Ušakovs cer vienoties ar "Rīgas siltumu" par tarifiem • IR.lv

Ušakovs cer vienoties ar “Rīgas siltumu” par tarifiem

22
Protestējot pret a/s "Rīgas siltums" siltumtarifu paaugstināšanu, biedrība "Enerģija tautai" un kustība "Atjaunotā Latvija" jau jūnija sākumā piketēja pie Rīgas domes. Foto: Edijs Pālens, LETA

Rīgas mērs domā, ka pieļaut rekordtarifus “nebūtu prātīgi”

Rīgas dome cer vienoties ar pārējiem “Rīgas siltuma” akcionāriem – valsti, “Latvenergo” un “Dalkia” – par siltuma tarifu necelšanu, pirmdien intervijā telekompānijas LNT raidījumam “900 sekundes” teica Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC).

Komentējot informāciju, ka, šovasar pieaugot dabasgāzes cenām, siltumuzņēmumu tarifi var sasniegt visu laiku augstāko līmeni, Ušakovs norādīja, ka tiek turpināts darbs pie infrastruktūras, lai uzlabotu siltumapgādes sistēmu Rīgā, tajā skaitā samazinātu siltuma zudumus.

Tāpat varētu tikt meklēts kompromiss ar pārējiem “Rīgas siltuma” akcionāriem, jo, ņemot vērā rīdzinieku mazo maksātspēju, pieļaut rekordtarifus “nebūtu prātīgi”.

Šovasar pieaugot dabasgāzes cenām, siltumuzņēmumu tarifi var sasniegt visu laiku augstāko līmeni, biznesa portālam “Nozare.lv” iepriekš atzina Latvijas Siltumuzņēmumu asociācijas izpilddirektors Andris Akermanis.

Lai gan formāli jūlijam prognozētā gāzes cena, no kuras atkarīgi tarifi, būs 2008.gada līmenī jeb 230 lati par 1000 kubikmetriem, tagad nācis klāt arī akcīzes nodoklis.

Lai gan vasarā apkure netiek izmantota un siltumenerģija tiek izmantota tikai karstā ūdens sagatavošanai, situācija nav patīkama, teica Akermanis. Viņš cer, ka rudenī, kad gāzi sāks piegādāt no Inčukalna pazemes gāzes krātuves, dabasgāzes cena pazemināsies. Viņaprāt, arī gāzes piegādātāja a/s “Latvijas gāze” (LG) būtu ieinteresēta pazemināt dabasgāzes cenu, lai stimulētu patēriņu.

Dabasgāzes tarifi rūpnieciskajiem klientiem, tajā skaitā siltumuzņēmumiem, tiek noteikti tabulas veidā, dažādiem dabasgāzes cenas līmeņiem nosakot konkrētus tarifus. Ja mainās gāzes cena, mainās arī tarifi. Cenas un tarifi šiem klientiem mainās katru mēnesi. Virkne uzņēmumu vērsās regulatorā ar jauniem tarifu projektiem, ņemot vērā lēmumu dabasgāzei piemērot akcīzes nodokli.

LG valdes priekšsēdētājs Adrians Dāvis neredz iespējas pazemināt dabasgāzes cenu siltumuzņēmumiem.

Viņš biznesa portālam “Nozare.lv” uzsvēra, ka LG tarifi ir ekonomiski pamatoti un tos nosaka regulators, kuram tiek iesniegti detalizēti aprēķini. Savukārt siltumuzņēmumiem noteikts, ka tarifi pieaug, ja pieaug dabasgāzes cena.

Dāvis norādīja, ka LG nevar neko izdarīt, lai tarifus mazinātu, jo uzņēmums ir atkarīgs no gāzes cenas. “Vai pirksim dārgāku gāzi un lētāk pārdosim? Tad būsim zem ūdens. Kur dabūsim investīcijas? Tā var nonākt pie sasistas siles,” brīdināja LG vadītājs.

Dabasgāzes iepirkuma cena no Krievijas un dabasgāzes tarifi vasarā Latvijā ir atkarīgi no naftas produktu cenām pasaules biržās. Apkures sezonā, kad dabasgāze Latvijas patērētājiem tiek piegādāta no Inčukalna pazemes gāzes krātuves, dabasgāzes tarifi ir atkarīgi arī no tā, par kādu cenu daļa uzkrātās dabasgāzes ir nopirkta vasarā, kad to sūknēja krātuvē, skaidro LG. Dabasgāzes iepirkšanas izmaksas ietekmē arī valūtu svārstības.

 

Komentāri (22)

sausins 09.07.2012. 13.00

Kāda vēl tarifu celšana pirms vēlēšanām, paies vēlēšanas un tad varēs celt !

+2
0
Atbildēt

0

Uldis Babris 09.07.2012. 13.34

vēl tik penšiem bezmaksas bananāsus un viss izdosies

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu