viss būs kārtībā. Nekas dramatisks nav ne vienā, ne otrā gadījumā.”

Komentējot transportlīdzekļu reģistrāciju uzņēmuma bilancē, tā nemaksājot pievienotās vērtības nodokli (PVN) par patiesībā personiskām vajadzībām izmantoto braucamo, Jezdakova akcentē, ka uzņēmumam ir iespēja iegādāties jebkuru transporta līdzekli, kas pēc tam ir iesaistīts nākamajos ar PVN apliekamajos darījumos, piemērojot tam faktiski nodokļa atlaidi. Savukārt fiziskai personai vienkārši jāiet uz veikalu, jāpērk auto un jāmaksā PVN. Ja juridiskā persona ļauj saviem darbiniekiem auto izmantot privātām vajadzībām, par to ir jāsamaksā dienesta auto nodoklis.

VID vadītāja uzskata, ka PVN samaksas atvieglojums, iegādājoties auto juridiskajai personai, nav pareizs. Gan juridiskajām, gan fiziskajām personām šajā gadījumā vajadzētu būt vienādiem nosacījumiem. Tad arī būtu vienkāršota uzskaite.

Kā ziņots, saistībā ar izvairīšanos maksāt 11 543 latu PVN, ievedot Latvijā ASV nopirkto motorlaivu “Malibu Wakesetter”, prokurors ir uzrādījis sākotnējo apsūdzību Latvijas bagātākajam basketbolistam, Nacionālās basketbola asociācijas kluba Goldensteitas “Warriors” spēlētājam Biedriņam. Viņš jau sniedzis liecības prokuratūrā. Ja netiks panākta vienošanās, Biedriņam draud brīvības atņemšana līdz pieciem gadiem, piespiedu darbs vai naudas sods līdz 120 minimālajām mēnešalgām (24 000 latu).

Tikmēr VID sācis pārbaudes saistībā ar Zaķa automašīnas iegādi. Automašīna “Volvo” nopirkta uz deputātam piederoša uzņēmuma vārda, bet šo transportlīdzekli ikdienā lieto pats deputāts. “Pietiek.com” iepriekš vēstīja, ka Zaķis gadu mijā ticis pie jaunas automašīnas “Volvo XC60”, nenomaksājot valstij aptuveni 8800 eiro (6160 latu) PVN. Pēcāk, mēģinot labot situāciju, Zaķis atpircis no sava uzņēmuma automašīnu, un, veicot šo darījumu, PVN esot ticis nomaksāts.

Laikraksts “Diena” šodien vēsta, ka līdzīgas nodokļu “optimizēšanas” shēmas ir ļoti izplatītas, bet tās pārsvarā nonāk administratīvajās tiesās. Tāpēc nodokļu eksperti ir pārsteigti par VID bardzību pret Biedriņu, kurš saukts pie kriminālatbildības.

Nodokļu eksperte Gunta Kauliņa paudusi: “Ir apšaubāms VID apgalvojums, ka tur ir krimināls mērķis, jo firma var mēģināt pierādīt, ka tā nav dibināta tikai, lai izvairītos no nodokļiem, piemēram, turpinot komercdarbību. Protams, ja Biedriņam nav līguma ar firmu par laivas izmantošanu, tad ir slikti. Te gan jāatceras, ka līgums var būt arī mutisks, tādēļ viss atkarīgs no tā, vai viņš beigu beigās firmai par laivas izmantošanu samaksās.”

Komentāri (18)

Aivars Krauklis 18.07.2012. 12.17

Protams, ka atšķirīgi.
Jo prasības politiķim ir pavisam citas, nekā privātpersonai, pat krietni turīgai. Un ja vēl tas politkānis pārstāv partiju, kas jau gadiem sprediķo par godīgumu pret valsti un sabiedrību…

+12
-1
Atbildēt

0

sanitai19 18.07.2012. 12.41

Nē, Jezdakova! VID vajadzētu saukt pie atbildības par dubultstandartu piemērošanu deputātam un vienkārši Latvijas iedzīvotājam. Dubultmorāle un dubultstandarti.

+6
-1
Atbildēt

0

Egitazz 18.07.2012. 12.57

Galvenais, ka visi lieliski saprata, KĀPĒC šie divi gadījumi ir krasi atšķirīgi;)

+6
-1
Atbildēt

1

    Signija Aizpuriete > Egitazz 18.07.2012. 14.30

    —–
    Vislabāk droši vien tie miljonāri basketbolisti, kas zina – cik tonnu paša sviedru jāzaudē, lai pie viena miljona NBA tiktu? Tas jau nav kā Latvijas kampējiem, kas uz citu sviedriem savus miljonus iegūst….

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu