Deputāti neatsakās no kompensāciju izmaksas • IR.lv

Deputāti neatsakās no kompensāciju izmaksas

14
Valdis Zatlers kopā ar partijas biedru Jāni Ozoliņu Saeimas sēdē. Foto: Andrejs Terentjevs, F64

Saeima neatbalsta ZRP ierosinājumu nemaksāt kompensācijas atlaistajiem deputātiem

Parlamentārieši ceturtdien neatbalstīja Zatlera Reformu partijas (ZRP) frakcijas sagatavoto grozījumu Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā, kas paredz nemaksāt kompensācijas atlaistajiem deputātiem. Par šo ierosinājumu nobalsoja vien 34 deputāti, pret bija 39, bet atturējās 15 tautas kalpu, ziņo BNS.

Saeimā neievēlēto deputātu kompensācijām būs jāizlieto 223 724 lati, informēja Saeimas Preses dienestā. Deputātiem, kuri nav ievēlēti 11.Saeimā, aprēķināts vienreizējs pabalsts trīs vidējo mēnešalgu apmērā – kopā 181 488 lati, kā arī darba devēja sociālās apdrošināšanas izmaksas – 42 236 lati, vēsta LETA.

Valdība jau iepriekš atbalstīja 266 173 latu piešķiršanu, lai nodrošinātu pabalsta izmaksu 10.Saeimas deputātiem, kuri nav ievēlēti 11.Saeimā.

Pašlaik likumā paredzēts vispārīgs noteikums, ka Saeimas deputāts, kura mandāts izbeidzas līdz ar attiecīgās Saeimas pilnvarām, ja viņš nav ievēlēts nākamajā Saeimā, saņem vienreizēju pabalstu triju mēnešalgu apmērā. Vienreizējo pabalstu ir tiesīgi saņemt ne vien tie deputāti, kuriem deputāta mandāts izbeidzas vispārējā kārtībā līdz ar Saeimas pilna pilnvaru termiņa beigām, bet arī viss Saeimas deputātu sastāvs, kuriem mandāti izbeidzas Saeimas atsaukšanas vai Saeimas atlaišanas gadījumā, frakcija norādīja likumprojekta anotācijā.

Pēc iesnieguma autoru domām, atšķirīgi būtu jāregulē situācija, kad Saeimas pilnvaru termiņš izbeidzas vispārējā kārtībā pēc četriem gadiem, no situācijas, kad Saeima ir atsaukta vai atlaista. Saeimas atsaukšanas vai atlaišanas gadījumā Saeimas pilnvaras izbeidzas, jo vēlētāji tautas nobalsošanā ir pauduši neapmierinātību ar Saeimas darbu. Līdz ar to šādā situācijā minētā pabalsta izmaksāšana nav pamatota.

Kompensāciju izmaksas jautājums aktualizējās pēc 10.Saeimas atlaišanas, kad tā bija nostrādājusi mazāk nekā gadu.

 

Komentāri (14)

shots 10.11.2011. 12.04

es to uztveru savādāk – ja atlaiž parlamentu, tad tas ir tas pats, kas atlaiž pēc panta (dzeršana, pavedināšana utt.) un par to kompensācijas nepienākas.

+7
-3
Atbildēt

0

raimonds_bossltd 10.11.2011. 12.07

Atlaistie ir zaudējuši elektorāta uzticību un viņiem vēl būtu jāpriecājas, ka tikuši prom ar veselu ādu.

+5
-2
Atbildēt

0

sivrita 10.11.2011. 14.47

es domāju, ka atlaistajiem deputātiem būtu jāsaņem kompensācija… jo deputātiem vēlēšanās tiek piedāvāts 4 gadu terminēts līgums un ja līgumu vienpusēji lauž tad pienākas kompensācija (un nevar te runāt, ka viņi atlaisti slikta darba dēļ, jo visi vēlētāji nekad nedomā vienādi… tāpat arī deputāti strādā atšķirīgi), tad pienākas kompensācija

cita lieta, ka nekāda kompensācija nebūtu jāsaņem pēc pilna deputātu termiņa nostrādāšanas… līgums, kura termiņš bija iepriekš skaidri zināms, vienkārši ir beidzies… un nekāds turpinājums nebija iespējams… atkal jāpiedalās jaunā konkursā un citu līgumu…
šīs kompensācijas ir klaja zagšana… iedomājieties, ka kaut kādi vēži tīra Latvijā ceļus… ar viņiem noslēdz līgumu vai uz 1 vai un 5 gadiem. Un tad pēc 1 vai 5 gadiem, kad līguma termiņš ir beidzies… viņi pieprasa kompensāciju par to, ka viņu līguma termiņš ir beidzies… skaidrs, ka ceļu jātīra arī vēlāk un iespējams, ka citi vai arī pat tie paši vēži atkal vinnēs konkursu un tīrīs nākamos gadus

kādas kompensācijas var pieprasīt un maksāt par to, ka līgumā noteiktais termiņš ir beidzies… un likumā ir paredzēts jauns konkurss uz turpmāko termiņu???

+3
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu