Par jauno Itālijas premjeru nominēts Mario Monti • IR.lv

Par jauno Itālijas premjeru nominēts Mario Monti

30
Kā Ziemassvētku rotājumi - Mario Monti (no kreisās) un Silvio Berluskoni figūriņas kāda priecīga itāļa rokās. Foto: AFP/LETA

68 gadus vecais Monti var lepoties ar nevainojamu reputāciju

Par jauno Itālijas premjerministru svētdienas vakarā nominēts bijušais Eiropas Savienības (ES) konkurences komisārs ekonomists Mario Monti. Viņš sācis sarunas par topošās valdības sastāvu.

Vairums partiju, to skaitā bijušā premjerministra Silvio Berluskoni vadītā Tautas brīvības partija, paudušas atbalstu Monti virzīšanai valdības vadītāja amatam. Monti premjerministra amatā nominējis prezidents Džordžo Napolitāno, raksta LETA/AFP/BBC.

Kā neilgi pēc nominēšanas sacīja pats Monti, “saskaroties ar lielām grūtībām, Itālijai jāspēj atgūties, mums jābūt spēka, nevis vājuma elementam Eiropas Savienībā, kuru kopā ar citiem esam dibinājuši”. “Mēs centīsimies atrisināt finansiālo situāciju, atjaunot izaugsmi. [Mēs vēlamies radīt] cieņas un cerību pilnu nākotni saviem bērniem,” norādīja topošais premjerministrs.

Viņš gan neizteica prognozes, kad jaunā valdība varētu būt gatava sākt darbu, un neatklāja arī iespējamos ministru amatu pretendentus. Lai varētu sākt darbu, Monti jāizveido jauna valdība, jānoformulē tās prioritātes un jāgūst parlamenta atbalsts.

68 gadus vecais Monti var lepoties ar nevainojamu reputāciju, taču viņam nav pieredzes politiskos amatos. Monti sagaida visnotaļ sarežģīts uzdevums – nepieļaut Itālijas maksātnespējas iestāšanos.

Itālijas tautsaimniecības lielākās problēmas ir augstās algu izmaksas, zemais produktivitātes līmenis, pārlieku lielie nodokļi un lielais birokrātijas slogs, kā arī zemais augstskolu absolventu īpatsvars, kas ir viens no mazākajiem attīstīto valstu starpā. Turklāt Itālijas tautsaimniecība tiek uzskatīta par pārāk lielu, lai Eiropa nepieciešamības gadījumā spētu to glābt.

Monti nominēšanu Itālijas premjerministra amatam jau atzinīgi novērtējusi Brisele. Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žozē Manuels Barrozu un ES prezidents Hermans van Rompejs kopīgā paziņojumā pauž atbalstu Monti virzīšanai Itālijas valdības vadītāja postenim un uzsver, ka Brisele turpinās sekot līdzi tam, kā Itālija ievieš taupības pasākumus.

Jau ziņots, ka līdzšinējais premjerministrs Berluskoni sestdienas vakarā atkāpās no amata. Viņš jau iepriekš bija solījis demisionēt, kad būs apstiprināta ES pieprasītā taupības pasākumu pakete.

Taupības pasākumu paketi, kas cita starpā paredz pievienotās vērtības nodokļa (PVN) paaugstināšanu, pensionēšanās vecuma palielināšanu, degvielas cenu celšanu un valsts īpašumu pārdošanu, Itālijas parlamenta apakšpalāta apstiprināja sestdien. Savukārt Senāts to bija apstiprinājis jau iepriekš.

Svētdien televīzijā pārraidītajā uzrunā Berluskoni solīja turpināt aktīvi strādāt parlamentā. “Es atkāpos aiz pienākuma apziņas, lai nepieļautu turpmākus spekulatīvus finanšu uzbrukumus Itālijai,” viņš sacīja. Vienlaikus Berslukoni izteica nožēlu, ka viņa “dāsno [atkāpšanos] žestu” itāļi sagaidījuši ar “sašutuma pilniem izsaucieniem un aizvainojumiem”.

Pie prezidenta pils, kurp Berluskoni sestdien devās, lai iesniegtu demisijas rakstu, bija pulcējušies tūkstošiem protestētāju, kas neslēpa prieku par ilggadējā premjerministra atkāpšanos. Arī citviet Romā sestdien ļaudis līksmoja par Berluskoni demisiju.

 

Komentāri (30)

Māris Engers 15.11.2011. 15.30

…a Milan daily owned by the Berlusconi family

0
0
Atbildēt

0

Inga Lāne(Vilcāne) 14.11.2011. 11.01

Nevainojama reputācija?

But on the political fringes there are already those portraying Mr Monti – who is listed by Goldman Sachs, the investment bank, on its board of international advisers – as a tool of the “masters of the universe”, along with Mario Draghi, head of the European Central Bank and former Goldman Sachs executive.
“This is the band of criminals who brought us this financial disaster. It is like asking arsonists to put out the fire,” commented Alessandro Sallusti, editor of Il Giornale, a Milan daily owned by the Berlusconi family.

Translation: in under two weeks, Goldman has taken over both the ECB and Italy

0
0
Atbildēt

0

Valdis Ādamsons 14.11.2011. 10.32

Un neviena vārda par mafiozo sistēmas likvidāciju…

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu