Ģimenes ārstiem vairāk cilvēku nekā saskaitīti tautas skaitīšanā • IR.lv

Ģimenes ārstiem vairāk cilvēku nekā saskaitīti tautas skaitīšanā

22
Ingrīda Circene. Foto: Andrejs Terentjevs, F64

Circene: naudu no citām valstīm var prasīt tikai ar obligāto veselības apdrošināšanu

Latvijā pie ģimenes ārstiem pierakstīti par 200 000 vairāk cilvēku, nekā tika saskaitīts tautas skaitīšanā, un šie 200 000 tiek iekļauti visu pakalpojumu aprēķinos, biznesa portāla “Nozare.lv” rīkotajā diskusijā sacīja veselības ministre Ingrīda Circene (“Vienotība”).

Liekajiem pacientiem paredzēta gan ģimenes ārsta kapitācijas nauda, kas tiek maksāta par pierakstītajiem pacientiem, gan par pārējiem veselības aprūpes pakalpojumiem, analīzēm, speciālistu apmeklējumiem, ministres skaidroto atreferē aģentūra LETA.

Veselības ministrijas sagatavotā veselības obligātās apdrošināšanas koncepcija atrisinās problēmas ar tiem iedzīvotājiem, kas dzīvo ārzemēs, maksā nodokļus tur, bet veselības aprūpes pakalpojumus saņem Latvijā, pauda Circene.

“Mēs varam tikai tad dabūt no citām Eiropas valstīm par tur strādājošiem darbiniekiem attiecīgā pakalpojuma apmaksu, ja mums ir ieviesta obligātā veselības apdrošināšana,” skaidroja ministre. Patlaban likumdošana noteic, ka jebkuram Latvijas iedzīvotājam viss pienākas viņa valstī, tāpēc Latvijai nav nekāda pamata prasīt kaimiņvalstīm kāda pakalpojuma apmaksu. Igaunija ir noslēgusi īpašu līgumu ar Somiju un ir tiesīga par saviem Igaunijas iedzīvotājiem, kuri strādā Somijā, saņemt norēķinus par veselības aprūpi. “Kamēr šādas sistēmas nav, mums personas koda esamība nodrošina jebkura pakalpojuma apmaksu Latvijā,” teica ministre.

“Mūsu koncepcija to atrisina un ienes papildu naudu par šiem 200 000 vai vairāk ārzemēs dzīvojošajiem iedzīvotāju. Ja viņi legāli strādā citās Eiropas Savienības valstīs un ir nomaksājuši nodokļus, bet atbrauc uz Latviju ārstēties, tad mēs piesūtām rēķinu tur, kur viņi maksā nodokļus, un saņemam papildu naudu, kas ir būtiski,” skaidroja Circene.

Kā ziņots, Veselības ministrija sagatavojusi obligātās veselības apdrošināšanas koncepciju, kas paredz valsts finansēto veselības aprūpes pieejamību sasaistīt ar iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) maksāšanu. Saskaņā ar koncepciju personas, kuras nemaksā “veselības nodokli” un par kurām iemaksas neveic valsts, varēs iekļauties valsts finansētajā veselības aprūpes sistēmā, individuāli katru mēnesi maksājot minimālo obligātās veselības apdrošināšanas iemaksu 20 latus.

IIN sasaisti ar plānveida veselības aprūpes pakalpojumiem iecerēts ieviest no nākamā gada jūlija, jo dati par nodokļu maksāšanu iepriekšējā gadā tiek apkopoti par indivīdiem līdz 1.aprīlim un par uzņēmumiem – līdz 1.jūnijam, paskaidroja politiķe. Vēl gan notikšot diskusijas ar Finanšu ministriju. Koncepcijā paredzēts, ka “veselības nodoklis” būs 5% no IIN likmes, kas patlaban ir 25%. Tomēr parlaments jau vienojies par IIN samazināšanu līdz 20% 2015.gadā, tādējādi par veselības nozarei iezīmējamo IIN daļu vēl būs jāvienojas.

Veselības ministrijas sagatavoto veselības obligātās apdrošināšanas koncepciju izskatīšanai valdībā plānots iesniegt jūlija beigās vai augusta sākumā. Ja valdība koncepciju atbalstīs, tiks gatavots veselības obligātās apdrošināšanas likums, līdzīgi kā Igaunijā un Lietuvā, grozījumi citos likumos un Ministru kabineta noteikumus.

Circene piebilda, ka tie cilvēki, kuri strādā ārzemēs un Latvijā nemaksā nodokļus, var apdrošināties arī privāti. Tādējādi 200 000 vai vairāk cilvēku kļūtu par iespējamiem klientiem privātām kompānijām.

Komentāri (22)

ievuliitis 18.07.2012. 14.52

Cilvēki, kas gadu desmitiem vairs nedzīvo Latvijā, regulāri atvaļinājumā brauc uz Latviju lai savestu kārtībā veselību. Šeit cenas ir izteikti zemākas, kā viņu mītnes zemēs un viņu maksātspēja un iespēja “pateikties” ārstam ir augstāka, kā vidusmēra valsts iedzīvotājam. Rezultātā tie par daudz lētāku naudu saņem augstas klases medicīnisko aprūpi. Nedomāju, ka tas ir pozitīvi. Vienīgie, kas no tā iegūst, ir ārstējošie ārsti. Pārējā sabiedrība ir mīnusos.

+5
-2
Atbildēt

4

    Maris Ābols > ievuliitis 18.07.2012. 19.57

    Tāds diezgan vienpusējs skatijums. Pirmkārt, tie kas brauc, tērē šeit naudu. Ēd, iespējams iziet kādā pasākumā utt, kā jau visi tūristi. Otrkārt, tas ir mīts par to ārstēšanos. Kāpēc? Tāpēc ka, piemēram, UK medicīna ir par brīvu. Zinu sievieti, kurai te būtu gadiem jāgaida uz operāciju un tā nebūtu par brīvu, aizbrauca uz UK, pēc pusgada kā rezidentei viss notikās. Kamēr rakstiju, atminējos līdzīgu gadijumu ar paša radiņiem. :) Kā redzi, ir arī citādi gadijumi, kurus zinu, bet gan jau tādu ir daudz.

    0
    -5
    Atbildēt

    0

    Ilze Nagla > ievuliitis 18.07.2012. 15.28

    Pārējā sabiedrība nav mīnusos, ja šie cilvēki dodas pie ārsta speciālista par maksu. Ja tie pretendē uz valsts apmaksātu izmeklējumu, vizīti vai dodas pie ģimenes ārsta, tad nu vairs nav godīgi. Zinot rindas, diezin vai viņi gaida pie speciālistiem.

    Medicīnas tūrisms, ja nezināji, eksistē jau gadiem un vienmēr eksistēs, ja kaut kur būs zemāka maksa. Pēc tās Latvijā brauc ne tikai Latvijas pilsoņi, kas dzīvo citās valstīs. Un ne tikai Latvijā tā notiek – ir ok, ja ārsti var nopelnīt papildu – man nav žēl, un ceru, ka kaut kas no tā paliek arī slimnīcām un ārstniecības iestādēm, kas sniedz arī valsts apmaksātus pakalpojumus.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 18.07.2012. 15.45

    deis, tu lieliski zini, ka ārsti nestrādā ar personīgām iekārtām, personīgi būvētās ēkās. Cilvēki, kas saglabājuši savus personas kodus, ģimenes ārstu kartītes (kā nu tās būtu pareizi jāsauc?), saņem medicīnisko palīdzību uz tiem pašiem nosacījumiem, kā tu, es un daudzi citi.
    Īstie ārzemnieki ārstējās te uz pavisam citiem noteikumiem, kā šie bijušie.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > ievuliitis 18.07.2012. 20.27

    @Shwartz
    Tas nozīmē, ka Latvijā visi tūristi būtu jāārstē par brīvu, jo viņi savā ceļojuma laikā apēd kebabu un izmanto taksi no lidostas uz Rīgas centru?

    Zini, kādēļ Latvijā ir garas rindas uz veselības aprūpes pakalpojumiem? Tādēļ, ka pakalpojumu cenas ir neadekvāti zemas un ir pārāk maz to, kas maksā nodokļus, bet pārāk daudz tos, kas nemaksā nodokļus un saņem pakalpojumus. Tajā pašā UK neviens nebrēc, ka jāmaksā par veselības apdrošināšanu 5-10% no algas, bet ja par medicīnisko manipulāciju lieka maksāt par 50 sant. vairāk, tad to rāda visās ziņās!

    +4
    0
    Atbildēt

    0

Eliks 18.07.2012. 23.21

>> indulisri ! Nu, uz tik atklātu demagoģiju tomēr jāatbild. Pirmkārt, šeit tiek aprakstīta NEATLIEKAMĀS palīdzības situācija, kas pienāksies pilnīgi visiem – vietējiem, iebraucējiem, nodokļu maksātājiem, nemaksātājiem, bomžiem, dzērājiem… Visiem. Otrkārt, ja puisim nav darba, tad viņa PIENĀKUMS ir stāties bezdarbnieku uzskaitē un piedalīties NVA piedāvātajos pasākumos /kursos, sabiedriskajos darbos utml./. Kā bezdarbniekam vizītes pie ārsta viņam apmaksās nodokļu maksātāji. Ja cilvēks darbspējīgā vecumā nedara NEKO, vien pasīvi gaida, ka darbavietu viņam pienesīs uz paplātes, un dzīvo no pabalstiem, tad, piedodiet, viņam nekas arī nepienākas. Nevajag iedomāties, ka visiem ir tikai TIESĪBAS. Par PIENĀKUMIEM daudziem netīk runāt pilnīgi nemaz. Nevajag būt tik infantiliem!

+4
-2
Atbildēt

0

sanitai19 18.07.2012. 12.39

Tikpat labi tie var būt ārsu pierakstījumi uz manipulācijām.Kas to var izpētīt, kā ir?

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu