Brektes mākslas melnais humors aizkaitina skatītāju • IR.lv

Brektes mākslas melnais humors aizkaitina skatītāju

36
Mākslinieka Kristiana Brektes darbs.
Māra Miķelsone

Izstādes kuratore: tāds jau arī bija izstādes mērķis – pārbaudīt, vai cilvēki vēl uz kaut ko reaģē

Provokatīvā mākslinieka Kristiana Brektes radītais mākslas darbs no izstādes “Negantnieki” aizskāris kādu skatītāju, kurš par to iesniedzis sūdzību. Tagad uz mākslas huligāna Brektes provokāciju: “Ja tu šo lasi, pēc 1 minūtes tu mirsi”, atbilde aizskartajam skatītājam jāsniedz mākslas muzeja administrācijai.

Tāds jau arī bija izstādes mērķis – pārbaudīt, vai cilvēki vēl uz kaut ko reaģē, Ir.lv saka izstāžu zāles “Arsenāls” provokatīvās mākslas ekspozīcijas „Negantnieki. Mākslinieki – sabiedrības izaicinātāji” kuratore Elita Ansone.

“Problēma ir tā, ka Latvijā trūkst modernās mākslas muzeja, trūkst kultūras izglītības par XX gadsimta procesiem, tāpēc lielākā daļa dzīvo ar XIX gadsimta ideāliem,” saka Ansone.

Viņa apstiprināja, ka sabiedrību ne reizi vien provocējušā mākslinieka Brektes darbs raisījis kāda skatītāja neapmierinātību un tas ar iesniegumu vērsies policijā. Ansone pat pieļāva, ka šis cilvēks pašu mākslas darbu nemaz nav redzējis, vien ielūkojies Brektes mājaslapā internetā, kā arī muzeja Facebook vietnē, kur tas bijis redzams, aicinot uz jauno izstādi.

To, ka atbilde uz iesniegumu tikšot dota likumā noteiktajā laikā un kārtībā, Ir.lv apstiprināja arī Nacionālā mākslas muzeja direktore Māra Lāce.

Ansone stāsta, ka šāds gadījums, kad cilvēks mākslas darbā saskata morāles normu pārkāpumu, apliecina vien to, ka nepieciešama plašāka diskusija, kā mēs uztveram mākslu. Brektes, viena no Latvijas visprovokatīvākajiem māksliniekiem, jau pirms dažiem gadiem veidotā darba melno humoru skatītājs nav uztvēris, lai gan līdzīgs humors ik dienas gāžas virsū gan no televīzijas kaut vai multiplikācijas filmas “Simpsoni” sērijām, gan citiem kanāliem, saka mākslas kuratore.

Kristians Brekte notikušo ap viņa mākslas darbu, kas jau 2006.gadā bijis izstādīts Valmierā, uztver ar humoru un teic: “Viss atkarīgs no paša cilvēka, kas viņam ir galvā.” Savukārt Ansone, kura Ir.lv apstiprināja, ka skatītājs vērsies policijā, teica, ka izstādes mērķis tāds arī bijis – parbaudīt, vai cilvēki vēl uz kaut ko reaģē.

Valsts policijas runasvīram Tomam Sadovskim gan pagaidām nebija zināms par šādu iesniegumu, taču viņš par sūdzību Ir.lv solīja noskaidrot.

Jau rakstīts, ka 15.jūnijā izstāžu zālē “Arsenāls” tika atklāta izstāde „Negantnieki. Mākslinieki – sabiedrības izaicinātāji”. Tajā vēl līdz jūlija beigām var apskatīt Latvijas mākslinieku provokatoru darbus, kas tapuši no 1980. gadu otrās puses līdz mūsdienām. Kā norāda izstādes veidotāji, tie mākslinieki, kuri “1980. gados izpelnījās asu sabiedrības un arī mākslas pazinēju kritiku, mūsdienās bauda klasiķu statusu”. Lai uzsvērtu vienu no izstādes uzstādījumiem – demonstrēt vērtēšanas kritēriju nosacītību -, ekspozīcijā apvienotas vairākas mākslinieku paaudzes, izceļot tos autorus, kuri ir vērsti uz sabiedrības izaicināšanu. 

Ekspozīcijā, kurā pārstāvēti dažādi mediji: glezniecība, grafika, objekti, instalācijas, fotogrāfijas un filmas, var iepazīt ne tikai Brektes, bet arī Ginta Gabrāna, Miķeļa Fišera, Kristapa Ģelža, Aijas Zariņas, Ivara Grāvleja un citu mākslinieku darbus.

 

Komentāri (36)

tetrapack 03.07.2012. 15.14

Mani vairāk aizkaitina tā atstarpe pirms komata.

+12
-2
Atbildēt

1

    janis17 > tetrapack 03.07.2012. 16.02

    Mani vairāk aizkaitina angliskā tulkojuma nepareizā teikuma uzbūve, bet māksla prasa upurus…

    +7
    0
    Atbildēt

    0

oskaar 04.07.2012. 01.43

Sabiedrības reakciju ik pa laikam pārbauda arī dažādi TV raidījumos redzami jokdari, kuri garāmgājējiem lūdz palīdzību, bet pēc tam vientiesīgais palīdzības sniedzējs tiek nostādīts idiota lomā. Pēc tam jaunatklātajam idiotam norāda uz slēpto kameru, un visi itkā draudzīgi smejas.
Protams- ir atsevišķi gadījumi, kad viss (manuprāt) tiešām ir asprātīgi un neviens netiek nopietni aizvainots, bet lielākajā daļā gadījumu man šķiet, ka šie jokdari būtu pelnījuši nopietnas nepatikšanas. Jo kādreiz, kad kādam tik tiešām būs nepieciešama palīdzība, garāmgājējs, atceroties vai nu savu personīgo pieredzi, vai šādā raidījumā redzēto, to sniegt vienkārši atteiksies.
Es te domāju tos gadījumus, kad šie jokdari lūdz tik tiešām nopietnu palīdzību, nevis tur paturēt kāpnītes, kaut ko nopindzelēt vai tamlīdzīgi.

Melnais plakāts ar drausmīgo pareģojumu (protams, to var nosaukt arī nevis par pareģojumu, bet par novēlējumu, joku, humoru, cilvēku māņticības līmeņa pārbaudes līdzekli un vēl visvisādos citādos vārdos), manuprāt, arī nav nekāds asprātīgs ļaužu reaģēšanas līmeņa mēraparāts. Protams, ka liela daļa man nepiekritīs, bet es tomēr uzskatu, ka ar šādiem tekstiem jokot tomēr nevajag. Viens no pārdesmit miljoniem tā lasītāju var arī izpildīt autora tekstā norādīto. Un kurš/kas pie tā būs vainīgs?
Un kam no Ir komandas ienāca prātā šo melno plakātu ievietot pirmajā lapā, lai to būtu spiests izlasīt katrs, kurš atver Ir mājaslapu?

+8
-1
Atbildēt

0

mariam 03.07.2012. 14.39

Interesanti gan, par ko tas skatītājs tai sūdzībā rakstīja? Izklausās mazliet līdzīgi, kā tas gadījums ar to krievu rakstnieku, kas pēc JRT Oņegina komentāru izrādes un Puškina kā mērkaķa, Hermani nodēvēja par viltīgu rusofobu. Visādā ziņā, šādi gadījumi pievērš uzmanību pašai mākslai ar, šai gadījumā – izstādei. Galu galā pirmā impresionistu izstāde arī esot bijusi skandāls.

+9
-3
Atbildēt

11

    ilmisimo > mariam 03.07.2012. 19.51

    Kāda vella pēc?
    _____________
    Viedi vārdi.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > mariam 03.07.2012. 19.39

    Kristaps Freimanis Jānoslaktē apmeklētājs?
    ___________________
    apmeklē izstādi un pārliecinies pats.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > mariam 03.07.2012. 19.38

    skat. M .Atvudas “‘Oriksa un Kreiks”- par “‘Nākotnes mākslu”

    0
    0
    Atbildēt

    0

    snjuu > mariam 03.07.2012. 19.28

    Jānoslaktē apmeklētājs?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    piziks > mariam 03.07.2012. 20.10

    Zadornovs/bezdarnovs… Kas nu tas par krievu rakstnieku, — izbijis latviešu padkomunista znots, prisposobļeņecs: ne zivs, ne gaļa.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    snjuu > mariam 03.07.2012. 19.42

    “apmeklē izstādi un pārliecinies pats”
    ===
    Kāda vella pēc?

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > mariam 03.07.2012. 18.28

    aivarsk Viņš rakstīja – Minūte pagāja, bet es nenomiru! Pieprasu kompensāciju un morālā kaitējuma atlīdzinājumu!
    _______________________-
    ja autors grib palikt gaišā piemiņā kā godīgs mākslinieks- nav jautājumu, kas viņam jādara.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    Aga, Čirka > mariam 03.07.2012. 15.27

     
    Zadornovs un rakstnieks.. Cieti! :)

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    janis17 > mariam 03.07.2012. 16.00

    Viņš rakstīja – Minūte pagāja, bet es nenomiru! Pieprasu kompensāciju un morālā kaitējuma atlīdzinājumu!

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    Sanšains > mariam 03.07.2012. 15.50

    Starp citu, Zadornovs, šķiet, pats izrādi nemaz nebija redzējis un savā rakstā http://mzadornov.livejournal.com/67283.html#cutid1 būtībā tikai emocionāli pārstāstīja un izpušķoja tāda “Garri Gaiļit” recenziju.http://www.baltexpert.com/2012/05/12/ggailit_russkie_ekzercisi_v_novom_teatre/

    Vai kāds nezina, kas ir “Garri Gaiļit”? Esot dzimis un audzis Rīgā, savulaik strādājis gan LU, gan Nacionālajā bibliotēkā, esot literatūras un teātra kritiķis.
    Esot publicējies ne tikai krievu presē, bet arī “Literatūrā un mākslā”, “Karogā”, “Dienā” (pie Ēlertes?).
    http://www.humanitatis.info/garrri.htm

    Bet šo Zadornova citātu gan ir vērts izlasīt :) –
    “А теперь позволю себе высказать то, о чём интеллигентные русские люди, живущие в Латвии, упоминать стесняются. Во-первых, латыши такие же славяне, как и русские, и кривичи, и древляне, и славяне полабские, и другие древние славянские племена-народы. Просто им на каком-то этапе показалось, что для них славянами быть унизительно, и они обкорнали собственную историю.

    Разница с Россией у латышей лишь в одном – у них не было письменности… до 19 века! […]”
    http://mzadornov.livejournal.com/67283.html#cutid1

    +7
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu