Kauliņi, šķiet, ir mesti • IR.lv

Kauliņi, šķiet, ir mesti

62
Jauniete aicina atbrīvot meitenes no grupas "Pussy Riot", kuras jau dažus mēnešus tur apcietinājumā. Foto: ITAR-TASS/LETA
Askolds Rodins

Krievija virzās uz dzelžainu autoritārismu

Krievijā Valsts domes pavasara sesija ievilkusies līdz jūlija vidum. Tā nav nejaušība vai ārkārtas apstākļu diktēts virsstundu darbs. Vienlaikus arī atbilde uz jautājumu, kas aktualizējās pirms kāda pusgada – kad tagadējā Dome jau bija ievēlēta, bet pašreizējais prezidents Vladimirs Putins vēl ne. Toreiz varēja minēt, vai Putins ir metis tikumu un iespējamā “skrūvju pievilkšana” izpaliks. Neizpaliks.

Krievijas trīskāršais prezidents nav metis ne “spalvu”, ne tikumu.

Ja vēl pavasarī varēja diskutēt, vai Krievijā ir pusautoritārs vai autoritārs režīms, tad pēdējā mēneša Domes darbs diezgan droši apliecina, ka pavisam drīz nebūs diskusijas objekta. Tiek revidēti likumdošanas akti, kas ļāva uzskatīt, ka nav jau Krievijā “tik traki”.

Dome pieņēma grozījumus likumā par masu pasākumiem, kas faktiski paver iespēju gandrīz jebkuru mītiņu, piketu vai ielu gājienu uzskatīt par nelikumīgu. Pieņemti grozījumi nevalstisko organizāciju (NVO) likumā, kas pakļauj īpaši pastiprinātai kontrolei tās nevalstiskās organizācijas (neatkarīgi no darbības rakstura un mērķiem), kas saņem finansējumu no ārzemēm, iepriekšējo kārtību saglabājot organizācijām, kas naudu saņem no Krievijas uzņēmumiem un pat no budžeta. Pirmajām organizācijām jāreģistrējas kā “ārzemju aģentiem”.

Tas nav neveikls jociņš, bet oficiāls apzīmējums. Tā turpmāk vajadzēs saukties, piemēram, Maskavas “Helsinku” grupai. Atskaitot salikumu “apdrošināšanas aģents”, visos pārējos gadījumos vārdam “aģents” krievu valodā ir negatīva nokrāsa. 

No valsts varas neatkarīgajām NVO dots smags trieciens – uz leju no jostas vietas.

Domes balsojums par NVO likuma grozījumiem piedevām labi ilustrē faktu, ka Krievijas Domē faktiski nav klasiskas opozīcijas. Par grozījumiem gandrīz pilnā sastāvā balsoja trīs frakcijas, no kurām divas – komunisti un Žirinovska zēni – skaitās opozīcijā esošas. Savu opozicionārismu uz katra stūra deklarējošie “Taisnīgās Krievijas” jeb tā dēvēto eseru deputāti lika lietā sādžiniekiem raksturīgu viltībiņu – nepiedalījās balsojumā. To var tulkot divējādi – vai nu “mēs neesam par”, vai arī – “mēs neesam pret”.

Sākti likumdošanas priekšdarbi interneta kontrolei. Pasākuma pagaidu nosaukums ir to interneta mājas lapu bloķēšana, kas satur bērniem kaitīgu informāciju. Savu kārtu gaida grozījumi likumā, kas pasauks atpakaļ ieslodzījumu cietumā (līdz pieciem gadiem) par neslavas celšanu. Šajā jautājumā gan vēl tiek “uzturēta diskusija”.

Mēreni autoritāram jeb pusautoritāram režīmam, lai ilgi un bez bēdu pastāvētu, neiztikt bez nemitīgas savu panākumu – arī tad, ja to patiesībā nav – propagandēšanas plašsaziņas līdzekļos un vēlēšanu rezultātu viltošanas. Tas bija raksturīgs līdzšinējai Putina Krievijai. Tagad sāk iegūt aprises īstas personiskās varas neatņemama sastāvdaļa: opozicionāru personiska vajāšana. Ne tāda, kāda tā bijusi līdz šim, bet kārtīga – ar ieslodzījumu nevis uz diennaktīm, bet gadiem, ar naudas sodiem, kas daudzkārt “pārspļaus” līdzšinējos. Iegansti būs, un tiesas Krievijā, pretēji valsts Konstitūcijā teiktajam, jau sen ir nevis trešās vara, bet otrās, izpildvaras, piedēklis.

Pirmie rezultāti gaidāmi pavisam drīz: tiesas priekšā stāsies cilvēki, kas aizturēti pēc 6.maijā Bolotnajas laukumā notikušā. Jā, nekārtības bija. Nelielas. Jāsagaida, cik neliels vai liels būs sods. Jāsagaida, vai mītiņa organizētāji no lieciniekiem nepārtaps par apsūdzētajiem.

Ir vēl kāds notikums, kas Krievijas sabiedrībā guvis plašu rezonansi notikuma attīstības absurduma dēļ. Februāra vidū tika aizturētas trīs jaunas sieviete, kas Kristus Pestītāja katedrālē, jāatzīst, pareizticīgajiem neraksturīgā panku stilā lūdza Dievmātei, lai tā padzen Putinu. Nav zināms, vai lūgums tika sadzirdēts. Var tikai minēt, vai tas tiks vai netiks izpildīts. Taču jaunās sievietes tiek turētas apcietinājumā un var nonākt ieslodzījumā uz laiku līdz septiņiem gadiem. Par huligānismu.

Var teikt, ka “skrūvju pievilkšana” ir sākusies, vai vismaz ir starta pozīcijā. Šim darbiņam gan ir viens būtisks riska faktors. Pārāk stipri pievelkot, skrūvei var noraut vītni, un tad tā būs skrūve ar pavisam citām īpašībām.

 

Komentāri (62)

oktaavs 11.07.2012. 19.31

Kauliņi ir mesti jau no pirmās Vladimira Vladimiroviča ievēlēšanas dienas jau daudzus gadus atpakaļ.
Gidīt no šī kantora demokrātiju ir vismaz paviegla muļķība. Atkal blefs.
Rietumi, kas sēž ar pavērtu muti un gaida brīnumu, dabūs vismaz vārnu rīklē.

+17
-1
Atbildēt

2

    oskaar > oktaavs 12.07.2012. 00.48

    Rietumeiropai vēl arvien no Krievijas ir vajadzīga gāze.
    Un vispār- kāda viņiem daļa- ko Puķins dara ar saviem civiliedzīvotājiem (kas ir arī vēlētāji un pieļauj vēlēšanu rezultātu falsifikācijas)!

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    mary75 > oktaavs 12.07.2012. 09.54

    Rietumiem ir tikai viens ceļš, kā iegrožot Krievijas varu – analoģisks Magnitska aktam.
    Patreiz korumpētā Krievijas vara burtiski histērijā, jo, varbūtējs aizliegums iebraukt ASV ( iespējams, kas līdzīgs top arī ES, sab. spiediena rezultatā), tiem ir spēcīgs sitiens – nauda, īpašumi, bērni tiem sen rietumos, nākotni tie arī saista ar Rietumiem, Krievija ir tikai naudas ieguves avots.
    Ne jau tāpat vien uz ASV devusies vesela delegācija, lai pierādītu, ka parlaments jau sāk Magņitska lietu izmeklēt, utt., faktiski, taisnoties, lai ko viņi arī nedemonstrētu iekšējai lietošanai.
    Ja ko līdzīgu izdarītu arī ES, tā būtu kā auksta duša Krievijas korumpētai un noziedzīgai varai, un trieciens Putinam, jo “elite” to uztvertu kā Putina nespēju nodrošināt tiem “gaišu nākotni” un iespēju nesodīti zagt, baidos tikai, ka ES, atšķirībā no ASV, to neizdarīs.
    Un Krievijas vaimanām par “nevainīguma prezumpcijas” neievērošanu ir smieklīgas – katra valsts neielaist savā teritorijā jebkuru bez paskaidrojumiem.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

dro 12.07.2012. 00.28

Жертвами наводнения в Краснодарском крае стал 171 человек; все другие сведения о погибших «неуместны», заявил глава МЧС Владимир Пучков.

Раньше я полагал, что сведения о погибших, как и всякие другие сведения, могут быть точными, приблизительными или, на совсем худой конец, лживыми. Глава МЧС Пучков расширил мое представление о мире, введя в арифметику новую категорию – уместности/неуместности.

О да.

Если высочайше утверждена цифра 171, – стало быть, 171.
Это – уместно.

А шестьдесят листов формата “A4»” исписанные фамилиями пропавших без вести, к делу отношения не имеют. Это мы потом как-нибудь, по другим статьям бухгалтерии, проведем, и все будет тип-топ…

Так что: сто семьдесят один, запомнили? И хорош уже нагнетать. Да и недолго осталось нагнетать-то – сейчас интернету тяньаньмень сделаем, вообще никаких жертв не будет, по официальным данным.

Короче: все под контролем.

+6
0
Atbildēt

5

    ilmisimo > dro 13.07.2012. 08.15

    vispār viens vienīgs “Tjaņanmiņas laukums” – katru otro dienu ir nobloķēts.
    —-
    Nu gluži kā IR.lv pēdējā laikā…
    ________________________
    Būs arī Sedāna- ja koalīcija paliek.

    Pēc tam IR Komūna un IR Perlašēza(Pere-Lachaise).

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Kaspars Špūle > dro 12.07.2012. 10.33

    Kavkāzcentram pēdējā laikā vispār viens vienīgs “Tjaņanmiņas laukums” – katru otro dienu ir nobloķēts.
    —-
    Nu gluži kā IR.lv pēdējā laikā…

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Egitazz > dro 12.07.2012. 12.31

    Kavkazcentra informācijai ļoti patīk ticēt tādai pašai cilvēku kategorijai, kas tic Čas Latvijā – pirncips vienāds: jo lielāki meli, jo lielāka ticamība.

    Un cilvēkiem tiešam jau vienalga, ka šajā ūdenskrātuvē tiešam nav šluzu, kuras var atvērt un nolaist ūdeni.

    bet Krievijas varai tiešam jāizdara secinājumi, jo tā neticēšana varas teiktajam ir tik liela, ka cilvēki gatavi ticēt visneticamākajam, tikai ne varai.

    Krievijai jāmācas no ASV, kurā ap 60% cilvēku ir pārliecināti, ka Irākā pēc kara operācijai tiešam atrada MII.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    gliters > dro 13.07.2012. 10.46

    gliters > dro 12.07.2012. 09.04

    Kavkāzcentram pēdējā laikā vispār viens vienīgs “Tjaņanmiņas laukums” – katru otro dienu ir nobloķēts. Vakar paguvu izlasīt par plūdiem – bija savākta kompilācija no Krasnodaras apgabala vietējos interneta forumos rakstītā. Diemžēl norādi vairs nevaru iedot.
    Sanāk, ka līķu reāli ir tūkstošiem un vairākums ir pārliecināts, ka no ūdenskrātuves ūdens tika nolaists ar nolūku glābt Putina vasarnīcu – vārdu sakot, notikusi aukstasinīga masu slepkavība.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

oskaar 12.07.2012. 00.17

Nu, jā- ir redzams, ka Krievija arvien straujāk pārvēršas par Baltkrievijas kopiju. Un tas laikam bija sagaidāms pat pirms 24.09.11. EdRo saieta, kad Medveģevs aukstasinīgi norija Puķina viņam uz šķīvīša pasniegto krupi.
Tagad varam tikai minēt- vai jaunās represijas paāatrinās vai palēlinās demokrātiskas pārmaiņas Krievijā. Dzīvosim- redzēsim.
Bet katrā ziņā man šķiet, ka krievijas ekonomisko attīstību Puķina vara ir nobremzējusi. Nu nevar būt izaugsme valstī, kur jebkurš FSBšņiks var bez kādām bažām par sekojošu sodu vienkārši atņemt kādam viņa sekmīgi izveidoto biznesu, un piedevām vēl atņemtā biznesa bijušo īpašnieku iebāzt cietumā. No tādas valsts viss normālais bizness aizbēg- un paliek tikai visvisādus biznesus atņēmušie FSBšņiki, kuriem par to, ko ar šiem atņemtajiem biznesiem īsti iesākt, nav nekādas nojēgas.

+5
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu