Japāna pēc cunami katastrofas iedarbina pirmo kodolreaktoru • IR.lv

Japāna pēc cunami katastrofas iedarbina pirmo kodolreaktoru

8
Radiācijas līmeņa mērītājs. Foto: Lita Krone, LETA

Japāņi atjaunos divu kodolreaktoru darbību Oi atomelektrostacijā

Neskatoties uz iedzīvotāju protestiem, Japānas inženieri svētdien sāka iedarbināt pirmo kodolreaktoru, izbeidzot gandrīz divus mēnešus ilgušo atomelektrostaciju darbības pārtraukumu, ziņo LETA/AFP.

Vietējie mediji ziņo, ka plkst.21 pēc vietējā laika (plkst.15 pēc Latvijas laika) sāktas darbības trešā kodolreaktora iedarbināšanai Oi atomelektrostacijā Japānas rietumos.

Tikmēr ārpus atomelektrostacijas sapulcējušies aptuveni 500 japāņu, skaļi protestējot pret kodolreaktoru darbības atjaunošanu.

Japānas premjerministrs Josihiko Noda 16.jūnijā apstiprināja divu kodolreaktoru darbības atjaunošanu Oi atomelektrostacijā.

Šāds solis sperts tāpēc, lai izvairītos no vasaras karstuma radītā elektroenerģijas trūkuma. Tomēr tas sadusmojis daudzus japāņus, kuriem ir bažīga attieksme pret atomenerģiju pēc pagājušā marta cunami izraisītās avārijas Fukušimas AES.

Kā liecina raidorganizācijas NHK veikta aptauja, 25% iedzīvotāju atbalsta reaktoru iedarbināšanu Oi atomelektrostacijā, pret to ir 32%, bet sava viedokļa nav 38%.

Līdz pagājušā gada postošajai zemestrīcei un tai sekojošajam cunami Japāna trešdaļu sava elektroenerģijas patēriņa nodrošināja ar kodolspēkstaciju palīdzību.

Kopš tā laika sabiedrībā valda neuzticība pret kodolenerģiju, un šobrīd teju visi 50 Japānas kodolreaktori ir apturēti, lai veiktu papildus drošības pārbaudes.

 

Komentāri (8)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu