Latvija nākamā gada laikā plāno izstrādāt pabalstu reformu • IR.lv

Latvija nākamā gada laikā plāno izstrādāt pabalstu reformu

29
Valdis Dombrovskis. Foto: Jānis Saliņš, F64

Tai skaitā pakāpeniski tiks mazināta arī simtlatnieku programma

Latvija nākamā gada laikā plāno izstrādāt pabalstu reformu, lai stimulētu cilvēkus atgriezties darba tirgū, nevis dzīvot no pabalstiem, sestdien publicētā intervijā laikrakstā “Diena” saka premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība).

“Tas, par ko mēs esam vienojušies (ar starptautiskajiem aizdevējiem), ka nākamā gada laikā mēs izstrādājam šo reformu,” sacīja premjers.

Viņš norādīja, ka bija ļoti svarīgi sociālās drošības tīklu izveidot 2009.gada rudenī, kad mēs to izdarījām, lai mazinātu krīzes sociālās sekas. Bet pašreiz redzams arī, ka tas rada zināmus blakus efektus, tas kropļo darba tirgu un faktiski vienai daļai iedzīvotāju mazina stimulus atgriezties darba tirgū, tas, ko atsevišķi ministri ir saukuši par profesionāliem pabalstu saņēmējiem, ziņo BNS.

“Tādējādi ir skaidrs, ka šis sociālās drošības tīklu pasākumu apjoms pamazām ir jāmazina, to mēs arī nākamgad plānojam, tai skaitā pakāpeniski mazināt šo simtlatnieku programmu. Un arī pabalstu sistēma ir jāveido tā, lai tā veicinātu cilvēku atgriešanos darba tirgū,” sacīja premjers.

Labklājības ministrija bija plānojusi jau šogad reformēt pabalstu sistēmu, pārtraucot līdzfinansēt garantēto minimālo ienākumu (GMI) un dzīvokļa atbalstu, vienlaikus dodot pašvaldībām lielākas iespējas vērtēt pabalstu saņēmējus.

Šī iecere gan netika īstenota, jo starptautiskie aizdevēji sarunās ar valdību norādīja, ka sociālo drošības tīklu ir ļoti svarīgi turpināt īstenot, lai aizsargātu nabadzīgākos iedzīvotājus. Aizdevēji arī norādīja, ka par iemeslu tam ir arī tas, ka Latvijā ir liela atšķirība starp iedzīvotājiem ar visaugstākajiem ienākumiem un iezīvotājiem, kas saņem zemākos ienākumus.

 

Komentāri (29)

Janis 12.11.2011. 12.48

Vai to gadījumā neplāno valdība vai konkrēti ministri?
Kaut kā neesmu pārliecināts, ka tiešām visa Latvija plāno.

+1
0
Atbildēt

0

dro 13.11.2011. 12.12

Reformēt vajag ne tikai pabalstu sistēmu. Cik ilgi vēl valstī būs ntie drošības dienesti? Jau sen vajadzēja apvienot valsts un municipialo policiju, bet notiek gluži pretējais – bija runa pat par ostas policiju? Tik mazai valstij kā Latvijai vajadzētu samazināt arī ministriju skaitu, nemaz nerunājot par nevarīgajām veselības un izglītības sistēmām.

0
0
Atbildēt

0

kreëstliv 12.11.2011. 16.53

Pilna nodarbinātība nav iespējama, kamēr to Latvijas valdošie nesapratīs, tikmēr emigrācija turpināsies līdzīgā tempā. Nav tikai skaidrs, cik vēl ilgi citas ES valstis būs ar mieru Latvijas iedzīvotājus turēt savās sociālās drošības sistēmās, ipaši, ja cilvēki turpinās izbraukt ar ģimenēm vai tur jau dzīvojošie pārcelt te vēl palikušos ģimenes locekļus.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu