Video: Ķīlis pirms referenduma uzrunā trijās valodās • IR.lv

Video: Ķīlis pirms referenduma uzrunā trijās valodās

21

Vēloties uzsvērt daudzvalodību kā Latvijas nacionālo bagātību un izglītības pamatu nākotnē, izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis referenduma priekšvakarā ierunājis video blogu trijās valodās – latviešu, krievu un angļu.

Blogā ministrs aicina referenduma dalībniekus apliecināt sevi kā atbildīgus pilsoņus un pieiet šim notikumam ar vēsu prātu. Tāpat arī ministrs uzskata, ka integrācijas jomā nepieciešama būtiska akcentu maiņa, kas veicina sadarbību un savstarpēju uzticēšanos, liekot akcentu uz jaunatnes politiku.

 

Komentāri (21)

mara_bransone 17.02.2012. 10.09

>Ance Kāpēc 3 valodās, un kāpēc tikai krievu un angļu? Kāpēc ne lietuviešu, igauņu, ukraiņu, poļu, ivritā?
Varbūt tāpēc, ka viņš runāja tajās valodās, kuras zina un kurās spēj brīvi izteikties. Ņemot vērā svešvalodu teksots dzirdamās brīžam saminstināšanās, brīžam neprecīzās vārdu izvēles, jūtams, ka Ķīļa kungs nav savu latvisko versiju nesis uz tulkošanas biroju, lai viņam iztulko visās Latvijā runātajās valodās, bet tikai uzrakstījis nelielu uzmetumu ar galvenajiem pieturas punktiem, kurus vēlas pateikt. Vai Jūs, Ance, domājat, ka viņam būtu brīvi jāpārvalda visas Jūsu minētās valodas? Ja blogs būtu tikai latviski un krieviski, vaētu pārmest, ka vienas minoritātes valoda tiek nostādīta pāri citām, bet angļu valoda taču tad šeit neiederas, vai ne?

Īstenībā mani ļoti priecē mūsu IZM ministrs, piekrītu viņa runātajam, ne tikai šajā reizē. Ceru, ka arī darbi neizpaliks. Kaut ne pārāk ticu viņa partijai, bet viņam pašam ticu.

+9
-4
Atbildēt

3

    Andris > mara_bransone 18.02.2012. 22.28

    Pats nesaprotu, kāpēc man bērnībā mācīja, ka ja kāds (šajā gadījumā – valsts) dara pāri mazākajam (79 minoritātēm, jo priekšroka tiek dota tikai vienai no 80), vīrieša (valstnācijas) pienākums ir vājāko aizstāvēt. Bērnišķīga un arhaiska pozīcija, vai ne?

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Andris > mara_bransone 17.02.2012. 20.27

    Manuprāt, ievuska, Jūs nedaudz kļūdāties: 1.) latviešu valoda Latvijā ir valsts valoda; 2.) angļu valoda – viena no populārākajām (ja ne populārākā) ES; 3.)taču krievu valoda Latvijā ir tikai VIENA no Latvijas minoritāšu valodām. Līdz ar to no visa ~ 80 valodu kopuma izcelt vienu ir absolūti politnekorekti.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    mara_bransone > mara_bransone 17.02.2012. 20.43

    Nu, ko, varu tikai pievienoties Jūsu iepriekš rakstītajam – ja kādu no mazākumtautību pārstāvjiem aizvainoja Ķīļa uzruna krieviski, lai nekautrējas, bet dara to zināmu šeit diskutējošajiem. Citādi šķiet, ka tā visvairāk tomēr aizvainoja tieši latviešus.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

lindapastare 20.02.2012. 14.41

Manuprāt, komentētāji te rada vētru ūdens glāzē. Jau atkal cenšaties noriet katru, kas cīnās arī par krievvalodīgo balsīm. Jā – tā ir politika, ZRP politika. Viņi grib dabūt daļu SC balsu savā pusē – un viņiem uz to ir tiesības!
Kamēr vien ZRP nesaņem norādījumus no Antonijas ielas, tikmēr jebkura pie viņiem pārgājusī SC balss ir pluss Latvijai. Protams, jātur acis un ausis vaļā, lai laikus pamanītu izmaiņas šajā ziņā.
Bet kas tā par vēlmju domāšanu? Nu nevarēs viņi pašreizējo krievvalodīgo elektorātu dabūt pie sevis, ja nerunās ar viņiem krieviski. Mums tas var nepatikt (man arī nepatīk), bet tā ir mūsu vēlmju domāšana, ka mēs tikai runāsim latviski, un pēkšņi visi krievi par mums balsos. Nu nebūs tā.
Nākotnē, ja pāriet uz izglītību tikai latviski, tad jaunā paaudze tā arī darīs, bet tas būs pēc 15-20 gadiem!! Vai tiešām pa to laiku atstāsim viņus pilnīgā SC (vai cita Kremļa projekta) varā? Nē! Labāk lai ZRP ar viņiem “strādā”. Tu par viņiem nebalsosi, es nebalsošu, bet, cerams, daudzi krievvalodīgie balsos.

Atkārtošu vēlreiz – jāskatās tikai, lai norādījumi netiek saņemti no Kremļa. Visādi citādi – lai izdodas!

+3
0
Atbildēt

0

Andris 17.02.2012. 12.23

Patiesi nezinu, kas kuram no komentu autoriem rakstīts/nav ierakstīts pasē. Tomēr ļoti gribētos, lai tie, kuri pieder kādai citai, ne krievu, minoritātei, publiski izteiktu savu viedokli par šādu niecinošu attieksmi pret viņu likumīgajām tiesībām dzirdēt uzrunu SAVĀ dzimtajā valodā. Ja jau reiz “Robert Kiļis” (interesanti, kāpēc “k” palicis nemīkstināts???) uzrunā Latvijas minoritātes ne-valsts valodā, tad ATTIEKSMEI PRET VISĀM MINORITĀTĒM JĀBŪT VIENĀDAI. Tātad, “pie darba, biedri!” (kā teica Ņikita Hruščovs) – Robet Kiļis gaida jūsu publiskās vēstules.

+4
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu