Kaktiņš: Vēlētāju uzticība jaunajai Saeimai tikpat zema • IR.lv

Kaktiņš: Vēlētāju uzticība jaunajai Saeimai tikpat zema

58
Arnis Kaktiņš. Foto: Raitis Plauks, F64

Par ZRP tagad balsotu knapi 5% vēlētāju

Nule ievēlētajai 11.Saeimai uzticas 12% vēlētāju, ka sir tikpat zems rādītājs kā iepriekšējai – bijušā prezidenta Valda Zatlera atlaistajai – Saeimai, saka sociologs Arnis Kaktiņš.

Intervijā avīzei “Diena” Kaktiņš stāsta par socioloģisko pētījumu firmas “SKDS” jaunāko – oktobra – aptauju, kas liecina – kritiski zemais tautas uzticības līmenis varai nav mainījies.

Kaktiņš norāda, ka jau 10.Saeimas laikā šis rādītājs liecināja par ļoti dziļu uzticības krīzi, un tagad ir tieši tas pats. “No politiskās leģitimitātes viedokļa parlaments ar šādu reitingu ir klibs ar abām kājām,” saka “SKDS” direktors.

Aptauja arī liecina – ja atkārtotas Saeimas vēlēšanas būtu notikušas pāris nedēļu pēc 11.Saeimas vēlēšanām, tad mazāk nekā 5% no visiem balsstiesīgajiem vairs balsotu par Zatlera Reformu partiju. Kontekstā ar visiem notikumiem, kas sekoja pēc vēlēšanām, tas nepārsteidz, saka Kaktiņš.

Viņš uzskata, ka vēlētājs gaidījis pārmaiņas, taču pretī saņēmis to pašu varu, ko simbolizējot premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība) un Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa. Vislielākās pārmaiņas būtu, ja valdību veidotu Saskaņas centrs kopā ar Zatlera Reformu partiju.

Kaktiņš norāda, ka var atlaist Saeimu kaut vairākas reizes, taču būtiski esot saprast, ka nepieciešamas sistēmiskas izmaiņas, proti konstitucionālā reforma., “lai mēs varētu pārveidot un uzlabot mūsu parlamentārās demokrātijas modeli”.

 

Komentāri (58)

kristaps_otersons 09.11.2011. 08.27

Kaktiņa kungs savus politiskos secinājumus nepamato ar datiem. Dati drīzāk rāda, ka pie joprojām zemiem Saeimas ratingiem “vainojama” ZRP, par kuru oktobrī balsotu mazāk kā 5 % vēlētāju. Šis ir katrastofāls kritiens. Arī SC nemaz tik rožaini neizskatās. Pretstatā Vienotības ratings pamatīgi uzlabojies. Ja tā nebūtu, varbūt Saeimai uzticētos vēl mazāk ļaudis?

+15
-3
Atbildēt

4

    >> rasma_karklina

    “Pretstatā Vienotības ratings pamatīgi uzlabojies.”
    Tiešāmmmm ??? Un par cik tieši, ak, mūsu slepenās informācijas pārzinātāj ! … : ))))
    Un kādi ir pārējo partiju reitingi? Padalies informācijā, neslēp sveci zem pūra, lai tad dozēti “nopludinātu” tikai tev izdevīgos datus … :)

    +1
    -8
    Atbildēt

    0

    rasmiņ, Jānīt – saitīti, lūdzu, saitīti !!
    Gaidu ar nepacietību ! … : )))

    +2
    -6
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > kristaps_otersons 09.11.2011. 08.46

    Kur var redzēt tos datus?
    Jūs patiesi iepriecinājāt:)

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    janiso22 > kristaps_otersons 09.11.2011. 09.38

    Tie ir Kaktiņa dati un SKDS ir pieejami jaunākie rezultāti!

    +3
    0
    Atbildēt

    0

silvija_vitina 09.11.2011. 08.46

Protams, kamēr partijām būs 2 programmas – priekšvēlēšanu un “īstā” – tikmēr ne par kādu uzticību nevar būt ne runas. ZRP un SC savu vēlētāju pamanījās uzmest 5x dienā. Pie tam nevis tāpēc, ka jāpieņem “sabiedrībai nepatīkami lēmumi”, bet gan tāpēc, ka aizkrāsnē tiek turēts plāns B,C un D.

Bet vēlētājam nez kāpēc jājūtas vainīgam par to, ka nākamajā dienā pēc vēlēšanām atkal ir neapmierināts un atkal grib Saeimu laist ziepēs.

+10
0
Atbildēt

0

buchamona 09.11.2011. 08.17

..Viņš uzskata, ka vēlētājs gaidījis pārmaiņas, taču pretī saņēmis to pašu varu, ko simbolizējot premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība) un Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa. Vislielākās pārmaiņas būtu, ja valdību veidotu Saskaņas centrs kopā ar Zatlera Reformu partiju….+++

Kaktiņš vai nu izsakās neprecīzi, vai teiktais ir atreferēts nepareizi, jo nevar taču būt tā, ka tik gudrs sociologs nesaprastu situāciju.:)
ZRP reitingi nokrituši zem 5% tādēļ ka viņi pirms vēlēšanām ” noklusēja” dažas būtiskas lietas savam vēlētājam :) Uzdrošināšos domāt, ka, ja Zatleram ar tankiem būtu izdevies ievilkt SC koalīcijā, tad šobrīd uzticība jaunievēlētajai Saeimai būtu tuva nullei. Štokijs taču zaudējas deputāta mandātu, bet NA dubultoja savu deputātu skaitu tikai tādēļ, ka liela daļa vēlētāju nevēlējās redzēt SC valdībā. Tā pat aiz matiem ir pievilkts Kaktiņa apgalvojums, ka vēlētājs vēlas pārmaiņas un tādēļ nevēlas vairs redzēt premjera krēslā Dombrovski, muļķības.
Bet ar visu to, ka tomēr izdevās izveidot šajā situācijā pagaidām vēl vienīgo strādātspējīgo koalīciju Saeimā, protams, ka nevar apgalvot to, ka šī koalīcija ir stabila, jo tā ” stabilitāte” lielā mērā balstas uz sešiem bijušajiem ZRP deputātiem, par kuriem vēl neviens neko īsti pateikt nevar – ne labu, nedz sliktu. Manprāt tas ir tas īstais iemesls, kādēļ vēlētāju uzticība šai Saeimai tik zema. Par SC elektorātu es nerunāju, viņi šobrīd taisa revolūciju un gatavojas gāzt atjaunoto LR :)

+12
-4
Atbildēt

13

    mary75 > buchamona 09.11.2011. 09.35

    Būtu dīvaini, ja kādas partijas, ieskaitot SC, mērķis nebūtu politiskās varas pārņemšana, kam tad vēl partijas dibina?
    Tas ir pilnīgi normāli.
    Bet, tikpat skaidrs, ka SC nekad nebūs tādā pārsvarā, lai varētu pārņemt šeit visu varu un mainīt Satversmi un valsts virzības vektoru, manuprāt, tās ir fobijas.

    +1
    -9
    Atbildēt

    0

    mary75 > buchamona 09.11.2011. 08.44

    Pārspīlēt un jau nu nevajadzētu, viņi rīkojas Latvijas likumu ramjos, nekādu revolūciju viņi netaisa, un neko nogāzt viņi nevar, pie kam paši to apzinās, elementāra balsu zvejošana pirms pašvaldību vēlēšanām ar populismu, pie kam atbalsts tam visai neliels.

    +4
    -12
    Atbildēt

    0

    mary75 > buchamona 09.11.2011. 10.29

    Absolūti neadekvāts salīdzinājums, drīzāk, demagoģija, bet, ko tad vairākums šejienes komentētāji darītu, ja nebūtu SC un tagad vēl Zatlers?
    Sevišķi slavēt ko nav, toties, ir ienaidnieki.
    Vaimanāšana, cik mēs apdraudēti, kā mums kāds grib darīt pāri, cik mums slikti, un drāmas radīšana uz līdzenas vietas, tāpat, kā ienaidnieka tēla radīšana, lai tikai atrastu vainīgos pie jebkuras situācijas, ar to noņemot jebkuru atbildību no sevis – tā ir ne visu latviešu, bet, vairākuma šejienes “nacionāli noskaņoto” komentētāju mentalitāte, un mentalitāti nekādi argumenti neizmainīs, sen zināms fakts.
    Tāda stipri vienkāršota un šaura izpratne par politiku “svešais – savējais” līmenī.
    Ja argumentiem atbild ar emocijām un fobijām, nav vērts turpināt.

    +2
    -7
    Atbildēt

    0

    mary75 > buchamona 09.11.2011. 08.49

    Un kur konkrēti man nav taisnība?
    Pašiem nešķiet nedaudz smieklīgi, ka kāds tur Lindermanis ar vienu referendumu var sagraut valsti?
    Tad kas tad tā par valsti, es par mūsu valsti esmu augstākās domās.
    Nevajadzētu tik ļoti baidīties no katras demokrātijas izpausmes, pat, ja tā kādam šķiet nepareiza.

    +5
    -7
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > buchamona 09.11.2011. 11.54

    to lama
    Tā nebija mantra, tikai brīdinājums.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > buchamona 09.11.2011. 11.10

    to dzeris49
    Ja visādi izdzimteņi, es domāju kriev-žīdu fašistu Lindermani un SC, visu laiku mīzīs uz mūri, tas sagrūs.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > buchamona 09.11.2011. 11.30

    >ombros
    Ierosinu nelietuot Māliņa/Pļavnieka burvju vārdus- ka neparauj līdz………

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > buchamona 09.11.2011. 10.14

    ..viņi rīkojas Latvijas likumu ramjos, nekādu revolūciju viņi netaisa, .
    ____________________________________________
    Te arī rīkojās likuma rāmmjos un nekādu revolūciju netaisīja:
    ..Hindenburg refused to grant Schleicher the emergency powers he sought, and Schleicher resigned on 28 January. Papen toyed with the idea of betraying Hitler by ousting him from the cabinet, and becoming chancellor himself. In the end the President, who had previously vowed never to allow Hitler to become chancellor (‘that Austrian corporal’, he derisively referred to him as) appointed Hitler to the post on 30 January 1933, with von Papen as Vice-Chancellor. The remaining members of the cabinet were conservatives, with the exception of two Nazis…………….

    At the formation of Hitler’s cabinet on 30 January, the Nazis had three cabinet posts (including Hitler) to the conservatives’ eight. Additionally, as part of the deal that allowed Hitler to become chancellor, Papen was granted the right to sit in on every meeting between Hitler and Hindenburg. Counting on their majority in the Cabinet and on the closeness between himself and Hindenburg, Papen had anticipated “boxing Hitler in.” Papen boasted to intimates that “Within two months we will have pushed Hitler so far in the corner that he’ll squeak.” To the warning that he was placing himself in Hitler’s hands, Papen replied, “You are mistaken. We’ve hired him.” ….
    http://en.wikipedia.org/wiki/Franz_von_Papen

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > buchamona 09.11.2011. 11.01

    Džeri pārlasi savu komentāru.Kur argumenti? Tikai uzbrēcieni oponentam.

    Ja nav patronu ko šaut, tad tik atliek bēgt un bļaut…

    Bēgt jau vēl nebēdz, bet bļauj gan….

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > buchamona 09.11.2011. 11.05

    Dzeri, vai tev nešķiet, ka tas ir SC, kas “vaimanā cik mēs apdraudēti, mums kāds grib darīt pāri, cik mums slikti, un drāmas radīšana uz līdzenas vietas”? Tas ir tieši tas, ko krievu mediji pēc Kremļa noradēm jau vairāk, ka 20 gadus cenšas iestāstīt tiem, kas nelasa latviski. Viņiem ir tik slikti, ka lai saglabātu pēdējās pašcieņas drupachas, ir atkal un atkal jācenšas pārtaisīt un pielāgot sev citas tautas valsti.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > buchamona 09.11.2011. 08.47

    Dzeri, tev nav taisnība.

    +8
    -3
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > buchamona 09.11.2011. 09.09

    Tā nav tikai “elementāra balsu zvejošana pirms pašvaldību vēlēšanām ar populismu, pie kam atbalsts tam visai neliels.”
    Tā ir apzināta, plānota un režisēta Latvijas pārveidošana par Krievijas satelītvalstiņu, ar attīstības virziena maiņu no rietumu uz austrumu, ar valstij būtisku svarīgu Satversmes pantu nomaiņu.
    Un es neteiktu, ka tam ir mazs atbalsts.

    +9
    -3
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 09.11.2011. 09.10

    Dzeri. Ja šobrīd nevar,tad nākotnē varēs, ja mēs tik vieglprātīgi skatīsimies uz notiekošo. ” Sabuntos” Latgali, palasi ko raksta par SC tas jaunais ZRP latgaļu deputāts, kurš runā latgaliski Saeimā. :) Un Tu gribi teikt, ka SC elektorāta mērķis nav pārņemt varu Latvijā? Atjaunot savas zaudētās privilēģijas Latvijā?

    Un ne jau Linermanis grauj valsti, bet SC, gan balstot slepus Lindermani, gan atklāti paceļot sarkano karogu, kā to šobrīd dara Ušakovs. SC, vismaz viņu ” glavgals” ir putinistu sabiedrotie un 18. novembra LR ienaidnieki, un tas, ka Ušakovs pa visiem saviem saietiem vazā mūsu valsts karogu – tā ir vistīrākā zaimošana.

    +14
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu